![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
TVP a Religia
Witam.
To pytanie umieściłam i intymnie bo na plotkowym jakoś mi nie pasowało z tego względu że chodzi mi o odczucia religijne, jak coś proszę przenieść. Ostatnio czytałam jak to hierarchowie kościoła bojkotują Nergala w VOP, że to satanista, że darł biblię, że w każdy możliwy sposób bezcześci nasz kraj. Ma być mordercą demokracji, którym się nawet straszy dzieci na lekcji katechezy. I tu moje pytanie do was jak wy odbieracie jego obecność? Ja po przeczytaniu tych newsów przyznam zobaczyłam jeden odcinek z nim i jakoś nie widziałam żeby zachowywał się w kontrowersyjny sposób. Więc tak: Czy ateista nie ma miejsca w TVP? Czy jego obecność wpłynie na społeczeństwo na tyle że będą słuchać jego aaaaaaaaaaaaaaaaaaa, i uzyska rzesze fanów(nawet młodzieży słuchającej teraz Rihanny lub czegoś podobnego)? Dlaczego nie bojkotuje się produkcji z homoseksualistami których też potępia kościół? Dlaczego w zadzie mają goliznę i przemoc która często gości w Telewizji Publicznej?
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: TVP a Religia
Chyba nikt nie zna odpowiedzi na Twoje pytania :p
Po prostu to jest Telewizja Polska ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A może nie chodzi o to, że Nergal jest ateistą, ale o to, że niszcząc Biblię zniszczył dorobek kulturalny - ważny dla Polski i świata? Jak człowiek, który niszczy kulturę może występować w programie ją szerzącym, i stanowić w tej kwestii autorytet dla innych? Ja to rozumiem w takim kontekście - niereligijnym.
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Czasami wydaje mi się, że w telewizji wszystko ma być, musi być "poprawne", katolickie(?). Takie kwestie jak np. aborcja czy homoseksualizm są spychane na margines, bardzo mało się o tym mówi. Wspomina, bo takie rzeczy istnieją, każdy o tym wie, słyszał, ale szybko się je wymazuje.
Też z ciekawości obejrzałam jeden odcinek i muszę przyznać, że Nergal to zupełnie normalny człowiek, wywarł na mnie pozytywne wrażenie, a że zajmuje się taką a nie inną muzyką i jakoś musi zrobić szum, wywołać skandal, coś wypromować, to rwie sobie Biblię (bo właśnie tak może szybko i skutecznie zwrócić uwagę i osiągnął swój cel) i nie ma co wyzywać go od razu od satanisty czy... zabójcy demokracji? ![]() Edytowane przez RubyFaelivrin Czas edycji: 2011-09-29 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja widze różnicę pomiędzy szarym
![]() ![]() Tych 2 pierwszych nie obraża uczuć religijnych Katolików. Jakbym była księdzem też by się Nergalowi sprzeciwiała, bo obraziłby moją wiarę i pokazał kompletny brak szacunku do mnie. Ale nie jestem Księdzem na szczęście ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nergal nie jest ateistą, jest satanistą, który po wyroku sądu, raczył wszem i wobec oznajmić, że "Ave Satan" i "Szatan zwyciężył", to facet, który podarł Biblię i wyrzucił ze słowami "macie i żryjcie", a kartki księgi zostały spalone (mam z paleniem książek jak najgorsze skojarzenia, np. hitlerowskie Niemcy). I dla kogoś takiego nie ma miejsca w przestrzeni publicznej debaty. Dlaczego nie podarł np.Koranu czy Tory?
Serio uważasz, że jakimkolwiek problemem byłby ateizm Nergala? Dla mnie to świr i tyle. Aha, miałabym takie samo o nim zdanie, gdyby podarł Koran, Torę czy świętą księgę buddystów. Cywilizowany, normalny człowiek tak nie robi, świr- i owszem. Edytowane przez madana Czas edycji: 2011-09-29 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale wychowywał się w "katolickiej" Polsce, gdzie wielu ludzi ma zastrzeżenia do budowy meczetu bo "muzułmanizm nas zaleje". I o to mi chodzi sex - tak, przemoc - tak, inny światopogląd/wyznanie - nie.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlaczego nie podarł Koranu czy innej księgi? Bo w Polsce, kraju, w którym dominuje religia katolicka, nikogo albo prawie nikogo nie obeszłoby zniszczenie księgi innej, niż właśnie Biblia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak , świrem jest też pastor w USA, który spalił Koran. Świry tak się zachowują, mam w nosie, że on chciał zaistnieć. Dlatego zagłosowałam po swojemu, nawet nie włączyłam tv na program , w który występuje; dwa wywiady z panem przeczytałam i "nie, dziękuję". Mam znajomych katolików, prawosławną, świadka Jehowy, ale i agnostyków czy ateistów, więc uprzedzeń wobec wiary takiej czy innej, lub braku wiary w ogóle nie mam żadnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
A nie uważacie że ta historia po raz kolejny pokaże światy jakim zaściankiem jesteśmy? Facet jest znany poza Polską, nie tylko przez fanów "aaaaaaaaaaaaaaaaa" a u nas antychryst i pożeracz kotów.
Dlaczego GaGi nie bojkotowali? Ona też mazia się "krwią" na koncertach. Swego czasu nawet do Madonny mieli zastrzeżenia jako że jest bluźni przeciw NMP.
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Twierdzenie, że dla ateistów w naszym kraju nie ma miejsca jest bardzo mocno przesadzone-że wspomnę chociażby śp. Ministra Zdrowia-Zbigniewa Religę-człowieka, który przez większość Polaków wspominany jest jako dobry polityk, ciepły człowiek, wspaniały lekarz, który wykonywał niezwykle ważny zawód pełen poświęcenia i powołania-jako ateista. Jego choroba i śmierć poruszyła zapewne wiele osób-mało tego, w tv transmitowano Jego pogrzeb-zupełnie świecką uroczystość.
Promowanie Nergala w tv uważam za nieodpowiednie. Tak jak słusznie wyżej wspomniano-nawet nie chodzi o religię a o brak szacunku dla dorobku kulturalnego, książki jako takiej (już nawet pomijając jej treść). Nie da się zaprzeczyć, że wiara jest w naszym kraju dość istotnym elementem tworzącym kulturę, będącym natchnieniem i inspiracją-wystarczy przypomnieć sobie działa muzyczne, literackie, obrazy, budowle na przestrzeni lat zaczynając od wczesnego Średniowiecza w Polsce-na wieu z nich występują motywy biblijne prawda? Sam Nergal także mnie dziwi-artysta, grający dość specyficzny, mało popularny, alternatywny typ muzyki, napewno nie komercyjny i nie taki "dla mas" jak radiowe gwiazdeczki idole nastolatek nagle pcha się do telewizjii, do mediow ogólnie pojętych, potrzebuje uwagi, rozglosu, szuka okazjii do komercyjengo zarobku...
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, muzyka, którą gra Nergal, przyniosła mu uznanie poza Polską, ale w Polsce stał się celebrytą, bo bzykał Dodę i zachorował. Ty nie rozumiesz jednego: bycie ateistą NIE MA tu nic do rzeczy; Edytowane przez madana Czas edycji: 2011-09-29 o 16:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
nie wiem sama. Nergal to nie tylko ateista, jakich pełno w tv, jego zachowanie jest satanistyczne (choć pewnie nim nie jest, wszystko pod publiczkę)
Ostatnio jakiegos faceta wyrzucono za nazistowskie poglądy w latach młodości. Jeśli może być facet, który targa biblię to dla mnie może być koleś , który krzyczy "heil Hitler" żaden z nich nie jest lepszy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Madana, rozumiem.
![]() Jego zachowanie mądre nie było, podobnie jak głupie było podarcie zdjęcia Papieża, którego dawno temu dokonała na scenie Sinead O'Connor. Chce robić szoł, niech sobie robi. Prowokator i tyle. On i jemu podobni. Nie ma się czym przejmować. No chyba że ktoś jest bardzo religijny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Odpowiadając najprościej na pytanie założycielki wątku dlaczego nie bojkotuje się pewnych dyskusyjnych moralanie rzeczy w TV (choć zgadzam się też z wieloma mądrymi zdaniami, które pały wcześniej w dyskusji) dzieje się tak dlatego, że w TV mocniej niż cokolwiek innego propaguje się poprawność polityczną -
" (ang. political correctness) - swoisty kodeks językowy oraz zespół zachowań i opinii prezentowanych jako "antydyskryminacyjne" , dotyczących zwłaszcza rasy, płci, seksu i ekologii, prezentowanych przez wpływowe kręgi lewicowe i postępowo-liberalne, które dążą do narzucenia tych zasad społeczeństwu, a napiętnowania i odrzucenia zasad im przeciwnych, uznanych za "politycznie niepoprawne". Ludzie są zasypywani tymi lewicowymi, liberalnymi treściami niemal non stop, tylko większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy bo do tego przywykła i doszła do wniosku, że to jest normalne. Dlatego nie zadają pytań. Kościół jak wiadomo jest solą w oku lewicy i liberałów bo jakoś nie daje się go nawrócić na "poprawność polityczną" i dlatego lewica dąży do jego marginalizacji. Kościół nie ma w zadzie, że propaguje się goliznę ale akcji kościoła przeciwko goliźnie nikt nie nagłaśnia bo jeszcze komuś by się to spodobało. Za to nagłaśnia się, że kościół jest przeciwko "sympatycznemu sataniście Nergalowi" i liczy się, że tym samym ludzie zaczną choć trochę kościół mniej lubić a więc kogoś, kto najbardziej przeszkadza w realizacji lewicowych ideałów. Z mojej strony ważniejsze jest pytanie czy w TV publicznej jest miejsce tylko dla "politycznej poprawności - idelologii stworzonej w latach 60 i promowanej jako jedynie słuszną"?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszelaka tolerancja powinna byc głoszona, ale jak mówiłam jeżeli może być Nergal to czemu nie pozwolić wystepowac naziście? W końcu każdy ma prawo do własnych poglądów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
- rozumiem, że po ogłoszeniu wyroku sądu na facebooku gdy napisał "Heil, Satan" (a nie "ave" jak na początku napisałam) i "Szatan znowu zwyciężył" to tak się tylko droczył i była to licentia poetica.???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak widać, taki ma sposób bycia i reklamowania siebie, i jak widać, bardzo skuteczny, bo ludzie się na to łapią, od paru tygodni wciąż jest o nim głośno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
jestę wieszczę
|
Wiesz co, powiem tak, ja nie jestem zwolenniczką KK. Nawet go nie lubię. Nie mam najlepszego zdania o religiach typu katolicyzm ogólnie. Nigdy jednak nie zniszczyłabym czegoś, co dla kogoś jest świętością.
Według mnie Nergal jest świetnym "szołmenem", w sam raz do programów rozrywkowych, jednak zauważyć trzeba fakt, że brak mu taktu. To nie jest odwaga, tylko zwykły brak poszanowania uczuć innych ludzi. Tego wymaga kultura osobista, aby nie niszczyć przedmiotu kultu innych religii. Swoją drogą ciekawa jestem, czy pan Darski z równym zapałem zniszczyłby Koran.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I tu weźmy pod lupę perwersa Polańskiego. Choćby i Nergal zrobił kupę na Biblię w moim odczuciu mniej znieważyłby katolicką etykę niż to jak ten drugi "artysta" znieważył odbyt pewnej dziewczynki co przecież też jest sprzeczne z naukami kościoła. Dlaczego wtedy hierarchowie nie grzmieli? Dziecko Rosemary też nie opowiada o aniołkach a puszczają ją TV. Bycie wypiętym na KK ma tu wiele do rzeczy, pokazują fanatyka religijnego - Cejrowskiego to dlaczego mają nie pokazywać Nergala?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
CABIN CREW
|
Cytat:
a ten cały szum w KK na jego temat- coż - dla Nergala to dobra reklama...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy może wierzyć w co chce i wzajemna tolerancja by się przydała, bez takich akcji. A jeżeli ktoś tak robi, to przepraszam bardzo, ale SAM prowokuje, dla mnie też to chore co zrobił, ja nigdy nie podarłabym księgi należącej do innego wyznania. Po coś jest szacunek i tolerancja dla innego wyznania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żałosne. Tylko z drugiej strony, to co, zawsze trzeba siedziec cicho, żeby czasem komuś reklamy nie robić? Moim zdaniem dobrze, ze się ktoś odezwał, przynajmniej widać, że nie całemu światu takie żałosne zachowanie się podoba i nie są to, bynajmniej, same moherowe berety
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Mnie denerwuje Cejrowski - nie oglądam. Nergala zresztą też nie
![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-09-29 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Akurat to, że podarł Biblię bardzo mi się nie podoba. I zgadzam się, ze mógł tym urazić wiele osób. Mnie w pewnym sensie również.
Jednak ksieża robią sobie więcej szkody niż pożytku takim zachowaniem. Darmowa promocja - wiadomo. A gdzie miłość do bliźniego? ![]() I nie, Nergal nie jest satanistą. Twierdzą tak, bo chyba nie wiedzą sami na czym to polega. On sobie zwyczajnie robi z tego jaja, bo jak napisała vixen : "Nergal nie wierzy ani w Boga, ani w szatana, ani w inne wytwory ludzkiej wyobraźni, jak to nazywa." Co do jego udziału w programie to nie mam nic przeciwko. Nie zjada kotów, wygląda jak człowiek, a nawet sprawia wrażenie sympatycznego. Niech sobie będzie. http://aszdziennik.wordpress.com/201...ony/#more-1175 ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
jestę wieszczę
|
A tam, nie on jeden pewnie
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to jest proste i niskie w ten sposó sie promowac. Tak moga robic artyści, których muzyka sama sie nie potrafi obronic ![]() Zresztą pokazać d.u.p.e podrzeć biblie,przespać się z kimś w kiblu każdy potrafi - jeśli dlatego jest sławny to sorry to powinno różnić zwykłych ludzi od artystów - talent,osobowość (ale nie sztucznie podkręcana) Jeśli dla kogoś to sposób na zrobienie wokół siebie szumu to dlaczego nie zaprosić do jury nazisty albo rasisty - o takich też głośno i może oni tez tak wcale nie uważaja tylko to sposób na autopromocję ![]() PS Cejrwski też nie powinien wystepować ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-09-29 o 19:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.