|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czuje się gorsza...
Niestety, czuję się gorsza. Jestem w związku z facetem, któremu wszystko się udaje. Skończył bardzo dobre studia, jest wykształcony, ma opłacalny zawód i świetną pracę. Oprócz tego jest bardzo inteligetną osobą. Wiem, jak bardzo ważne jest dla niego bycie z kimś równie zaradnym i inteligetnym. Wszystkie jego poprzednie dziewczyny miały pokończone najlepsze uczelnie i nie odbiegały od niego. Nie odbiegały tak jak ja.
Dotychczas uwazałam się za inteligetną, zaradną osobę. Studiowałam 3 lata( lic) i studia skończylam z wyróżnieniem. Byłam z siebie dumna. Rok temu dostałam się na mgr, ale bardzo cięzko mi szło, wybrałam sobie zbyt ambitny kierunek, nie spokrewniony z licencjatem i.. niestety poległam. Pomimo wszelkich staran po prostu nie przeszlam, nie był to kierunek dla mnie widocznie. Niestety od tej pory zaczał się mój dylemat. Czuję sie gorsza, od niego, ciągle się porównuje. Wiem jak bardzo mu zależało abym skończyła tamte studia, dała radę, znalazła równie dobrą pracę jak on. Czułam nacisk, przymus. Nie wiem skąd to sie wzieło... Ogólnie teraz czuje sie osobą bezwartościową. Pracy nie ma, nowe studia będzie cięzko podjąc bo po pierwsze wybór w moim mieście mały, po drugie nie stać mnie na prywatne uczelnie. Wyjazd do innego miasta jest dla mnie troche nieosiągalny, ponieważ nie chce zostawiać jego i wszystkiego co mam. Wiem, ze on pomimo wszystko stara się mnie wspierać, mówi, że to nie ważne, ze dla niego to sie nie liczy, że przecież jedne studia skończyłam, żebym sie nie zadreczała , że on mnie kocha itd, ale wiem , że w głębi myśli inaczej. Znam go i wiem jak dużo wymaga od siebie i innych. Wiem, ze przyjdzie do niego myśl, że może mógł znaleść kogoś kto jest na równi z nim... Jest mi ciężko z tą myślą. Chciałabym zmienić podejście, uwierzyć w siebie i w to, ze jego słowa są szczere.
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czuje się gorsza...
Kochana, nie jestes gorsza!!!! w koncu Ci sie powiedzie!!!!
On jest z Tobą bo chce! A tym zadręczaniem się możesz tylko doprowadzić się do jakiejś depresji, albo zniszczyć związek. Takie ustaw9iczne porównywanie się i unoszenie ambicjami może się przyczynić do problemów w związku. Masz faceta i on Cię kocha doceń to co masz, reszta przyjdzie potem ![]() Wielu ludzi zmienia kierunki studiów, czy nie daje rady Głowa do góry! Edytowane przez 201605021613 Czas edycji: 2011-11-03 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A może jednak jest tak jak mówi. Nie jest ważne to czym się obecnie zajmujesz, tylko to jakim jesteś człowiekiem? Trudno zrozumieć jakie są relacje między wami, jak długo jesteście razem i co powoduje, że tak myślisz...
Teraz szukam pracy, mój TŻ świetnie się realizuje, ma dobrą pracę, ale nie daje mi odczuć, że jestem gorsza... Może po prostu nei czujesz się doceniona ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
jesteśmy różni, jeden robi to drugi tamto... niemniej każdy powinien robić to co czuje, że chce robić, a nie porównywać.... lepsze albo gorsze...
Ciesz się, że jemu się udaje! I nie mów, że odbiegasz....wybrał Ciebie, bo na pewno go zafascynowałaś ![]() ![]() Też miałam taki problem kiedyś, porównywałam się do jego byłych....ale po co? Teraz studiuję to co lubię, zajmuje się tym czym pragnę....pomimo iż wszyscy kpią sobie z mojego kierunku studiów :P
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest jeszcze taka mozliwosc ze on mowi ze kocha a jak znajdzie taka dziewczyne ktora mu bardziej odpowiada...ale na to nie masz wplywu prawda? bo jezeli zwiazek upada bo nie masz magistra a on ma to co to za zwiazek....
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
"Całe nasze nieszczęście bierze się z porównywania do innych".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tak, na pewno, wiele jest w tym racji co mówicie. Ze problem leży we mnie, że to ja siebie pewnie zawiodłam i wydaje mi się, że każdy patrzy na to tak jak ja, ze zawiodłam każdego. Wymagałam od siebie wiele i sie rozczarowałam własną osoba. Chyba wpadam w jakąś depresje, szukam pracy, pracy nie ma, szukam ciągle jakieś deski ratunku aby jednak tego mgr mieć i poszerzyć możliwości, a jak na złość , albo zamykają kierunek albo nie spełniam wymagań. Owszem moglabym wszystko rzucić, wyjechać do innego miasta i tam studiować, ale wtedy wiem, że związek by się rozpadł na dobre.
Nie mniej jednak, znam swojego Tż, jesteśmy razem ok. 2 lat i wiem co jest dla niego ważne. Jego znajomi, przyjaciele, to zazwyczaj osoby równie wykształcone i zarabiające tak dobrze jak on, na wysokich stanowskich pomimo młodego wieku. Dla niego model rodziny jest taki, że żona musi pracować, zarabiać i tak aby żyć na poziomie. Zawsze mi to powtarzał, że aby do czegoś dojść trzeba we dwoje pracować i dobrze zarabiać. Ciągle opowiada o sukcesach swoich znajomych, o tym kto dostał rewelacyjną prace, jacy są zaradni. Wiem, że jego uspokajanie mnie, mówienie, ze jest wszystko ok, że mgr nie ważny, że praca się znajdzie to jest krótkotrwałe. Że będzie szukał czegoś więcej niż to co ma. Może faktycznie ogólnie czuję się w tym związku niedoceniona. Ale jakoś wcześniej nie rzucało mi się to tak w oczy jak teraz. Ogólnie byłam szczęśliwa i nie chciałam niczego zmieniać. Teraz też, ciężko z nim walczyć, wmawiać mu co on niby myśli, skoro on mówi co innego. Chyba jednak najbardziej mnie to wszystko przeszkadza. Miałam wieksze ambicje, większe chęci, wieksze plany niż to z czym stoję.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To niedobrze, gdy w związku czujesz się niedoceniona. Wiesz, nie rób wszystkiego "pod chłopaka". Bo ja to widzę tak, że Ty robisz wiele tak bardziej po to, by Go nie stracić. Jeżeli nawet nie chcesz mieć magistra, bo możesz nie chcieć, to nie kończ, bo chłopak by chciał. Jeżeli zbyt wiele Was różni, to może niepotrzebnie związałaś się z Nim? To nic złego, że nie podołałaś, każdy ma prawo. A znaleźć pracę możesz, nie czekaj, szukaj pracy, stażu, zdobywaj doświadczenie. Ale przede wszystkim myśl o swoim rozwoju, a nie o tym, by tylko przypodobać się facetowi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
skoro źle się z tym czujesz to zmień to, idź na inne studia mgr i po problemie. Użalanie się nad sobą i niezadowolenie z siebie samo nie zniknie.
Aaa, a wymówki, że za daleko na nowe studia, że za drogo, że nie chcesz go zostawiać....no to sooory. Mogę Ci powiedzieć, że jesteś suuper i pełnowartościowa, ale to nie pomożę. Tylko sama sobie możesz pomóc. Jak bardzo zależy komuś, to pójdzie do pracy jakiejkolwiek, na dwa etaty nawet-jako kelnerka, kasjerka, sprzataczka itd. i zarobi na studia. Twój facet doszedł do tego co ma swoja pracą. Ty też możesz. Edytowane przez loottie Czas edycji: 2011-11-03 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Ostatnio zauważyłam, że faceci u kobiet szukają tych cech, których sami nie posiadają. Koleżanki mąż jest strasznie inteligentnym człowiekiem i pod tym względem widać różnicę między nimi. Jednak patrząc na to jak się droczą lub ona go rozśmiesza/przytula, widzi się z jego strony wielką miłość. ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja również uważam, że bardziej czujesz się niedoceniona niż gorsza.
Gdyby chłopak miał z tym jakiś problem to raczej by z Tobą nie był, ale jeśli uważasz inaczej to powiedz mu o tym.
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Mysle, ze troszke przesadzasz
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
myślę, że powinnaś z nim szczerze porozmawiać o swoich uczuciach i obawach, które tu opisałaś. Po prostu przechodzisz taki moment w życiu, że masz pod górkę. Jak najbardziej jesteś osobą wartościową i zapewne inteligentną - akurat to, że wyłożyłaś się na jakimś kierunku studiów nie świadczy w żaden sposób braku inteligencji. Po prostu to nie był kierunek dla Ciebie. Życzę Ci , abyś sobie to wszystko poukładała i odnalazła się w tym. Widać, że jesteś osobą ambitną ( nie jedna osoba olałaby w tym momencie problem) , więc sobie poradzisz
![]()
![]() |
#15 | ||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I słusznie. Bo to nie wykształcenie jest miarą człowieka. Cytat:
![]() Nikt nie poradziłby sobie na wszystkich kierunkach studiów. Tobie na jednym nie wyszło, więc lepiej poszukać jakiegoś nowego. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ręczę Ci, że większość studentów np. fizyki nie dałoby sobie rady na np. chemii ![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.