problemy hormonalne? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-11, 22:18   #1
szurabura
Raczkowanie

problemy hormonalne?

Cześć Dziewczyny!
Mam do Was pytanie, może któraś miała podobny problem?

Otóż moje zaniepokojenie budzą takie objawy jak:
- problemy z cerą
- ciemne pojedyncze włoski wyrastające na brodzie i szyi
- zerowe libido

Jak myślicie, czy to może mieć podłoże hormonalne? Zgłębiałam nieco wiedzę na ten temat, ale pewności nie mam. Czy może tu chodzić o nadmiar hormonu prolaktyna?
Najgorsze jest to libido... Zakładając, że to ma podłoże hormonalne i poddam się leczeniu, to czy libido się zwiększy?

Do ginekologa idę w piątek, więc zapytam co i jak, poproszę o skierowanie na badania hormonalne (jeśli jest sens wykonywania takich), ale może wcześniej Wy coś podpowiecie?

Pozdrawiam!
szurabura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 08:28   #2
red high heels
Rozeznanie

Dot.: problemy hormonalne?

U mnie dramatycznie niskie (niemal zerowe) libido spowodowane było właśnie szalejącą prolaktyną. Trafiłam do dobrego endokrynologa (wcale nie ginekologa), z ogromną wiedzą i intuicją. Najpierw oczywiście szereg badań, dopiero potem leki. Ale wystarczyły 2 miesiące na tabletkach (chyba był to Dostinex) i wszystko wróciło do normy. Było to już kilka lat temu, a do tej pory wszystko jest w najlepszym porządku.
Stary 2011-07-12, 08:33   #3
Lia89
Zakorzenienie

Jak przeczytałam o tych włoskach, od razu przed oczyma stanęło mi PCOS, bo miałam niedawno podejrzenie. Jednak za mój nieregularny okres odpowiadała w końcu zbyt wysoka prolaktyna. I nie powodowało to u mnie bynajmniej zerowego libida, wręcz odwrotnie. Tak naprawdę to może być WIELE rzeczy, trzeba zrobić badania, żeby wiedzieć co jest nie tak. My w ślepo nie strzelimy.
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 09:54   #4
Amenaza
Raczkowanie

Autorko, a miesiączkujesz regularnie ?
Amenaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 11:14   #5
szurabura
Raczkowanie

Tak, miesiączkuję w miarę regularnie - cykle +/- 27 dni.

Nie biorę również pigułek, które mogłyby być przyczyną obniżenia libido.

red high heels - dajesz mi nadzieję....

Lia89 - Oczywiście tak jak napisałam, wybieram się w piątek do ginekologa, ale wiesz jak to jest z kobiecą ciekawością i tłumaczeniem sobie wszystkiego po swojemu
Właściwie idę w innej sprawie - od dłuższego czasu borykam się z infekcją bakteryjną, która mimo leczenia wg antybiogramu (robiłam posiew kilka razy, więc nie jestem leczona w ciemno) nie chce się ode mnie odczepić Już tyle tego wszystkiego łykałam, że zastanawiam się, czy te leki nie mogły jakoś wpłynąć negatywnie na mój organizm. A moja pani doktor mówi, żebym się nie załamywała, że to trudno jest wyplenić, ale jest to możliwe i wcale to moje leczenie nie jest jeszcze niczym dziwnym Jasne, że niskie libido też może być spowodowane tą infekcją, ale po złączeniu w całość cery, tych włosków i właśnie braku jakiejkolwiek ochoty na sex, a co więcej nawet drażliwość na sam dotyk, zaczęłam się dopatrywać czegoś więcej...
Stary 2011-07-12, 11:20   #6
gwiazdka93
Zakorzenienie

Nadmiar prolaktyny objawia się też m.in. poprzez wyciek z piersi.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 11:49   #7
chelseaa
Raczkowanie

być może to prolaktyna dziewczyny dobrze mówią, mnie osobiście dziwi owłosienie na brodzie i szyi...a poziom testosteronu? być może też masz troszkę podwyższony...ale lekarzem nie jestem, doradziłabym badania, ale to właśnie u endo a nie ginekologa
chelseaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 15:20   #8
szurabura
Raczkowanie

Gwiazdko, nie mam wycieków z piersi. (Nie mam też dziecka, nigdy nie karmiłam, jeśli to może mieć jakieś znaczenie).

Właśnie to mnie zastanawia, czy zazwyczaj występują wszystkie objawy, czy mogą występować niektóre?
Stary 2011-07-13, 10:25   #9
platekrozy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szurabura Pokaż wiadomość

Właśnie to mnie zastanawia, czy zazwyczaj występują wszystkie objawy, czy mogą występować niektóre?
Oczywiście występować mogą tylko niektóre objawy i bardzo pasuje to na nadmiar prolaktyny.Przy nadmiarze prolaktyny może występować wyciek z piersi,ale wcale nie musi.

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 11:14   #10
red high heels
Rozeznanie

U mnie poza zerowym libido było ciągłe zmęczenie, wręcz wyczerpanie (choćbym nawet nic nie robiła), spadek nastroju. Innych objawów nie było, nie wiem czy moje były typowe, ale moja pani doktor skierowała mnie na kilka badań (m.in. prolaktyna w obciążeniu), a potem zarządziła leczenie (niestety drogie, ale krótkie i b. skuteczne). Najważniejsze to najpierw ustalić co Ci jest i nie dać na sobie eksperymentować i zaczynać od przepisywania leków w ciemno.
Trzymam kciuki
Stary 2011-07-13, 13:20   #11
gwiazdka93
Zakorzenienie

szurabura, ja też mam problemy z cerą i nadmiernym owłosieniem przy podwyższonych poziomach androstendionu, DHEA-S i 17-OH progesteronu, tak więc przyczyn może być wiele. Najważniejsze, by zrobić badania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 15:35   #12
szurabura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Oczywiście występować mogą tylko niektóre objawy i bardzo pasuje to na nadmiar prolaktyny.Przy nadmiarze prolaktyny może występować wyciek z piersi,ale wcale nie musi.
dziękuję za wyjaśnienie

Cytat:
Napisane przez red high heels Pokaż wiadomość
U mnie poza zerowym libido było ciągłe zmęczenie, wręcz wyczerpanie (choćbym nawet nic nie robiła), spadek nastroju. Innych objawów nie było, nie wiem czy moje były typowe, ale moja pani doktor skierowała mnie na kilka badań (m.in. prolaktyna w obciążeniu), a potem zarządziła leczenie (niestety drogie, ale krótkie i b. skuteczne). Najważniejsze to najpierw ustalić co Ci jest i nie dać na sobie eksperymentować i zaczynać od przepisywania leków w ciemno.
Trzymam kciuki
ja mogę dłuuuugo spać, kiedyś tak nie miałam... ale to może być przypadek

Zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli coś wyjdzie, to leczenie nie będzie tanie tak orientacyjnie ile płaciłaś mniej więcej? Tak czy siak, poddam się leczeniu, o ile z innymi objawami dałabym sobie radę, tak to libido... wiem, że TŻ też się męczy, choć jest bardzo wyrozumiały i cierpliwy.

Jestem przeciwniczką leczenia na oko. Dlatego też nawet przy infekcji poprosiłam o skierowanie na posiew. Przynajmniej mam jasność co siedzi i jak leczyć... choć tu z tym jak leczyć widać jak bywa, skoro leki które powinny bakterię zwalczyć nie zwalczają

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
szurabura, ja też mam problemy z cerą i nadmiernym owłosieniem przy podwyższonych poziomach androstendionu, DHEA-S i 17-OH progesteronu, tak więc przyczyn może być wiele. Najważniejsze, by zrobić badania
zrobię

A powiedzcie mi, takie badania gdzie się wykonuje? To jest normalne pobieranie krwi? trzeba je robić chyba w różnych dniach cyklu?
Stary 2011-07-13, 17:11   #13
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
zrobię

A powiedzcie mi, takie badania gdzie się wykonuje? To jest normalne pobieranie krwi? trzeba je robić chyba w różnych dniach cyklu?
Badanie na poziom hormonów można wykonać w każdym laboratorium. Tak, to jest normalne pobieranie krwi. Każdy hormon bada się w określonym dniu cyklu, lekarz o tym informuje.
Stary 2011-07-13, 18:48   #14
platekrozy
Zakorzenienie

Cytat:

ja mogę dłuuuugo spać, kiedyś tak nie miałam... ale to może być przypadek

Przy prolaktynie bardzo ważny jest sen,więc śpij dużo.
W laboratorium,to normalny pobór na czczo.Ginekolog Ci określi,kiedy robić.

Stary 2011-07-13, 23:34   #15
szurabura
Raczkowanie

Dziękuję

Dam znać co i jak, gdy będę już po badaniach!
Stary 2011-07-14, 08:27   #16
red high heels
Rozeznanie

Dostinex kilka lat temu kosztował mnie chyba 100 zł za 2 tabletki, a brałam 1/2 tabletki raz w tygodniu (wiem, dziwnie, ale podobno ten lek ma przedłużone działanie i ono rozkłada się w czasie). 2 miesiące kuracji wystarczyły w moim przypadku.
Do tego dochodziły wizyty u lekarza (niestety prywatne) i badania (też kosztowne).
Drogo, ale warto było.
Stary 2011-07-15, 15:30   #17
cindirellaa
Rozeznanie

Ja jestem osobą która ma problemy z hormonami. Jestem przerażona, zazdroszczę wszystkim tym którzy nie mają problemu z włoskami, cerą, nastroje (wahania) ;/
Badania poprzez pobieranie krwi w oddzielnej próbówce później wszystko ujrzy światło dzienne pozdrawiam
cindirellaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 15:38   #18
szurabura
Raczkowanie

no i pani doktor zleciła mi badanie:
Testosteron
PRL
DHEAS

Pytałam czy mam je robić w określonych dniach cyklu, powiedziała że nie. A czytałam że prolaktynę trzeba badać w 21 dniu cyklu.... Więc jak to jest? Wiecie coś na ten temat?

Ile tej krwi pobierają? Bo nie wiem czy brać ze sobą TŻa, żeby mnie łapał :P Niestety nawet gdy nie patrzę, bywa, że robi mi się słabo...
Stary 2011-07-15, 15:44   #19
platekrozy
Zakorzenienie

Cytat:

Pytałam czy mam je robić w określonych dniach cyklu, powiedziała że nie. A czytałam że prolaktynę trzeba badać w 21 dniu cyklu.... Więc jak to jest? Wiecie coś na ten temat?
Nie,pewnie kazała Ci zrobić te badania (przed jakimkolwiek braniem leków),żeby wiedzieć ile masz prolaktyny bez leków,bo ogólnie potem leki obniżają.Nie robiłam chyba nigdy w 21 dniu cyklu(?).

Stary 2011-07-15, 16:17   #20
cindirellaa
Rozeznanie

Cytat:
no i pani doktor zleciła mi badanie:
Testosteron
PRL
DHEAS

Ile tej krwi pobierają? Bo nie wiem czy brać ze sobą TŻa, żeby mnie łapał :P Niestety nawet gdy nie patrzę, bywa, że robi mi się słabo...

hehehe jak bym siebie słyszała patrz na coś albo powiedz żeby włączyła wiatrak włącz muzykę i lecisz ^^ja robiłam w 21
Nie pobierają zbyt dużo może z 10-25 sek. wytrzymasz
Stary 2011-07-15, 16:53   #21
szurabura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Nie,pewnie kazała Ci zrobić te badania (przed jakimkolwiek braniem leków),żeby wiedzieć ile masz prolaktyny bez leków,bo ogólnie potem leki obniżają.Nie robiłam chyba nigdy w 21 dniu cyklu(?).
Zazwyczaj jednak jak się czyta o prolaktynie, to w odniesieniu do spraw ciążowych, a właściwie problemów z zajściem... może więc w takim wypadku dzień cyklu ma znaczenie

Cytat:
Napisane przez cindirellaa Pokaż wiadomość
hehehe jak bym siebie słyszała patrz na coś albo powiedz żeby włączyła wiatrak włącz muzykę i lecisz ^^ja robiłam w 21
Nie pobierają zbyt dużo może z 10-25 sek. wytrzymasz
muszę jakoś
a robiłaś w 21, bo lekarz tak Ci kazał? ogólnie co lekarz to inna opinia, tak to bywa
Stary 2011-07-15, 17:10   #22
cindirellaa
Rozeznanie

muszę jakoś
a robiłaś w 21, bo lekarz tak Ci kazał? ogólnie co lekarz to inna opinia, tak to bywa [/QUOTE]

nieee , mamcia mi kazała poszłam sama, pierwszy raz - uciekłam. Później z byłym TŻ.. patrzyłam na niego aż on padł Teraz gdy przychodzę to zagaduje mnie, wiatraczki ^^, wszystko, żebym tylko nie padła jak "muszka". Ostatnie badania, wynik.. też mam te hormonalne mogę wypisać tu wynik może ktoś nam powie czy dobre czy nie .. jestem po ^^ miałam nie iść ale w ostatniej chwili się zjawiłam
Stary 2011-07-15, 17:30   #23
szurabura
Raczkowanie

heh im więcej szukam, tym więcej rozbieżności odnajduję... jedni lekarze radzą od 3 do 8 dc, inni ok. 21 dc (wtedy jest najwyższy, więc to chyba niemiarodajne), jeszcze inni mówią, że bez znaczenia (w tym moja pani doktor). To teraz sama nie wiem kiedy wykonać to badanie

Nie chciałabym, żeby później okazało się, że te wyniki nadają się do kosza, albo że pani doktor powie, że wszystko jest ok, a podwyższenie jest spowodowane konkretnym dniem cyklu, podczas gdy może faktycznie coś będzie nie tak...
Stary 2011-07-15, 17:33   #24
gwiazdka93
Zakorzenienie

Ja znowu na mieszam w temacie: mi też lekarka nie kazała robić tych badań w określonym dniu cyklu. Do hormonu zawsze podane są normy dla odpowiednich faz cyklu i potem można przyporządkować wynik badania do fazy, a tym samym do normy.
Stary 2011-07-15, 17:41   #25
cindirellaa
Rozeznanie

co lekarz inny to inna opinia.. Ja już nawet przestałam brać te hormony bo zrobiło się jeszcze gorzej więcej włosków ;// koszmar ;(
Stary 2011-07-15, 17:48   #26
szurabura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja znowu na mieszam w temacie: mi też lekarka nie kazała robić tych badań w określonym dniu cyklu. Do hormonu zawsze podane są normy dla odpowiednich faz cyklu i potem można przyporządkować wynik badania do fazy, a tym samym do normy.
ten argument do mnie przemawia, więc wcale nie namieszałaś dzięki!

Cytat:
co lekarz inny to inna opinia.. Ja już nawet przestałam brać te hormony bo zrobiło się jeszcze gorzej więcej włosków ;// koszmar ;(
a co brałaś? może trzeba zmienić leki?

Dziewczyny, a powiedzcie mi - bo o zlecenie badań poprosiłam moją panią ginekolog, czy jeśli wybiorę się do niej z wynikami, to będzie odpowiednią osobą, czy szukać endokrynologa [ginekologa-endokrynologa]? Szczerze mówiąc wolałabym do niej...

Ehh powiem Wam, że chciałabym, żeby coś było nie tak. Takie głupie gadanie może, ale to moje zerowe libido przynajmniej miałoby jakąś przyczynę i szansę na wyleczenie. A tak to nie wiadomo czemu jestem taka oziębła
Stary 2011-07-15, 17:55   #27
cindirellaa
Rozeznanie

Cytat:

Dziewczyny, a powiedzcie mi - bo o zlecenie badań poprosiłam moją panią ginekolog, czy jeśli wybiorę się do niej z wynikami, to będzie odpowiednią osobą, czy szukać endokrynologa [ginekologa-endokrynologa]? Szczerze mówiąc wolałabym do niej...

Ehh powiem Wam, że chciałabym, żeby coś było nie tak. Takie głupie gadanie może, ale to moje zerowe libido przynajmniej miałoby jakąś przyczynę i szansę na wyleczenie. A tak to nie wiadomo czemu jestem taka oziębła

Brałam Clostilbegyt.. po tym leku, włosy zrobiły się ciemniejsze.. i było ich więcej. Jestem przerażona. Mam dużo hormonów męskich mam tego wszędzie, wstydzę się tego.. Plecy, brzuch, dekolt, ręce, okolice intymne, wszędzie .. jestem jeszcze nastolatką ( 17 lat
Jak mnie bolał jajnik i nie dało się znieść to spasmolina .. tylko i wyłącznie było po niej lepiej.. Nie umiem się tego pozbyć muszę depilować co 2-3 dni..

Ja mając wynik, poszłam do Pana Ginekologa i rozmawialiśmy co dalej..

Edytowane przez cindirellaa
Czas edycji: 2011-07-15 o 17:56
Stary 2011-07-15, 18:12   #28
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:

Nmzc
Wiesz co, najlepiej byś udała się do ginekologa-endokrynologa lub endokrynologa, sam ginekolog może nie wystarczyć, ponieważ nie ma zbyt dużej wiedzy o hormonach. Poza tym niektóre hormony (np. testosteron czy DHEA) produkowane są też przez nadnercza, więc ginekolog tu niewiele pomoże.
Jak jesteś z Krakowa, to mogę polecić moją lekarkę (endokrynolog) na PW.
Ja bym wolała mieć w porządku hormony, ale to moje zdanie na podstawie wiecznych batalii z niechcianymi włoskami itp.

Cytat:
Brałam Clostilbegyt.. po tym leku, włosy zrobiły się ciemniejsze.. i było ich więcej. Jestem przerażona. Mam dużo hormonów męskich mam tego wszędzie, wstydzę się tego.. Plecy, brzuch, dekolt, ręce, okolice intymne, wszędzie .. jestem jeszcze nastolatką ( 17 lat
Jak mnie bolał jajnik i nie dało się znieść to spasmolina .. tylko i wyłącznie było po niej lepiej.. Nie umiem się tego pozbyć muszę depilować co 2-3 dni..

Ja mając wynik, poszłam do Pana Ginekologa i rozmawialiśmy co dalej..
Cinidrellaa, jestem rok starsza i mam hirsutyzm (nadmierne owłosienie), czekam na diagnozę i leczenie. Wiem, jak Ci trudno, bo jestem w takiej samej sytuacji
Stary 2011-07-15, 18:21   #29
cindirellaa
Rozeznanie

nie mogę tego znieść nie wiem jak sobie radzić z tym.. Wiesz będę chciała coś z chłopakiem bliżej i będzie problem.. ;/ Golić ręce.. jejciu.. to tak jak wąż goli pięty ajj (( niemoralne
Stary 2011-07-15, 18:44   #30
gwiazdka93
Zakorzenienie

Wiesz co, mi bardzo pomaga forum www.hirsutyzm.fora.pl, tam są dziewczyny, kobiety w naszej sytuacji. Kiedy mam gorszy dzień, to tam właśnie można się wyżalić... Poza tym z tym cholerstwem trzeba jakoś żyć, nie jest łatwo, ale najważniejsze, by jakoś to zaakceptować, co jest bardzo trudne. Jakbyś chciała pogadać, to na PW przesyłam nr gg. Trzymaj się
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości