![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() "Stara panna" - od jakiego wieku?
Kobiecie w jakim wieku przypięłybyście taką 'łatkę'?
Czy np. 23-letnią dziewczynę, która nigdy nie była w związku określiłyście takim mianem? Od jakiego wieku Waszym zdaniem maleją szansę, by poznać tę właściwą osobę "do końca życia"? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Stara panna" - od jakiego wieku?
Ja uwazam, ze jak 9-latka nie pozna swego ksiecia z bajki, to nie ma szans na prawdziwa milosc
![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Mi stara panna kojarzy się jednak z kimś grubo po 40 kto nie jest w stałym związku. Myślę że dziewczyna mająca 23 lata która nigdy nie była w związku starą panną nie jest, możliwe że wolała być singlem i poczekać na związki. Aczkolwiek jest już na dobrej drodze by nią zostać
![]()
![]() |
![]() |
#4 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Eee no coś ty, przecież 9 latka to juz dawno stara panna
![]() A tak serio? Stara panna zawsze (nie wiem czemu) kojarzyła mi się ze zrzędliwą samotną kobietą po 40 ![]() Ta granica zmienia się jednak wraz z rozwojem społeczeństwa - kiedyś kobieta dwudziestokilkoletnia była określana mianem "starej panny" ![]() Uważam jednak, że w naszym społeczeństwie ta definicja zanika, bo kobiety samotne definiowane są jako singielki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
od 40
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mam déjà vu (jeśli chodzi o tę kwestię na tym forum...)
dla mojej 5 -letniej kuzynki: 15 lat dla mnie w wieku 15 lat: 25 lat dla mojej mamy: 40 lat, a dla mojej cioci już 35. I co? wyciągniemy teraz średnia, czy jak?
![]() |
#9 |
nyan nyan ^^
|
Uważam, że nie ma jednolitej granicy, myślę, że to sprawa indywidualna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Lena
|
jak sie czujesz starą panną- to i w wieku lat nastu nią możesz być...
wszystko w psychice kobiety... ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Znalazłam coś takiego, co może pomoże Ci w odpowiedzi na nurtujące Cię pytania:
Stara panna – kobieta w średnim wieku, najczęściej feministka, która w dupie miała matczyne ostrzeżenia i mimo to siedziała w rogu stołu, w wyniku czego spadła na nią straszliwa klątwa, przez którą żaden facet nie chciał się nawet do niej zbliżyć. We wczesnej fazie rozwoju jest to najczęściej nauczycielka, najczęściej języka polskiego, w ostatniej może stać się członkinią Ruchu Moherowych Beretów. Fazy rozwoju: Zanim zostanie się starą panną trzeba przetrwać kolejne fazy rozwoju: 0–10 lat – stara panna jest dzieckiem, kapryśnym i irytującym 11–19 lat – staje się irytującą, kapryśną i świętoszkowatą nastolatką co chodzi w oczo✂✂✂nych golfach i spodniach, ubiorem przypomina słitaśną dziewczynkę o dość znanej nazwie: pokemon. 20–26 lat – jest studentką. Nie ma przyjaciół, nie chodzi na imprezy, nikt jej nie lubi i jest podejrzewana o bycie lesbijką. 27–65 lat – idzie nauczać młode pokolenia, w których aż roi się od emoboyów i ich emogirls, gotów, punków, pokemonów i żelusiów. Wita dzieciaki gadką jak to cudownie było kiedy ona była w ich wieku i próbuje te wybryki natury nauczać. Kiedy jej się to nie udaje stara panna zamyka się w sobie, w wyniku czego nie da się z nią dogadać. Kiedy kończy 45 lat zostaje zaproszona do Kółka Pozalekcyjnego Starych Panien i próbuje być szczęśliwa. Wraz z pójściem na emeryturę zbrojnego ramienia Moherowych Beretów. http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Stara_panna ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że maksimum w XIX wieku. Potem zaczęła się emancypacja.
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Uwazam, ze okreslenie 'stara panna' jest troche nieadekwatne do czasow, w jakich zyjemy. Co do wieku w jakim maleja szanse na poznanie kogos, moim zdaniem po 30stce, ale to kwestia indywidualna. W koncu nawet 70latka moze poznac milosc swojego zycia zupelnie niespodziewanie
![]()
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak na serio to zgadzam się w dzisiejszych czasach zanika określenie starej panny mi się zawsez kojarzyła z taką kobitką zrzedliwą , narzekającą i mającą żal do całego świata o to ze jest nieszcześliwa ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli musiałabym określić jakąś kobietę mianem starej panny powiedziałabym że to pani po 40
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy określenie stara panna jeszcze do kogoś pasuje, bo teraz kobiety są wyzwolone, samodzielne i otoczone przyjaciółmi, więc nie martwią się aż tak brakiem mężczyzny, ale na pewno w pewnym wieku szanse na zamążpójście maleją i myślę że 27-30 latka, która jeszcze nie ma stałego partnera ma mniejsze szanse na ślub niż 20stka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie nie ma czegoś takiego, jak stara panna.
![]() |
#21 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po pierwsze- to wstyd byc singielka, nawet jesli tej singielce nie jest wstyd to wiekszosc jej zajetych kolezanek uwaza, ze to wstyd i tak ja traktuje. Ci 'przyjaciele' ciagle tylko gadaja o zwiazkach i o tym jak nie potrafia zrozumiec, jak mozna nie byc w zwiazku. Zwlaszcza 'przyjaciolki'. Ciagle tylko pytania 'czemu jestes sama?', wysmiewanie z tego powodu, komentarze, rozmowy na zasadzie 'no tak, ty tego nie rozumiesz ale JA mam chlopaka wiec jestem taka booska'. Nie wazne, ze chlopak jest idiota i wiekszosc czasu narzeka na niego, ONA ma chlopaka, ty nie. Tak to wyglada, w swiadomosci ludzi dwudziestoletnich singiel to zyciowy nieudacznik, stara panna/stary kawaler. Malo jest takich ludzi otwartych na to, ze ktos obok jest singlem. Myslalam, ze to ze babcia nazwala mnie stara panna i powiedziala ze juz nadziei nie ma jak mialam 19 lat to dlatego ze to babcia (wyszla za maz w wieku 16), ale na studiach ludzie mieli to samo zdanie najwyrazniej ![]() A podejrzenia o to ze singiel jest homo sa na porzadku dziennym... Wcale tu nie jest jeszcze XXI wiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
„Człowiek myśli, że ważne jest by mieć i nie wie, że ważniejsze jest by być”. Oscar Wilde "Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju". F.-R. Chateaubriand Edytowane przez morelle Czas edycji: 2011-07-14 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wstydem nie jest bycie singielką, wstydem jest zaściankowa mentalność i ocenianie człowieka na podstawie bycia lub nie bycia w parze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I taki singiel musi zagryzc zeby i to znosic. A 27-30 ma szanse na znalezienie singla bo to juz wiek rozwodowy ;p raczej 20 ma male szanse bo wtedy wszyscy zajeci sa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee... ![]() Ja nie wiem, w jakim ty środowisku się obracasz, ale w życiu nie spotkałam się z takim zachowaniem, ani w szkole, ani na studiach, ani w pracy, ani w gronie jakichkolwiek znajomych. W sumie to nawet nie przypominam sobie jakiegokolwiek pojedynczego przypadku wyśmiania dziewczyny po 20, która nie ma faceta. Znam nawet takie, które nigdy tego faceta nie miały, mimo 25 lat na karku i nikt nigdy przy mnie ani do mnie nie powiedział o nich złego słowa w tej kwestii. Mnie samej w życiu by do głowy nie przyszło wyśmiewanie kogoś z tego powodu. A mam znajomych singli w granicach wieku 20 - 40. Dlatego ciężko mi uwierzyć w to, co napisałaś. Uwierze w jakieś sporadyczne przypadki, pojedyncze osoby, ewentualnie grupke wrednych kumpelek, ale żeby wszyscy? Nie wierzę, jeśli faktycznie tak jest, to musisz mieć naprawde strasznego pecha do ludzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ale, ze co? ze jak mam 25 lat i nie mam faceta to jestem stara panna? chyba tylko dla babc urodzonych przed wojna
![]()
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie znam zadnego singla w wieku 20-30. Ani jednego. W sensie faceta, bo dziewczyny singielki to tak, dziewczyn jest niestety dla nas wiecej. Cytat:
Ja ogolnie jestem bardziej otwarta na to co ktos robi ze swoim zyciem bo odstawalam zawsze ze wzgledu na wegetarianizm i niechodzenie do kosciola, nie chce zeby mnie oceniano wiec sama nie oceniam. Ja im nigdy nie powiedzialam- twoj facet jest debilem, nie chce nawet z toba rozmawiac, zabrania ci do siebie dzwonic, bierze od ciebie pieniadze i nie oddaje, obraza/zdradza, co ty z nim robisz? Ale uslyszalam nieraz na temat singielek. W ogole czesto jak sie poznaje jakies dziewczyny to wyglada tak - czesc, Ala jestesm - czesc, Kasia - masz chlopaka? Bo to jest najwazniejsze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.