Małe codzienne sukcesy - zmieniamy nastawienie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-21, 15:33   #1
Enna19
Raczkowanie

Małe codzienne sukcesy - zmieniamy nastawienie!

hej dziewczyny! Niedawno przeczytałam artykuł o prowadzeniu dzienników. I były różne różniaste ich rodzaje. M.in. dziennik sukcesów. Stąd pomysł na taki wątek. My, ludzie, mamy taką straszną tendencję - niedoceniamy sami siebie. Czas zwalczyć ten kompleks niższości! Możliwe, że temat szybko umrze śmiercią naturalną, ale czemu nie spróbować? Wspierajmy się i porawiajmy sobie humor!

Wybierajmy sobie małe i większe postanowienia i walczmy! Dieta, ćwiczenia, więcej czasu dla rodziny, nowe hobby, KTO CO CHCE! Taki maleńki sukces potrafi dać wiele radości

Może zacznę (proszę się nie śmiać! ):

1. 8 min ABS - całość (na początku miałam, nie tyle słąbe mięśnie brzucha, co za słaby kręgosłup na wszystkie ćwiczenia (bardzo mnie bolał odcinek lędźwiowy), minęło jakieś 10 dni pracy).
ALE UDAŁO SIĘ!
Enna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 16:38   #2
ada2417
Raczkowanie

Dot.: Małe codzienne sukcesy - zmieniamy nastawienie!

Taki mały sukces ;D brzmi świetnie bo przydałoby się zrzucić parę kilo . Od dawna się motywuję do diety i przekładam na kolejny dzień. To teraz do dzieła! Od dziś dieta - zero słodyczy i przekąsek . Powinno się udać . To bedize dopiero sukces ;D przyłącza się ktoś?

— Paulo Coelho
:hap py:
ada2417 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 17:31   #3
Enna19
Raczkowanie

ada2417 - mała rada (sama pracuję nad swoim ciałkiem, którego mogłoby być mniej ;p). Nic na siłę, wszystko młotkiem
A na poważnie - nie rzucaj słodyczy i przekąsek całkowicie. Przynajmniej nie od razu. Ograniczaj i zamieniaj produkty na niskokaloryczne Pijesz mleko 1,5 - 2%? Zamień na 0,5%. Zamiast majonezu czy śmietany - jogurt naturalny. Co do słodyczy - pozwól sobie na jeden grzeszek w tygodniu. Nadprogramowa bomba kaloryczna? Dodatkowy wysiłek fizyczny. Pij wodę i zieloną herbatę. Niestety walka z kilogramami to walka... codzinnie od nowa. Jeden dzień zdrowego odżywania to jeden dodatkowy sukces!
Dziewczyny, możemy się sobie meldować i przyznawać punkty! Wszystko dla mobilizacji!

ada2417 - 1 pkt za podjęcie ważnej decyzji
Stary 2011-08-21, 17:38   #4
n a d i a
Raczkowanie

Fajny wątek, taki pozytywny
Niedziele zazwyczaj u mnie są leniwe, ale dzisiaj:
- pływałam przez 45 min
- wyszłam po schodach na szóste piętro
- zrobiłam pyszne leczo, którym cała rodzina się zachwycała
- za chwilę biorę się za aerobiczną 6 - mój pierwszy dzień

n a d i a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 18:09   #5
Enna19
Raczkowanie

Brawo n a d i a !!! Kolejna aktywistka 4 pkt Zwłaszcza basenu i A6W ci zazdroszczę Też chcę się wziąć za tego Weidera, ale dopiero od wtorku (niedyspozycja ). Te 8 min ABS wczoraj wieczorem się jeszcze udało. Ale dziś jestem, a jutro wiem, że będę, "poza zasięgiem" przez ten ból brzucha
Ćwiczyć nie mogę, ale nie opycham się Właśnie sobie przygotowałam lekką i pożywną sałatkę + jestem w połowie spisywania starych podręczników (jeszcze z czasów licealnych). A nuż uda mi się coś sprzedaćw antykwariacie A leżało to całe wakacje, eh...

P.S. tym szóstym piętrem mnie rozwaliłaś

Edytowane przez Enna19
Czas edycji: 2011-08-21 o 18:14
Stary 2011-08-21, 18:30   #6
n a d i a
Raczkowanie

Enna również gratuluję Z tymi punktami też niezłe, ale jako założycielka wątku chyba musisz też przyznać sobie kilka.
Z tym A6W... Biorę się za to teraz bo zostało 6 tygodni wakacji, a trzeba się trochę "przylaszczyć" na uczelnię, wiadomo Zastanawiałam się też nad tym abs, ale tam jest jakiś dziwny system, że się ćwiczy co kilka dni, a ja wolę co dzień się pomęczyć, ale mieć określony czas - te sześć tygodni i finito
A basen uwielbiam, więc ostatnio chodzę codziennie.
Dobry pomysł z tymi podręcznikami Ja mam zamiar się wziąć niedługo za swoją szafę, porobić foty i powystawiać kilka rzeczy na aukcjach - gotówka zawsze się przyda, a sporo mam takich ciuchów, których nie używam. Jak się zbiorę w sobie to ogłoszę wszem i wobec

Stary 2011-08-21, 18:49   #7
Enna19
Raczkowanie

Ok, dzięki Reasumując:

ada2417 - 1
n a d i a - 4
Enna - 3 (8minABS, podręczniki, cały dzień na zdrowej żywności i to bez pieczywa!:jup i

N a d i a - co do 8 min ABS, nie spotkałam się z żadnym systemem hm... Instruktor z filmiku mówi "do zobaczenia za 24 godziny". Przeczytałam sporo wypowiedzi osób, które to ćwiczą i zasadniczo robią to codziennie z 1-2 dni przerwy w tygodniu na regenerację mięśni. A6W strasznie dużo czasu zabiera pod koniec ok. 40 min. No i trzeba później ćwiczyć gdzieś tak co 2 - 3 dni, żeby utrzymać efekty :/ W roku akademickim cięzko wygospodarować ponad godzinę dziennie na ćwiczenia A widziałam zdjęcia dziewczyn po 2-3 miesiącach (lub więcej) 8 min ABS i naprawdę imponujące no, ale zobaczymy! na razie obie machamy A6W! no, dobra, ja od wtorku I w październiku z ciałami bogiń na uczelnię MARSZ!
Stary 2011-08-21, 19:01   #8
n a d i a
Raczkowanie

Na pewno nie będę ćwiczyć w roku akademickim... Mieszkam w akademiku, "wśród ludzi" i patrzyliby na mnie jak na wariata gdybym w przyciasnym pokoiku z dwiema współlokatorkami machała A6W.
Ale jak już skończę aerobiczną (jeśli skończę) to na pewno będę miała motywację żeby dbać o sylwetkę w inny sposób również w roku akademickim - jakiś fitness czy coś. Zresztą... nie chcę mieć kaloryfera na brzuchu.
Nie ważne jak, byle skutecznie

Stary 2011-08-21, 19:16   #9
Enna19
Raczkowanie

Nie zazdroszczę warunków :/ A właściwie ich braku Mam to szczęście, że pokój mam tylko dla siebie na studiach, więc postaram się wytrwać w domowych ćwiczeniach. Fitness to dobry pomysł Jakie JEŚLI!? ZROBISZ!!! Obie zrobimy
Stary 2011-08-21, 19:16   #10
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada2417 Pokaż wiadomość
Taki mały sukces ;D brzmi świetnie bo przydałoby się zrzucić parę kilo . Od dawna się motywuję do diety i przekładam na kolejny dzień. To teraz do dzieła! Od dziś dieta - zero słodyczy i przekąsek . Powinno się udać . To bedize dopiero sukces ;D przyłącza się ktoś?
Ja się dołączam. Sama odkładam i ciągle, jak mantrę powtarzam sobie "od jutra". Dziś idę pobiegać, to będzie pierwszy krok...
Stary 2011-08-21, 19:39   #11
Enna19
Raczkowanie

niczka87 - 1 pkt! Życzę, byś jutro mogła normalnie chodzić Zwłaszcza początki w tego typu ćwiczeniach są trudne
Stary 2011-08-21, 19:59   #12
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enna19 Pokaż wiadomość
niczka87 - 1 pkt! Życzę, byś jutro mogła normalnie chodzić Zwłaszcza początki w tego typu ćwiczeniach są trudne
Nie u mnie. Swojego czasu dużo biegałam, ale kilka mcy temu...
Stary 2011-08-21, 20:03   #13
Enna19
Raczkowanie

W takim razie gratuluję powrotu i życzę powodzenia
Stary 2011-08-21, 20:38   #14
WhiteCherry
Zakorzenienie

ja chciałam się pochwalić, że już od początku sierpnia regularnie ćwiczę
Stary 2011-08-21, 21:26   #15
_migotka
Przyczajenie

Send a message via Skype™ to _migotka

Ja ćwiczę tylko raz w tygodniu w klubie fitness, gdyż mi nauka nie pozwala na więcej ;( Z małych sukcesów to fakt, że wreszcie polubiłam zieloną herbatę i zaczęłam ją pić z przyjemnością. A to niemały wysiłek, gdyż przerzuciłam się z pysznej kawy na zielona herbatę (ta kawa to niestety schiza po 3 klasie gim -_-') A czy do sukcesów liczą się też 'zawodowe'? Bo chciałabym złożyć postanowienie, że w końcu powtórzę materiał z angola i niemca. ^^
Jeśli chodzi o radość życia i poczucie własnej wartości to polecam gorąco książkę Victori Moran "Zaczarowany świat, czyli rady, które ułatwią życie każdej zabieganej kobiecie"

HAVE FUN

NO DRAMA

FITNESS CLUB RYTM
SHAPE/BODY SCULPT
_migotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 21:52   #16
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
W takim razie gratuluję powrotu i życzę powodzenia
Nie dziękuję.

Biegałam 20minut, bo mi łydki wysiadały. Mimo, że krótko, to i tak jestem zadowolona. Od czegoś trzeba zacząć.
Stary 2011-08-21, 22:09   #17
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja chciałam się pochwalić, że już od początku sierpnia regularnie ćwiczę
Ja też, ja też!
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 22:42   #18
kingur
Raczkowanie

A ja ugotowałam dziś obiad dla całej rodziny
kingur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 22:49   #19
Enna19
Raczkowanie

ada2417 - 1
n a d i a - 4
Enna - 3
niczka87 - 1 pkt

Dla nowoprzybyłych GRATULACJE!

WhiteCherry - 1 pkt
_migotka - 2 pkt (fitness + herbata)
wanitatywna - 1 pkt

Dziewczyny, liczą się wszystkie sukcesy!

_migotka - z racji zboczenia zawodowego - gdybyś potrzebowała jakichś materiałów - daj znać Mam tego ho ho (takie studia ).

No proszę! Ile się nas aktywistek nazbierało
Stary 2011-08-21, 23:06   #20
himym
Zadomowienie

Chociaż niedziela-zmusiłam się do dokończenia pracy więc jutro mogę wstać o 12.
Mój największy sukces-w końcu przytyłam,a nie jadłam słodyczy.

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 10:19   #21
n a d i a
Raczkowanie

Cytat:
Nie zazdroszczę warunków :/ A właściwie ich braku Mam to szczęście, że pokój mam tylko dla siebie na studiach, więc postaram się wytrwać w domowych ćwiczeniach. Fitness to dobry pomysł Jakie JEŚLI!? ZROBISZ!!! Obie zrobimy
Za to towarzystwo pierwsza klasa
Nawet już bym chciała wrócić na uczelnię, wakacje są moim zdaniem za długie.

Migotka - jak tego dokonałaś? Ja jestem uzależniona od kawy niestety... Zielona herbata też pobudza tak jak kawa?

Stary 2011-08-22, 10:41   #22
ada2417
Raczkowanie

Ciężko tak bez słodyczy więc dzięki za dobre rady Enna19 ;*
Dobrze żę powstał taki watek to wreszcie mnie coś pobudiło do działania ;D
Jestem właśnie w trakcie szukania jakichś lekkich przepisów na obiadek . Może za jakieś 2 miesiące jeśli wytrzymam to będą efekty

— Paulo Coelho
:hap py:
ada2417 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 11:08   #23
Madeline_K
Raczkowanie

Bardzo fajny pomysł będzie mnie motywował do robienia czegoś pożytecznego, żebym mogła się tu pochwalić
czytałam, że biała herbata jest bardziej pobudzająca od zielonej, ale jest też droższa niestety
Stary 2011-08-22, 12:32   #24
Enna19
Raczkowanie

Rzeczywiście cięzko jest się odzwyczaić od kawy Sama próbuję... i znów radzę metodę małych kroczków Zrobiłam sobie psotanowienie - 1 dziennie max. Święto jak 2.

Co do zielonej herbaty - znalazłam na wikipedii: "Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie
wyższa niż w suchych ziarnach kawy."

Ja najczęściej biorę 2 torebki, zalewam gorącą wodą (nie wrzątkiem!) i niech się parzy. Popijam sobie między pracami domowymi Ale, ale, dziewczyny, uwaga. Przeczytałam artykuł o jej właściwościach. Jeśli herbata ma pobudzać - parzymy 2-3 min pod przykryciem, uspokajać - ok. 7-8 min.

ada2417 - jeszcze jedna rada (u mnie się sprawdza): KATEGORYCZNIE zabrania się trzymania słodyczy w domu Raz zrobiłam placek (domownicy poprosili). Na 3 dni dieta poszła się paść Co do obiadków - polecam ryby warto też pobuszować po sklepie i zamienić np. zwykły makaron na pełnoziarnisty

Z dzisiajszych sukcesów: taki "malutki" w 4 dni udało mi się przygotować chłopaka do ustnej matury poprawkowej z angielskiego Kamień z serca, dzisiaj zdał. Z 4 pkt podźwignęliśmy się wspólnymi siłami na 7
Stary 2011-08-22, 13:36   #25
n a d i a
Raczkowanie

Cytat:
Rzeczywiście cięzko jest się odzwyczaić od kawy Sama próbuję... i znów radzę metodę małych kroczków Zrobiłam sobie psotanowienie - 1 dziennie max. Święto jak 2.

Co do zielonej herbaty - znalazłam na wikipedii: "Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie
wyższa niż w suchych ziarnach kawy."

Ja najczęściej biorę 2 torebki, zalewam gorącą wodą (nie wrzątkiem!) i niech się parzy. Popijam sobie między pracami domowymi Ale, ale, dziewczyny, uwaga. Przeczytałam artykuł o jej właściwościach. Jeśli herbata ma pobudzać - parzymy 2-3 min pod przykryciem, uspokajać - ok. 7-8 min.

ada2417 - jeszcze jedna rada (u mnie się sprawdza): KATEGORYCZNIE zabrania się trzymania słodyczy w domu Raz zrobiłam placek (domownicy poprosili). Na 3 dni dieta poszła się paść Co do obiadków - polecam ryby warto też pobuszować po sklepie i zamienić np. zwykły makaron na pełnoziarnisty

Z dzisiajszych sukcesów: taki "malutki" w 4 dni udało mi się przygotować chłopaka do ustnej matury poprawkowej z angielskiego Kamień z serca, dzisiaj zdał. Z 4 pkt podźwignęliśmy się wspólnymi siłami na 7
Gratulacje!
Co do trzymania słodyczy w domu to coś o tym wiem... Uwielbiam robić ciasta... Ostatnio szarlotki No i niestety jak taka cała blacha pysznego ciasta leży w kuchni to co rusz chodzę i dokrawam A u ciebie placek wytrzymuje AŻ 3 dni?
Ja dzisiaj póki co ćwiczyłam ale jeszcze nie A6W a stretching i ćwiczenia na kręgosłup bo jestem masakrycznie krzywa.
Za chwilę ruszam na basen, a potem do biblioteki co by się również intelektualnie porozwijać.
No i... muszę posprzątać pokój. Od kilku dni entropia rośnie i chyba już osiąga punkt krytyczny. Zazwyczaj lubię lekki nieład, ale ten bajzel wokół (nawet nie ma gdzie ćwiczyć) mnie już męczy.
A! I właśnie popijam zieloną herbatę. Ale z cukrem

Stary 2011-08-22, 13:41   #26
_migotka
Przyczajenie

Czy ta herbata działa na mnie pobudzająco to się okaże w roku szkolnym ^^ Boje się właśnie, że przez nawał obowiązków mogę zwrócić się na ciemną stronę mocy ;D

Nadia- udało mi się ją zamienic gdyż w wakacje piłam kawe wyłącznie z łakomstwa ;D Wiec jak czułam potrzebę wypicia kawy po prostu robiłam herbatę. Z racji tego, że ma dość wyrazisty smak szybko człowiek się "nasyci". Ale właśnie boję się co bedzie jak będę potrzebowac 'kopa'. Z roku na rok obiecuje sobie, że będę lepiej zorganizowana ale wiecie jak to jest ^^ A gdy terminy gonią trzeba posiedzieć po nocach ;D
A wy macie jakieś pomysły na w miarę zdrowego 'kopa'?

Dzięki za propozycję Enna ;D

Ja jeszcze wyczytałam w necie, że "Dzięki piciu jedej filiżanki tego naparu możesz znacznie poprawić swoje zdrowie, oraz wyglądać lepiej i czuć się zdrowiej. Zielona herbata wpływa pozytywnie na odchudzanie, oraz na regulacje pracy twojego organizmu." Podobno działa zapobiegawczo nawet na raka... A jaką ty pijesz Enna? Ja ostanio kupiłam Sage z maliną, ale właśnie nie wiem, czy nie powinno sie kupować jakiejś bardziej specjalistycznej...

A i mam pytanie jak jest napisane, że herbata składa się z "mieszanki herbaty zielonej" to jest gorsza od herbaty składającej się z "herbaty zielonej"?

HAVE FUN

NO DRAMA

FITNESS CLUB RYTM
SHAPE/BODY SCULPT
Stary 2011-08-22, 14:10   #27
Enna19
Raczkowanie

n a d i a - powodzenia ze sprzątaniem! Sama muszę się zabrać za układanie książek do przerobienia i przeczytania.

Tak od razu zaproponuję (n a d i a, zainspirowałaś mnie): chwalimy się przynjamniej 1 sukcesem dziennie dla ciała i jednym dla umysłu Przeczytany artykuł, czyanie książki, nauka języka obcego... do wyboru do koloru

_migotka - nie polecam Sagi - ma dużo kalorii jak na zieloną herbatę Ja piję Vitax. A mieszanka chyba nie jest gorsza... podejrzewam, że w tym momencie jedynie różnica w smaku, nie efektywności.

Sposób na naturalnego kopa? Szklanka wody mineralnej + duuuużo soku z cytryny
Zimna woda na buźkę
Albo 1 min intensywnego wysiłku fizycznego
Stary 2011-08-22, 14:42   #28
Madeline_K
Raczkowanie

n a d i a jakie masz te ćwiczenia na kręgosłup?, bo też mam trochę skrzywiony, kiedyś chodziłam na rehabilitację, masaże i basen, nie w jednym czasie tylko tak przez kilka lat, a teraz nic z tym nie robię. Byłam u lekarza i powiedział mi, że nic się nie da z tym zrobić...

dziewczyny, piła któraś z was białą herbatę, jaki ma smak? Chcę się na nią właśnie przerzucić, tak myślę, żeby pić ją codziennie rano przed szkołą na rozbudzenie i koncentracja

a co do dzisiejszych sukcesów to ćwiczyłam ponad pół godziny i tak siedzę z zamiarem uczenia się angielskiego, bo matura za 8 msc, a u mnie z tym angielskim nie jest za dobrze
Stary 2011-08-22, 14:54   #29
_migotka
Przyczajenie

Jak teraz jeszcze raz przeglądam ten wątek to wiele z was pisze o A6W no i o 8min ABS. Z tego co wiem to ćwiczenia na brzuch, a znacie może jakiś tego typu program ( z cyklu każdego dnia po troszeczku max 30 min.) żeby nogi nabrały mięśni ?

Co do nowego pomysłu Enna19 to naprawdę fajny ;D Właśnie musze zabrać się do roboty ,ale tak mi się nie chce....

HAVE FUN

NO DRAMA

FITNESS CLUB RYTM
SHAPE/BODY SCULPT
Stary 2011-08-22, 15:15   #30
Enna19
Raczkowanie

Madeline_K - służę pomocą materiały wszelkiego rodzaju, tłumaczenie gramatyki, sprawdzanie zadań... niedługo zaczynam III rok filologii angielskiej i, że to wakacje, teraz już mam tylko jedną uczennicę. 1949203 - gg. Jakbyś potrzebowała pomocy - pisz śmiało. Możemy nawet pokombinować z nauką na podsawie twoich ulubionych piosenek Lubię wyzwania i chętnie pomogę

_migotka -

8 min legs (odpowiednik 8 min ABS na nóżki )

zestaw ćwiczeń (co tydzień podnosisz stopień trudności) na stronie wdziek. info (bez spacji) - mam nadzieję, że żaden admin bądź moderator mnie nie udusi

rower (stacjonarny)

skakanka

bieganie

pajacyk

Sama niedawno zaczęłam 8 min legs, ale jeszcze za wcześnie na jakiekolwiek efekty.
Cieszę się, że pomysł się podoba Dobra, to ja może zacznę a nuż widelec jakiś mały tłumek pójdzie za mną
Praca intelektualna na dziś:
- 1 h czytania do pracy licencjackiej
- 0,5 h j. angielskiego
Późnym wieczorem/nocką się zamelduję czy sprosotałam wyzwaniu (teraz biegamy z mama po domu i robimy armagedon przed malowaniem ;p).

Edytowane przez Enna19
Czas edycji: 2011-08-22 o 15:20
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości