Czas na zrzucenie XXX'ów rozmiarowych! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-11, 11:10   #1
LadyTo0fat
Rozeznanie

Exclamation

Czas na zrzucenie XXX'ów rozmiarowych!

Hej! Nareszcie postanowiłam się wziąć za siebie - kiedyś trzeba, a teraz moja waga dosięgnęła kosmosu jak nigdy wcześniej, więc tym bardziej.

A razem zawsze raźniej!

Mam do zrzucenia sporo kg, moja obecna waga to założmy 89kg Nie wiem do końca, bo boję się stanąć na wagę. Wzrost coś koło 175cm. Od 5.09 odżywiam się max 1000 kcal (a zdarza się, że nie dojeżdżam do 900 i nie chodzę głodna, aż sama się sobie dziwię!). Staram się urozmaicać jedzenie, żeby dostarczać organizmowi wszystkiego, ale nie do końca się na tym znam, więc tym bardziej przydadzą się Wasze opinie o moich jadłospisach albo coś w tym stylu. A z ruchem to u mnie kiepsko, ciężko mi się zmusić. I na razie nie do końca jadam regularnie, ale staram się to ustabilizować.

Walczymy!

Mój przykładowy (wczorajszy) jadłospis:

1) jogobella smakowa light (90kcal), jabłko (35kcal) = 125kcal

2) mega wyżerka : 4 kotleciki sojowe (102kcal) z patelni na pół łyżki oleju (44kcal), sosik czosnkowy: trochę jogurtu naturalnego (50kcal) i ząbek czosnku (8kcal) + pieprz i sól, jajko (78kcal), sałatka z pomidora (35kcal), sałaty (2kcal), szczypiorku (3kcal), ogórków kiszonych (12kcal) i kawałka papryki (16kcal) = 350kcal

3) kuleczki twarogowe: 150g twarogu chudego (129kcal), półtora łyżeczki kakao (30kcal), trochę mleka 0% (32kcal), kilka słodzików i do zamrażalnika, żeby stwardniały troszkę, pół grejphfruta (56kcal) = 247kcal

4) taka a'la zapiekanka warzywna: trochę papryki (16kcal), sałata (1 kcal), pomidor (35kcal), szczypiorek (2kcal), 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30kcal), ząbek czosnku (7kcal), polane jajkiem (78kcal) z odrobiną mleka 0% (20kcal), aby jakoś połączyć to wszystko i do piekarnika= 189kcal

RAZEM: 911kcal.

Zazwyczaj nie będę się tak rozpisywać z tymi kaloriami, tak chciałam tylko przykładowo dać, co myślicie?

Pozdrawiam!

Edytowane przez LadyTo0fat
Czas edycji: 2011-09-11 o 11:18
LadyTo0fat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 11:28   #2
akot80
Zadomowienie

Dot.: Czas na zrzucenie XXX'ów rozmiarowych!

Witaj, Lady.

Moim zdaniem kiepskie śniadanie sobie zafundowałaś. Po pierwsze, owoce jemy na pusty żołądek, więc najpierw jesz jabłko, odczekujesz kilkanaście minut i jesz dalej. I nie sztuczny jogurt, tylko coś konkretniejszego, np. chleb żytni lub razowy z warzywami (pomidor, ogórek, sałata itp.) i jakimś nabiałem (ale nie za dużo) - plasterek sera żółtego lub ser biały.

Powodzenia.

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 11:46   #3
LadyTo0fat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Witaj, Lady.

Moim zdaniem kiepskie śniadanie sobie zafundowałaś. Po pierwsze, owoce jemy na pusty żołądek, więc najpierw jesz jabłko, odczekujesz kilkanaście minut i jesz dalej. I nie sztuczny jogurt, tylko coś konkretniejszego, np. chleb żytni lub razowy z warzywami (pomidor, ogórek, sałata itp.) i jakimś nabiałem (ale nie za dużo) - plasterek sera żółtego lub ser biały.

Powodzenia.
Dziękuję za wskazówkę, nie wiedziałam, że owoce lepiej na pusty żołądek jeść. Od chlebów to ja się mimo wszystko wzbraniam, czasami tylko skuszę się na bułkę z ziarnami, bo uwielbiam. A tak to z reguły nie jem chleba, ziemniaków, makaronu, ryżu, sera żółtego.
Stary 2011-09-11, 11:59   #4
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyTo0fat Pokaż wiadomość
Dziękuję za wskazówkę, nie wiedziałam, że owoce lepiej na pusty żołądek jeść. Od chlebów to ja się mimo wszystko wzbraniam, czasami tylko skuszę się na bułkę z ziarnami, bo uwielbiam. A tak to z reguły nie jem chleba, ziemniaków, makaronu, ryżu, sera żółtego.
to robiszs duży błąd nie jedząc podstawowych ZDROWYCH składników a zapychając się chemią w stylu jogobelli.
i to light
poczytaj 10 PŻ i zaglądnij do tego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=541886

aha, a diety poniżej 1000 kcal możesz wyrzucić do śmieci i przejść na zdrowe odżywianie. chyba, że chcesz do śmieci wyrzucić zdrowie, to proszę bardzo.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 15:55   #5
LadyTo0fat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
to robiszs duży błąd nie jedząc podstawowych ZDROWYCH składników a zapychając się chemią w stylu jogobelli.
i to light
poczytaj 10 PŻ i zaglądnij do tego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=541886

aha, a diety poniżej 1000 kcal możesz wyrzucić do śmieci i przejść na zdrowe odżywianie. chyba, że chcesz do śmieci wyrzucić zdrowie, to proszę bardzo.
Z tego co widzę w tych 10PŻ, to zalecają chleb, ziemniaki etc. jeść wtedy, gdy się na to zasłużyło, w sensie - po wysiłku, ćwiczeniach. A ja niestety nie ćwiczę praktycznie wcale. Zresztą czy to jest aż takie niezbędne? To są tylko "zapychacze" do obiadu i w ogóle, mi wystarcza to co jem, choć nie ma w tym tych produktów.

Bez przesady, jak odżywiam się w granicach 1000kcal i mi to wystarcza, to chyba nie jest to coś złego. ;>
Stary 2011-09-11, 17:10   #6
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:

Bez przesady, jak odżywiam się w granicach 1000kcal i mi to wystarcza, to chyba nie jest to coś złego. ;>
najgorsze myślenie jakie może być. dla Ciebie to moze nie jest złe, ale dla Twojego organizmu owszem. nie bez powodu 1000kcal to krucha granica, minimum. pomyśl o tym, zanim będzie za późno
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 18:30   #7
akot80
Zadomowienie

Lady, nie tylko kalorie są ważne, ale też wartość odżywcza produktów.

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 21:28   #8
PastelowaKredka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Lady, nie tylko kalorie są ważne, ale też wartość odżywcza produktów.
Dokładnie.

A chleb czy ziemniaki zapychaczami absolutnie nie są! To jest błędne myślenie wielu ludzi...

PastelowaKredka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 16:04   #9
skazana_na_bluesa
.

lepiej by bylo, gdybys spozywala 1200kcal dziennie i dojadala je np. warzywami czy innymi pelnowartosciowymi produktami...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 16:06   #10
LadyTo0fat
Rozeznanie

Dziękuję wszystkim za porady i opinie.
Stary 2011-09-12, 19:05   #11
sjeeny
Raczkowanie

Cytat:

1) jogobella smakowa light (90kcal), jabłko (35kcal) = 125kcal

Pozdrawiam!

jabłko miało niecałe 100G ?

uważaj na produkty light sa bardzo zdradliwe
nie obcinaj tak bardzo kalorii bo sobie zupełnie zwolnisz metabolizm

powodzenia

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

aaaa i jesli mleko to nie 0% bo białko rozpuszcza sie w tłuszczu p
"Tylko na nas spójrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do góry nogami: lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, a religie niszczą duchowość."
sjeeny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 17:49   #12
LadyTo0fat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sjeeny Pokaż wiadomość
jabłko miało niecałe 100G ?
Nie wiem ile miało, patrzę orientacyjnie korzystając ze strony ilewazy pl, bo nie mam wagi kuchennej.
Stary 2011-09-14, 20:02   #13
sjeeny
Raczkowanie

wiesz warto się zopatrzyć w wagę, moim zdaniem, jabłko wg uśrednionych danych z tabeli kalorii ma ok 40-50 kcl w 100 g a przeciętne jabłko waży ok 200g czyli nie 35 kcl a 100 (+/-). Może w tym tkwi twój problem ze zrzuceniem wagi, że zaniżasz klaorie. A moze wszystko jest ok i tylko tak mi sie wydaje.
Wiesz ja kiedys, jak sie odchudzaam, pól roku korzystałam z takiej norlalnej wagi ze sklepu agd, nieeletronicznej. Mniej dokładnie ale ważyła, a to koszt , nie wiem, może 20 zł . Lepsze to niż zgadywanki - bo łatwo przegiąć w każdą strone, za mało bądź za dużo jeść. Trzymaj sie dzielnie. Pozdrawiam
"Tylko na nas spójrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do góry nogami: lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, a religie niszczą duchowość."
sjeeny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 23:29   #14
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez sjeeny Pokaż wiadomość

aaaa i jesli mleko to nie 0% bo białko rozpuszcza sie w tłuszczu p
mleko 0% jest zupełnie bezwartościowe. na redukcji najlepsze jest 1,5%
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości