![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ecru sukienka na slub kolezanki??
Witam,
postanowilam postawic to pytanie tutaj w nadzieji, ze mi pomozecie. Za miesiac ide na slub kolezanki. Z racji faktu, ze od zeszlego sezonu mam bzika na punkcie bialych ciuchow, kupilam sobie na ta uroczystosc prawie biala koktaliowa sukienke. no wlasnie... Kupujac ja nie przyszlo mi na mysl, ze w oczach wielu ludzi moglam popelnic voux pas. Sukienka nie jest bardzo strojna, jest po prostu elegancka. Nie jest rowniez dluga - jest przed kolana. oczywiecie dodatki (buty, torebka, naszyjnik itp.) chcialam kupic w innym kolorze: czarnym, fuksja, violet. Czulybyscie sie obrazone, gdyby ktos przyszedl w krotkiej sukience koloru ecru na wasze wesele?? Ja mialam wesele 5 lat temu. 2 moje kolezanki mialy krotkie, snieznobiale sukienkiz kolorowymi dodatkami - mi to nei przeszkadzalo. Nawet nie przyszlo mi na mysl, ze to nie wypada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ecru sukienka na slub kolezanki??
To zależy od Panny Młodej ale mi to by nie przeszkadzało, co prawda u mnie nie było nikogo w bieli ale kilka osób w czarnych sukienkach - młodych - ja nie widzę nic złego w jasnej sukience sama szukając w tamtym tygodniu mierzyłam dużo pudrowych , baw się dobrze
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Może zapytaj koleżankę czy miałaby coś przeciwko? Mi akurat by nie przeszkadzało jeśli ktoś pojawiłby się w takiej sukience
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mi by nie przeszkadzało
![]() ![]() Kiecka koktajlowa jest na TAK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie biel jest zarezerwowana dla PM.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc byłabym niezadowolona i zła, bo tak jak blueberry uważam, że biel czy ecru jest kolorem panny młodej
![]() ![]() Na wesele koleżanki przyszła dziewczyna w bielusieńkiej sukience przed kolano, białych butach (nie dobrała niestety kontrastujących dodatków), w pięknie ułożonych włosach, w które wpięła biały kwiat... Wyglądała jak PM. Natomiast druhna drugiej znajomej wybrała długą białą sukienkę, z gorsetem. Do tego miała koka i oczywiście bukiet kwiatów. Panna Młoda założyła suknię ecru. Naprawdę wyglądały jak dwie PMki. I od tej pory jestem przeciwniczką zakładania białych sukienek na czyjeś wesele ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thea2 Czas edycji: 2011-06-09 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jako że moja suknia bedzie w kolorze śmietanki to trochę niezadowolona bym była
![]()
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
pewnie za złe bym nie miała, ale pomyślałabym, że albo chce mi na złość zrobić, albo jest niewychowana bo podstawowych zasad savoir vivre nie zna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja bym białej sukienki na ślub nie założyła, mamy tyle kolorów, że na tę jedna uroczystość można by sobie biel darować
![]() A po drugie jeżeli Pmka będzie miała sukienkę np ecru to wizualnie np na zdjęciach może w kontraście z Twoją białą wyglądać na pożółkniętą.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyna mojego kuzyna przyszła w białej sukience ale krótkiej, koktajlowej właśnie, miała czarne dodatki i powiem szczerze, że nawet nie rzuciła mi się w oczy na weselu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
I tego wlasnie sie obawiam. W poczatkowych postach wszystkie pisalyscie, ze nie mam sie przejmowac. Po pierwszej negatywnej odpowiedzi pojawily sie kolejne i kolejne.
Kolezanka jest bardzo "swiatowa" i liberalna. Mysle, ze nie bedzie zla. Wypada sie wczesniej zapytac? Dlaczego sadziscie, ze kolor bialy jest zarezerwowany do PM. Owszem, biala, dluga, "typowo slubna" suknia to NO GO, ale dlaczego krotka, koktaliowa, letnia, zwiewna, biala/ecru sukniena jest zakazana?? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja równiez jak częśc dziewczyn uważam, że biel jest w tym dniu zarezerwowana dla PM, jest tyle innych kolorów równiez jasnych które można załozyć na slub...Jeszcze jak dla mnie połączenie bieli z innym kolorem bądz deseniem jest ok... ale to jest moje zdanie. W tej kwesti najlepiej spytac kolezanke...bo jak można tu zauwazyć każdy ma inne zdanie. Ja bym się raczej nie obraziła ( bo w tym dniu była bym tak przejete, że pewnie bym nie zauważyła tego).... ale sama bym nie załozyła.
Edytowane przez Nika0208 Czas edycji: 2011-06-09 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
najlepeij by bylo jakbyś nam wkleila zdjęcia jak wyglądasz w tej sukience
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja bym zapytała PMki. Jeśli wybierzesz ciemne dodatki i nie będziesz się za bardzo stroić - powinno być ok. Ale jeśli choć trochę będziesz PMkę przebijać, to już niedobrze. Żadnych superfryzur, kwiatów we włosach. No i tak jak dziewczyny pisały - jeśli ona ma ecru suknię, przy twojej bieli może wyglądać na zdjęciach jak brudna.
Najlepiej zapytaj, co ona na to. Ja osobiście chyba bym nic nie miała przeciwko temu, ale dużo by dla mnie znaczyło to, czy zapytasz wcześniej. Bo jeśli nie, to bym się mogła trochę pozłościć. A też do zaściankowych nie należę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja również nie założyłabym bieli na czyjś ślub. Jest taki wybór kolorów, że sądzę, iż można sobie biel odpuścić.
Osobiście nie bałabym się, że ktoś inny w bieli mnie "przyćmi", bo uważam, że to mało możliwe jednak. Panna Młoda zawsze promienieje i się wyróżnia. Raczej uważam, że to kwestia zasad, moim zdaniem po prostu nie wypada i nie rozważałabym nawet tego, czy włożyć biel/ecru na czyjś ślub. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wg. mnie również biel i jasne ecru jest dla PM. Bylam ostatnio na slubie, gdzie byla dziewczyna w jasnej koktajlowej sukience... i mi to nie pasowało. Teraz nawet PM noszą krótkie sukienki, wiec ja bym ten kolor zostawiła tej jednej osobie.
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja nie sadze zeby pytanie sie PM bylo dobrym rozwiazaniem no chyba ze bardzo dobrze sie znacie i masz pewnosc ze nie urazisz jej tym pytaniem. Ja nie bylabym zadowolona gdyby ktos teraz przyszedl do mnie i sie zapytal czy moze przyjsc w bialej czy ecru sukience na moj slub. Oczywiste jest ze takie kolory sa zarezerwowane dla PM i nawet rozpatrywanie takiej opcji jest nie na miejscu. Jezeli ktos by sie pojawil w bieli/ecru pomyslalabym ze specjalnie chce mi zrobic na zlosc.
Takie jest moje zdanie ![]() Co do kolorowych dodatkow to teraz jest moda zeby PMki mialy kolorowe dodatki tak wiec to nie koniecznie odrozni goscia od PM. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja byłabtym zła, potraktowałabym to jako chęć konkurowania, ponadto nieznajomość zasad. I na pewnmo powiedziałabym fotografce, żeby unikała robienia zdjęć takiej osobie, a już na pewno nie ze mną. Nie wiem, czy powstrzymałabym się przed jakimś niezbyt milym komentarzem do tej osoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
OMG, z dodatkami ciemniejszymi idź
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba mieć chyba bardzo niskie poczucie własnej wartości, żeby się obrazić za coś takiego ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Myślę, że nie ma się o co obrażać jeśli się taka sytuacja zdarzy, bo chyba nikt by nie chciał zrobić PM na złość idąc na Jej ślub. Zapewne jak ja bym miała taki zamiar to bym w ogóle darowała sobie tą imprezę. Wracając do koloru to ja nie założyłabym nic w kolorze białym na czyjś ślub. Tak jak moje poprzedniczki uważam, że to kolor zarezerwowany dla PM tego dnia
![]()
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nigdy nie przyszloby mi na mysl, zrobic PM na zlosc. W koncu to moja bardzo dobra kolezanka. Ja mialam zdeszta slub 5 lat temu i "Panna Mloda" sie juz nie czuje ![]() Aaaaa, jeszcze jedno. Pewnie wiele z was ogladalo w TV slub Wiliama i Kate. Swiadkowa - Pipa Middleton - miala na sobie dluga, bielusienka sukienke!!! Nikt nie mowil, ze to skandal, tylko wszyscy sie zachwycali . I to dzialo sie na imprezie, na ktorej "dresscode" jest pisane chyba przez najwieksze D. Edytowane przez bienioka Czas edycji: 2011-06-10 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
mam suknie kremową, ale moja świadkowa kochana siostra tak za mną chodziła bała się chyba że jej nie pozwolę albo co gorsza
![]() ![]() ![]() ![]() p.s. co do włosów to większość rodziny mojej i TZ wie że świadkowa ma misz masz na głowie ,a nasze kuzyneczki w wieku po 3-5 lat mają dzięki temu ciocie wróżkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja osobiście byłabym zła i mam nadzieję, że nikt nie pojawi się na moim ślubie w bieli/ecru ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ja jako kolejna osoba podpisuję się pod wypowiedziami na NIE. Jasne kolory są zarezerwowane dla PM, takie jest moje zdanie (być może staroświeckie) i tego się będę trzymać. Gdyby któraś z koleżanek zapytała, czy przeszkadzało by mi gdyby założyła białą/ecru/kremową sukienkę odpowiedziałabym wprost, że tak. A jeśli ktoś pojawiłby się w takowej? Hmm cóż wtedy zawsze Pannie Młodej może zadrżeć ręka podczas picia czerwonego wina
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Nie wiedziałam, że przyszłe PM'ki tak znerwicowane i agresywne są
![]() Jako świadkowa bylam kiedyś też w krótkiej bezowej - sama z panna młodą taką wybrałyśmy, ona miała długą koronkową ecru i nikt, ani nas nie mylił, ani dodatków nie miałam kontrastujących... trochę luzu... gdyby ktoś na moim weselu wystąpił w długiej, białej czy bezowej sukni to pewnie bym sobie źle o tej osobie pomyslała, ale za chwile bym zapomniała ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Tu nie chodzi o luz tylko o znajomość zasad co wypada,a co nie.
Na pogrzeb też byście poszły w kolorowych kieckach bo dlaczego w czarnych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Moooniaaa czemu uskrajniasz? Pogrzeb to nie tylko czerń, ale stonowane ciemniejsze kolory (szarości, brązy, granaty..). W naszej kulturze natomiast jasne kolory kojarzą się ze świętowaniem. Dlatego obstaję przy tym, że kremowe, ecru, pudrowo-różowe krótkie kiecki, nie przypominające ślubnych nie są faux pas.
Jeśli któraś PM'ka strzeliłaby focha za to, że ktoś z gości nosi taką sukienkę to uznałabym, że konieczna jest wizyta u specjalisty ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoja sukienka, szczególnie rękaw i ozdoba jest dosyć strojna i szyfonowa, na zdjęciu wyszła jak biała a nie ecru... Ogólnie, to uważam, że szczerzenie kłów na czarne sukienki to kultywacja zabobonów. Zaś omijanie w ubiorze weselnym bieli przez gościa w Polsce (nie w Wielkiej Brytanii) to są już zasady kultury. Wsiowych zabobonów nie popieram, savoir-vivre popieram zdecydowanie. Na marginesie - w przypadku pani o wdzięcznym imieniu Pippa - taki był wymóg zasad dworskich, świadkowa zwana druhną ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co z nami jest? Nic, po prostu jest to wyjątkowy dzień dla każdej z nas i każda z nas chce, żeby wszystko było wg niej idealnie. Tobie biel u gości nie przeszkadza, mi przeszkadza, kazda z nas ma prawo do wyrażenia swojej opini i nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że z nami jest coś nie tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.