Bactroban - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-20, 20:01   #1
Karolinkaaa
Raczkowanie

Bactroban

Jakie macie doświadczenia z tą maścią?
I na co ona właściwie jest?
Karolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 12:57   #2
katiii23
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

GG do katiii23
Dot.: Bactroban

hmmm dobre pytanie tez chciałabym wiedziec??????
katiii23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 13:35   #3
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez Karolinkaaa
Jakie macie doświadczenia z tą maścią?
I na co ona właściwie jest?
A na co Ci ją przepisał lekarz?

Bactroban - to dość droga maść (taka raczej kremowo-żelowa w konsystencji), zawierająca mupirocynę - antybiotyk skuteczny w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za większość bakteryjnych zakażeń skóry, liszajec, zapalenie mieszków włosowych, czyraczność. Można się spodziewać mocnych podrażnień smarowanych obszarów (właściwie po prostu "wyżera" skórę w ciągu 3 dni - przynajmniej moją). Efekty działania? U mnie gorsze np. od klindamycyny.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 13:41   #4
Karolinkaaa
Raczkowanie

Lekarz mi jej nie przepisał,mam ją od kosmetyczki i ona kazała mi smarować się tą maścią po oczyszczaniu twarzy!Ale teraz powychodzilo mi pełno zgrubień na czole i zastanawiam się czy mogę je właśnie posmarować bactrobanem?
Karolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 15:59   #5
Justy
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Bactroban

ambitna ta "kosmetyczka", skoro wchodzi w kompetencje lekarza rozdając antybiotyki na receptę. super...
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 22:48   #6
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

ja Bactroban uzywalam np przy czyrakach. Jest także skuteczny gdy wyskoczy mi jakis duuuuzy bolący pryszcz. Nakładam wtedy dopsyc gruba warstwe na noc. I rano krosta jest juz zdecydowanie mniejsza, jakby wchlonieta
sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 13:09   #7
andziuchna
Zakorzenienie

mi bactroban przypisal dermatolo- na tradzik, stosuje go na ropne zmiany (czyli miejscowo) ale jakos zachwycona nim nie jestem..
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-15, 13:58   #8
nuna003
Przyczajenie

Hej!od pewnego czasu mam straszne problemu z cera...i chciałbym się dowiedzieć od czego dokładnie jest maść bactroban...???
nuna003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 13:34   #9
Klempa
Przyczajenie

Talking Dot.: Bactroban

Mi tą maść przepisał ginekolog na zapalenie mieszków włosowych na wzgórku łonowym. Ona naprawdę pomaga! teraz mogę się spokojnie golić i nie mam żadnych wyprysków!
Pozdrawiam serdecznie
Klempa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 22:32   #10
acover91
Przyczajenie

Bactroban jest antybiotykiem (mupirocin). Działa przede wszystkim na staphylococcus aureus czyli gronkowiec złocisty. Ja niestety często miewam ropnie (czyraki) - już kilka razy usuwano mi je chirurgicznie. Maść naprawdę działa, ale trzeba ją dość długo stosować..
acover91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 05:30   #11
eedzia32
Przyczajenie

Ja liszaja dostałam w szpitalu gdy byłam w 5 miesiącu ciąży z pierwszym dzieckiem ,wyglądało dość niepozornie bo niby potówki i w ogóle ale po 3 dniach zrobiły się one okropnie swędzące a od drapania zaczęły się rozprzestrzeniać po całym ciele.Próbowałam zwalczyć je fioletem na spirytusie a gdy poszłam do lekarza powiedział że to niby coś innego.Męczyłam się z tym prawie rok aż poszłam prywatnie do lekarza wziął wymazy i po krótkim czasie zadzwonił do mnie że to liszaj i przepisał tą maść.Po tygodniu nie miałam śladu ,zostały tylko blizny po większych owrzodzeniach ,za to pamiątkę mam na zdjęciach z dzieckiem bo na każdym przez pierwsze pół roku widać mnie w fiolecie. Okropne . Co roku na wiosnę przez te 14 lat pokazują mi się te wypryski i zwalczam je tą maścią jest droga ale warto trądzik też u mnie zwalcza ale wszystko zależy od skóry.Pytanie tylko czemu przez tyle lat się to na okrągło pokazuje i tylko na wiosnę? nie mam gronkowca ani innych rzeczy bo robiłam już badania pod tym kątem,chyba że coś to u mnie wywołuje-niewiem

Edytowane przez eedzia32
Czas edycji: 2014-05-05 o 09:05
eedzia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-07, 10:23   #12
mocna kawa
Raczkowanie

Bactroban jest świetny na skaleczenia.
mocna kawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości