Wycieczka po Europie inspirowana "Busem przez świat" - Pomoc w wyborze trasy. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 21:02   #1
Bobo_podroznik
Przyczajenie

Wycieczka po Europie inspirowana "Busem przez świat" - Pomoc w wyborze trasy.

Zapewne większość z was słyszała o 5 osobowej grupce studentów która,kupiła 20 letniego busa i wyruszyła w trip po europie zachodniej.

Jakiś czas temu, chyba październik 2010 trafiłem na ich filmik (polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział)
http://www.youtube.com/watch?v=FcVndGtw41I

Bardzo spodobało mi się to wszystko cała perspektywa wycieczki, wspomnienia na całe życie.
Myślę, że każdy z nas chciałby coś takiego przeżyć ale nie każdy ma na tyle odwagi.
Ja chciałbym coś takiego zorganizować(Co prawda dopiero za 2 lata, ale myślę że jeśli teraz zacznę się orientować to nie zaszkodzi) , może nie do końca taką samą wycieczkę, ale będę starał się na nich wzorować.

Teraz chciałbym się was poradzić:

Podstawa, środek transportu.
Wiem, że ogórek to kultowy busik ale tak jak pisałem wcześniej nie chcę AŻ tak bardzo ich naśladować.
Zastanawiałem się też czy jest sens kupować busa, czy nie można pojechać zwykłą osobówką, czy czymś innym. ( i ewentualnie przemalować ją żeby to wszystko ładnie się komponowało)
Także proszę was o poradę, jakiś samochodzik nie drogi, może być jakaś alternatywa dla ogórka i równie dobrze zwykła osobówka.
Dodam że będzie nas ok. 3-5 osób.

Druga sprawa, miejsca które chcę zwiedzić.
Tutaj prosiłbym was o wymienienie jakiś ciekawych, wartych odwiedzenia miejsc (jakieś konkretne miasto/obiekt). Zakres ? Cała Europa :P
Bobo_podroznik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 13:11   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Wycieczka po Europie inspirowana "Busem przez świat" - Pomoc w wyborze trasy.

Cytat:
Napisane przez Bobo_podroznik Pokaż wiadomość
Zapewne większość z was słyszała o 5 osobowej grupce studentów która,kupiła 20 letniego busa i wyruszyła w trip po europie zachodniej.

Jakiś czas temu, chyba październik 2010 trafiłem na ich filmik (polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział)
http://www.youtube.com/watch?v=FcVndGtw41I

Bardzo spodobało mi się to wszystko cała perspektywa wycieczki, wspomnienia na całe życie.
Myślę, że każdy z nas chciałby coś takiego przeżyć ale nie każdy ma na tyle odwagi.
Ja chciałbym coś takiego zorganizować(Co prawda dopiero za 2 lata, ale myślę że jeśli teraz zacznę się orientować to nie zaszkodzi) , może nie do końca taką samą wycieczkę, ale będę starał się na nich wzorować.

Teraz chciałbym się was poradzić:

Podstawa, środek transportu.
Wiem, że ogórek to kultowy busik ale tak jak pisałem wcześniej nie chcę AŻ tak bardzo ich naśladować.
Zastanawiałem się też czy jest sens kupować busa, czy nie można pojechać zwykłą osobówką, czy czymś innym. ( i ewentualnie przemalować ją żeby to wszystko ładnie się komponowało)
Także proszę was o poradę, jakiś samochodzik nie drogi, może być jakaś alternatywa dla ogórka i równie dobrze zwykła osobówka.
Dodam że będzie nas ok. 3-5 osób.

Druga sprawa, miejsca które chcę zwiedzić.
Tutaj prosiłbym was o wymienienie jakiś ciekawych, wartych odwiedzenia miejsc (jakieś konkretne miasto/obiekt). Zakres ? Cała Europa :P
przy 5 osobach osobowka bedzie niewygodna i niepraktyczna. nawet gdybyscie mieli bagaznik na dachu. nie pomiescicie sie ze wszystkimi rzeczami. same namioty, materace/karimaty, spiwory zajma troche miejsca. jesli jedzie sie na zachod to warto zrobic jakies tansze zaopatrzenie zarciowe, zrobic np. zapasy wody. no, chyba,ze kompletnie nie musicie liczyc sie z finansami - to wtedy mozna kupowac wszystko po drodze. chociaz ceny sa zabojcze...

co do trasy - duzo zalezy od tego, co was interesuje i ile macie czasu na taki wyjazd. czasami lepiej posiedziec dluzej w jednym kraju niz zobaczyc kilka "na szybko". na fajne miesieczne wakacje mozna odwiedzic chociazby ukraine i moldawie (moze kawalek rumuni)
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 18:03   #3
Baby14
Zakorzenienie

Dot.: Wycieczka po Europie inspirowana "Busem przez świat" - Pomoc w wyborze trasy.

Co do trasy to ja bym wybrała jakiś konkretny kierunek Europy : zachód , Bałkany , albo wschód.
Chociaż "Busem przez świat" pojechałabym raczej w tereny mało oblegane przez turystów , właśnie jak Ukraina , Rumunia , Serbia.

Ale co kto lubi . Jak nie byłeś nigdy w Zachodniej Europie , to też fajnie 'zapuścić ' się w tamte rejony , przejechac Holandię , Belgię, Francje , Hiszpanie , Portugalię.
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 21:18   #4
Bobo_podroznik
Przyczajenie

Co do samochodu to macie racje, nie wiem skąd mi do głowy przyszedł pomysł żeby jechać osobówką tyle km. Biorąc pod uwagę taki szybki zarys wycieczki który zrobiłem.

Stary 2011-09-04, 09:19   #5
nenowka152900
Zadomowienie

w jakim okresie czasu masz zamiar zrobić trasę?
Odwiedzasz bardziej znane miejsca a opuszczasz te totalnie piękne i nie odkryte. Ja bym wybrała się albo na "zachód" (koniecznie Gibraltar!) albo na "wschód"(Chorwacja, Czarnogóra i Słowenia)
. Wycieczka porównawcza też może być ciekawa ale musiałbyś poświęcić duuuużo czasu nataką którą zaznaczyłeś. Chyba, że zależy Ci tylko na przejechaniu...
Stary 2011-09-05, 16:59   #6
Bobo_podroznik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
w jakim okresie czasu masz zamiar zrobić trasę?
Odwiedzasz bardziej znane miejsca a opuszczasz te totalnie piękne i nie odkryte. Ja bym wybrała się albo na "zachód" (koniecznie Gibraltar!) albo na "wschód"(Chorwacja, Czarnogóra i Słowenia)
. Wycieczka porównawcza też może być ciekawa ale musiałbyś poświęcić duuuużo czasu nataką którą zaznaczyłeś. Chyba, że zależy Ci tylko na przejechaniu...

Tak jak pisałem, trasa wyznaczona jest na szybko więc może sięjeszcze zmienić. Termin to hmm, czas będziemy mieli od maja do października, myślę że cała wycieczka powinna zająć ok. 1,5 miesiąca.
Stary 2011-09-07, 17:57   #7
ToMi290
Raczkowanie

Polecam podróż pociągiem, można poznać ludzi, a wrażenia pozostają do końca życia. Taka podróż TGV 320kph, niesamowite uczucie. Można też taką klimatyczną wycieczkę na południe, bądź wschód. Dużo podróżuje po Europie, napisz co Cię interesuję, co lubisz zwiedzać, a chętnie rozplanuję Ci trasę.

ToMi290 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości