Onion rings - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-09-23, 17:56   #1
Joline
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336

Onion rings


Dziewczyny, chciałabym przygotować onion rings.
Wszędzie jest napisane, że należy je smażyć w frytkownicy, albo na patelni z dużą ilością oleju (2 szklanki).\
Jako że nie znoszę oleju, zastanawiałam się, czy mogę je także zrobić na małej ilości oleju (kilka kropli) ?

Również jeśli macie jakies fajne przepisy na to danie pochwalcie się
Ja zamierzam dodać trochę proszku z ostrej papryki i moze jakieś zioła, (bazylia, oregano), ale zastanawiam się czy wogóle będzie je czuć ??
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 18:03   #2
Ilsa Lund
Zakorzenienie
 
Avatar Ilsa Lund
 
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 046
Dot.: Onion rings

Na małej ilości oleju zrobisz sobie smażoną cebulkę. Jeśli przepis mówi o dwóch szklankach to nie zastąpisz ich kapką
__________________
13.03.2008
13.03.2013
13.09.2014

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 23:18   #3
Futbolowa
Zakorzenienie
 
Avatar Futbolowa
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Miasto Bandyckiej Miłości
Wiadomości: 9 724
GG do Futbolowa
Dot.: Onion rings

Chodzi o to, że one muszą się w tym tłuszczu zatopić, jak frytki. Więc kropla nie wystarczy.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 08:59   #4
Aimee_J
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
Dot.: Onion rings

To będzie droższe, ale skoro olej nie to może margaryna?
Moja rodzicielka praktycznie zawsze tak zastępuje olej, bo jej wątroba go nie toleruje.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 10:37   #5
Joline
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
Dot.: Onion rings

Dziękuję za odpowiedzi.
Zatopię więc te krążki w oleju.
Czy taki olej mogę potem jeszcze użyć do czegoś innego - np. odlać go do szklanki i później znów na coś użyć ??
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 11:20   #6
Futbolowa
Zakorzenienie
 
Avatar Futbolowa
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Miasto Bandyckiej Miłości
Wiadomości: 9 724
GG do Futbolowa
Dot.: Onion rings

Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzał posmak cebuli to czemu nie?

Aimee_J, żeby zatopić takie krążki trzeba by stopić kilka kostek margaryny
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:07   #7
nenowka152900
Zadomowienie
 
Avatar nenowka152900
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: duży pokój;)
Wiadomości: 1 372
Dot.: Onion rings

margaryna się spali
__________________
oszalałam
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 21:15   #8
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 689
GG do LadySith
Dot.: Onion rings

Cytat:
Napisane przez Joline Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi.
Zatopię więc te krążki w oleju.
Czy taki olej mogę potem jeszcze użyć do czegoś innego - np. odlać go do szklanki i później znów na coś użyć ??
do frytek??

ja olej po frytkach kilka razy używam

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

te krążki w cieście się najpierw macza? jesli tak, to sypnij zdrowo przypraw do ciasta... ale z drugiej strony papryka sie lubi przypalać...
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 11:37   #9
Joline
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
Dot.: Onion rings

Pięke je na patelni już 10 minut i wogóle się nie zarumieniły.
Co zrobiłam źle ?

Jako, sól, pieprz (kiedy zanurzone w tej papce) + mąka.
Dodałam dużo oleju i nic....
Wyglądają jak zwykła cebula wrzucona do patelni pełnej oleju.
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 13:14   #10
dysia77
Zadomowienie
 
Avatar dysia77
 
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 880
Dot.: Onion rings

I jak wyszły te ringi z cebuli?
Może za mało zwarte to ciasto zrobiłaś i spłynęło z cebulowych krążków?
a temperaturę miałas odpowiednio wysoką?
__________________
Opinia jest jak dupa, każdy ma swoją
dysia77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 14:07   #11
Ilsa Lund
Zakorzenienie
 
Avatar Ilsa Lund
 
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 046
Dot.: Onion rings

Może chodzi o to, że do frytkownicy nie daje się oleju Gdy jeszcze mieliśmy to mama rozpuszczała tam z 5 kostek margaryny Palma
__________________
13.03.2008
13.03.2013
13.09.2014

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 15:03   #12
Joline
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
Dot.: Onion rings

W końcu się udały, ale nie byly takie chrupiące jak chciałam, ale może być.
Nie robiłam ich w frytkownicy tylko na patelni, być może dlatego nie były aż tak chrupiące.
Pewnie przez jakiś czas nie będę ich przyżądzać, bo jestem trochę rozczarowana.
Za to pieczeń i sałatka wyszły ekstra!
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 09:54   #13
jowiszekkk
Raczkowanie
 
Avatar jowiszekkk
 
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 204
Dot.: Onion rings

ja do takiego smażenia używam olej kokosowy (wprawdzie troche trzeba poczekać aż się rozpuści (jest w kostce) ale jest o niebo lepszy)

pączki, naleśniki, placki zrobione na tym kokosowym wogóle nie nasiąkają tłuszczem.
__________________
jowiszekkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 10:12   #14
Aimee_J
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
Dot.: Onion rings

A czy ten kokosowy nie zalatuje smakiem kokosa?
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 11:04   #15
Futbolowa
Zakorzenienie
 
Avatar Futbolowa
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Miasto Bandyckiej Miłości
Wiadomości: 9 724
GG do Futbolowa
Dot.: Onion rings

Nie, używa się go w kinach do przyrządzania popcornu
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 11:09   #16
jowiszekkk
Raczkowanie
 
Avatar jowiszekkk
 
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 204
Dot.: Onion rings

dokładnie nie czuć żadnego smaku kokosa
__________________
jowiszekkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 12:03   #17
Aimee_J
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
Dot.: Onion rings

To trzeba będzie poszukać w sklepie Nienawidzę smaku kokosa, więc wolałabym raczej go unikać.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 12:28   #18
jowiszekkk
Raczkowanie
 
Avatar jowiszekkk
 
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 204
Dot.: Onion rings

ja mam przywożony przez ciocię z holandii ale wiem ze można go dostać w sklepach kuchnie świata
__________________
jowiszekkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 12:41   #19
Aimee_J
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
Dot.: Onion rings

Wyczaiłam go na allegro
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 19:57   #20
shirubya
Raczkowanie
 
Avatar shirubya
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Koniec Świata
Wiadomości: 234
Dot.: Onion rings

Trzeba smażyć w dużej ilości oleju, musi być bardzo rozgrzany, wtedy też nie wsiąka tak w to co się w nim smaży. Uwielbiam robić onion ringsy. obtaczam kółka w mące, potem w jajku i w bułce tartej z papryką,kminkiem,czosnkie m i pieprzem cayenne. Jak się da więcej papryki to ma też ładniejszy kolor Chyba też możesz odsączyć na serwetce jakiejś, zeby nie było zbyt tłuste
__________________
WIERSZE PISZĘ! MOJA PASJA!
http://https://www.facebook.com/sylwiislowa/
shirubya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.