|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Rosja
przeszukałam forum ale wątku o podróżach do Rosji nie znalazłam
![]() ja wylatuję 6.09, na 3 tygodnie do Sankt Petersburga. bardziej jestem podekscytowana niż przerażona, chociaż zastanawiam się co ja będę tam tyle czasu robiła ![]() podzielcie sie wrażeniami, kto i gdzie był? jak wspomniacie? jak wyrabiałyście wizę? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rosja
Zazdroszczę wyjazdu
![]() A gdzie się zatrzymujesz na tak długi okres czasu ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
wizę odebrałam kilka dni temu - nie wiem czemu wszyscy tak panikują nt wizy do rosji - w przypadku posiadania zaproszenia od obywatela rosji wyrobienie wizy to żaden problem. dodatkowo, karta/ubezpiecznie EURO 26 WORLD jest akceptowane!
Baby14, mój chłopak jest rosjaninem więc problem z noclegiem u mnie odpada i dlatego mogę tam zostać tyle czasu. podobno drogo się w Rosji zrobiło troche mnie to martwi,licze że na te 3 tygodnie zmieszczę się w 300$ . chcę zwiedzać i dobrze się bawić ![]() prześlicznie jest w Sankt Petersburgu!
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Czyli wszystko jasne
![]() Strasznie się nie mogę doczekać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zdaj relację po powrocie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
jestem w Rosji juz prawie tydzien.
cenowo jest MASAKRA. wjazd do muzeum ok 250rubli. [ nie wiem jak Ermitraz,jeszcze nie bylam, a w muzeach czasami respektuja karty ISIC i wtedy jest 150rubli]. piwo w jakiejs tanszej knajpie 100rubli. przejazd jednorazowy metrem 25 rubli. mala butelka pepsi 40rubli w sklepie, okolo 140rubli w restauracji [wtf]. redds w sklepie 45rubli, butelka 1.5l wody mineralnej 36rubli. o wiele bardziej sie oplaca kupowac w supermarketach niz w osiedlowych sklepikach,bo w nich czasami ceny sa o 100% wieksze. ja nie place za mieszkanie, gotujemy w domu, $ idzie wlasciwie tylko na wyjscia na miasto i czasami na jedzenie tam ale w jakis tanich miejscach z kebabami czy a obawiam sie ze 9000rubli na 3 tygodnie to malo o_O ale fajki te drozsze to 60rubli- tansze 20rubli. ale poza tym jest fantastycznie. miasto piekne, ludzie mili, pogoda tez nie najgorsza. bardzo chcialabym zobaczyc St Petersburg zimą.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To drogo jest faktycznie . A jaka jest tam teraz pogoda ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Byłam w Rosji w lipcu na 10 dni. 5 w Petersburgu, 5 w małej wiosce. Petersburg bardzo mi się spodobał - wszystko takie wielkie, trąci jeszcze socjalizmem. Miasto leży na 300 wyspach, między którymi zbudowano dużo mostów, niektóre z nich nocami są podnoszone. Latem, w czasie białych nocy jest to atrakcja dla turystów i okazja do spotkań miejscowych. W ogóle białe noce w Piterze - coś pięknego. Nie chodzi o to, że jest jasno, tylko o sam klimat. Można włóczyć się całą noc z szampanem/piwem w dłoni, chodzić po klubach lub właśnie patrzeć na podnoszenie mostów (wtedy jest na brzegach mnóstwo ludzi), a potem, nad ranem, położyć się na trawie w parku i przykimać czekając na pierwszy pociąg metra. Ludzie są bardzo życzliwi, mili. Piękne są rosyjskie pieśni śpiewane przy gitarze... Kierowcy - w Petersburgu pieszy na jezdni się nie liczy. Nawet gdy ma się zielone światło na pasach kierowca potrafi jechać prosto na Ciebie, łaskawie może zatrąbi żebyś go zauważył. Jedzenie - droższe o jakąś 1/3. W dodatku pensje o tyle samo niższe niż nasze, więc możecie sobie wyobrazić, jak ciężko żyje się Rosjanom. A mimo to zachowują pogodę ducha i wydają się szczęśliwsi niż my, Polacy. Uwaga na komary - w lipcu jest ich pełno, do tego są dwa razy większe niż nasze. W ogóle wszystkie owady u Matki Rosji są większe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
jest okolo 16*C, czasami wyjdzie slonce, ale glownie jest pochmurnie, troche pada. przyjemnie jest. wieczorami robi sie na prawde chlodno.
mi sie marzy Petersburg/Rosja zima, gdy jest-30*C, duuuzo sniegu i wszedzie bialo ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
oj zazdroszczę wyjazdu!
będę obserwować wątek ![]() mam przyjaciółkę, która jest z pochodzenia Rosjanką, mam nadzieję, że kiedyś mnie 'oprowadzi' choć po części swojego pięknego kraju ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
planuje wybrac sie do Rosji zaraz po Wielkanocy
![]() ![]() Nie chcemy wykupywac wycieczek z biur podrozy, stad moje pytanie jak to wszystko zalatwic, macie jakis pomysl? Po prostu zalatwic wize, bilety lotnicze i hotel i jechac? Nie mam o tym pojecia, poradzicie cos? I moze znacie jakies hotele w Moskwie, godne polecenia? Nie najdrozsze, ale tez nie najtansze, takie srednie? Z gory dziekuje za wszelkie informacje ![]()
A że ją Pan Bóg stworzył, a szatan opętał, więc będzie na wieki i grzeszną i świętą ![]() Polskie literki? -Brak ![]() Edytowane przez Bayka Czas edycji: 2012-03-03 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
haha, moj stary post! chyba oszalałam. Rosja zimą jest .. zimna. na prawde strasznie zimna i po 5 miesiacach chodzenia w czapce, korzuchu, po nieodśnieżonych chodnikach, stwierdzam, że już nie chcę nigdy Rosji zimą ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wybieram sie do PEtersburga na przełomie maja/czerwca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a samochodem chcecie jeździć po mieście? jeśli tak - zły pomysł, bo nie ma tutaj w ogóle gdzie parkować, ludzie jezdza jak szaleni, miasto jest zakorkowane rano i po południu okropnie [dobrze, że na yandex.ru można zobaczyć gdzie są korki], a w nocy podnoszą mosty i możecie utknąć po złej stronie ![]() asia_aisa, moje koleżanki załatwiały teraz wizę do rosji, koszt też około 400zł w biurze podróży i nawet nie musiały mieć zarezerwowanych noclegów. w przypadku prywatnego zaproszenia właściwie wcale nie jest taniej [zaproszenie kosztuje 50zł, ale trzeba je jeszcze przesłać, kurierem wychodzi 120zł, pocztą wiadomo taniej ale się czeka .. i można się niedoczekać ![]() ![]()
never mind... anyway... 雪が歌う夜に君を憶うよ 凍りついたこの部屋で 憧れた未来を待ち望むように 孤独を生きて… Edytowane przez Ashlee_ Czas edycji: 2013-05-09 o 09:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do samochodu - mój partner jest naprawdę świetnym kierowcą, po tym jak toyotą Land Cruiser przebijał się przez medynę w Marrakeszu w godzinach szczytu nie mam obaw ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Byłam dwukrotnie w Rosji: na przełomie grudnia i stycznia w Moskwie i w Moskwie-Piterze w lipcu.
Pierwszy raz na wizie turystyczniej 10 dniowej, drugi na rocznej wielokrotnej biznesowej. Zaproszenia miałam od przyjaciela z Moskwy, wiza załatwiana przez firmę Tamara z Krakowa, bo pod tamtejszy konsulat podlegam. W Moskwie poruszaliśmy się metrem i autem. Piter to miasto spacerów, więc głównie na nogach, czasem metro. Warto też się wybrać pociągiem do Pertehof. Co do Moskwy zimą, to polskie zimowe ciuchy wymiękają w przenikającym wilgotnym powietrzu, odczuwalne temperatuty są niższe. Zwłaszcza jak się jeszcze stoi w kolejce na mrozie przed muzem przez 2 godziny ![]() Acha w wizie miałam wpisane w jakich miastach mogę przebywać i tego się trzymałam. Co do wrażeń, to o ile zachodnia Europa potrafi rozczarować np. na żywo dużo wydaje się mniejsze, to tam jest odwrotnie. Nie raz wzdychałam: Jakie to wielkie!
today's rain is tomorrow's whisky Edytowane przez Betty83 Czas edycji: 2013-05-18 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.