Akt autoagresji i głupoty. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-11, 18:23   #1
paulina3154
Przyczajenie

Akt autoagresji i głupoty.

Witam serdecznie, bardzo szpeci mnie hmm, blizna? która ,,ozdabia'' moje czoło. Jest to akt mojej głupoty i w pewnym rodzaju autoagresji, ale zacznę od początku.
Jakiś rok temu miałam krostkę na czole, zdrapałam ją i zdrapywałam cały czas gdy zaczynała się goić, robiła się ta rana coraz większa i większa, ale nie zdrapywałam do krwi, zdrapywałam tylko tą skórkę która się łuszczyła, że tak to ujmę. Teraz nie chce mi się to goić, choć staram się tego nie drapać. Byłam u lekarza internisty, przepisał mi maść, po 10 dniach miało się zagoić i być piękne, ale niestety, mimo tego że smarowałam miesiąc to nic się nei zmieniło. Aktualnie skrywam to pod grzywką, i uważam żeby ta grzywka nie została np. rozwiana przez wiatr, bo zwyczajnie boję się opinii ludzi, tego że mogą pytać skąd to, co to? Nie chcę wszystkim tego tłumaczyć, po prostu.
Co mogę z tym zrobić? Jest na tym forum ktoś kto się na tym zna? Z góry dziękuję za każdą radę.
paulina3154 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 14:05   #2
autoironia
Raczkowanie

Smile Dot.: Akt autoagresji i głupoty.

Cytat:
Napisane przez paulina3154 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie, bardzo szpeci mnie hmm, blizna? która ,,ozdabia'' moje czoło. Jest to akt mojej głupoty i w pewnym rodzaju autoagresji, ale zacznę od początku.
Jakiś rok temu miałam krostkę na czole, zdrapałam ją i zdrapywałam cały czas gdy zaczynała się goić, robiła się ta rana coraz większa i większa, ale nie zdrapywałam do krwi, zdrapywałam tylko tą skórkę która się łuszczyła, że tak to ujmę. Teraz nie chce mi się to goić, choć staram się tego nie drapać. Byłam u lekarza internisty, przepisał mi maść, po 10 dniach miało się zagoić i być piękne, ale niestety, mimo tego że smarowałam miesiąc to nic się nei zmieniło. Aktualnie skrywam to pod grzywką, i uważam żeby ta grzywka nie została np. rozwiana przez wiatr, bo zwyczajnie boję się opinii ludzi, tego że mogą pytać skąd to, co to? Nie chcę wszystkim tego tłumaczyć, po prostu.
Co mogę z tym zrobić? Jest na tym forum ktoś kto się na tym zna? Z góry dziękuję za każdą radę.
Jaką maść przepisał Ci lekarz? Ja na początek proponowałabym Tribiotic - tą maść można kupić w każdej aptece. Przemywaj solą fizjologiczną i smaruj Tribioticiem 2 razy dziennie. Nie przemywaj raczej woda utleniona, bo ranka się może bardziej rozejść. Smaruj ta maścią 3 dni a jak nie pomoże to cóż... idź do innego lekarza

Ja stosowałam Tribiotic na ranę po przebiciu brody i zagoiło się szybciutko. Od tamtej pory jak mi się tak coś "rozpapra" to smaruję tą maścią i szybciutko się goi

Jak się ranka wygoi i zostanie Ci blizna to możesz stosować maść z cebula i silikonem - nie pamiętam nazwy, ale w aptece będą wiedzieć o co chodzi Mi znacznie rozjaśniła blizny Tylko nie wolno jej stosować na nie wygojona ranę!

A.

Edytowane przez autoironia
Czas edycji: 2011-09-16 o 14:06
autoironia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 18:30   #3
paulina3154
Przyczajenie

Dot.: Akt autoagresji i głupoty.

Dziękuję bardzo za pomoc. zapomniałam nazwy tej maści ale próbowałam np. Tormentiolu i teraz zaczęłam z Cutivate. Kurczę, już nie wiem co mogę zrobić żeby to zniknęło.
Stary 2011-09-23, 22:31   #4
coffee and cigarettes
Rozeznanie

Maść o której pisze autoironia to Cepan.
Ale to jest maść na blizny. Poczytaj też o kremie No-scar i jego tańszym odpowiedniku Evolet [KWC i forum]. Z cięższego i droższego kalibru polecany jest laser Fraxel.

Ale wszystko powyższe to sposoby na blizny [która może Ci zostać, jeżeli to długo trwa i uszkodzenie skóry jest głębokie], a Ty chyba najpierw musisz zagoić tą ranę. Jeżeli jest "mokra", sącząca się to spróbuj użyć tzw. żółtego proszku "Dermatolu", cena ok. 2 zł.

"Postać: Zasypka - 2 g.

Skład: DERMATOL zawiera zasadowy galusan bizmutawy w postaci zasypki.

Wskazania: Choroby skóry, stany zapalne skóry, rany sączące, owrzodzenia.

Działanie: DERMATOL działa ściągająco, hamuje drobne krwawienia, działa wysuszająco, osłaniająco i słabo odkażająco. Denaturuje białka na powierzchni skóry oraz błon śluzowych i dzięki temu tworzy nieprzepuszczalną warstwę ochronną, a ponadto wpływa ściągająco na naczynia krwionośne, co powoduje zanikanie obrzęków. Dermatol hamuje również drobne krwawienia, działa wysuszająco oraz słabo odkażająco.

Dawkowanie: Zasypkę stosuje się 2-3 razy dziennie na zmieniona chorobowo skórę."
coffee and cigarettes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 20:23   #5
paulina3154
Przyczajenie

Ta rana nie jest mokra. Jest sucha, więc nie wiem czy Dermatol pomoże.
Stary 2011-09-28, 10:20   #6
jsr
Przyczajenie

Nie bardzo rozumiem, rana się już zagoiła czy jeszcze nie? Miesiąc na zagojenie rozdrapanej rany to stosunkowo dużo (zależy od jej wielkości). Czy nie wdała się jakaś infekcja? Jeżeli tak to radzę odwiedzić dermatologa.

Jeżeli jak piszesz na początku - jest już blizna, to polecałabym peelingi chemiczne, ale te silne, o wysokim stężeniu, lekarskie. Ewentualnie laserowe usuwanie blizn.
Stary 2011-09-28, 22:37   #7
malamenda2009
Zakorzenienie

Może Tointex? jes niedrogi i pomaga na blizny i przebarwienia tylko trzeba długo i regularnie stosować. Albo maść nagietkowa na świeże blizny - kosztuje 2-5 zł

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-08, 22:12   #8
paulina3154
Przyczajenie

Nie wiem, czy to rana czzy blizna. Nie leci mi z tego krew, ale robi sie taka.. hmm. złuszczona warstwa skóry na tym i ja to wiecznie obrywam... a jak nie obrywam (ostatnio wytrzymalam 3 tygodnie ;p) to nic sie z nia nie zmienia. To jest... jak obgryzanie paznokci Nie mogę przestać, a wiem ze bede miala blizne i ze sobie szkodzę
Wszystko przez nerwy.
Stary 2011-10-08, 22:27   #9
malamenda2009
Zakorzenienie

Będziesz bardzo żałować tego. Idź do dermatologa najlepiej a z nerwami postaraj się radzić sobie w inny sposób, może wizyta u psychola, uprawianie sportu, wygadanie się przyjaciółce?
Jak w końcu poradzisz sobie ze stresem, to będziesz załować, że się nie powstrzymałaś i tak się oszpeciłaś - dermatolog na pewno pomoże to wyleczyć
Trzeba też sprawdzić, co to za zmiana, skoro nie zagoiła się po roku - nie bagatelizuj tego

Edytowane przez malamenda2009
Czas edycji: 2011-10-08 o 22:28
malamenda2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości