politechnika świętokrzyska - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-30, 14:42   #1
szczesciaraaa
Raczkowanie

politechnika świętokrzyska

Prawdopodobnie od października będę studentką politechniki świętokrzyskiej i mam pytanie czy są tu jakieś osoby które tam studiują lub studiowały? Jeśli tak to proszę powiedzcie mi jak jest na tej uczelni i jak ogólnie oceniacie studiowanie w Kielcach.

a może któraś z Was ma zamiar tam studiować od października?

Edytowane przez szczesciaraaa
Czas edycji: 2011-06-30 o 16:40
szczesciaraaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 16:22   #2
niby nic
Zakorzenienie

Dot.: politechnika świętokrzyska

jaki kierunek jesli mozna spytac? i dzienne czy zaoczne?

ja tez sie zastanawiam nad pkś ale nie wiem co z tego wyjdzie

niby nic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 16:36   #3
szczesciaraaa
Raczkowanie

dzienne i pod uwagę biorę architekturę, geodezję i budownictwo a na którym z tych kierunków wyląduję okaże się już niedługo a Ty?
Stary 2011-06-30, 21:28   #4
OliFka_
Raczkowanie

GG do OliFka_

bardzo możliwe że ja też na politechnikę. a słyszała któraś z was jakie progi punktowe są mniej wiecej ?

OliFka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 21:52   #5
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szczesciaraaa Pokaż wiadomość
dzienne i pod uwagę biorę architekturę, geodezję i budownictwo a na którym z tych kierunków wyląduję okaże się już niedługo a Ty?
Ja biore pod uwage duuuzo kierunkow ale priorytet to geodezja
A mozna spytac jakie mialas wyniki z matur (chociaz tak około) i czy PP czy PR?

Cytat:
Napisane przez OliFka_ Pokaż wiadomość
bardzo możliwe że ja też na politechnikę. a słyszała któraś z was jakie progi punktowe są mniej wiecej ?
Ja nie mam pojecia A Ty zdawałas cos na rozszerzeniu?

Stary 2011-07-01, 08:50   #6
makeupnotwar
Wtajemniczenie

z wieczorowego prawa na uw wszyscy studenci się śmieją

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

o mamo, nie ten wątek wybaczcie!

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 10:54   #7
yessabell
Wtajemniczenie

Nie studiuje tam, ale pochodze z Kielc i wiem, że studiowanie na PŚ jest na dosyć dobrym poziomie Tak jak z UJK się śmieją, tak politechnika ma dobrą renomę i cieszy się powodzeniem
Stary 2011-07-01, 21:19   #8
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niby nic Pokaż wiadomość
Ja biore pod uwage duuuzo kierunkow ale priorytet to geodezja
A mozna spytac jakie mialas wyniki z matur (chociaz tak około) i czy PP czy PR?

Ja nie mam pojecia A Ty zdawałas cos na rozszerzeniu?
to ja nie dostanę się na architekturę to może spotkamy się na geodezji

ja zdawałam wszystko na podstawie bo całą klase maturalną poświęciłam rysunkowi architektonicznego a co do wyników to matma 82%, polski 78%, angielski 86%. A Ty?

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez OliFka_ Pokaż wiadomość
na jaki kierunek? ja nie słyszałam jakie są progi punktowe ale bardzo chętnie bym je poznała, szukałam ich nawet kiedyś na necie ale nie znalazłam nic na ten temat
Stary 2011-07-01, 21:30   #9
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
to ja nie dostanę się na architekturę to może spotkamy się na geodezji

ja zdawałam wszystko na podstawie bo całą klase maturalną poświęciłam rysunkowi architektonicznego a co do wyników to matma 82%, polski 78%, angielski 86%. A Ty?

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

na jaki kierunek? ja nie słyszałam jakie są progi punktowe ale bardzo chętnie bym je poznała, szukałam ich nawet kiedyś na necie ale nie znalazłam nic na ten temat
No o ile ja sie dostane

ja sie nie mam czym chwalic zabardzo, tez podstawy
polski 67, matma 68, ang 92 Mogło byc lepiej, zwlaszcza z matmy ale cale zycie myslalam ze pojde na jakis humanistyczny kierunek wiec sadzilam ze matma mi sie nie przyda, no ale zobaczymy moze mało chetnych bedzie

A na jaki 3 skladasz jeszcze?

Stary 2011-07-01, 22:09   #10
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
No o ile ja sie dostane

ja sie nie mam czym chwalic zabardzo, tez podstawy
polski 67, matma 68, ang 92 Mogło byc lepiej, zwlaszcza z matmy ale cale zycie myslalam ze pojde na jakis humanistyczny kierunek wiec sadzilam ze matma mi sie nie przyda, no ale zobaczymy moze mało chetnych bedzie

A na jaki 3 skladasz jeszcze?
geodezja w tym roku jest pierwszy rok więc myślę, że masz szansę

jako trzeci wybrałam budownictwo a Ty na co jeszcze składasz oprócz geodezji?
Stary 2011-07-02, 11:51   #11
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
geodezja w tym roku jest pierwszy rok więc myślę, że masz szansę

jako trzeci wybrałam budownictwo a Ty na co jeszcze składasz oprócz geodezji?
No ale może sie własnie duzo osob rzucic

Geodezja i rownolegle budownictwo tzn zaplacilam poprostu 2 razy, i dobralam jeszcze jakies kierunki inzynierie srodowiska, transport i takie tam ale mam nadzieje ze albo na ta geodezje albo budownictwo sie dostane

Stary 2011-07-02, 12:33   #12
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
No ale może sie własnie duzo osob rzucic

Geodezja i rownolegle budownictwo tzn zaplacilam poprostu 2 razy, i dobralam jeszcze jakies kierunki inzynierie srodowiska, transport i takie tam ale mam nadzieje ze albo na ta geodezje albo budownictwo sie dostane
czyli jak zapłaci się dwa razy to równolegle jest? nie wiedziałam nawet ale masz jedno swoje konto i wniosłaś dwie opłaty?

słyszałam że jak jakieś 3 lata temu pierwszy raz była architektura na politechnice świętokrzyskiej to przyjęli praktycznie wszystkich chętnych i z geodezją pewnie będzie podobnie

Czas edycji: 2011-07-02 o 12:55
Stary 2011-07-02, 17:55   #13
blackwild
Przyczajenie

GG do blackwild

A macie może pojęcie jak wygląda egzamin z rysunku na PŚ? Szczerze mówiąc nie mogę znaleźć na necie żadnych opinii odnoszących się do tego egzaminu bądź ogólnie do architektury na tej uczelni (czyżby miała taką słabą renomę?). Ja byłam przygotowywana do czterogodzinnych egzaminów na Polibudę Krakowską, a tu widzę, że egzaminy do Kielc trwają zaledwie 3 i 2.5 godziny.
blackwild jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 20:43   #14
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blackwild Pokaż wiadomość
A macie może pojęcie jak wygląda egzamin z rysunku na PŚ? Szczerze mówiąc nie mogę znaleźć na necie żadnych opinii odnoszących się do tego egzaminu bądź ogólnie do architektury na tej uczelni (czyżby miała taką słabą renomę?). Ja byłam przygotowywana do czterogodzinnych egzaminów na Polibudę Krakowską, a tu widzę, że egzaminy do Kielc trwają zaledwie 3 i 2.5 godziny.
Czyli startujesz na architekturę do Kielc? Też startowałam na politechnikę Krakowską. i mam pojęcie jak wygląda egzamin w Kielcach i jest to nawet podane na necie ale jak masz jakieś pytania to pytaj co do renomy to jak może mieć wysoką skoro jest na politechnice świętokrzyskiej dopiero od jakiś 3 lat? Ale poziom nie jest tam niski bo mam znajomych na tym kierunku i są oni bardzo zadowoleni z wyboru. Z tego co mi wiadomo są tam wykładowcy z renomowanych polskich politechnik a nawet Lwowa
Stary 2011-07-03, 08:49   #15
blackwild
Przyczajenie

GG do blackwild

Cytat:
Czyli startujesz na architekturę do Kielc? Też startowałam na politechnikę Krakowską. i mam pojęcie jak wygląda egzamin w Kielcach i jest to nawet podane na necie ale jak masz jakieś pytania to pytaj co do renomy to jak może mieć wysoką skoro jest na politechnice świętokrzyskiej dopiero od jakiś 3 lat? Ale poziom nie jest tam niski bo mam znajomych na tym kierunku i są oni bardzo zadowoleni z wyboru. Z tego co mi wiadomo są tam wykładowcy z renomowanych polskich politechnik a nawet Lwowa
No to świetnie Z tego co zrozumiałam, pierwsza praca to kompozycja z podstawowych brył elementarnych. Komisja pokazuje te bryły tak jak na egzaminie w Krk (w sensie czy stoją cały czas na podeście i jest to zwykły rysunek z natury) czy również jest to rysunek z wyobraźni? Poza tym jestem ciekawa, czy obowiązuje jakaś "maniera", tak jak w większych miastach. Np. do Krakowa uczyłam się chowania linii konstrukcyjnych, charakterystycznego szrafu, wsadzania odbić w posadzce gdzie tylko się da - jak to się ma na PŚ? I wiesz może, jakie były tematy egzaminów w zeszłych latach? Chociaż skoro mówisz, że Architektura jest dość młodym kierunkiem, to może i egzamin jest wolny od maniery

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-03, 10:58   #16
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blackwild Pokaż wiadomość
No to świetnie Z tego co zrozumiałam, pierwsza praca to kompozycja z podstawowych brył elementarnych. Komisja pokazuje te bryły tak jak na egzaminie w Krk (w sensie czy stoją cały czas na podeście i jest to zwykły rysunek z natury) czy również jest to rysunek z wyobraźni? Poza tym jestem ciekawa, czy obowiązuje jakaś "maniera", tak jak w większych miastach. Np. do Krakowa uczyłam się chowania linii konstrukcyjnych, charakterystycznego szrafu, wsadzania odbić w posadzce gdzie tylko się da - jak to się ma na PŚ? I wiesz może, jakie były tematy egzaminów w zeszłych latach? Chociaż skoro mówisz, że Architektura jest dość młodym kierunkiem, to może i egzamin jest wolny od maniery
Do tej pory było tak, że były tylko podane bryły jakie należy użyć i nigdzie one nie stały więc w sumie jest to też rysunek z wyobraźni. O ile mnie pamięć nie myli rok temu były dwa prostopadłościany, stożek i lustro (czyli trzeba było zrobić odbicie). Rok temu nie pamiętam jak dokładnie był temat sformułowany z wyobraźni ale na pewno trzeba było narysować coś z wodą czyli np fontanne i drzewa. Czyli jak dla mnie temat trochę bardziej pod architekturę krajobrazu niż urbanistykę Jako takiej maniery to raczej tam nie wymagają. Też jestem nauczona chowania linii konstrukcyjnych, charakterystycznego szrafu, wsadzania odbić w posadzce itd tylko czy zdążysz taki krakowski rysunek zrobić w 2,5 godz (bo tyle trwa rysunek z wyobraźni)? bo ja raczej nie. Nie wiem też czy jeśli zrobię odbicie a nie będzie go w temacie to nie potraktują tego jako błąd a Ty masz zamiar rysować tak po krakowsku?

W ogóle to długo się rysunku uczysz?
Stary 2011-07-03, 11:39   #17
blackwild
Przyczajenie

GG do blackwild

Cytat:
Do tej pory było tak, że były tylko podane bryły jakie należy użyć i nigdzie one nie stały więc w sumie jest to też rysunek z wyobraźni. O ile mnie pamięć nie myli rok temu były dwa prostopadłościany, stożek i lustro (czyli trzeba było zrobić odbicie). Rok temu nie pamiętam jak dokładnie był temat sformułowany z wyobraźni ale na pewno trzeba było narysować coś z wodą czyli np fontanne i drzewa. Czyli jak dla mnie temat trochę bardziej pod architekturę krajobrazu niż urbanistykę Jako takiej maniery to raczej tam nie wymagają. Też jestem nauczona chowania linii konstrukcyjnych, charakterystycznego szrafu, wsadzania odbić w posadzce itd tylko czy zdążysz taki krakowski rysunek zrobić w 2,5 godz (bo tyle trwa rysunek z wyobraźni)? bo ja raczej nie. Nie wiem też czy jeśli zrobię odbicie a nie będzie go w temacie to nie potraktują tego jako błąd a Ty masz zamiar rysować tak po krakowsku?

W ogóle to długo się rysunku uczysz?
A no to git majonez z pierwszym dniem Wiesz, na kursach mieliśmy takie tempo, że i w 2 godziny się wyrabialiśmy, więc najwyżej zrobię w te 2,5 godziny kosztem staranności ;] W sumie innym sposobem niż „krakowskim” i tak bym nie umiała, więc za dużego wyboru nie mam Rysunku uczyłam się dwa lata, najpierw rok w Lublinie (rok stracony totalnie, terror, horror i masakra, jeśli w ogóle umiałaś stosować perspektywę to klękajcie narody), dopiero od wakacji ruszyłam na cotygodniowe kursy w Krakowie. Niestety w tym roku na PK skasowali mnie za interpretację tematu (wazon na egzaminie z predyspozycji na architekta?! No proszę cię… Uczelnia zrobiła temat niezgodny z ich własnym regulaminem, będę się odwoływać). Na szczęście prasa już się w to wpakowała, więc liczę na powtórkę egzaminów A jak u Ciebie, też się długo uczysz? I w jakich miastach?
Stary 2011-07-03, 21:25   #18
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
czyli jak zapłaci się dwa razy to równolegle jest? nie wiedziałam nawet ale masz jedno swoje konto i wniosłaś dwie opłaty?

słyszałam że jak jakieś 3 lata temu pierwszy raz była architektura na politechnice świętokrzyskiej to przyjęli praktycznie wszystkich chętnych i z geodezją pewnie będzie podobnie
Założyłam 2 konta

no to moze tak bedzie

a jak u Ciebie z fizyką czy chemia? bo ja sie zastanawiam czy sie nie pcham jak idiota troche na takie kierunki jak z fizyki i chemii nic nie umiem tak naprawde, bo nigdy sie do tych przedmiotów nie przykladalam mam nadzieje ze jakos to nadrobie w czasie studiow na szczescie na geodezji jest tylko fizyka to chociaz tyle

Stary 2011-07-03, 21:57   #19
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Założyłam 2 konta

no to moze tak bedzie

a jak u Ciebie z fizyką czy chemia? bo ja sie zastanawiam czy sie nie pcham jak idiota troche na takie kierunki jak z fizyki i chemii nic nie umiem tak naprawde, bo nigdy sie do tych przedmiotów nie przykladalam mam nadzieje ze jakos to nadrobie w czasie studiow na szczescie na geodezji jest tylko fizyka to chociaz tyle
doczytałam na stronie politechniki i założyłam sobie drugie konto

z chemią dobrze ale o fizyce tego powiedzieć nie mogę w gimnazjum nawet fizykę lubiłam ale w liceum miałam nauczycielkę która sama nic nie umiała więc jak miała nas nauczyć chociaż mam kolege na budownictwie tylko, że w krakowie i mówi, że fizyka jest całkiem inna niż w liceum i spokojnie do zdania

wolałabyś studiować geodezję czy budownictwo?

Czas edycji: 2011-07-03 o 22:00
Stary 2011-07-04, 12:44   #20
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
doczytałam na stronie politechniki i założyłam sobie drugie konto

z chemią dobrze ale o fizyce tego powiedzieć nie mogę w gimnazjum nawet fizykę lubiłam ale w liceum miałam nauczycielkę która sama nic nie umiała więc jak miała nas nauczyć chociaż mam kolege na budownictwie tylko, że w krakowie i mówi, że fizyka jest całkiem inna niż w liceum i spokojnie do zdania

wolałabyś studiować geodezję czy budownictwo?
Geodezje

No mam nadzieje ze dam rade bo w LO jak chcialam to umialam sie nauczyc ale na ogol mi sie nie chcialo i uczylam sie tak, zeby tylko zdac ale slyszalam ze tylko na 1 i 2 roku jest tak przewalone, a pozniej juz sa przedmioty typowo geodezyjne

Stary 2011-07-04, 13:08   #21
szczesciaraaa
Raczkowanie

mogę jeszcze wiedzieć czy jesteś z województwa świętokrzyskiego czy z poza? pytam po to bo chce wiedzieć czy ludzie z innych województw mają zamiar iść np na geodezje do Kielc
Stary 2011-07-04, 15:47   #22
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
mogę jeszcze wiedzieć czy jesteś z województwa świętokrzyskiego czy z poza? pytam po to bo chce wiedzieć czy ludzie z innych województw mają zamiar iść np na geodezje do Kielc
Oby nie

ja z wojewodztwa

i mysle ze nie bedzie bardzo duzo osob spoza woj. chętnych bo jest duzo politechnik w Polsce gdzie mozna studiowac geodezje wiec pewnie jak ktos mialby do wyboru PSk i jakas inna to wybrałby inna, gdzie wiedziałby juz jaki jest poziom nauczania itd

Stary 2011-07-04, 15:56   #23
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
i mysle ze nie bedzie bardzo duzo osob spoza woj. chętnych bo jest duzo politechnik w Polsce gdzie mozna studiowac geodezje wiec pewnie jak ktos mialby do wyboru PSk i jakas inna to wybrałby inna, gdzie wiedziałby juz jaki jest poziom nauczania itd
obyś miała rację
kolega z pierwszego roku budownictwa na PŚ mi dziś mówił, że u niego na roku są ludzie też po humanie więc chyba nie jest aż tak strasznie trudno się tam dostać a tym bardziej na geodezję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-04, 16:16   #24
Limetka19
Przyczajenie

GG do Limetka19

Witam
Na PŚK studiowałam 2 lata Atmosfera jest bardzo fajna, ale jeżeli chodzi o organizację to nie jest dobrze. Jednakże nie przeszkadza to tak bardzo. Panie w dziekanacie miłe w zależności od humoru, ale powiem że straszyli mnie bardzo, a okazało się nie tak najgorzej.

Kadra to oczywiście zależy od wydziału, ale ja osobiście nie trafiłam na jakieś duże utrudnienia. Można załatwić wszystko, jeżeli tylko się chce.

Juwenalia co roku są bardzo fajne, przynajmniej ja zadowolona byłam :P

Jeżeli masz jakieś pytania, to pisz
Limetka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 16:22   #25
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limetka19 Pokaż wiadomość
Witam
Na PŚK studiowałam 2 lata Atmosfera jest bardzo fajna, ale jeżeli chodzi o organizację to nie jest dobrze. Jednakże nie przeszkadza to tak bardzo. Panie w dziekanacie miłe w zależności od humoru, ale powiem że straszyli mnie bardzo, a okazało się nie tak najgorzej.

Kadra to oczywiście zależy od wydziału, ale ja osobiście nie trafiłam na jakieś duże utrudnienia. Można załatwić wszystko, jeżeli tylko się chce.

Juwenalia co roku są bardzo fajne, przynajmniej ja zadowolona byłam :P

Jeżeli masz jakieś pytania, to pisz
na jakim kierunku studiowałaś?
Stary 2011-07-04, 18:47   #26
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
obyś miała rację
kolega z pierwszego roku budownictwa na PŚ mi dziś mówił, że u niego na roku są ludzie też po humanie więc chyba nie jest aż tak strasznie trudno się tam dostać a tym bardziej na geodezję
Ja mam tez kolege na dziennych, nie pamietam na czym ale wydzial ten mechaniczno jakis tam i mowil ze Ci co przyszli po humanie to pierwsze pol roku nie ogarniali a pozniej to juz z gorki

a tak to reszta znajomych zaocznie tam studiuje wiec to troche co innego

i tez slyszalam ze jest troche p.i.e.r.d.o.l.n.i.k jesli o organizacje chodzi

Edytowane przez niby nic
Czas edycji: 2011-07-04 o 18:48
Stary 2011-07-04, 19:43   #27
Limetka19
Przyczajenie

GG do Limetka19

Ja akurat byłam na Zarządzaniu i Inżynierii Produkcji.
Stary 2011-07-04, 19:56   #28
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Ja akurat byłam na Zarządzaniu i Inżynierii Produkcji.
żałowałaś wyboru, że zrezygnowałaś po dwóch latach?
Stary 2011-07-04, 20:19   #29
Limetka19
Przyczajenie

GG do Limetka19

Stwierdziłam, że nie chcę tego robić w przyszłości, dlatego od września będę studentką prawa

Ale Pśk polecam, cieszy się uznaniem I ta legenda o piramidzie :P
Stary 2011-07-04, 20:23   #30
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Stwierdziłam, że nie chcę tego robić w przyszłości, dlatego od września będę studentką prawa

Ale Pśk polecam, cieszy się uznaniem I ta legenda o piramidzie :P
jaka legenda o piramidzie?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości