Śmierdzący problem... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-05, 13:30   #1
Samuela
Raczkowanie

Śmierdzący problem...

Witam kobietki...mam niemały problem, mianowicie:
Od października zaczęłam studia ii mieszkanie na stancji z dwiema koleżankami(mamy 3-osobowy pokój)...w ogóle jaos z ta jedna dziewczyną (powiedzmy K) sie nie mogę dogadać. Czuję sie trochę samotna, bo tamta jak chce gdzieś wyjść czy coś, to proponuje tylko tej drugiej koleżance i wgl mnie tak odsuwa i robi jakby na zlosc...w dodatku...mamy wspólną szafę, kazda dwie pólki i po prostu na półkach tej koleżanki K tak śmierdzi potem...;/ Rodzice kupili mi komódkę, przeniosłam swoje rzeczy, bo nie chcę żeby mi przeszły tym smrodem, ale mi sie też te pólki należą i nie mam juz gdzie upchnąć róznych szpargałów ;(wczoraj wrocila z zajec , zdjela przepoconą koszulke i ja powiesila na krzesle, no to smierdzialo w calym pokoju. Jak wychodzila na kolejne zajecia to popryskała ta koszulke pod pachami perfumami i wyszla ;/ Nie wiem ale jak tak dalej bedzie...poza tym musze gdzies wieszac ubrania, ale nie chce chodzic w jej smrodzie! Blagam pomocy...
Samuela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:36   #2
201705250955
Konto usunięte

Dot.: Śmierdzący problem...

Chyba powinnaś z nią pogadać i powiedzieć, że przeszkadzają Ci te przepocone ubrania? Bo jej najwidoczniej to nie przeszkadza ;/
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:37   #3
platekrozy
Zakorzenienie

Ojej strasznie wspólczuję.Jestem na takie cos uczulona,ale o zgrozo nie wiem czy wiecie,ale wiele dziewczyn tak naprawdę robi
Ja bym z nią pogadala,widać,że dla niej to normalka,więc wszelkie jakieś sugestie na nic się zdadzą.

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:38   #4
Bananalama
jestę wieszczę

Chyba postawiłabym w tej szafie odświeżacz. I co chwilę pryskała takowym w pokoju. Może laska akurat jest domyślna . Jeżeli to nie pomoże, na najbliższą gwiazdkę wręcz jej niewielki zestaw do higieny

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:38   #5
Lufia
Raczkowanie

A może wejdź któregoś dnia do pokoju i powiedz, dziewczyny musimy posprzątać bo śmierdzi jak w męskiej szatni po wfie?
Lufia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:47   #6
Madzialenka_21
Zadomowienie

Porozmawiaj z tą trzecią koleżanką. Co ona na to? może razem mogłybyście zwrócić uwagę K. Nie będziesz się czuła taka skrępowana
Powiedz, że na takiej małej przestrzeni zapach szybko sie przenosi i zaczyna najzwyczajniej przeszkadzać. Wszystkie ubrania trzymaj w swojej półce, a jakies przedmioty w tamtej. I koniecznie kup odświeżacz.

Madzialenka_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:51   #7
mercer
Zadomowienie

Ja bym chyba nie wytrzymała w takiej sytuacji... Musisz z nią pogadać, bo widać dla niej to normalne. Ewentualnie jak nie chcesz mówic wprost, żeby częsciej korzystała z prysznica, bo sama nie mieszka, to jeśli np tak jak pisałaś zaczyna Wam śmierdzieć w pokoju (boże ) to wstań szybko otwórz okno i powiedz tylko: o nie trzeba otworzyć okno, bo coś tu nieładnie pachnie :P I tyle. Domyśli się albo i nie. Albo ewentualnie: ej sorry skończył Ci się antyperspirant? Idę właśnie do drogerii jaki Ci kupić? :P
Ale i tak najlepiej zawsze mówić wprost

Life isn't about finding yourself.

Life is about creating yourself.

mercer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 13:52   #8
Lea_
Wtajemniczenie

A może ogłoście coś takiego jak wspólne pranie??
W sensie "dzisiaj ja robię pranie, dajcie swoje ciuchy"

Ja kiedys pozyczyłam koleżance sweterek i jak już mi go oddała to śmierdział...starym moczem

„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”.

Al Pacino, "Zapach kobiety"

http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie.

Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:01   #9
mpt
Zakorzenienie

Nic nie poradzisz, mówię z doświadczenia. Szukaj lepiej nowego lokum. Jeśli zasugerujesz coś dziewczynie, to zrobi się kiepski klimat, a jeśli ktoś nie ma zwyczaju prać i myć się, to Ty tego nie zmienisz. Współczuję.
Stary 2011-10-05, 14:09   #10
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Nic nie poradzisz, mówię z doświadczenia. Szukaj lepiej nowego lokum. Jeśli zasugerujesz coś dziewczynie, to zrobi się kiepski klimat, a jeśli ktoś nie ma zwyczaju prać i myć się, to Ty tego nie zmienisz. Współczuję.
Również mi się tak wydaje . Dziewczyna dobrze wie, że śmierdzi - no chyba, że ma uszkodzone receptory węchu - tylko jej to najwidoczniej nie przeszkadza, tak jest nauczona z domu. Żadne odświeżacze (po co się truć, aby komuś coś udowodnić?), delikatne sugerowania nie odniosą skutku. Rozmowa wprost? Może, ale wątpię - nie nauczy się dorosłej osoby od tak nowych przyzwyczajeń higienicznych. Tym bardziej, że trzecia współlokatorka nie reaguje, a wręcz dobrze ze sobą żyją.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:10   #11
rumpleteazer
Zadomowienie

Cytat:
Niestety mam podobne przeczucia. W każdym razie na pewno dziewczyny nagle nie olśni po takiej uwadze i nie zacznie o siebie dbać. Nie wierzę w to.
Stary 2011-10-05, 14:12   #12
szprotka_
Zakorzenienie

wiem, że to co teraz zaproponuje to totalna prowizorka, ale pozwoli ci przetrwać, jeżeli koleżanka okaże się mało empatyczna po zwróceniu uwagi.
kup sobie takie plastikowe pokrowce na ubrania na zamek (np. do przewozu garniturów) do środka zawieszka zapachowa i nie powinno przejść zapachem koleżanki. dla rzeczy, które będziesz chciała położyć w szafie dwa plastikowe pudła z ikei (drogie nie są, a zawsze się przydadzą).
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:14   #13
atunia
Raczkowanie

ta dziewczyna, praktycznie dorosła kobieta nie ma nawyku dbania o siebie
i już nie nauczysz jej, jak piszą dziewczyny, też szukałabym innego pokoju, lub zawiązała komitet z drugą dziewczyną, może panna sama się wyniesie
z opisu wynika, że ona nie tyle smrodkuje sama z siebie, ale jest brudasem
moja stara znajoma taki wydzielała zapach mimo, że obsesyjnie wręcz dbała o siebie
ale na brudasa i flejtucha nie ma usprawiedliwienia
atunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:16   #14
martusia205
Zakorzenienie

powinnaś dać do zrozumienia tej koleżance,że nie pachnie przyjemnie..może ona nie czuje tego?? pokazuj jej,że Ty dbasz o higienę,wręcz demonstruj to..zarządzaj częstsze pranie,tak by ona widziała to..a jeśli to nie pomoże to skonsultuj się z 3 koleżanką

w mojej klasie też była dziewczyna która chodziła w przepoconych koszulkach..blee

a do tego psikała się dezydorantem za każdym razem jak by to miało zabić zapach..a było gorzej

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201007032438.html
martusia205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:18   #15
Lea_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Również mi się tak wydaje . Dziewczyna dobrze wie, że śmierdzi - no chyba, że ma uszkodzone receptory węchu - tylko jej to najwidoczniej nie przeszkadza, tak jest nauczona z domu. Żadne odświeżacze (po co się truć, aby komuś coś udowodnić?), delikatne sugerowania nie odniosą skutku. Rozmowa wprost? Może, ale wątpię - nie nauczy się dorosłej osoby od tak nowych przyzwyczajeń higienicznych. Tym bardziej, że trzecia współlokatorka nie reaguje, a wręcz dobrze ze sobą żyją.

Niekoniecznie, człowiek nie czuje własnego smrodu aż tak bardzo jak inni go odczuwają.

„Najpierw są kobiety, potem długo, długo nic. A następnie jest Ferrari”.

Al Pacino, "Zapach kobiety"

http://demotywatory.pl/2919083/Za-ka...kryje-sie-imie.

Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:18   #16
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Zgadzam się.

Skoro rodzice przez tyle lat nie nauczyli jej, że brudne ubrania sie pierze, a nie nakłada po raz kolejny, to na pewno Ty tego nie zrobisz.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:29   #17
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, człowiek nie czuje własnego smrodu aż tak bardzo jak inni go odczuwają.
Zgadzam się. Zdarza się, że delikwent po prostu nie jest świadomy zapachu jaki roztacza... . Nigdy nie jest przyjemnie usłyszeć "śmierdzisz", ale czasem warto -taka osoba dowiaduje się o problemie i może coś z tym zrobić.

ALE koleżanka Autorki ściąga bluzkę po przyjściu do domu i spryskuje ją perfumami POD PACHAMI -czyli raczej zdaje sobie sprawę, że koszulka nie jest najświeższa... .
A w takiej sytuacji nic nie można zrobić. Skoro świadomie nie dba o higienę, to nie zacznie przecież o nią dbać dla Autorki.

A co ta druga koleżanka? Jej to nie przeszkadza?

Zacznij się rozglądać za innym mieszkaniem.
Mieszkanie w 3 osoby w JEDNYM pokoju jest złym pomysłem. Lepiej znaleźć malusieńki pokoik, który będzie tylko dla Ciebie.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:37   #18
prostadziewczyna
Raczkowanie

Cytat:
Kurczę, wiesz co na ogół osoby o nieprzyjemnym pocie nie czują tego od siebie. Kiedyś, jak byłam na stażu mieliśmy w biurze takiego chłopaka, śmierdział jak skunks, nie mogłysmy wytrzymać. Otwierałysmy okna, odświeżacze i..... ten chłopak któregoś dnia tak nam dowalił trzeba się myć , a nie wietrzyć pomieszczenia jakoś wczesniej nam było go żal ,ale po tych chamskich słowach kierowniczka zdecydowała się odbyć z nim rozmowę . I co ?? przestał śmierdzieć.

Autorko, jeśli nawet nie przepadasz za tą dziewczyną, to czego się obawiać ?? Otwórz szafę i powiedz, że trzeba się złożyć na jakiś odświeżacz, bo strasznie śmierdzi męskim potem.
prostadziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:41   #19
rumpleteazer
Zadomowienie

Cytat:
Niby tak, ale jeżeli ktoś >pierze< ubranie psikając pod pachami perfumami to nie sądzę, aby zwrócenie uwagi coś zmieniło. Skoro dziewczyna psika na przepocone rzeczy czymś co intensywnie pachnie to jednak domyśla się, że coś z ich zapachem nie tak. A jednak potrzeby prania nie czuje...

Edytowane przez rumpleteazer
Czas edycji: 2011-10-05 o 14:43
rumpleteazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:43   #20
Jesienny_listek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Samuela Pokaż wiadomość
Witam kobietki...mam niemały problem, mianowicie:
Od października zaczęłam studia ii mieszkanie na stancji z dwiema koleżankami(mamy 3-osobowy pokój)...w ogóle jaos z ta jedna dziewczyną (powiedzmy K) sie nie mogę dogadać. Czuję sie trochę samotna, bo tamta jak chce gdzieś wyjść czy coś, to proponuje tylko tej drugiej koleżance i wgl mnie tak odsuwa i robi jakby na zlosc...w dodatku...mamy wspólną szafę, kazda dwie pólki i po prostu na półkach tej koleżanki K tak śmierdzi potem...;/ Rodzice kupili mi komódkę, przeniosłam swoje rzeczy, bo nie chcę żeby mi przeszły tym smrodem, ale mi sie też te pólki należą i nie mam juz gdzie upchnąć róznych szpargałów ;(wczoraj wrocila z zajec , zdjela przepoconą koszulke i ja powiesila na krzesle, no to smierdzialo w calym pokoju. Jak wychodzila na kolejne zajecia to popryskała ta koszulke pod pachami perfumami i wyszla ;/ Nie wiem ale jak tak dalej bedzie...poza tym musze gdzies wieszac ubrania, ale nie chce chodzic w jej smrodzie! Blagam pomocy...
Tylko współczuć ;/ jakaś fleja ta koleżanka!
Jesienny_listek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:44   #21
_vixen_
Zakorzenienie

Porozmawiaj z nią szczerze.
Jak to nic nie da, szukaj innego lokum.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:45   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez prostadziewczyna Pokaż wiadomość
Kurczę, wiesz co na ogół osoby o nieprzyjemnym pocie nie czują tego od siebie. K
(...)
ale po tych chamskich słowach kierowniczka zdecydowała się odbyć z nim rozmowę . I co ?? przestał śmierdzieć.
(...)
Nie trzeba być geniuszem, aby wiedzieć, że ubranie noszone cały dzień fiołkami nie pachnie. Tym bardziej, że dziewczyna czymś je tam pryska - więc zdaje sobie sprawę, że to miejsce już śmierdzi. Po prostu leje na to. Są takie osoby i tyle.

Ten chłopak nie przestał automatycznie śmierdzieć dzięki rozmowie, tylko zapewne zaczął się myć i zmieniać regularnie ubranie - wcześniej miał to najwidoczniej w nosie. Założę się, że ta dziewczyna wie co powinno się robić (trudno nie otrzeć się chociażby o tą wiedzę - tym bardziej jeśli jest się dziewczyną), tylko tego nie robi.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:50   #23
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Ja kiedys pozyczyłam koleżance sweterek i jak już mi go oddała to śmierdział...starym moczem
Może jechała w autobusie z bezdomnym. Zdarzało mi się przesiąknąć ich zapachem w trakcie półgodzinnej jazdy ale zwykle uciekam z takiego aromatycznego autobusu.
Stary 2011-10-05, 14:52   #24
WhiteCherry
Zakorzenienie

wydaje mi się, że ona tak już ma i nic nie zrobisz jeśli nie przeszkadzają jej przepocone ubrania i psika je perfumami zamiast wrzucić do pralki to wątpie, żeby Twój komfort był dla niej ważniejszy niż swój własny
Stary 2011-10-05, 14:53   #25
prostadziewczyna
Raczkowanie

Cytat:
Nie trzeba być geniuszem, aby wiedzieć, że ubranie noszone cały dzień fiołkami nie pachnie. Tym bardziej, że dziewczyna czymś je tam pryska - więc zdaje sobie sprawę, że to miejsce już śmierdzi. Po prostu leje na to. Są takie osoby i tyle.

Ten chłopak nie przestał automatycznie śmierdzieć dzięki rozmowie, tylko zapewne zaczął się myć i zmieniać regularnie ubranie - wcześniej miał to najwidoczniej w nosie. Założę się, że ta dziewczyna wie co powinno się robić (trudno nie otrzeć się chociażby o tą wiedzę - tym bardziej jeśli jest się dziewczyną), tylko tego nie robi.
albo zainwestował w antyperspirant. On wczesniej nie zdawał sobie sprawy z tego. Są osoby , które się pocą więcej od innych i potrzebują więcej higieny. Ja np. tak mam, że bez antyperspirantu i oczywiście umytych pach nie wyobrażam sobie gdziekolwiek wyjść. Mam koleżanki, które właściwie nie pocą się wcale. Bardzo ważne jest właśnie uświadamianie osób o ostrzejszym pocie. Miałam kiedyś koleżankę, która tak się pociła, że trzeba było wietrzyć całe mieszkanie po jej wyjściu, kiedyś pożyczyłam jej bluzkę a ona mi oddała ją z wżartymi plamami żóltymi od potu. W tamtym momencie nie wytrzymałam i jej zwróciłam uwagę.
prostadziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 14:53   #26
_chocolate
Zakorzenienie

Współczuję. Możesz jej zwrócic uwagę (nie wiem, może najpierw weź jej rzeczy i powiedz, że dajesz do łazienki do kosza do prania), ale musisz się nastawić, że dziewczyna się obrazi i nigdy Ci tego nie zapomni...

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 15:07   #27
Olivvek
Zadomowienie

Podobają mi się wszystkie powyższe pomysły ale wydaje mi się, że na nic się to zda, a wybuchnie tylko wojna, względnie pokazowe fochy- w końcu Autorka zauważyła, że tamte dwie ją izolują. Ja też bym radziła próbować zmienić lokum, wojny 1 na dwie nie wygrasz, zresztą po co robić sobie na złość- spędzacie ze sobą dużo czasu i lepiej żyć w dobrych komitywach. Po prostu źle trafiłaś ;/ kiedy byłam w internacie, mieszkałam w pokoju z laskami, przy których wstydziłam się jeść, żeby krzywo nie patrzyły. Zmieniłam pokój i znalazłam trzy przyjaciółki do teraz, choć to już 4 lata minęły, się spotykamy czasem

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2011-10-05 o 16:07
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 16:22   #28
201608251020
Konto usunięte

ja bym wiała stamtąd gdzie pieprz rośnie.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 17:12   #29
iziczek88
Raczkowanie

może konkretnie powiedz , że czujesz pot? czasem szczerość jest najlepsza, oczywiście powiedziana w 4 oczy
iziczek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-05, 17:19   #30
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Chyba postawiłabym w tej szafie odświeżacz. I co chwilę pryskała takowym w pokoju. Może laska akurat jest domyślna . Jeżeli to nie pomoże, na najbliższą gwiazdkę wręcz jej niewielki zestaw do higieny
Wątpie, żeby koleżanka sie domyśliła skoro ubiera na siebie przepocone koszulki
Pogadaj z ta druga kolezanka. Zapytaj czy jej to nie przeszkadza i sprobujcie razem zalatwic sprawe. Mozecie kupić jej antyperspirant i grzecznie porozmawiać na temat tej smierdzacej sprawy
albo najlepiej bezposrednio, sama zaltw sprawe i pogadaj z laską.
Bo nie wyobrazam sobie mieszkac z kims takim w jednym pokoju
Jestes na studiach, pokaz ze tez masz cos po powiedzenia bo ludzie cie zjedzą. Brakiem propozycji wyjscia gdziekolwiek od tej jednej sie nie przejmuj, na studiach poznasz jeszcze mase fajnych ludzi
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości