|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy mam anoreksję/bulimię ? Rzetelny test
http://www.psychologia.net.pl/testy.php?test=F50
Solidny test na fachowej stronie. Jego szczere wypełnienie daje prawdziwe wyniki. Polecam dla wszystkich, którzy sami nie wiedzą, czy mają powód do sądzenia, że są chorzy czy jeszcze nie ![]() ---------- Dopisano o 06:57 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ---------- http://www.psychologia.net.pl/testy.php?test=bulimia tutaj zaś Kwestionariusz Przekonań Bulimicznych. Cytując za autorami testu: Kwestionariusz ten nie mierzy objawów zaburzeń odżywiania, lecz wyłącznie sposób myślenia, charakterystyczny dla osób chorych. Ewentualne podzielanie tego sposobu myślenia nie musi jeszcze oznaczać choroby. Pamiętaj także, że wyniki tu uzyskane mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy psychologicznej, ani diagnozy lekarskiej. Moim zdaniem test dobry dla osób, które zastanawiają się czy są bliskie zachorowaniu oraz dla tych, które właśnie się leczą/wyleczyły i chcą sprawdzić, co jeszcze w ich myśleniu może stanowić zagrożenie nawrotu bulimii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mam anoreksję/bulimię ? Rzetelny test
Nie wiem czy powinnam to pisac, czy wstydzić się tego, ale wyszlo mi że mam bulimię. Tak naprawde to mam wszystkie objawy oprócz prowokowania wymiotów, chociaż i o tym myślałam.
Zaczełam chudnąc w kwietniu 2011 r. Miałam 15 lat, 170 cm i 83 kg na karku ![]() Przepraszam was za ten wylew, poprostu już się to dusiło we mnie. ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nie ma za co przepraszać, ale jak mogła Ci wyjść bulimia, skoro w żaden sposób się nie przeczyszczasz ? Czy robiłaś może ten test z bulimicznymi przekonaniami i wyszło Ci, że myślisz jak bulimik ? Czy po jedzeniu robisz wszystko, żeby je "wyrzucić" z siebie (używasz środków przeczyszczających, idziesz intensywnie ćwiczyć) ?
Bulimia to nie tylko wymioty. To każdy napad wilczego głodu (jedzenie ponad wszelką miarę i po 3-4 tys. kalorii na raz, także produktów nie nadających się do jedzenia) i natychmiastowe po tym przeczyszczanie się (wymioty, ale i wielogodzinne ćwiczenia lub zażywanie środków przeczyszczających). Jest także taka odmiana "bulimii", gdzie jesz normalnie lub mało ale mimo to się w któryś z wymienionych sposobów przeczyszczasz. Niemniej ten rodzaj nie jest jeszcze zaklasyfikowany (a przynajmniej ja o tym nie słyszałam) pod jakąś konkretną nazwą/odmianą. Jeśli wyszło Ci samo myślenie bulimiczne, a tego typu zachowań nie przejawiasz, to znaczy że jesteś zagrożona bulimią chociaż z tego co piszesz bardziej bym typowała w powolne wpadanie w anoreksję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Fajne te testy.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mamusia Luty 2016
|
....
![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
sama prawda o mnie wyszła
![]() " Odpowiedź Skala 1. Negatywne przekonania na swój temat Niektóre Twoje negatywne przekonania na swój temat są bliskie sposobowi myślenia, charakterystycznemu dla osób chorych na bulimię. Masz wątpliwości, czy mozna Cię lubić i czy zasługujesz na miłość. Nie doceniasz samej siebie. Nie zawsze czujesz się w pełni akceptowana, taka, jaka jesteś naprawdę, nawet wśród swoich bliskich. Nie jesteś przekonana, czy Twoje towarzystwo jest atrakcyjne dla innych ludzi. Skala 2. Poglądy na temat akceptowania przez innych Masz niezdrową skłonność, by poszukiwać akceptacji u innych ludzi w sposób zbliżony do metod osób chorych na bulimię. Niekiedy zbyt duże znaczenie w Twoich kontaktach z ludźmi przypisujesz swojemu wyglądowi. Zastanów się nad tym, czy Twoje sposoby zabiegania o sympatię, życzliwośc i akceptację - poprzez koncetrowanie się na swojej figurze, wadze, diecie - nie są chybione, i czy nie przesłaniają Ci rzeczywistych problemów w relacjach z ludźmi? Skala 3. Akceptacja cielesności Nie akceptujesz swojego ciała, ani cielesności innych ludzi, w sposób charakterystyczny dla osób chorych na bulimię. Odczuwasz obsesyjną niechęć wobec tkanki tłuszczowej, mimo, że jest to naturalny element ciała kobiety, związany z kobiecą atrakcyjnością. Weź pod uwagę możliwość poszukania dla siebie profesjonalnej pomocy. Skala 4. Kontrola nad jedzeniem Masz wątpliwości, czy potrafisz kontrolować swój sposób jedzenia. Możesz mieć skłonności, by traktować jedzenie jako sposób na odreagowanie stresów, czy poprawienia sobie nastroju. Nie zawsze kierujesz się w tym wyłącznie naturalnym uczuciem głodu, stąd zapewne Twoje obawy przed możliwością utraty kontroli nad jedzeniem." Niestety, wszystko się zgadza. Bardzo się boję że zaczynam mieć ED. Nie bulimię, bo nie przeczyszczam się, nie wymiotuję. Ale zdarza mi się przegłodzić. Mało zjeść. Zaczęło się od tego że zawsze miałam niedowagę. Przy wzroście 170 cm ważyłam 49 kg jedząc pizzę w nocy i zupki chińskie. Potem zachorowałam na niedoczynność i w ciągu prawie roku przytyłam 16 kg. To był cios ![]() ![]() W lipcu dołożyłam bieganie. Spadło 3 kg. Potem jeszcze 1 kg. Nie umiało jednak zejść poniżej 60, a czułam że ta 6 z przodu to moja bariera psychiczna... ![]() No i problem się pojawił, kiedy przed zabiegiem usuwania hemoroidów nie mogłam jeść co najmniej 30 h przed zabiegiem. Tylko woda, duuuużo wody. 2 dni później zobaczyłam 59 kg na wadze ![]() To był przełom, czułam się odczuwalnie lżejsza (taa, 1 kg różnicy a ja prawie unosiłam się jak motyl wg mnie ![]() ![]() No i od tego czasu jest źle. Co rano muszę wejść na wagę i patrzę czy na pewno dalej jest magiczne 5 z przodu. Jak jest 60,0 albo 60,1 to mam dołka na cały dzień. ![]() ![]() Myślenie wyrzutowe, że "czemu to zjadłaś, o Boże ile to ma kcal, teraz na bank będziesz gruba". Myślenie złe o sobie "rany, czemu On tak mnie kocha, jak może mówić, że jestem piękna, jak ja jestem gruba, zasługuje na taką śliczną dziewczynę u boku, muszę schudnąć". ![]() Swoich "małych grzeszków" nie traktuję już jak wcześniej - jako "oj tam zdarza się, taki mały wyskok" tylko "jak ja mogłam zjeść 4 krówki/cheesburgera/kebaba ![]() ![]() Do tego dochodzi kwestia że mam hiperlipidemię i za wysoki cholesterol. Endokrynolog kazała trzymać dietę, co wzmaga moje dietetyczne obsesje "co mogę, a czego absolutnie". To zaczyna się robić dziwne, dziewczyny... Ja... Ja nie wiem, co dalej. Pomóżcie. ![]() Edytowane przez 201608251020 Czas edycji: 2011-12-19 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
49kilo przy 170cm wzrostu to po pierwsze - za mało.
Po drugie - moja koleżanka też przytyła bardzo dużo, bo miała niedoczynność tarczycy. Czy jesteś pod opieką dietetyka ? Ona miała naprawde specyficzną dietę, ale dzięki niej najpierw zyskała zdrowe BMI a potem utrzymała wagę bez problemu, musiała jednak zmienic wiele nawyków żywieniowych, które po prostu nie są wskazane przy takiej chorobie. Myślę, że wykrycie choroby to zawsze pewien cios i poczucie, że świat się nam zachwiał. Że czujemy się źle, bo nie dosć że jesteśmy chorzy, mamy tego objawy to jeszcze musimy zmienić coś w swoim życiu, czujemy się odmienni od innych, zmieniamy się zewnętrznie, niekiedy spotykamy z nieżyczliwością innych... Myślę, że dobrze by Ci zrobiła rozmowa właśnie z dietetykiem który Ci wytłumaczy, jak żyć wygodnie z chorobą którą u Ciebie wykryto i z psychologiem, który Cie wesprze. Ważne jest też, żebyś miała oparcie w rodzinie i przyjaciołach a oni z kolei potrzebują wiedzieć: a)na czym polega Twoja choroba, żeby wiedzieli jak i w czym Cię wspierać, b)szczerej informacji od Ciebie, jak się czujesz psychicznie i fizycznie, bo tłumienie uczuć to prosta droga do zaburzeń - nie tylko odżywiania. Taki test jest wskazówką, że coś się dzieje i warto się tym zająć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
To że je się dużo i nie można przytyć to może być "taka uroda" i powód do zazdrości, ale także objaw już jakiejś rozwijającej się choroby nie wspominając, że czasem wydaje nam się tylko, że jemy pełnowartościowe posiłki i wręcz zdumiewa nas, że nie tyjemy a tu się okazuje...że te posiłki to dla ludzi o prawidłowym BMI całe nic. I się wtedy trzeba zastanowić nad tym tematem
![]() No ale tak było, a temat dotyczy tego co jest. "Wziąć się i zaprzeć" to można , pod warunkiem że się nie ma już takich myśli, jak Ty masz bo to oznacza, że gdzieś po drodze powiązałaś jedzenie lub nie-jedzenie ze swoimi problemami emocjonalnymi. Czyli - że jedzenie lub jego brak coś Ci dają i to nie chodzi o figurę, tylko o zaspokajanie jakiś potrzeb, tęsknot, żali - jedzeniem, a nie np. bliskością rodziny, wsparciem przyjaciół. Może tego brak. To tylko luźne spostrzeżenia. Dietetyk nie musi być drogi, a ja bym polecała iść do lekarza ogólnego i spytać, że masz to i to stwierdzone - czy możesz mieć zrefundowaną wizytę u dietetyka. Tak czy siak warto żebyś porozmawiała z psychologiem - w szkole, poradnii - tam są za darmo, czasem tylko trzeba poczekać w poradnii. Ale i tu warto przejść się po kilku poradniach - w jednych kolejki są mniejsze w innych większe. Wystarczy powiedzieć, że chcesz się zarejestrować, nie musisz podawać powodu, tak jak przy rejestracji do doktora z grypą nie musisz mówić, że chcesz się zarejestrować, bo masz grypę. On Ci określi najlepiej, czy "zwalasz wszystko na chorobę i się nie możesz wziąć za siebie", czy nie. Tak czy siak Ci pomoże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pomyślę w Nowym Roku o psychologu na uczelni, ktoś taki funkcjonuje chyba u nas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paollino, jak czytam twoje poprzednie posty to jakbym czytała o sobie. ![]() ![]() ![]() ![]() Chciałabym byc normalna.
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A najgorsze że ja mam teraz już serio normalną wagę. 59 kg przy 170 cm wzrostu to jest serio dobra waga. Tylko że ja to wiem teoretycznie. A w praktyce, patrząc w lustro, to nie widzę siebie sprzed 4 lat. I mam wrażenie że do tego uparcie dążę. By być taką jak w wieku lat 19. Boję się tylko co, jeśli nigdy już tej figury nie będę mogła zdobyć... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
A co to zmieni i co Ci da, że będziesz tak wyglądać ? Coś się zmieni, coś wróci, coś się polepszy ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Przyjaciele którzy Cię lubią tylko za szczupłą sylwetkę ?
Sukces, który jest tylko wtedy, gdy się głodzisz ? I myślisz że mamie zależy, żebyś się głodziła ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A mama ... mówi że czasami głodówka jest zdrowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Myślę, że nie chodzi jej o głodzenie się cały czas. A co do przyjaźni to nie wiem czy można tak nazwać relację, gdzie masz jakieś koleżanki bo uważają, że jesteś ładna i tyle. Nie cenią Cię za to kim jesteś, co masz do zaofiarowania światu, za to co sobą reprezentujesz,tylko za cm w tyłku i milimetry w talii. Taka relacja uwłacza definicji przyjaźni.
Żeby mieć przyjaciół trzeba po pierwsze - wyjść do ludzi a po drugie - lubić siebie. Bo jeśli my siebie nie lubimy, to jak inni mają nas lubić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Chce być normalna, ale widze że moja normalnośc idzie w parze z tyciem i nadwagą. Matko, jak ja się boję przytyć. Widząc na wadze 72 kg tak się popłakałam, że malo co nie udławiłam się własnymi łzami ![]() Paolinno, widzę że powinnyśmy sie wspierać. Kto wie, może podnosząc się z każdego upadku może kiedyś nam się uda. A niedługo sylwester, postanowienia noworoczne. Kto wie...trzeba mieć nadzieję. Ona umiera ostatnia.
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
damn... mam bardzo podobny problem.. widze w lustrze olbrzymiego grubasa ;/ zamęczam ludzi swoją wagą, ciągle ' boze ale ja jestem gruba', zjem coś i od razu mam wyrzuty sumienia coś w stylu 'po co ja to zjadłam? Przeciez az taka glodna nie bylam'. Przez to zauważam, że odsuwają się ode mnie... Non stop mysle o swojej wadze i wyglądzie. Ciągle patrze w lustro i non stop narzekam. Nie pamiętam kiedy ostatnio byłam zadowolona ze swojego ciała. Nie wiem czy to już jest choroba, czy może jakiś początek.. Ale ciężko mi się z tym żyje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Czemu waga jest dla Ciebie tak ważna ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
źle się czuję w swoim ciele. patrze w lustro i stwierdzam fakt, że jestem okropnie gruba... waże 56kg i mam wzrostu 164. Znajomi mi mówią, że wcale nie muszę chudnąć, ale ja i tak widze w sobie 'spasioną' świnie. Czasami nawet przez to płacze -.-, i gdy już jestem w stanie 'desperacji' to przestaje jeść. Jednak to jest tylko chwilowe ( od tygodnia do miesiąca ) a potem mam te napady... mogę jeść byle co i ile tylko się da ;/ Nie wiem czy to już można nazwać chorobą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
I mają rację - masz normalną wagę. Sama z siebie, gdybyś myślała o sobie dobrze, nie mogłabyś więc wysnuć wniosku, że jesteś za gruba. Od kiedy masz takie przekonanie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
mi się wydaję, że jak schudnę to zmieni sie cały świat wokół mnie. Nigdy nie byłam wyzywana od grubasów czy róznego typu wyzwisk... nie wiem skąd mi się to wzieło, ale za wszelką cene chce schudnąc, nie wazne jakim sposobem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
W jaki konkretny sposób się zmieni ? Ktoś zwróci na Ciebie uwagę, ludzie będą milsi, zyskasz lepsze oceny - tego typu rzeczy ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.