![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Barbie
Zapewne wiele z Was bawiło się w przeszłości kultową lalką Barbie
![]() Pytanie nieprzypadkowe- bo myślę, że lalka Barbie to jeden ze znaczących składników popkultury ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Barbie
Fajny watek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tez uważam, że Barbie jest częścią popkultury, wiele dziewczynek wzoruje sie na niej [chociaz przyznam, ze dla mnie to niepojete], chyba ktoś, kto wymyslił te lalke, nie spodziewał się, ze stanie się ona tak popularna na całym świecie, można powiedzieć nawet, ze "nieśmiertelna" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dla mnie, wychowanej w komunie, lalka Barbie byla symbolem innego swiata- kolorowego i luksusowego - wszystko rozowe, blond wlosy do pasa, przepiekne stroje, kucyk, samochod i Ken. Mialam tylko jedna Barbie, do tego w stroju kapielowym, dlatego mama szyla mi stroje. Konika i Kena nigdy sie nie dorobilam. Do dzisiaj w sklepie z zabawkami przystaje przy polce z tymi lalkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
hehe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez miałam Barbie
![]() Swoją pierwszą dostałam z Niemiec, jaka to była radość, oczywiście była to niebieskoooka blondynka ![]() ![]() ![]() Miałam jeszcze wiele lalek barbio-podobnych, jednak miały rózne defekty np. włosy dookoła a w środku łyse ![]() ![]() Jak dostałam barbie to od razu ją rozebrałam, tez tak miałyście? ![]() W domu zawsze budowałam jej dom, nie miałam takiego "kupnego" wieć sama to tworzyłam np. ściany robiłam z twardych ksiażek itp. Teraz barbie i całe wyposażenie kurzy się na strychu na ogródku ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Pisałam pracę licencjacką o lalce Barbie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
O Jezusie! Pamiętam te lalę. Pierwszy raz zobaczyłam ją u swojej kuzynki. ONa ją dostała w paczce z Australi od swojej ciotki. BOszeee ta lalka była tak cudna, że wtedy nie mogłam się na nią napatrzeć. MIała full opcję. Kolczyki, pierścionek, loki, buty na szpilce, kostium kompielowy, garnitur i te inne gadżety. Naprawdę spodobała mi się bardzo, jak to małoletniej dziewczynce...
![]() Pamiętam też jak pojechałam za jakiś czas do swojej kuzynki i zobaczyłam jej lalę. Stan fatalny. Zgubiony pierścionek, został się jej tylko jeden bucik i na dodatek miała rozprostowane loczki, była podrapana i lekko odpadła emalia imitująca oko ![]() ![]() Później pojechalam z mamą na zakupy. Odwiedziłyśmy Pewex i tam było massse lalek, misiów, fisiów i zabawek. Zobaczyłam Barbie na półce. Kosztowała 7 DM <Marek>, czyli na ówczesne czasy dużo jak za lalkę. TO był cały zestaw z ubrankami itp. Matka mi jej nie chciała kupić za nic w Pewexie. DO dziś jej to wypominam, że tak mnie potraktowała. ![]() W niedługim czasie dorobiłam się i ja swojej lalki barbie. A co? Mój tata często wyjeżdzał do Niemiec. Nigdy go nie prosiłam o te laleczkę, a on mi ją przwiózł na Gwiazdkę. TYM bardziej zrobił mi prezent przez duże P. I od razu w drzwiach mi ją wręczył, piękną zapakowaną...Bożee wtedy umarłam z radości ![]() Wiem jedno, że wtedy był to dla mnie ideał wszelkich kanonów kobiecych.
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]()
Co do tego gdzie moja lalka się znajduje- dziś ją znalazłam w pudełku z misiami- tzn. znalazłam ją wraz z dwoma pozostałymi
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja też pamiętam swoje lalki Barbie (czy jakieś inne jej podróby). Uwielbiałam się bawić w dom, robiłam meble z książek, pudełek i czego się tylko dało. Ale najlepsze zawsze było ubieranie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a ja nigdy nie miałam barbie ,mamie nie podobała sie jej figura i wygląd i dlatego niegy nei dostałam jej ,a nawet samej nie udało mi sie uzbierac tyle dolarów zeby ja kupic w pewexie
![]() moja sasiadka miała barbie chyba z milion i milion kenów i dodatków. bawiłam sie z nią ![]() niestety na nia przebieranie nie wpłynęło twórczo ,obecnie ma 25 lat włosy do pasa ,wiecznie tłuste ,zero makijazu,zero ciuchów ,nosi spodnie piramidy ,czapeczke z daszkiem do wszytskiego i klucze od samochodu ma na białej wstążce-ale co tam najwazniejsze ,że zna 5 języków ,skonczyla 3 fakultety -szkoda tylko ,ze znajdzie prace w laboratorium bo przeciez nikt nie przyjmie jej do pracy w takim stanie. a na mnie chyba dobrze wpłynęlo brak barbie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kolejną Barbie dostałam po latach z Niemiec, bo tata tam wtedy pracował i mi przywiózł lalkę w sukni Królowej Śniegu. Była taka piękna...ale to już nie było to. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Powiem więcej, wiele dzieci odchudza się, bo chce wygladać jak Barbie [nie wiem, czy pamietasz, oglądalismy na psychologii film dokumentalny o tym zjawisku w W. Brytanii]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Pierwszą Barbie dostałam mając chyba 5 lat, a przywiózł mi ją tato z wyjazdu zagranicznego.
Pamiętam ją dobrze, była to długowłosa blondynka, w żółtym sportowym stroju z walkmenem. Potem regularnie dochodziły kolejne laleczki. W sumie uzbierałam ich conajmniej kilkanaście. Kilka Kenów, Barbie murzynka, ruda, brunetka, syrena, panna młoda..., małe dzieci, Skipper (czyli nastolatka), Stacey i Todd (czyli takie dzieci w wieku około 13 lat). Ależ ja to dobrze do dziś pamiętam ![]() Powiem szczerze, że lubiłam się tym całym kramem bawić właśnie ze względu na możliwości przebierań, urządzania domku, czesania. Nigdy nie zwracałam jakiejś uwagi na figurę Barbie, ani tym bardziej nie porównywałam się z nią. Jedyne co mnie interesowało to częsta zabawa z koleżankami tymi lalkami ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Za moich czasów lalki Barbie były prawie zupełnie niespotykane.Królowały natomiast Fluer-ki(mówiło się na nie "flerki"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
To ja się dziewczyny przyznam do czegos... Trochę mi wstyd...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Barbie też była moim marzeniem. Po ukończeniu 4 klasy podstawówki mama kupiła mi w Pewexie Fleur, ale to nie była to samo co Barbie. Lalka ta ma dużo większą głowę niż Barbie. Mam ją do dzisiaj. Bawiłam się nią aż do ósmej klasy. Moja lalka nazywała się tak jak moja wychowawczyni, która miała figurę modelki i zawsze była zadbana.
Barbie kupuję teraz mojej córce. Ja mam większego fioła na ich punkcie niż moje dziecko. Jak teraz tak myślę, to chyba dlatego, żeby zrekompensować sobie jej brak w dzieciństwie. Jak wchodzę do hipermarketu to zawsze je oglądam, przeglądam też sklepy internetowe i allegro z tymi lalkami. Jakbym miała dużo pieniędzy, to kupiłabym każdą nowość. Oto kolekcja mojej córki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też pamiętam swoją pierwszą Barbie - to był wtedy powiew naprawdę wielkiego świata i luksusu. Potem zaczęłam gromadzić do niej mebelki - miałam dla niej cały domek, razem z łazienką, kuchnnią, salonem i mnóstwem różnych "gadżetów" (nawet w lodówce były malutkie kiełbaski i jajeczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Boże co to były za czasu....? Dobrze, że je mam za sobą! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A wogole, jak kiedys bede miala coreczke (daj Boze) to kupie jej lalki wlasnie roznej rasy - Murzynki, Skosnookie, Biale... Bo taki jest dzisiejszy swiat, ze obcujemy na co dzien z roznymi rasami ludzi. Zjednoczona Europa, Cosmopolitycznosc w szerokim wydaniu i tem podobne... ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
moja starsza siostra pierwsza miała lalkę barbie to jej oczywiście pozazdrościłam i kupiłam sobie na kolonii taką samą
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam podobnie z tym oglądaniem lalek w sklepie. Zdarzyło się gdy była w hipermarkecie z przyjaciółkami, że zaglądnełyśmy na półkę z Barbie. Za moich czasów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie miałam takiej "prawdziwej" Barbie i tego nie żałuję
![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.