Przyspieszacze matabolizmu!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-08, 05:07   #1
mala_angie
Raczkowanie

Przyspieszacze matabolizmu!!!

Znacie jakies przyspieszacze metabolizmu ( chodzi mi o naturalne rzeczy ). Czerwona herbata i co jeszzce?
mala_angie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 06:37   #2
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Dot.: Przyspieszacze matabolizmu!!!

Znam - jeszcze ruch na świeżym powietrzu. Podawać bez ograniczeń
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 10:52   #3
andariel
Raczkowanie

GG do andariel

Dobre!!!!!!!!!!!!!!!!! :d :d :d
Stary 2005-06-08, 12:49   #4
pearlania
Zadomowienie

GG do pearlania

Prawda jest taka, ze wlasnie ruch jest najlepszym i najbardziej naturalnym przyspiszaczem metabolizmu. Oprocz tego swieze warzywa i owoce oraz produkty bogate w blonnik (np. naturalny ryz, makaron razowy, ciemne pieczywo)
pearlania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 21:54   #5
Kasandra79
Raczkowanie

Jabłuszka
Kasandra79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 09:29   #6
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

rodzynki ale przycztaj jaki maja sklad i wartosc energetyczna ]]]]]]] u mnie pomagaly ale duzo cwicze
suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 16:41   #7
kajka216
Raczkowanie

otręby - ja polecam otreby granulowane ze śliwkami - pysznie smakuja z jogurtem leśnym Premium Bakomy mniam
kajka216 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-01, 16:48   #8
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

a ja polecam suszone sliwki i oczywiscie ruch.

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 17:07   #9
karolinka86
Zakorzenienie

Mogę dodać że jedzenie kapusty kiszonej oraz picie soku z niej wycisnietego ale na czczo!!! A także woda niegazowana.
pozdrawiam
karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 09:40   #10
giha
Raczkowanie

GG do giha

tu chyba niektórzy mylą przyspieszanie metabolizmu (proces długotrwały, nie "doraźny - w sensie wypije sok z kapuchy i pójdę do ubikacji) z produktami o właściwościach przeczyszczajacych (np suszone śliwki).
To, że jedno i drugie kończy się w ubikacji, nie ma nic do rzeczy

żeby przyspieszyć metabolizm, trzeba trochę czasu. A co pomaga:
- tak jak dziewczyny pisały - ruch, ruch i jeszcze raz ruch (zaliczmy to do aerobów)
- ćwiczenia siłowe (jak wiemy im więcej mięśnia tym więcej organizm potrzebuje energii, więc tym więcej spala - co za tym idzie - szybciej to musi zrobić i mamy szybszy metabolizm )
- kofeina
- ostre przyprawy (nie doraźnie, trzeba się przyzwyczaić do codziennego stosowania)
- kelp w kapsułkach
- "rozgrzewacze", których jest dużo, jak johimbina czy nawet herbatka malinowa (tutaj możnaby sporo środków wymienić, ale jak poszukasz w necie "termogeników" to coś znajdziesz)
- nie polecam, ale papierochy.

w tej koleiności.

jeśli zjesz suszone śliwki i popijesz sokiem z kapuchy to tak, wylądujesz w ubikacji. Ale czy chcesz po prostu sporadycznie lądować w ubikacji czy przyspieszyć metabolizm, co i tak wiąże się MIĘDZY INNYMI z częstrzym lądowaniem w ubikacji?
giha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 11:12   #11
Gradisca
Rozeznanie

a ciekwae zgodnie zjakimi badaniami naukowymi papierosy przyspieszaja przemiane materi, to jakieś brednie jak dla mnie.. szkoda bo potem jakieś młode panienki poczytają i jeszcze będą palić...żeby schudnąć...

Gdy pytasz, wstydzisz się raz; gdy nie wiesz, wstydzisz się całe życie.

Gradisca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-02, 12:05   #12
Mała Kulka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gradisca
a ciekwae zgodnie zjakimi badaniami naukowymi papierosy przyspieszaja przemiane materi, to jakieś brednie jak dla mnie.. szkoda bo potem jakieś młode panienki poczytają i jeszcze będą palić...żeby schudnąć...
Gradisca, to, ze papierosy podkręcają metabolizm wiadomo od dawna i jeśli trochę o tym poczytasz to z pewnością zmienisz zdanie. Wyjaśnienie jest banalnie proste: im więcej się pali tym więcej toksym dostarcza się organizmowi i ten, aby się ich pozbyć, pobudza przemiane materii. To czysta fizjologia ale jest też strona psychologiczna całej sytuacji- palacze w przerwach w nauce, pracy itp. częściej sięgają po papierosa a nieaplący po coś do przegryzienia. Ale to trochę nie na temat bo miało być przecież o metabolizmie

Wiem co nieco o papierosach bo paliłam je nałogowo przez 4 lata a rzuciłam 2 miesiace temu, już na zawsze

Pozdrawiam.
Mała Kulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 12:47   #13
ryba82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała Kulka

Wiem co nieco o papierosach bo paliłam je nałogowo przez 4 lata a rzuciłam 2 miesiace temu, już na zawsze

Pozdrawiam.
Gratuluję!!!, czy w takim razie nie odbiło się to czasem na Twojej figurze?
ryba82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 12:53   #14
molly_20
Raczkowanie

Taa, wiem cos na temat tych papierosow i kawci. Palilam przez jakies 2 lata rzucilam w grudniu. Z tym sieganiem po papierosa to prawda, zawsze gdy czulam choc troszke glod bralam papieroska i bylo dobrze, mam wrazenie ze to tez sprawilo ze troszke shcudlam, a przestalam palic i zaczelam wiecej jesc, dlatego ludzie ktorzy rzucaja palenie zawsze tyja. Pamietam jak bedac na obozie z kolezankami zawsze po obiadku szlysmy na fajeczka,a pozniej pedzilysmy do domku i ustalalysmy kolejnosc ktora pierwsza pojdzie do kibelka hihi

molly_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 15:42   #15
Mała Kulka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ryba82
Gratuluję!!!, czy w takim razie nie odbiło się to czasem na Twojej figurze?
Dziękuję, że poruszyłas tę ważną kwestię. Przez kilka miesięcy odkładałam decyzję o rzuceniu palenia bo bałam się, że przytyję kiedy odstawię fajki. Kiedy wreszcie zdecydowałam, ze z papierosami koniec to podeszłam do tego racjonalnie: w tym samym dniu rozpoczęłam dietę 1000-1200 kcal i zaczęłam ćwiczyć godzinę dziennie. Efekt był taki, ze po miesiącu schudłam 4 kg i teraz mój styl życia tak właśnie wygląda. Oczywiście bez ćwiczeń bym nie schudła ale stosując mądrą dietę nie przytyłabym na pewno.

Dziewczyny, jeśli palicie tylko dlatego, ze nie chcecie pzytyć- nie warto!!!
Mała Kulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-03, 11:08   #16
SandraBullock
Wtajemniczenie

Następny przyspieszacz metabolizmu-zielona herbata,dzięki sporej zawartości katechin,które podkręcają metabolizm.Nie wiem,czy biała herbata również nie przyspiesza metabolizmu,bo ma jeszcze więcej katechin niz zielona.Czarna herbata dzięki dużej zawartości teiny również reguluje trawienie i poprawia przemiane materii.Jednak biała herbata tez podkręca metabolizm.
SandraBullock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-03, 11:11   #17
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

biala herbata?? napisz cos o niej prosze

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-10-03, 11:15   #18
SandraBullock
Wtajemniczenie

O białej herbacie to juz kiedys było,ale poszukam i ci wpisze,poczekaj.na początek to:Najdelikatniejsza,bo nie poddaje sie jej procesowi fermentacji-nie podrażnia przewodu pokarmowego.Tak samo jak inne herbaty,zawiera przyspieszającą trawienie teinę.A dzięki zawartości potasu działa moczopędnie.
Źródło;Pani domu,wiem,że może ta gazeta nie jest zbyt przekonujaca,ale to o tej herbacie to akurat prawda.Poszukam cos jeszcze z Vity,chcesz?
Stary 2005-10-03, 11:21   #19
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

bardzo chetnie nie wiem jakim cudem umknela mi ona a masz jakies doswiadczenia z nia zwiazane? smaczna jest?

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-03, 11:41   #20
SandraBullock
Wtajemniczenie

Ona ogólnie jest bardzo droga,a oprócz sklepów z e herbatami można ją kupic z firmy Bio Active,gdzie ma aromat porzczki.właśnie ja piję,jest bardzo jasna i ma taki dziwny smak,zdecydowanie wole zieloną,ale pije ja bo to "eliksir młodości".Zawiera jeszcze więcej polifenoli(47%) niż zielona(20%).W jednej filiżace jest ich tyle,wile w 12 szklankach soku pomarańczowego.Dlatego jej działanie przeciwrodnikowe jest zdecydowanie silniejsze.Nie tylko pomaga chronic się przed rakiem(zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach).Robi również karierę jako napój młodości,bo jak wiadomo wolne rodniki odpowiedzialne są też za proces starzenia się organizmu.Wbrew pozorom to biała,a nie czarna herbata mam najwięcej kofeiny.W związku z tym silnie orzeźwia i pobudza.Niestety,jest mało u nas znana.Uzyskuje się ją wyłącznie z najmłodszych pączków liści krzewu herbacianego(stąd ta cena).
Katechiny zmniejszają ryzyko chorób serca,choroby Alzheimera,przyspieszaja przemianę materii,a biała ma ich najwięcej spośród herbat.Teaflawiny,tearubi giny nie ma wcale(chronią komórki przed zmianami nowotworowymi,obniżają poziom cholesterolu.
Tych ostatnich przeciwutleniaczy(teaflaw ina i tearubigina) ma najwięcej czarna.
Źródło:Vita
Stary 2005-10-03, 11:45   #21
__Aleksandra__
Przyczajenie

Kora żostera pursza (Rhamnus purshiana) - naturalne zioło przyspieszające metabolizm. Przetestowane na rodzinie i znajomych
Wklejam link:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66422832
Stary 2005-10-03, 12:03   #22
niunia-sfd
Raczkowanie

1.
pij zimna wodę około 4-7C to powoduje delikatny szok dla organizmu który musi ta wodę "ogrzać" co powoduje krótkotrwale ale dość intensywne pobudzenie
2.
przyjmuj witaminy i mineraly. Pomagaja one zmienic pokarm w energie, a szczególnie łykaj jod Szybkość tempa metabolizmu zalezy od naszej tarczycy a dokladnie od ilosci t3,on wplywa na tempo naszego metabolizmu im wiecej tego hormonu tym szybsze tempo
3.
zwiększ ilość węglowodanów w diecie to również pobudzi twoja tarczyce ale uwazaj na cukry proste np. glukoza. Powodują one szybki wzrost poziomu cukru we krwi. na co organizm reaguje gwałtownym wyrzutem insuliny. To z kolei hamuje metabolizm tłuszczu i sprawia, ze organizm zaczyna go gromadzić
4.
jedz spora ilość białka (2-3g bialka na kg masy ciala) ono powoduje przyspieszenie metabolizmu nawet o 30%
5.
zwiększaj powoli ilość kcal to spowoduje ze twój organizm zacznie przyzwyczajać się do większych ilości kcal
6.
częste ale za to mniejsze posiłki (5-6) pamiętaj aby przerwy miedzy nimi były nieduże około 2h, nie pozwu aby doszło do uczucia głodu...
7.
kofeina i tyrozyna (nasila działanie koffi a dokładniej Bierze ona udział w tworzeniu hormonów w mózgu i nadnerczach dzięki którym organizm spala tłuszcz) oraz inne termogeniki
8.
trening HIIT lub tez zwykle umiarkowane treningi najlepiej beztlenowy- silowy [http://www.sfd.pl/temat182183/]
9.
stosuj przyprawy korzenne imbir cynamon curry pieprz itd.
10.
obniż poziom spożywanych tłuszczy... są one wolniej wchłaniane przez organizm tzn. sa wolniej trawione co może zwolnić metabolizm
11.
pamiętaj o śnie gdy organizm jest wypioczety lepiej funkcjonuje i regeneruje sie ludzie niewyspani lub zyjacy w stresie maja wyższy poziom kortyzolu wydzielany przez nadnercza co powoduje wolniejsze pozbywanie się tluszczu
Stary 2005-10-04, 11:36   #23
Midi
Zakorzenienie

Dziewczyny, proszę, nie piszcie tak kategorycznie, że "po rzuceniu palenia każdy tyje", bo to może kogoś zniechęcić do rzucenia! To nieprawda. Może nawet większość tyje, ale to raczej dotyczy osób, które nie dbają o siebie i po prostu odruchowo zastępują papierosy różnymi "przegryzkami" (chipsy, cukierki, batoniki etc.). Paliłam ok. 8 lat łącznie (z jedną przerwą w środku), przy czym niemało, potem rzuciłam (z 5 lat temu) i moja waga się od tego nie zmieniła: poprawił mi się apetyt oczywiście, ale ponieważ zawsze jadłam równo tyle, żeby się najeść, to i po rzuceniu nie zwiększyłam ogólnej ilości kalorii, bo po prostu zaspokajam głód i potrzeby organizmu. Zwiększyła mi się na pewno przyjemność z jedzenia, bo smak się wyostrzył, ale na ilość to się nie przekłada.
A co do poprawy metabolizmu, to rzeczywiście, jak mówi Sandra, biała herbata (pyszna jest!) poprawia, zielona też, ale przy regularnym spożywaniu - tzn. jedna szklanka od czasu do czasu pewnie różnicy nie zrobi, za to picie codziennie - jak najbardziej. No i dużo błonnika - warzywa, pełnoziarniste pieczywo, otręby etc. Ale to już wszystkie wiecie
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-04, 15:36   #24
inch
Zakorzenienie

Co do palenia, w zupełności się zgadzam. W podręczniku do psychologii społecznej znalazłam (E. Aaronson) kiedyś cały rozdział na ten temat. To psychika szuka wykretów.
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 08:27   #25
SandraBullock
Wtajemniczenie

*Przyprawy.
Przyprawiaj na osro.Kapsaicyna zawarta np. w chili sprawia,że orgnanizm spala więcej kalorii podczas trawienia.

*Oliwa z oliwek
Wybieraj oliwe z oliwek.jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone9np. masło) jednonienasyconymi(oliwa, olej rzepakowy),twój organizm bedzie szybciej spalał tłuszcz i mniej gromadził na zapas.

*Chudy nabiał.
Wapń w nim zawart to prawdziwy pogromca tłuszczu.

*Woda.
Zwłaszcza przed treningiem i po nim.Po wypiciu zaledwie szkolanki wody tempo metabolizm wzrasta o 20%.

*Częstsze posiłki (5 dziennie).
Kiedy pozbawaisz organizm jedzenia w tak drastyczny soposób jak opuszczanie posiłków,spowalnia on przemianę materii,aby oszczędzic energię.
Stary 2005-10-27, 11:02   #26
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

uwaga z przyprawami, owszem przyspieszaja metabolizm, ale kolosalnie zaostrzaja apetyt.

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-10-27, 11:23   #27
SandraBullock
Wtajemniczenie

To dlatego Suz trza wszytsko połączyć!
Stary 2005-10-27, 20:19   #28
inch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suzana
uwaga z przyprawami, owszem przyspieszaja metabolizm, ale kolosalnie zaostrzaja apetyt.
Nigdy tego nie zauwazyłam Może dlatego, ze mało ich używam. Tylko pieprz do jajecznicy
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 23:16   #29
phenomena
Zakorzenienie

czy treningi aerobowe (dokladnie bieganie) przyspieszaja przemiane materii?
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 02:04   #30
pingwin2
Zakorzenienie

to zalezy jak biegasz i co robisz oprócz biegania
metabolizm przyspiesza hiit i trening siłowy, biegi raczej nie

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości