|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
pokaż Kasiu gdzie masz oko ....
szukam podobnych wierszyków do pokazywania i do zabawy
jestem duży, byłem mały wróżki mnie zaczarowały i urosły moje nóżki i urosły moje ręce włosów też mam chyba więcej patrzcie jak urosłem cały chociaż byłem taki mały pokaż Aniu gdzie masz oko gdzie masz ucho, gdzie masz nos gdzie masz rękę, gdzie masz nogę gdzie na głowie rośnie włos |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: pokaż Kasiu gdzie masz oko ....
A tylko do pokazywania czy ogólnie do zabawy?
Leci leci osa do ...... nosa leci leci pszczoła do ........ czoła leci leci mucha do........ ucha leci leci bąk do ............ rąk leci leci ptaszek do .......... paszek idzie myszka, idzie myszka, tu wskoczyła, tam się skryła (idziemy paluszkami po ciele dziecka, na "skryła" łaskoczemy np. za uszkiem) Z palcami, zaczynając od kciuka: To jest dziadziuś, a to jest babunia, to jest tatuś, a to mamunia, a to jest dziewczynka mała a to moja rączka cała. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Idzie rak - nieborak,
gdzie ugryzie będzie znak
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27252624]
Leci leci osa do ...... nosa leci leci pszczoła do ........ czoła leci leci mucha do........ ucha leci leci bąk do ............ rąk leci leci ptaszek do .......... paszek [/QUOTE] Świetne. Jutro wypróbuję
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Tu paluszek, tam paluszek
A tu czysty mam fartuszek Tu jest rączka, a tu druga a tu oczko do mnie mruga Tu jest czoło Tu są włosy Wszyscy mamy czyste nosy Tu są rączki do klaskania A tu nóżki do tupania ......................... ......................... ............. Idzie idzie stonoga, a tu jest Jasia noga. Idzie idzie malec, a tu jest Jasia palec. Idzie idzie koń, a tu jestJasia dłoń. Idzie idzie krowa, a tu Jasia głowa. a na końcu leci kos, a tu Jasia nos. ......................... ......................... ................. No i ten, który mam w głowie od dziecka (ale to indywidualna wersja, nie oryginał): Warzyła sroczka kaszkę ważyła, ważyła ważyła (kilamy paluszkiem po rączce zataczając kółko) temu dała na miseczce,
temu dała na łyżeczce, temu dała w garnuszeczku, a tamtemu w dzbanuszeczku a piątemu zapomniała i frrrrrr... do lasu poleciała i tam się schowała (łaskoczemy pod paszką). A oryginał jest taki: Sroczka kaszkę warzyła dzieci swoje karmiła: Pierwszemu dała na miseczce, drugiemu dała na łyżeczce, trzeciemu dała w garnuszeczku, czwartemu dała w dzbanuszeczku a piątemu łeb urwała i ffrrrrrr... do lasu poleciała.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-06-01 o 22:32 |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
To i ja się dorzucę
![]() Warzyła myszka groszek warzyła warzyła temu dala bo malutki temu dala bo grubiutki temu dala bo wodę nosił temu dala bo ładnie prosił A temu nic nie dała tylko u ... pod paszkę się schowała. Rączki robią klap, klap, klap Nóżki robią tup, tup, tup Tutaj swoja główkę mam, A na brzuszku bam bam bam. Buźka robi: am, am, am Oczka patrzą tu i tam Tutaj swoje uszka mam, A na nosie sobie gram |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Maluszek Okruszek Ma okrąglutki brzuszek A na brzuszku jest pępuszek Zawinięty w kłębuszek Maluszek Okruszek Ma wyciągnięty paluszek A na paluszku jest śpioszek O już wytarł się w ciuszek Maluszek Okruszek Ma dwoje uszek A na jednym uszku jest puszek Co spadł na jego koniuszek Maluszek Okruszek Ma jeden zębuszek A na ząbku okruszek To został z podwieczorka racuszek ![]() ![]()
Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2011-06-02 o 11:19 |
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Idzie jeż, idzie jeż (masujemy np. piłką z wypustkami dziecko po całym ciele),
może Ciebie ugryźć też (gilgamy )Piosenka: Tu prawą mam rączkę, a tu lewą mam (pokazujemy rączki) Jak dzieci się bawią pokażę ja Wam (rozkładamy ręce na boki) Tak klaszczą, tak klaszczą przez cały boży dzień, (klaszczemy) Tak klaszczą, tak klaszczą przez cały boży dzień (klaszczemy) Tu prawą mam nóżkę, a tu lewą mam, Jak dzieci się bawią pokażę ja Wam, Tak tupią, tak tupią przez cały boży dzień, Tak tupią, tak tupią przez cały boży dzień, Tu prawe mam oczko, a tu lewe mam, Jak dzieci się bawią pokażę ja Wam, Tak patrzą, tak patrzą przez cały boży dzień (przykładamy dłoń do oka zamykając i otwierając dłoń), Tak patrzą, tak patrzą przez cały boży dzień Tu prawe mam uszko, a tu lewe mam, Jak dzieci się bawią pokażę ja Wam, Słuchają, słuchają przez cały boży dzień (przykładamy otwartą dłoń do ucha) Słuchają, słuchają przez cały boży dzień. Może niezbyt atrakcyjnie brzmi ale jest bardzo chwytna i moja córka właśnie tą piosenkę jako pierwszą nauczyła się pokazywać i mimo że teraz zna mnóstwo różnych innych to tą pokazuje że tą też chce.Właściwie to my znamy kilkanaście takich wierszyków - pioseneczek ale trudno je tak opisać i nie wiem czy ktoś by coś z tego zrozumiał ![]() Fajna jest też własnie ta "Tu paluszek tu paluszek, kolorowy mam fartuszek (my wtedy przewiązujemy chustki w pasie jako fartuszki ) ..."
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Pokaż proszę gdzie masz oko.
gdzie masz ucho, gdzie masz nos. Gdzie masz rękę, gdzie masz nogę, gdzie na głowie rośnie włos. Daj mi rękę, tupnij nogą, powiedz "Tak" i powiedz"Nie". Podaj ręce, skok do góry, razem pobawimy się. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Marta Bogdanowicz "w co się bawić z dziećmi" polecam, w książce znajdziecie opisane tu zabawy oraz wiele, wiele innych podzielonych wg kategorii: orientacja przestrzenna, dni tygodnia, zabawy integracyjne itp. Co ważne do książki dołączona jest płyta z muzyką (wersja wokalna i instrumentalna każdej rymowanki) no i książka baaaardzo ładnie wydana, więc nadaje się na prezent. Polecam
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Oprócz ww Bogdanowicz polecam też:
1) Przytulanki, czyli wierszyki na dziecięce masażyki--m. bogdanowicz 2) Paluszkowe zabawy-k. sąsiadek 3) Zabawy fundamentalne- jest tego parę książeczek, dotyczy nie tylko wierszyków , ale ogólnie zabaw z dzieckiem ale i tak najlepsze są wierszyki wymyślane samemu
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

)