|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
|
Onion rings
Dziewczyny, chciałabym przygotować onion rings.
Wszędzie jest napisane, że należy je smażyć w frytkownicy, albo na patelni z dużą ilością oleju (2 szklanki).\ Jako że nie znoszę oleju, zastanawiałam się, czy mogę je także zrobić na małej ilości oleju (kilka kropli) ? Również jeśli macie jakies fajne przepisy na to danie pochwalcie się ![]() Ja zamierzam dodać trochę proszku z ostrej papryki i moze jakieś zioła, (bazylia, oregano), ale zastanawiam się czy wogóle będzie je czuć ?? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 046
|
Dot.: Onion rings
Na małej ilości oleju zrobisz sobie smażoną cebulkę. Jeśli przepis mówi o dwóch szklankach to nie zastąpisz ich kapką
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Onion rings
Chodzi o to, że one muszą się w tym tłuszczu zatopić, jak frytki. Więc kropla nie wystarczy.
__________________
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
|
Dot.: Onion rings
To będzie droższe, ale skoro olej nie to może margaryna?
Moja rodzicielka praktycznie zawsze tak zastępuje olej, bo jej wątroba go nie toleruje. |
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
|
Dot.: Onion rings
Dziękuję za odpowiedzi.
Zatopię więc te krążki w oleju. Czy taki olej mogę potem jeszcze użyć do czegoś innego - np. odlać go do szklanki i później znów na coś użyć ?? |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Onion rings
Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzał posmak cebuli to czemu nie?
![]() Aimee_J, żeby zatopić takie krążki trzeba by stopić kilka kostek margaryny
__________________
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: duży pokój;)
Wiadomości: 1 372
|
Dot.: Onion rings
margaryna się spali
__________________
oszalałam |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Onion rings
Cytat:
ja olej po frytkach kilka razy używam ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- te krążki w cieście się najpierw macza? jesli tak, to sypnij zdrowo przypraw do ciasta... ale z drugiej strony papryka sie lubi przypalać...
__________________
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
|
Dot.: Onion rings
Pięke je na patelni już 10 minut i wogóle się nie zarumieniły.
Co zrobiłam źle ? Jako, sól, pieprz (kiedy zanurzone w tej papce) + mąka. Dodałam dużo oleju i nic.... Wyglądają jak zwykła cebula wrzucona do patelni pełnej oleju. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 880
|
Dot.: Onion rings
I jak wyszły te ringi z cebuli?
Może za mało zwarte to ciasto zrobiłaś i spłynęło z cebulowych krążków? a temperaturę miałas odpowiednio wysoką?
__________________
Opinia jest jak dupa, każdy ma swoją |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 046
|
Dot.: Onion rings
Może chodzi o to, że do frytkownicy nie daje się oleju
Gdy jeszcze mieliśmy to mama rozpuszczała tam z 5 kostek margaryny Palma
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: NY
Wiadomości: 1 336
|
Dot.: Onion rings
W końcu się udały, ale nie byly takie chrupiące jak chciałam, ale może być.
Nie robiłam ich w frytkownicy tylko na patelni, być może dlatego nie były aż tak chrupiące. Pewnie przez jakiś czas nie będę ich przyżądzać, bo jestem trochę rozczarowana. Za to pieczeń i sałatka wyszły ekstra! |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 204
|
Dot.: Onion rings
ja do takiego smażenia używam olej kokosowy (wprawdzie troche trzeba poczekać aż się rozpuści (jest w kostce) ale jest o niebo lepszy)
pączki, naleśniki, placki zrobione na tym kokosowym wogóle nie nasiąkają tłuszczem.
__________________
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
|
Dot.: Onion rings
A czy ten kokosowy nie zalatuje smakiem kokosa?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Onion rings
Nie, używa się go w kinach do przyrządzania popcornu
__________________
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 204
|
Dot.: Onion rings
dokładnie nie czuć żadnego smaku kokosa
__________________
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
|
Dot.: Onion rings
To trzeba będzie poszukać w sklepie
Nienawidzę smaku kokosa, więc wolałabym raczej go unikać.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 204
|
Dot.: Onion rings
ja mam przywożony przez ciocię z holandii ale wiem ze można go dostać w sklepach kuchnie świata
__________________
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 340
|
Dot.: Onion rings
Wyczaiłam go na allegro
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Koniec Świata
Wiadomości: 234
|
Dot.: Onion rings
Trzeba smażyć w dużej ilości oleju, musi być bardzo rozgrzany, wtedy też nie wsiąka tak w to co się w nim smaży
. Uwielbiam robić onion ringsy. obtaczam kółka w mące, potem w jajku i w bułce tartej z papryką,kminkiem,czosnkie m i pieprzem cayenne. Jak się da więcej papryki to ma też ładniejszy kolor Chyba też możesz odsączyć na serwetce jakiejś, zeby nie było zbyt tłuste
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.






13.03.2008






Gdy jeszcze mieliśmy to mama rozpuszczała tam z 5 kostek margaryny Palma


