Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu - ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-26, 16:00   #1
LadyHoneyy
Raczkowanie

Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu - ZBIORCZY

Cześć, jestem tegoroczną maturzystką. Myślę o studiach i w oko wpadła mi Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu.
Zastanawiam się nad kierunkiem Turystyka i Rekreacja, który jest w tym roku dofinansowany przez UE.
Czy może ktoś z was uczęszcza na tą uczelnię? a może też i kierunek? Chciałabym się dowiedzieć czegoś od ludzi, nie tylko ze strony www
LadyHoneyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 18:15   #2
skimos
Zakorzenienie

Dot.: Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu

tu wspominają o forum kierunkowym na nk
http://forum.wsb.pl/search.php?fid[]=7&sid=744c9b249aa47b24cd 3220d23d73d692

/jeśli nie wejdzie link -> http://forum.wsb.pl/viewforum.php?f=7 na dole szukaj, "turystyka"/

skimos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 19:41   #3
michachacha
Wtajemniczenie

Jeżeli już koniecznie wybierasz prywatną szkołę to wybierz chociaż inny kierunek. Moja kuzynka to studiuje na WSB we Wrocławiu. Moim zdaniem to mało przydatny kierunek. Zajęcia są jedynie 3 dni w tygodniu. Ze zdaniem nie ma problemu, bo jak to w takich szkołach bywa wystarczy przyjść. Przedmioty są lajtowe niektóre nawet bardzo nudne, bo jest wiele pojęć do nauczenia się np. co to jest hotel Studiując to będziesz miała prawdziwą 'turystykę i rekreację' b będziesz mogła zwiedzać wszystkie kluby we Wrocławiu 7 dni w tygodniu. To jest taka i szkoła i kierunek dla tych, którzy koniecznie chcą mieć wykształcenie wyższe, ale niekoniecznie się przemęczyć w jakiego zdobywaniu. Wiem, że są możliwości wyjazdu na praktyki w kraju i zagranice.
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 20:43   #4
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Studiując to będziesz miała prawdziwą 'turystykę i rekreację' b będziesz mogła zwiedzać wszystkie kluby we Wrocławiu 7 dni w tygodniu.
dobre

sam kierunek jest średni, no ale jeśli to cie interesuje to ok
ale o szkole bym jeszcze pomyślała, znane są ogłoszenia z gazet "staż dla studenta, dogodny grafik. nie dla studentów WSB"

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-05-26 o 20:47
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 21:00   #5
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
dobre

sam kierunek jest średni, no ale jeśli to cie interesuje to ok
ale o szkole bym jeszcze pomyślała, znane są ogłoszenia z gazet "staż dla studenta, dogodny grafik. nie dla studentów WSB"
OOO gdzie takie ogłoszenia widziałaś
Stary 2011-05-26, 21:19   #6
viva91
na przekór do celu

Cytat:
OOO gdzie takie ogłoszenia widziałaś
czytałam kiedyś dyskusje na temat WSB i ktoś dał linka do skanu z gazety
Stary 2011-05-26, 22:27   #7
michachacha
Wtajemniczenie

No wiec to mówi samo za siebie. Może lepiej warto poszukać innej szkoły. Turystyka i rekreacja(jeżeli już to koniecznie chcesz studiować) jest też na AWFie a to przecież szkoła państwowa, więc studia na takiej są bardziej wartościowe. Słyszałam, że w tym roku ponoć nie ma testów sprawnościowych,a i zaoszczędzić można bo nie trzeba płacić.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-27, 12:20   #8
Li O
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeżeli już koniecznie wybierasz prywatną szkołę to wybierz chociaż inny kierunek. Moja kuzynka to studiuje na WSB we Wrocławiu. Moim zdaniem to mało przydatny kierunek. Zajęcia są jedynie 3 dni w tygodniu. Ze zdaniem nie ma problemu, bo jak to w takich szkołach bywa wystarczy przyjść. Przedmioty są lajtowe niektóre nawet bardzo nudne, bo jest wiele pojęć do nauczenia się np. co to jest hotel Studiując to będziesz miała prawdziwą 'turystykę i rekreację' b będziesz mogła zwiedzać wszystkie kluby we Wrocławiu 7 dni w tygodniu. To jest taka i szkoła i kierunek dla tych, którzy koniecznie chcą mieć wykształcenie wyższe, ale niekoniecznie się przemęczyć w jakiego zdobywaniu. Wiem, że są możliwości wyjazdu na praktyki w kraju i zagranice.
Takie opinie są krzywdzące... Sama jestem absolwentką WSB we Wrocławiu i zapewniam Cię, że ci co tylko przychodzili mieli poprawki po 2-3 razy, aż się w końcu nauczyli
Stary 2011-05-27, 15:22   #9
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Li O Pokaż wiadomość
Takie opinie są krzywdzące... Sama jestem absolwentką WSB we Wrocławiu i zapewniam Cię, że ci co tylko przychodzili mieli poprawki po 2-3 razy, aż się w końcu nauczyli
Jesteś absolwentką Turystki i rekreacji?
Stary 2011-05-27, 15:37   #10
Agatka000
Raczkowanie

Studiuję na WSB we Wrocławiu logistykę. Zawsze chciałam zrobić drugi kierunek i poszłam tam tylko dlatego, bo mogłam za darmo studiować zaocznie (jestem też na dziennych studiach na Uniwersytecie Ekonomicznym). Jestem przerażona poziomem nauczania w tej szkole. Mój kierunek podobno jest "ciśnięty" przez prowadzących, bo Unia Europejska opłaca nasze studia. Jakoś tego "ciśnięcia" nie zauważyłam... Mam porównanie do tego jak nauka wygląda na UE. Na WSB wszystko jest podane jak na tacy (np. prowadzący wysyła 20 pytań z tego 5 będzie na egzaminie : ). Ja uczę się na zajęcia, bo po prosu lubie się uczyć i interesuje mnie ten kierunek, ale dobrze wiem, że jest mnóstwo osób, które nawet notatek w rękach nie miały i zaliczaja wszystko. Hehe Czasem nawet nie przyznaję się gdzie robie ten drugi kierunek, bo wstyd mi przy studentach np. z Politechniki
Agatka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 19:32   #11
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agatka000 Pokaż wiadomość
Studiuję na WSB we Wrocławiu logistykę. Zawsze chciałam zrobić drugi kierunek i poszłam tam tylko dlatego, bo mogłam za darmo studiować zaocznie (jestem też na dziennych studiach na Uniwersytecie Ekonomicznym). Jestem przerażona poziomem nauczania w tej szkole. Mój kierunek podobno jest "ciśnięty" przez prowadzących, bo Unia Europejska opłaca nasze studia. Jakoś tego "ciśnięcia" nie zauważyłam... Mam porównanie do tego jak nauka wygląda na UE. Na WSB wszystko jest podane jak na tacy (np. prowadzący wysyła 20 pytań z tego 5 będzie na egzaminie : ). Ja uczę się na zajęcia, bo po prosu lubie się uczyć i interesuje mnie ten kierunek, ale dobrze wiem, że jest mnóstwo osób, które nawet notatek w rękach nie miały i zaliczaja wszystko. Hehe Czasem nawet nie przyznaję się gdzie robie ten drugi kierunek, bo wstyd mi przy studentach np. z Politechniki
no i to mówi samo przez siebie
Stary 2011-05-28, 13:14   #12
LadyHoneyy
Raczkowanie

O matko heheheh to sie naczytałam :P dzieki wielkie dziewczyny póki co tylko się zastanawiam, a myślę o tym kierunku bo właśnie skończłam technikum hotelarskie, nic innego dla siebie nie widzę, póki co szukam i myślę :P
LadyHoneyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 13:46   #13
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyHoneyy Pokaż wiadomość
O matko heheheh to sie naczytałam :P dzieki wielkie dziewczyny póki co tylko się zastanawiam, a myślę o tym kierunku bo właśnie skończłam technikum hotelarskie, nic innego dla siebie nie widzę, póki co szukam i myślę :P
Skoro skończyłaś takie technikum to Turystyka i rekreacja będzie jego dobrą kontynuacją, jednak ja bym bardziej skłoniła się ku szkole państwowej chociaż wiem też że w Poznaniu jest bardzo dobra szkoła prywatna i bardzo renomowana. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii
Stary 2011-05-28, 14:19   #14
viva91
na przekór do celu

Prawda, nie jest tak że kazda szkoła prywatna jest zła. Jest bardzo wiele takich, które budzą respekt i wśród studentów, wykładowców a co najważniejsze pracodawców. Jednak WSB chyba jednak nie
Stary 2011-05-28, 21:29   #15
Li O
Wtajemniczenie

Cytat:
Jesteś absolwentką Turystki i rekreacji?
Skończyłam licencjat z marketingu i zarządzania, magisterkę z finansów i bankowości oraz studia podyplomowe z zarządzania sprzedażą.
Cytat:
Co ty nie powiesz? A moja przyjaciółka, która studiowała na Politechnice marketing i zarządzanie na wydziale informatyki i zarządzania przychodziła do mnie po notatki i po pomoc w napisaniu planu marketingowego, bo kompletnie nie wiedziała jak to zrobić

Być może WSB zeszło na psy - nie wiem - nie zaprzeczę, bo studia skończyłam 3 lata temu. Szczerze jednak mówię, że koledzy mieli ogromne problemy z zaliczeniem głównie rachunkowości, matematyki, statystyki oraz prognozowania. Mieli poprawki po 2-3 razy. Sama dawałam im korepetycje i dopóki się nie nauczyli, to nie zdali. Rekordzista jeszcze na trzecim roku zaliczał rachunkowość
Jeśli o mnie chodzi, to uważam, że decyzja o zapisaniu się do tej szkoły była jedną z najlepszych w moim życiu

Dodam jeszcze, że TiR oraz Logistyka, to faktycznie kiepskie kierunki. Znajomi z tych kierunków narzekali, że uczą się pierdół, więc polecać nie będę. Jednak z ogólną opinią o szkole się nie zgodzę...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-28, 22:35   #16
michachacha
Wtajemniczenie

Wydaje mi się że to źle świadczy o uczelnie skoro pozwolili komuś zaliczać na 3 roku dalej rachunkowość(a ten przedmiot jest chyba w pierwszy semestrze) i dali mu warunek na 2,5 roku. Żadna porządna uczelnia by na takie coś się nie pisała. Jest jedynie semestr na poprawienie przedmiotu. Za wszelką cenę chcą zatrzymać studentów, bo przecież muszą jak najwięcej zarobić, więc idą na ugodę.

Na polibudzie nie ma czegoś takiego jak marketing i zarządzanie ale co do zarządzania na Politechnice to też nie jestem jej zwolenniczką. To nie jest odpowiednia uczelnia na taki kierunek. To tak samo jak utworzenie ZIPu na UE. Po prostu chcieli przyciągnąć studentów. Zanim się wybierze uczelnie trzeba trochę pomyśleć i logicznie wybierając każdy wybrałby zarządzanie na uniwersytecie ekonomicznym.
Stary 2011-05-28, 22:51   #17
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Mieli poprawki po 2-3 razy.
Też bym chciała mieć możliwość poprawiać się 2-3 razy

Co do WSB to opieram się na tych ogłoszeniach "praca nie dla studenta WSB" a i wśród znajomych nie znalazłam osoby która by chwaliła. Li O jesteś pierwszą
Stary 2011-05-29, 10:23   #18
Li O
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Też bym chciała mieć możliwość poprawiać się 2-3 razy

Co do WSB to opieram się na tych ogłoszeniach "praca nie dla studenta WSB" a i wśród znajomych nie znalazłam osoby która by chwaliła. Li O jesteś pierwszą
A gdzie studiujesz, że nie masz takiej możliwości?
Moja przyjaciółka, ta która studiowała marketing i zarządzanie na PWr miała poprawki i w sumie przez 6 semestrów zrobiła 4, z tym, że musiała zapłacić za poprawki. U nas też darmowe nie były. Trzeba było chodzić na zajęcia po godzinach jak na normalne wykłady i trzeba było za nie dodatkowo zapłacić. Oczywiście duże znaczenie miały punkty ECTS. Jeśli uzbierało się 10 punktów niezaliczonych, to rok trzeba było powtarzać cały. A były przedmioty, które miały po 12 punktów, więc niezdanie automatycznie oznaczało niezaliczenie roku.
Ogłoszeń tego typu, o którym mówisz nigdy nie widziałam, a jakiś czas szukałam pracy.

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Na polibudzie nie ma czegoś takiego jak marketing i zarządzanie ale co do zarządzania na Politechnice to też nie jestem jej zwolenniczką.
Widocznie zrezygnowali z marketingu i pozostawili samo zarządzanie. My zaczynałyśmy studia 8 lat temu, a wiadomo, że co roku kierunki się zmieniają.
Stary 2011-05-29, 11:32   #19
Agatka000
Raczkowanie

Cytat:
Dodam jeszcze, że TiR oraz Logistyka, to faktycznie kiepskie kierunki. Znajomi z tych kierunków narzekali, że uczą się pierdół, więc polecać nie będę. Jednak z ogólną opinią o szkole się nie zgodzę...
Kierunek logistyka został utworzony w 2009 roku Więc chyba jeszcze za wcześnie, żeby oceniać czy jest kiepski czy nie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-29, 12:37   #20
ByZapomniec
Raczkowanie

Cytat:
Skończyłam licencjat z marketingu i zarządzania, magisterkę z finansów i bankowości oraz studia podyplomowe z zarządzania sprzedażą.
sorry, że się wtrącam do dyskusji.. ale jak jest z pracą po takich studiach? bo też planuje iść na takie kierunki ale nie wiem czy warto, nie wiem czy później znajdę pracę
w ogóle ciężko jest czy tak w miarę?
ByZapomniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-29, 13:28   #21
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A gdzie studiujesz, że nie masz takiej możliwości?
mój podpis
Cytat:
Ogłoszeń tego typu, o którym mówisz nigdy nie widziałam, a jakiś czas szukałam pracy.
ja nie szukam, na takie ogłoszenie natknęłam się przypadkiem ale go nie wymyśliłam.
Stary 2011-05-29, 15:18   #22
zla panienka
Zadomowienie

Cytat:
Wydaje mi się że to źle świadczy o uczelnie skoro pozwolili komuś zaliczać na 3 roku dalej rachunkowość(a ten przedmiot jest chyba w pierwszy semestrze) i dali mu warunek na 2,5 roku. Żadna porządna uczelnia by na takie coś się nie pisała. Jest jedynie semestr na poprawienie przedmiotu. Za wszelką cenę chcą zatrzymać studentów, bo przecież muszą jak najwięcej zarobić, więc idą na ugodę.

Na polibudzie nie ma czegoś takiego jak marketing i zarządzanie ale co do zarządzania na Politechnice to też nie jestem jej zwolenniczką. To nie jest odpowiednia uczelnia na taki kierunek. To tak samo jak utworzenie ZIPu na UE. Po prostu chcieli przyciągnąć studentów. Zanim się wybierze uczelnie trzeba trochę pomyśleć i logicznie wybierając każdy wybrałby zarządzanie na uniwersytecie ekonomicznym.
na uniwerku we wro też się takie rzeczy zdarzają że ludzie przed samym licencjatem zaliczają przedmioty z poprzednich lat, znam parę takich osobników 150 zł za warunek i uczymy się dalej

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-29, 17:19   #23
Li O
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ByZapomniec Pokaż wiadomość
sorry, że się wtrącam do dyskusji.. ale jak jest z pracą po takich studiach? bo też planuje iść na takie kierunki ale nie wiem czy warto, nie wiem czy później znajdę pracę
w ogóle ciężko jest czy tak w miarę?
Zaraz po studiach znalazłam pracę w sklepie internetowym jako specjalista ds. sprzedaży. Radziłam sobie nieźle. Szybko awansowałam. Niestety firma wpadła w kłopoty z płynnością finansową spowodowane kryzysem (wahania kursu dolara) i udziałowcy postanowili niedofinansowywać działalności, tylko wystawili ją na sprzedaż. Pożegnałam się i zarejestrowałam się w PUP. Przez jakiś czas szukałam stażu, ale w moim mieście ciężko o rozwojowe przedsiębiorstwo, w którym miałabym robić coś więcej niż segregować dokumenty i parzyć kawę. Obecnie pracuję w dużej międzynarodowej firmie produkującej meble. Do głównych moich obowiązków należy sporządzanie faktur. Dalej zajmuję się zakupami niektórych środków do produkcji oraz pomagam przy tworzeniu wzorników. Na razie nie pracuję długo i muszę szlifować język, bo wszyscy w firmie mówią co najmniej jednym obcym, a są osoby które posługują się 2-3 Na razie pracę zapewniona mam na rok, a dalej zobaczymy. Mam jednak nadzieję, że skoro dokupują licencje oprogramowania specjalnie dla mnie, to mam duże szanse zostać na dłużej

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Kierunek logistyka został utworzony w 2009 roku Więc chyba jeszcze za wcześnie, żeby oceniać czy jest kiepski czy nie
Akurat na temat logistyki mówiłam o studiach podyplomowych. Ja wybrałam zarządzanie sprzedażą, z którego byłam zadowolona, a znajomi z logistyki narzekali. Z ciekawych kierunków było pośrednictwo w obrocie nieruchomościami. Znajomi po tym kierunki zrobili licencję pośrednika i pracują w zawodzie, przy czym zarabiają niemałe pieniądze

REKLAMA
Stary 2011-05-30, 19:15   #24
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

.

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2011-08-28 o 21:27
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-31, 07:08   #25
Agatka000
Raczkowanie

[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;27212988]Tez, chcialabym zrobic drugi kierunek. Jak sobie zalatwilas to, ze nie musisz placic za te studia zaoczne?[/QUOTE]
Kierunek jest finansowany przez Unię Europejska w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Zarówno studenci zaoczni jak i dzienni nie płacą pomimo tego, że to szkoła prywatna Płaci za nas UE Miałam szczęście, że dowiedziałam się o tym projekcie, bo inaczej nie miałabym możliwości zrobienia drugiego kierunku...
Stary 2011-06-03, 21:52   #26
asiula1306
Zakorzenienie

Ja studiuję na WSB we Wrocławiu i jakoś nie zauważyłam, żeby wystarczyło przyjść, zapłacić i tym samym mieć zaliczenie. Jestem na zaocznym zarządzaniu i wcale gładziutko nie idzie a nie należę do osób które olewają. Mam warunek pomimo tego że chodziłam na zajęcia, płaciłam w terminie i wykazywałam aktywność na ćwiczeniach. I z tego co widzę, to we Wrocławiu zbyt porządnych uczelni nie ma, bo nawet Uniwersytet Wrocławski dopuszcza zdawanie warunku do czasu zakończenia studiów.
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 14:21   #27
marjot
Przyczajenie

A zaoczne zarządzanie dla nieekonomistów? myślę nad jakimś magistrem po filologii ang. Wolałbym łatwe studia
marjot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-07-03, 16:51   #28
m_1717
Przyczajenie

Hej! tez chcialabym sie dowiedziec cos wiecej o uczelni. zastanawiam sie nad magisterka z zarzadzania przedsiebiorstwem razem z podyplomowka z zarzadzania zasobami ludzkimi (to chyba nowy kierunek). wie ktos cos moze o tym jak jest na tym kierunku na WSB we Wroclawiu?
dodam ze jestem po filologii angielskiej

Edytowane przez m_1717
Czas edycji: 2011-07-03 o 16:53
m_1717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 21:34   #29
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez m_1717 Pokaż wiadomość
Hej! tez chcialabym sie dowiedziec cos wiecej o uczelni. zastanawiam sie nad magisterka z zarzadzania przedsiebiorstwem razem z podyplomowka z zarzadzania zasobami ludzkimi (to chyba nowy kierunek). wie ktos cos moze o tym jak jest na tym kierunku na WSB we Wroclawiu?
dodam ze jestem po filologii angielskiej
Opinie o uczelni masz wyżej. Zdania są podzielone.
Stary 2011-07-06, 13:57   #30
Hexe666666
Przyczajenie

Hej Wybiera się może ktoś na dzienne finanse i rachunkowość??
Hexe666666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości