|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co spakować do EGIPTU? :)
Cześć Dziewczyny!
Moje pytanie dotyczy rzeczy jakie ze sobą zabrać na wycieczkę 8 dniową do Egiptu?? ![]() Jeśli któraś się zlituje to proszę o pomoc, bo już się zagubiłam, na kazdym forum piszą, inne rzeczy i już sama nie wiem co brać a czego nie... błagam pomóżcie, bo muszę się w 20 kg zmieścic ;P Zamieszczam spis WG MNIE potrzebnych rzeczy, kto był jesli mogę prosić niech zweryfikuje mój spis ![]() a czy ktoś z Was leci może w tym terminie co ja (14.09) do Sharm'u hotel: Golden Resort (dawniej golden sharm)?? ![]() Ubrania Rodzaj Ilość sztuk Majtki 12 Staniki 2 Bikini 2 Skarpetki zw. 2 Skarpetki raj. 4 Bluzki: Ramiączka 8 Krótki ręk. 4 Spodnie: Krótkie 3 Długie 2 Legginsy 2 Dresy (kr i dł) 2 Sukienki 2 Bluza 1 Sweter 2 Bolerko 1 Obuwie: Sandały 1 Japonki 2 Wysokie 1 Kosmetyki Rodzaj Ilość sztuk Szampon 1 Odżywka wł. 1 Żel pod pr. 1 Żel do twarzy 1 Krem do tw. 1 Podkład 1 Tusz do rzęs 1 Chuste. Demak. 1 Balsam naw. 1 Olejek opalan. 2(fakt.30 i 15) Chust. Naw. 1 Masz. Do gol. 2 Myjka 1 Podpaski 2 Tampony 1 Patyczki 1 Ważne rzeczy Rodzaj Ilość sztuk Aparat 2 Telefon 1 Ładowarka 2 Karty pamięci 4 Książka 1 Słuchawki 1 Leki: Stopery 2 Krople 1 Trilac 1
Zapraszam : Mój Blog. http://galleryofmymind-am.blogspot.com/ robię to co kocham! Edytowane przez AnuLka15mala Czas edycji: 2011-08-15 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co spakować do EGIPTU? :)
Hmmm....jak się zmieścisz w 20kg to w sumie wszystko możesz zabrać
![]() a to w sumie wydaje się mniej. Ja jadąc do Egiptu na dwa tygodnie miałam tylko jedne długie spodnie i jeden top na długi rękaw i wystarczyło. I osobiście biorę na takie wyjazdy kremy z filtrem 50 i 30 - nic niżej, ale wiem, że niektórzy lubią się maksymalnie spalić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Właśnie jest biała jak ściana, kupie większy filtr
![]() i pochodzę trochę na solarium(na słońce raczej nie ma co liczy ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja nie jestem aż tak b. biała ale poniżej 30 nigdy nie schodzę a i tak na każdych wakacjach skądś mi musi zejść skóra......
nie potrzebujesz też tylu skarpetek - wg mnie w zasadzie tylko do samolotu się przydadzą. Może maska i fajka jeśli lubisz snurkować? i jeśli lubisz to dobrze jest plywać w koszulce na krótki rękawek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wezmę tylko rajstopowe, bo muszę do balerinek czy coś, bo mam taką skórę, że od razu obtarte jeśli bez noszę.
a pływanie w koszulce to rozumiem z racji ucieczki przed spaleniem skóry>? ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak, w wodzie nie czuć 'co' się dzieje z twoimi plecami, a potem bardzo boli...
Co do balerinek....hmmm... - co lubisz, ale dla mnie sierpień w Egipcie to czas wyłącznie na sandały i japonki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To pierwsze moje wakacje w życiu
![]() i nie wiem czego sie spodziewać co wziąć jak szogun jakiś! ;D
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wystarczy jedna rzecz z długim rękawem, na wypadek podróży klimatyzowanym autokarem i samolotem. Nie potrzebne ci 2 swetny, bluza, dwie pary długich spodni i leginsy. Leginsy przykleją Ci się do skóry i nie będzie to przyjemne ![]() Co do butów to japonki, sandałki i ewentualnie adidasy na wycieczki ![]() Weź wyższy faktor, ja miałam 45, dwie 30 i było ok, wróciłam czarna ![]() ![]() Jeśli lubisz czytać to jedna książka to za mało - ja miałam 5 gazet i książkę i po tygodniu nie miałam co czytać ![]() ![]() Leki - weź coś przeciwbólowego, coś na oparzenia (Panthenol lub Termcool) Dobrze jest wziąć probiotyk i koniecznie wapno - mój chłopk dostał uczulenia od tamtejszej wody i bez wapna by się zadrapał na śmierć ![]() I nie polecam skarpetek rajstopowych, noga Ci się w nich zapoci ![]() Poza tym jakiś antyperspirant ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() Jeśli lecisz w nocy to warto wziąć do samolotu bluze i tyle.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Macie rację ;*
Do samolotu założę sobie dresy i sweter i bluzke jedna na krotki rekaw, to i miejsca w walizce nie zmarnuję ![]() bluzy nie bede brac balerinek skarpetek tez nie ![]() legginsy wezme bo je uwielbiam
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Teraz w Egipcie jest bardzo ciepło
![]() Nie zapomnij o okularach przeciwsłonecznych, bo inaczej na słońce nie wyjdziesz i oczywiście czapeczka/kapelusik na głowę. Weź tez coś na gardło, bo po tej klimie czasem może drapać. Jeśli dopadnie Cię biegunka, to w aptekach mają miejscowe leki, które bardzo szybko działają.
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Spakuj mnie do walizki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Fakt- na miejscu długie spodnie czy rękaw zapewne się nie przydadzą. Ale w dniu wylotu czy powrotu to pewnie tak zważywszy, że pogoda w Polsce nas nie rozpieszcza. Zwłaszcza jeśli lot jest w godzinach wieczornych czy nocnych. Pamiętam jak się wyletniliśmy na powrót z Turcji
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
a na styczeń w Egipcie? Też bez bluz i spodni?
![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Na styczen z bluzami i spodniami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ale w dzień chyba da radę w kostiumie śmigać??
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Już 9 dni
![]() Dziewczyny powiedzcie jeszcze jak jest z ocleniem sprzetu (aparatu) czytalam na roznych stronach, że aparaty trzeba oclić, żeby nie było problemu z przywiezieniem go z powrotem. Czytałam też, że biorąc statyw, jest się już uznawanym za profesjonalistę i trzeba zapłacić ileś tam ich pieniążków za możliwość fotografowania? czy któraś wie coś na ten temat? W Lidlu wczoraj kupiłam ZA 4,99!!! buty do chodzenia w wodzie! ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Hmm.... nigdy nie słyszałam o tym, że aparat trzeba oclić.
Zresztą gdzieś w przepisach nawet jest, że można przewieźć kamerę, aparat, laptopa etc, etc. w ilościach przeznaczonych na własny użytek.... statyw bierzesz? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
chciałabym, ale trochę się boję dodatkowych opłat
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:10.