|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Drugi kierunek studiów
Witam szanowne Wizażanki
![]() Chciałam się was zapytać jak to jest z tym drugim kierunkiem studiów płatnym od przyszłego roku. Słyszałam różne wersje i nie wiem, która jest prawdziwa. Raz słyszałam, że NIKT nie będzie miał prawa do studiowania drugiego kierunku bezpłatnie, innym razem mówiono mi, że prawo takie będą mieli najlepsi studenci (na roku, na uczelni? ), słyszałam też, że każdy będzie miał prawo zacząć drugi kierunek, ale jeśli nie spełni danych kryteriów (średnia) i nie będzie kwalfikował się pod stypendium, będzie musiał zapłacić za odbytą naukę.Więc... która wersja jest prawdziwa? Któraś z tych, a może jeszcze jakaś inna? Gdybym w tym roku zaczęła pierwszy kierunek, to w następnym mogę jeszcze drugi zacząć bezpłatnie? W tym roku to odpada, bo nie dam od pierwszego roku ciągnąć dwóch jednocześnie. W ogóle na jakich zasadach studenci przyjmowani są na drugi kierunek? Na podstawie matury czy średniej uzyskanej na studiach po danym roku? I jak to będzie teraz? Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiejecie moje wątpliwości
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Drugi kierunek studiów
Podbijam , sama jestem tego bardzo ciekawa! .
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Płatny drugi kierunek będzie za rok. W tym roku jeszcze nie.
Więc za 2 będziesz płaciła za rok jak podejdziesz do rekrutacji. ALbo bezpłatnie jak będziesz w 5% najlepszych studentów na uczelni. Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-07 o 12:40 |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli w tym roku rozpoczniesz pierwszy kierunek, a za rok (lub 2, 3 lata - obojętnie) drugi, to nie będziesz za ten drugi płaciła
Bo w świetle obowiązywania tej ustawy, ten drugi kierunek będzie dla Ciebie pierwszym (bo ustawa zacznie obowiązywać dopiero za rok a prawo nie działa wstecz).
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/us...19.01.2011.pdf a szczególnie strona nr 105
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012: 1) studiującybez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów
happiness is easy! Edytowane przez Styczniowa93 Czas edycji: 2011-06-07 o 13:51 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-07 o 13:59 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Oj dziewczyny...
Ale żeście mi namieszały :-PCoś mi się zdaje, że dopiero za rok będę mogła się przekonać jak to naprawdę będzie. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli za rok zaczniesz 2 kierunki to owszem, będziesz płacić, ale jeśli pierwszy kierunek jest już rozpoczęty, albo zostanie rozpoczęty w październiku 2011 to za drugi kierunek dla tej osoby nie będzie żadnych opłat.
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
To samo co na pierwszy kierunek.. wynik matury
|
|
#15 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Możesz też poczytać o tym na forum prawnym, linka podawała nie będę bo nie jestem pewna czy to zgodne z regulaminem Wizażu.
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli rzeczywiście trzeba będzie płacić to- swoją drogą- beznadziejnie to wymyślili. Szkoda, że jeszcze za pierwszy nie każą płacić.
![]() W tym wypadku pozwolić sobie na to będą mogły tylko osoby, które mają majętnych rodziców, bo nikt nie powie mi, że da się zarobić na studia studiując już 1 kierunek w trybie dziennym i dodatkowo pogodzić pracę z kolejnymi studiami w trybie zaocznym. |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Ale to i tak będzie chyba zależeć od liczby ECTS
Edytowane przez karmene Czas edycji: 2011-06-07 o 14:15 |
|
|
|
|
#19 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak nie byłam i nadal nie jestem pewna co do tego, możliwe, że oni sami do końca nie wiedzą, no ale wygląda na to, że jednak może to być prawda. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na uczelni są takie wersje:
1. Za rozpoczęcie drugiego kierunku od października- zapłacę 2. Za rozpoczęcie drugiego kierunku od października- nie zapłacę 3. Za rozpoczęcie pierwszego kierunku od października, a od 2012 drugiego- zapłacę. 4. Za rozpoczęcie pierwszego kierunku od października, a od 2012 drugiego- nie zapłacę. Magister prawa- kolega, potwierdził wersję czwartą
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Zostańmy przy swoich zdaniach, bo nie widzę sensu w sprzeczce kto dobrze interpretuje ustawę. Powodzenia na drugim kierunku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jaka ta młodzież pyskata. Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-07 o 14:22 |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem natomiast jak to jest z 3 i 4 punktem, pożyjemy zobaczymy
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego idę na drugi
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Moja droga maturę już zdałam i grzeczniej się do mnie odnoś.
Bo nie masz racji i nie wiem dlaczego bardzo cię to boli. "pyskata"? chyba masz jakieś problemy ze swoją osobą
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Zdałaś? Z tego co mi wiadomo to maturę zdaje się rocznikowo w wieku 19 lat - najwcześniej. W profilu masz 18 lat, może urodzin jeszcze nie miałaś 19 - ale mimo wszystko wyników z matury jeszcze nie znasz, więc nie mów, że zdałaś.
I problem to mogę powiedzieć, że Ty masz bo przewinęłaś się przez masę wątków o studiach jakie wybrać. Nigdy nie zrozumiem postępowania ludzi, którzy pytają na forach co mają studiować, jakie są perspektywy itp. Idzie się na to co się chce studiować nawet jakby rynek pracy był zapchany jak tylko się da. Jak się to lubi, interesuje to z wybiciem nie ma problemu. A studiować coś co ma prestiż i męczyć się tyle lat? Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-06-07 o 15:09 |
|
|
|
|
#29 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
na przekór do celu
|
Potwierdzam, że uczelnie same nic nie wiedzą, mój TŻ z PWr od pani z dziekanatu usłyszał (jest na 3 roku infy) że jeśli od października tego roku rozpocznie drugi kierunek to będzie płacił
Cytat:
![]() secundo - można rok wcześniej pójść do szkoły ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:50.

), słyszałam też, że każdy będzie miał prawo zacząć drugi kierunek, ale jeśli nie spełni danych kryteriów (średnia) i nie będzie kwalfikował się pod stypendium, będzie musiał zapłacić za odbytą naukę.

Bo w świetle obowiązywania tej ustawy, ten drugi kierunek będzie dla Ciebie pierwszym (bo ustawa zacznie obowiązywać dopiero za rok a prawo nie działa wstecz).