![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Bachor
Magazyn dla rodziców; Bachor online:
http://bachormagazyn.wordpress.com/ Co sądzicie? Śmieszne, luzackie, ciekawe? Mnie samo słowo bachor odrzuca i wszystko psuje...
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bachor
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
NO jakaś alternatywa - ale czy konieczna...
Nie miałam jeszcze czasu zagłębić się w treść, z pobieżnego rekonesansu szybka ocena: bez szału ale nawet ciekawe, jakoś mało treści (przydatnej), troche z przymrużeniem oka (?), takie pitu-pitu lekko kontrowersyjne. Dodam, ze ostatnio jestem na bakier z mediami więc nie bardzo czaję ten temat i nie wiem o co to chodzi... ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-09-08 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Beznadziejne. Teoretycznie, w założeniu śmieszne, ale tak niefajnie, chamsko, że po prostu obraża dziecko. Nie wspominając o rodzicu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyn...dzieci/5216757 tutaj zalozycielka tego magazynu w programie sniadaniowym.
Faktycznie nazwa zniecheca, bo ma strasznie negatywny i ,,brzydki'' wydzwiek, ale chyba o to chodzilo. Zawsze to jakies przeciwienstwo bejbusiowego, do obrzydzenia lukrowego (kiedy ja bykam w ciazy i czytalam namietnie watki poczekalniowe i odchowalniowe to czasami az mnie mdlilo) jezyka. Czy potrzebna? Nie wiem. Mnie to ani nie obraza ani nie oburza. Nie wiem czy istnieje taka matka, ktora chociaz raz w zyciu nie pomyslala sobie w duchu ,,osz ty bachorze'', gdy dziecko dokazywalo, bylo upierdliwe i trzymajac sie stylistyki tego magazynu przekraczalo wszelkie normy bachorzenia ![]() Edytowane przez Heksa Czas edycji: 2011-09-08 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ta bzdura miała byc chyba odpowiedzia na wiele szmirowatych gazetek dla rodziców, gdzie rodzic - zwłaszcza matka pokazywana jest w idealnym swiatle, a w jej głowie i życiu wszystko jest idealne.
Bardzo nieudolna to próba , jak pisała szajajaba - obrażajaca dzieci i wszystkich dookoła tych dzieci. Chyba miało byc smiesznie, a wyszło jak zwykle. Dziecko w tej szmirze jest pokazane gorzej od pasozyta, kogos niepotzrebnego. U nas chyba nic nie moze byc stonowane, tylko ze skrajnosci w skrajnosc - albo gładki jezyk rodem z Klanu w mamusiowych gazetkach, albo rodem z rynsztoka. Nie mozna normalnie. Bo się nie sprzeda. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-09-08 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A mnie się podoba, miało być z przymrużeniem oka, ukazujące, że jednak dziecko to nie jest sama radość i kupa szczęścia. I doszłyśmy z koleżanką do wniosku, że większość kobiet (szczególnie mam) weźmie za bardzo do siebie treść tego magazynu.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Sam tytuł jest niesmaczny, ludzie kulturalni nie powinni publicznie używać pewnych słów, "bachor" jest jednym z nich. Trochę poczytałam i na więcej nie mam ochoty.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
przeczytalam, nie dla mnie
sama mam bloga, pisze na nim o corce, ale czy uzywam sformulowan obrazajacych dziecko? nie. smiesznie ma byc w zalozeniu, mam nadzieje ze tak jest ale sa pewne granice |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To i ja się wypowiem na ten temat.
Bardzo mnie dziwi, że ktoś to czyta, i że wydali już tyle numerów. Jak dla mnie sam tytuł jest bardzo niesmaczny, a artykuły również pozostawiają wiele do życzenia. Mam 4-letnią córeczkę i nigdy przez myśl mi nawet nie przeszło, by o niej pomyśleć lub powiedzieć "bachor" (nawet, gdy jestem na nią bardzo zła). Nie lubię, gdy ktoś mnie obraża i dlatego staram się nie obrażać innych, zwłaszcza dzieci, a słowo "bachor" niestety jest bardzo obraźliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Cytat z fb:
"Sam tytuł jest niesmaczny, ludzie kulturalni nie powinni publicznie używać pewnych słów, "bachor" jest jednym z nich." A jakie INNE niekulturalne słowa przychodzą wam do głowy kiedy musicie pracować na akord , niania chora, przedszkole zepsute, rodzice wyłączeni, szkoła nie działa, a wasze najukochańsze dzieciąteczko, mały geniusz, biega po domu i głośno mówi do was z wieloma wykrzyknikami, wszystko rozstawia i nie ma wcale ochoty na telewizję i pizzę z dostawy, tylko na WSPÓLNĄ ZABAWĘ EDUKACYJNĄ i CZTERODANIOWY DOMOWY OBIAD? Już to widzę jak każda matka w powyższej sytuacji mówi wtedy: mój najsłodszy aniołek, cudowny bombelek ![]() Wyraziłam swoje zdanie, znajdzie się rzesza ludzi, którym się spodoba, a którym mnie, jak zwykle ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem, jak mozna dziecko przezywac bachor tylko dlatego ze sie zachowuje jak dziecko? ok, w domu, pod nosem, tak zeby dziecko nie slyszalo ale tytulowac tak swoj blog? i byc z tego dumnym? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam te same odczucia co do wielu wątków, te "śliczne dzidziusie" z USG w 2 miesiącu ciąży ![]() Ale pismo jakoś mnie nie bawi. Chociaż żebym miała czytać rzeczy w stylu "Mamo to ja", "Mama i dziecko" to też nie, nudzi mnie taka prasa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest az tak źle to nie mam siły nawet na to by wyrażać wściekłość w aż tak niefajny sposób. Dziś wstałam o piątej. Dziecko pełne werwy i gotowe do zabawy. Nie jestem w stanie przekonac kilkumiesiecznego malucha, ze jeszcze można pospać. Wstałam, ale to nie znaczy, że teraz będe peany i rozczulać się nad swoją córenką. Nie będę też się wściekac. Normalne: mam dziecko; wstaję. Żadnego lukru żadnego chamstwa. Założenia rozumiem, ale forma mi się nie podoba. To wszystkojest takie kanciaste i sztuczne...
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Gazetek dzieciowych nie czytam, bo wg mnie to zbiór reklam i prezentują one tak skrajne poglądy, że człowiek tylko głupieje. Ale zdecydowanie wolę poczytać forum, niż takiego bachora. Każda kobieta wie, że dziecko to nie tylko cud miód, ale z drugiej strony nie tylko dramat i mordobicie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Miało być zabawnie i z dystansem ,wyszło chamsko i sztucznie.
Przesada w żadną stronę nie jest dobra.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2011-09-09 o 09:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Cytat:
Właśnie, otóz to. Rozumiem intencje - cheć troche zsakralizowania macirzynstwa, ale wykonanie niestety do d***. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() naprawde zenada....
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu Edytowane przez dudipopka Czas edycji: 2011-09-09 o 09:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Mysle, ze zupelnie inaczej by sie to czytalo , gdyby slowo ,,bachor'' zostalo zastapione jakims innym slowem, ktore nie ma w sobie takiego ogromnego ladunku negatywnego. Chociazby gagat itp
Rozumiem, ze to byl zabieg celowy, forma specyficznego poczucia humoru. To jak z kawalami - niektorzy uwielbiaja kawaly o murzynach, dla innych to rasistowskie. Sa tez kawaly z gatunku ,,obrzydliwych'' (slynny juz ,,co sie robi z lysa kobieta po stosunku''), ktorze czesc oburzaja, ale znam cale mnostwo osob, ktore cos takiego niesamowicie bawi. No i jest jeszcze jeden aspekt - wydaje mi sie, ze w dzisiejszym swiecie zeby wywolac dyskusje to trzeba prowokowac. Gdyby nazwa tego bloga byla inna np ,,niegrzeczne dziecko'' to zalozycielka nie siedzialaby na kanapie w programie sniadaniowym, a na wizazu nie powstalby oddzielny watek na jego temat. Edytowane przez Heksa Czas edycji: 2011-09-09 o 09:12 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Może i miało być śmiesznie i z dystansem, ale wyszło naprawdę paskudnie. Mnie się na pewno to pismo nie podoba ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
![]() Mój syn jest zależny ode mnie, nie potrafi wielu rzeczy, nie wie czego w danej chwili chcą od niego ci duzi ludzie i nie mam zamiaru go za to karać będąc dla niego nieprzyjemna i chamska. Jak się ma dziecko to się przyjmuje wszystko z dobrodziejstwem inwentarza. A ja na mojego synka w takich sytuacjach mówię gremlin ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Ja gagat, albo Denis (pamietacie pewnie taki film Denis rozrabiaka
![]() Kiedys czytalam mojemu TZ fragment jakiejs ksiazki czy artykulu o buncie dwulatka i nieposluszenstwie maluchow. Nie zacytuje slowo w slowo, ale lecialo to mniej wiecej tak: masz prawo sie zloscic na swoje dziecko jesli 5 raz z rzedu cie nie poslucha i bedzie dalej otwieral szafke. Najwazniejsza jest cierpliwosc i ciagle odciaganie dziecka od tej szafki. Za 6 czy 7 razem sie uda. Spojrzelismy na siebie i wybuchnelismy smiechem. My naszego nicponia odciagalismy nie 6 czy nawet nie 20 razy. Liczba ta wynosila ponad 100 jednorazowo, a takich prob bylo kilka w ciagu dnia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Zwyczajnie się pożegnam, bo zostaję zjedzona przez matki dzieci dużych i małych
![]()
![]() |
#23 |
kobieta za ladą
|
jeszcze zrozumiem nazwanie raz na ruski rok(swojego) dziecka bachorem ale non stop?
co z takiego dziecka wyrośnie?czy będzie znało swoją wartość skoro codziennie od urodzenia jest nazywane takim negatywnym określeniem? i jak powiedzieć do niego np kocham cie bachorze?? ![]() moja jak dokazuje jest niedobrzelcem ![]()
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
kobieta za ladą
|
wiesz niektórym rodzicom moze po prostu sie wymsknąć
![]() ![]() swojego dziecka ,ba nawet obcego w życiu tak nie nazwałam nawet młodej nie uświadamiam ze takie słowo istnieje ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie na tym też polega bycie mamą, ze czasem padamy na nos, ale to przecież nie jest wina dziecka. I nazywanie go bachorem ma w tym momencie nie ma sensu. Słowa ""bachor" i "bękart" przede wszystkim mają inne znaczenia, nie stosuje się ich wymiennie. A wg mnie obydwa brzmią paskudnie i żadne dziecko nie zasługuje na to, żeby je tak nazywać.
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Czytając te artykuły zaśmiewałam się do łez i nie wstydzę się tego. Chociaż nigdy nie powiedziałam bachor na swoje dzieci, wiele prawdziwych sytuacji takich z zycia wziętych jest tu przedstawionych. Moja pierwo-6-cio letnia córunia do aniołków nie należała, czytając bachor'a przypominałam sobie, jak ja sie z podobnymi problemami borykałam. Dlatego teraz, z perspektywy czasu, mogę, potrafię i chcę się z tego śmiać. Ludzie! trochę poczucia humoru życzę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też się już kilka razy na mojego synka złościłam i szłam do męża mówiąc tak jak Heksa napisała - zabierz mnie (lub idź do niego) bo zaraz oszaleję. Ale nigdy nie pomyślałam o nim że jest bachorem ![]() Dla mnie jest gremlinem - takim chochlikiem, który akurat teraz denerwuje swoją mamę. I wiesz tu nie chodzi tylko o te słowa "bachor" czy "bękart" tylko o cały wydźwięk tego magazynu. I tak w ogóle to nie podoba mi się nazwanie rodziców nieudolnymi. Pewnie, że są momenty kiedy się denerwujemy, płaczemy, złościmy albo nie wiemy jak coś zrobić - bo nikt nie mówi, że wychowanie dziecka jest tylko i wyłącznie super, ale kochamy swoje dzieci i zdajemy sobie sprawę, że są na pewnych etapach rozwoju i po prostu czegoś nie wiedzą, nie zdają sobie sprawy- są zależne od nas. I mam go za to karać mówiąc do niego bachor ![]() Nie można było zrobić z tego pisma o wychowaniu z przymrużeniem oka?? Przedstawić, że nie wszystko jest takie fajne i słodkie, jak to w "dzieciowych" gazetach piszą, tylko tak od razu w skrajności popadać!
"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie" Jan Lubiński Edytowane przez madalena83 Czas edycji: 2011-09-09 o 13:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:31.