|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Żylaki
.
Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2016-12-14 o 22:39 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Żylaki
Niko, witaj w klubie!
Ja pierwsze żylaki u siebie zauważyłam, kiedy miałam 18 lat. U mnie w rodzinie to niestety dziedziczna przypadłość . Moja babcia wspominała, że sama miała 16 lat, kiedy zobaczyła u siebie początki żylaków.Z tym okropieństwem nie da się skutecznie walczyć lakami. Możesz stosować maści i żele np. Venorutan, Venitan, ale one likwidują TYLKO uczucie zmęczenia, ciężkie nogi, opuchnięcia. Nie naprawiają żył, niestety .Jeśli masz drobne pajączki (taka czerwona siateczka jakby popękanych naczynek), to można to leczyć zastrzykami dożylnymi - moja ciocia zlikwodowała w ten sposób swoje. Ja mam inny rodzaj żylaków - takie brzydkie "flaczki" (blee). Byłam 2 lata temu u chirurga naczyniowego (podobno jeden z najlepszych w Polsce) - diagnoza była jednoznaczna: trzeba operować. Czyli po prostu wyciąć żyłę na całej długości (pachwina-kostka). Brrrrr... Przestraszylam się tej operacji i sprawę żylaków odłożyłam na jakiś czas, jako że mi zbytnio nie dokuczały. Ale jakieś 4 mies temu znów poszłam do naczyniowego (tym razem innego). Kazał mi zrobić badanie duplex doppler (takie usg żylaków, bezbolesne). 7 lipca ide do niego z wynikami. Ale przy pierwszej wizycie powiedział mi, że na 80% będę operowana ;(. Cóż, nie jest lekko. Na razie żylaki mi nie dokuczają za bardzo, tylko w gorące dni i po dłuzszym siedzeniu. Ale ponieważ lepiej usunąć żylaka pred zajściem w ciąże (może ona pogłębić problemy z żyłami), chyba nie będę czekać i dam się pokroić .Niko: radzę ci poczytać w fachowej prasie albo w internecie o pielęgnacji żylaków. Ale pamiętaj: żadne cudowne maści ich nie wyleczą,co najwyżej mogą likwidować objawy. Głowa do góry: moja babcia żyje ze swoimi (zaniedbanymi niestety) żylakami już prawie 64 lata . A dla nas mlodych dziewczyn (BTW: mam 25 lat), to przecież ważna sprawa.Pozdrawiam gorąco ![]() Agusia |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Żylaki można usunąć w kilnice w Grzawie koło Pszczeny z NFZ. Blizny są wielkości 1 milimetra. Naprawdę nic nie widać.Na tej stronie są informacje http://www.silesia-med.pl/. Powodzenia
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
.
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Chociaż do Silesi się raczej nie wybiorę.Mój naczyniolog mówił, że mogę zoperować się na koszt NFZ w państwowym szpitalu, ale na zapisy czeka się ok. pół roku .Chyba zapiszę się jak najszybciej,bo planuję pozbyć się żylaczków zimą. To podobno zresztą najlepsza pora na takie operacje. A w prywatnej klinice usunięcie żylaków to ok. 2 tyś. PLN, więc u mnie nie wchodzi w rachubę ![]() Pozdrawiam forumowiczki z podobną przypadłością.Trzymajcie się |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
.
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Nika w Grzawie robią to z NFZ nic się nie płaci,ale też trzeba czekać. Ta klinika jest sparawdzona, naprawdę polecam. Efekt jest rewelacyjny i nie płaci się ani grosza. Trzymaj się cieplutko i powodzenia
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ... a mozecie podać namiary na jakiegos dobrego chirurga naczyniowego (czyli lekarza od zylaków) naajlepiej na slasku lub w małopolsce? Bede bardzo wdzieczna bo niestety tez cierpie na tę przypadłaość
![]() ![]() ![]()
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Mój tato miał operacje zylaków, jakos dało sie to przezyc co prawda na początku leżał w łóżku i trzeba było koło niego skakać ale z dnia na dzień było lepiej nie widze u niego żeby miał jakąś blizne pooperacyjną.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Margolinas
![]() ja leczę się w Wawie, więc nie weim, czy moje namiary coś ci dadzą. Leczę się u chirurga naczyniowego dra Salamona. Niestety, u mnie pomoe tylko operacja żylaków (wycinanie żył, brr...), póki są jeszcze małe i nie przeszkadzają za bardzo. Planuję zrobić operację w styczniu-lutym nast. roku. Chce, żeby operował mnie właśnie Salamon. Papatki, Agusia |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
witaj w klubie:P ja tez mam 16 lat, a juz zauwazyłam u siebie niebieskie żyłki! to strAszne! nie dość, że mam krzywe nogi to jeszcze te żylaki;/ musze coś z tym zrobić- ale co?
pomocy...
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
...ja tez mam 18 lat i ta sama przypadłosc
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Hej, to od biegania mogą powstać żylaki?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
dzieki za rade ARETEX ! do szkoły będe miała jakieś te 2km, a na wysokich obcasach i tak nie moge chodzić, bo mam 175cm wzrostu, więc jeśli ubiore szpile to bedzie ze mnie olbrzym! chyba pojde do lekarza--niech on coś radzi:P
|
|
|
|
|
#15 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
dziewczyny doradzcie mi jakiś dobry krem na żylaki!!! Wiem, ze kremy nie likwidują, ale chodzi mi tylko o to aby te żylaki się nie powiększały!
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
a czy do powstania żylaków, a dokładniej pajaczków na nogach może doprowadzić depilator elektryczn? czy ma to jakiś związek?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Mam 40 lat i wybieram sie na operacje na żylaki, bardzo sie boje bo słyszłam ze pozniej sa nogi całe sine i nie mozna przez 3 miesiace chodzic.Czy ktos moze juz był na operacji i ma inne zdanie ma ten temat?.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Ja już przeszłam operacje a mam 23 lata.i na następna pojde bez strachu(bo druga noga tez chora niestety).co prawda noga byla sina i to przez miesiac wyglada strasznie ale teraz nie mam niemal śladu a jestem 3miesiace po.do szkoły poszlam po2tyg po operacji.nie ma sie czego bac,powodzenia
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się bałam ale nie było tak źle,więcej strachu.Czeka mnie jeszcze jedna noga.Ja miałam operację 3 tyg temu i siniaki mi prawie zeszły tylko nie mogę założyć każdego buta,bo bolą mnie jeszcze ślady po nacięciach.Miałam 35 szwów
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Diane 35 rzeczywiście mogło spowodować pogorszenie żylaków. U mnie spowodowało zapalenie żył, które zwalczyły bolesne zastrzyki w brzuch. Antykoncepcja w ogóle może pogarszać problem żylaków, ja niestety muszę przyjmować hormony, więc pani ginekolog przepisała mi plastry Evra... Zobaczymy, jak to będzie, czy nie pogorszy mi żylaków... |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
ja jestem zadowolona i sama też dużo dobrych opinii słyszałam o takim preparacie HIRUDOID- można kupić w maści i w żelu, mi osobiście bardziej odpowiada żel ale to kwestia indywidualna. Za tubkę 40 g płacę w aptece ok 17 zl
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
a ja dostałam wstrętnych żylaków po niecałych 4 miesiącach brania pigułek anty. Skończyło się na zapaleniu zakrzepowym zył. Nigdy nie miałam żadnyc problemów z żylakami. Z resztą u mnie w rodzinie też nie mieli. Teraz lecze jeszcze to zapalenie. Czuję się okropnie - wiem ze ten defekt już nie minie- nie założe już krótkich spodenek, spłódniczki. Dla mnie zaczęła się wegetacja. Zobaczymy co powie mój lekarz po wyleczeniu tego zapalenia. mOŻE uda się coś usunąć. a tak lubiłam buty na obcasie, z resztą niska jestem. Teraz czuję się w ogóle nieatrakcyjna, nic mnie nie cieszy, wszystko rozdrażnia przez te żylaki. Może ktoś miał podobny problem z sobą i żylakami i zdoła mnie pocieszyć
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie - czy da się zahamować powstawanie żylaków (jakimiś maśćmi, itp)gdy już zauważy się delikatnie prześwitujące przez skórę naczynka?
|
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Podobno nie można całkiem zahamować. Czytałam ze zylaki to choroba nieuleczalna. Można a nawet trzeba opóźniać ich rozwój. Dla poprawy kondycji żył - venoruton forte w tabletkach - taka kuracja 2-3 miesięczna. Przez pierwsze 2 miesiące 2 tabletki dziennie , potem przez miesiąc 1 tabletkę dziennie. Smarować nogi np Aescinem.Jest dobry. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję za odpowiedż
niestety jestem 'obciążona genetycznie' bo w mojej rodzinie występuje ta choroba
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja za późno zabrałam się za siebie i jestem po operacji jednej nogi ,czeka mnie jeszcze jeden zabieg,ale u mnie nie dało się już nic zrobić. U mnie oboje rodzice mają tą przypadłość,jednak moja siostra nie ma |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Ja za późno zabrałam się za siebie i jestem po operacji jednej nogi ,czeka mnie jeszcze jeden zabieg,ale u mnie nie dało się już nic zrobić.
U mnie oboje rodzice mają tą przypadłość,jednak moja siostra nie ma[/quot powiedz jak znioslas operację, i jak ewentualnie ma wyglądać ten zabieg o którym piszesz. ja nabawiłam sie żylaków dopiero teraz podczas zapalenia żył - teraz lekarz mówi ze nie ma czego na razie usuwać - ale tych żyłek pojawiło się dość dużo - zapaleniem były objęte obie nogi. Czy słyszałaś może kiedyś ze komuś nie udała się taka operacja lub ten zabieg ostrzykiwania. Ja się boję rozwoju żylaków i tego jak beda wygladać w przyszłości i już na zapas zastanawiam się nad zabiegami |
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich,ja od18roku tez mam zylaki na lewej nodze,ale jeden
odstaje od skóry i lekarz mi pow ze laser w tym przypadku mi niepomoze,tylko wyciagniecie zyły Nasłuchałam sie od niektórych ze mozna uszkodzic sobie nerwy w nodze i niewiem czy to prawda?a mam roczne dziecko i niemiałabym czasu na lezenie po operacji a tak bym chciała chociaz raz nałozyc jakałs fajna kiece |
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Mam 24 lata i spore żylaki na wewnętrznej stronie łydki. Są duże, wystające(takie bąble wystające) i się rozprzestrzeniają. Jakieś 2 lata tamu byłam u specjalisty w Akademii Medycznej w Gdańsku. Skierował mnie na badania dopplerowskie i wyszło, że mi zastawki nie działają i że się nadaję na operację. Nie poszłam bo jego metoda wydawała mi się niepewna. Moja mama miała taką metodą robione operacje(żylaki mam po niej) i strasznie jej pokaszanili nogi. Powiedział też, że jeśli do dwóch lat po operacji zajdę w ciążę, to taka operacja nie ma sensu, bo i tak mi się zrobią nowe żylaki i że lepiej poczekać i zrobić operację po ciąży. Jak to jest, lepiej zrobić operację przed ciążą czy po niej, czy to nie ma znaczenia? Gdzie robicie sobie zabiegi i jaką metodą? Może możecie polecić mi jakiegoś dobrego lekarza? Najlepiej w trójmieście, ale może też być gdzie indziej. pozdrawiam |
|
|
|
|
#30 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.

. Moja babcia wspominała, że sama miała 16 lat, kiedy zobaczyła u siebie początki żylaków.
.

pomocy...