|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dziecko z moczówka prostą
Wątek dla rodziców dzieci, ktore choruja na moczówkę prostą.
Przeszukałam internet: ciężko znaleźć, bo choroba rzadka. Może ktoś będzie miał ochotę powymieniać sie uwagami na temat radzenia sobie z chorobą itp. U nas chorobapojawiła się półtora roku temu.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziecko z moczówka prostą
hej
![]() Moja Marysia (prawie 9 miesięcy) ma póki co podejrzenie moczówki. Jedyny objaw to póki co utrzymujący się niski ciężar właściwy moczu. W poradni nefrologicznej zalecono nam próbę zagęszczania moczu z lekiem minirin i generalnie mocz zagęścił się do wartości z dolnej granicy normy. Nefrolog nie jest przekonany, czy to moczówka czy jedynie niedojrzałość układu moczowego... w przyszłym tygodniu mamy znów dać mocz do analizy i się u niej pokazać ![]() A u Twojego dziecka jakie były objawy? I ile miało, gdy się dowiedziałaś, że choruje na moczówkę? Czy choroba utrudnia jakoś codzienne życie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Diagnostyka zajęla prawie 2 miesiace.(łącznie z niezbyt przyjemnymi badaniami, rezonansem itp.) Po roku od rozpoznania dawka minirinum mimo, ze podwyższana, nadal była za niska. Od kilku miesiecy podaję mu jeszcze wyższa dawkę i jest lepiej. Choroba utrudniala nam zycie, gdy dawka leku była za niska (czekaliśmy na rezonans - kolejny). Wstawanie kilka razy w nocy, by się napić, zmiana poscieli, przebieranie dziecka. To było dla niego bardzo męczace, chodzil niewyspany i zmeczony. Gdy dawka byla za niska pił więcej nizpowinien, a co za tym idzie, jadł bardzo mało; apetyt miał bardzo slaby. Zwykle pilnowaliśmy tez by 30minut przed i po podaniu leku nic nie jadł, lek się lepiej wchłania (wymaga to od nas swego rodzaju kontroli i organizacji ![]() Teraz jest o wiele lepiej ![]() Utrudnienie jest takie, że dostęp do picia musi mieć zawsze. Zwykle nosimy coś ze sobą. Gdy łapie jakąś infekcję, od razu pije więcej. (czuje się gorzej, gorzej śpi). Choroby związane z wymiotami też sa dla neigo dość niebezpieczne i wymagają monitorowania (kilka razy zdarzyla się grypa żołądkowa ![]() ************* Jak to się stało, ze zaczęto u Twojej córeczki podejrzewac moczowkę? U nas najpierw lekarze wykluczali picie nawykowe (nie chcieli wierzyć, ze to moczówka ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
U Marysi wystąpił konflikt serologiczny, który wywołał silną żółtaczkę a następnie niewielką anemie. W związku z tym miała robioną morfologię raz w miesiącu. Gdy już krew była ok, pediatra zleciła jeszcze badanie moczu (w sumie, to nie wiem, co ją tknęło
![]() ![]() A powiedz mi, jak to jest, gdy dziecko leczone jest minirinem. Nie trzeba ograniczać podaży płynów? dla mnie to był koszmar przy próbie zagęszczania, ograniczać płyny przez 9h. U niemowlaka ciężko wykonalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy drugiej probie zrzucił 1kg w ciągu doby. Przy minirinie nie trzeba ograniczać płynów. Tylko od czasu do czasu trzeba zrobić bilans plynów (ile dziecko przejmuje i ile wydala). Prócz tabletek mieliśmy przez jakiś czas minirin melt. (w sytuacjach nagłych).
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
u nas po próbie zagęszczania ciężar właściwy dobił do 1016, ale nefrolog i tak ma wątpliwości... właśnie w tym tygodniu mamy zrobić badanie moczu i znów się do niej zgłosić
![]() wywnioskowałam z twojego posta, że próbe mieliście robioną w szpitalu. U nas (niestety?) robiłam próbę sama w domu. Stresowałam się okropnie tą podażą płynów, bo to przecież niemowlak (wtedy miała 7,5 miesiąca) a więc podstawą jej diety jest mleko. Do tego jest na piersi, więc kompletnie nie wiedziałam, ile wypija ![]() ![]() Powiedz mi jeszcze, czy jest to choroba uleczalna? Czy już zawsze dziecko musi brać leki na zagęszczanie moczu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całą diagnostykę prowadziliśmy w szpitalu. Podczas testu deprywacji dziecko nie powinno pić (wcale). To jest bardzo trudne i traumatyczne dla dziecka, ale trzeba niestety to zrobić, by diagnoza była poprawna. Z tego co piszesz to u Twojej córeczki podejrzewana jest moczówka prosta nerkopochodna. Mój syn cierpi na moczówkę prostą centralną. W jego przypadku (na dzień dzisiejszy) prognozy wyleczenia są równe zeru. (nie znamy przyczyny choroby). I cały czas potrzebuje i będzie potrzebował minirinu. U Was może być inaczej. Wiele zależy od genezy choroby i jej odmiany.
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witam,
Moj 3 letni Oliwierek choruje na moczówkę nerkopoczodną i wykryto ją gdy miał 3 miesiace i zapadł w śpiączkę z powodu odwodnienia. Choroba została wykryta w Anglii, leżał pol roku i w Polsce kolejne pół roku. Podajemu mu leki 4 razy dziennie i podobno choroba jest nieuleczalna. Były mieiące , że wymiotował 5-10 razy dziennie a pół kilo próbował przytyć przez rok. Teraz waży 11 kg i skonczył 3 latka. Mogę powiedzieć, iż nauczylismy się zyć z tą chorobą, nawet przyzwyczaiłam się do wstawania w nocy 6-10 razy aby podać picie. W nocy wypija ok. 3 litrów, w ciągu dnia jest to cieżko zmierzyć, lecz ok. 4-5 litrów, głównie wody. Je baaaardzo mało. Jest mi ciężko znaleźć mamy chorych dzieciaczków a tak bardzo pragnęłabym podzielić się troskami i radosciami. Piszcie proszę: nikola1313@interia.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też leczymy się w Anglii. Ostatnio byłam w Polsce i rozmawiałam z lekarzem. W Polsce wycofują minirin w tabletkach. Wprowadzają melt. Tutaj nadal tabletki zostają (farmaceuta nic nie wiedział o zmianach). Nie wiem jak to jest z nerkopochodną... ale 3 litry to dużo za dużo.
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Myszka_83 Czas edycji: 2013-05-24 o 11:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Bardzo ciezko jest nie podawać mu picia, poniewaz krzyczy wniebogłosy a nefrolog( u której mamy wizytę co 2 tyg) oraz endokrynolog(raz w mies.) mówia, ze taki jego urok. No cóż..Obecnie podaję mu Tialoryd oraz Hydrochloroziazyd w proszkach, robi je tylko jedna apteka w moim mieście i to 2 dni. Dwa razy zapomniałam się i był dzien bez leków, masakra. Probował pić wodę z ubikacji oraz wyciskać scierki, zeby coś kapnęło. Jak na głodzie. Mam momenty załamania, napiszcie czy wasze bąble też mają biegunki conajmniej 2 razy w mies. i wtedy się odwadniaja?Moj od razu ma skierowania do szpitala, ostatnio była nawet wzywana karetka do zlobka!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze Twój synek pije tak duzo może swiadczyco tym, ze dawka leku jest nie wystarczająca. O leach zapominać też za bardzo nie można,bo zaczyna się koszmar. My czekaliśmy bardzo długo na właściwą dawkę leku. (zaczynaliśmy od dość niskiej dawki). I przy każdej podwyżce stabilizacja zajmuje kilka tygodni. Mój mały nie ma biegunek itd.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
witam na forum...takze dlugo szukalam czegos na temat moczowki...
moja corka obecnie majaca 19 lat ma moczowke od 13 lat,ktora bya wynikiem guza mozgu o typie czaszkogardlaka.U nas jest nieuleczalna. Dawki Minirinu,a zaczynalismy od kropelek Adiuretin ustalane byly indyw.obecnie bierze Minirin Melt,ktory jest o niebo lepszy od tab. bo wchlania sie natychmiast bo jest pod jezyk,nie ma takiego czegos jak bylo w tabl gdzie tabl po jedzeniu wchlaniala sie i zaczynala dzialac po 2 godz. Obecnie jest na dawkach 120-120-120,nie ma i nie powinno tak byc aby wstawac w nocy i pic i sikac...Zgadzam sie z dziewczynami...zbyt mala dawka Miniriniu albo dawka prawidlowa,a wyst. zakazenia ukl moczowego i wtedy Minirin nie dziala,wystarczy zrobic mocz ogolnie jesli sa zmiany leczenie i powinno dzial. leku wrocicTutaj Nikola mam na mysli wlasnie Twoje dziecko.. nie wiem czy Wam wiadomo,ze Minirin jest refundowany ale cena nie jest 3.2 tylko 120-84,a 60-47...Tel do Ministerstwa Zdrowia trzeba pisac,telefonowac aby sie cos ruszylo i nam cena wrocila..takze dziwczynki tel i piszce...razem cos zdzialamyPodaje tel22 634-95-53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Serdecznie zapraszam na nasze forum moczówka prosta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
dzieciom nawet leczonym minirinem nie wolno odmawiać wody, musi! pić tyle ile potrzebuje, a jeśli pije dużo dawka leku jest niewystarczająca. Dzień bez leku to koszmar, nie wolno tego robić, serce cierpi rośnie tętno, spada potas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.