jakie dokumenty potrzebne sa do podpisania umowy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-18, 15:15   #1
mimimka
Zadomowienie

Jakie dokumenty potrzebne sa do podpisania umowy?

Czesc dziewczyny,
w innym watku juz sie pochwalilam, ze dostalam prace o ktora sie staralam, z czego bardzo sie ciesze! W poniedzialek mam podpisac umowe. Co mam ze soba zabrac?

Dodam, ze jest to umowa o prace
You can spend, minutes, hours, days, weeks or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened - or you can just leave the pieces on the floor and move the fuck on!!
mimimka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 15:39   #2
margueri
Zadomowienie

Dot.: Jakie dokumenty potrzebne sa do podpisania umowy?

GRATULACJE!!!
Do podpisania um nie potrzeba zadnych dok, ewentualnie dowod osobisty.
Warto zabrac ze soba kserokopie wszystkich dyplomow ukonczenia szkoly, certyfikaty jezykowe, ktore moga sie przydac, poprzednie swiadectwa pracy, kserokopie DO sa to dok potrzebne do zalozenia akt personalnych.

M&B

"Małżeństwo to diament szlifowany całe życie"
A.R.

Rolki - przejechane ok 20 km (2/28(17))
margueri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 15:41   #3
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimimka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny,
w innym watku juz sie pochwalilam, ze dostalam prace o ktora sie staralam, z czego bardzo sie ciesze! W poniedzialek mam podpisac umowe. Co mam ze soba zabrac?

Dodam, ze jest to umowa o prace
Gratulacje! Zabierz ze sobą:
- Dowód osobisty
- numer konta bankowego, na które będzie przelewana Twoja wypłata
- możesz wziąć nr NIP, nie wiem czy będzie potrzebny, bo od 2012 nie będziemy używać (mój TŻ miesiąc temu podpisywał umowę i NIP nie był potrzebny)
- ostatnie świadectwo szkolne/dyplom ukończenia studiów
- świadectwa pracy jeśli pracowałaś wcześniej na umowę o pracę
- jeśli aktualnie studiujesz to legitymację studencką

U mnie w pracy jest tak, że wypełnia się specjalny kwestionariusz osobowy, do którego dołącza się kserokopie dowodu (ew. legitymacji), świadectw/dyplomów i świadectw pracy.

Chyba o niczym nie zapomniałam...

Cytat:
Napisane przez margueri Pokaż wiadomość
GRATULACJE!!!
Do podpisania um nie potrzeba zadnych dok, ewentualnie dowod osobisty.
Warto zabrac ze soba kserokopie wszystkich dyplomow ukonczenia szkoly, certyfikaty jezykowe, ktore moga sie przydac, poprzednie swiadectwa pracy, kserokopie DO sa to dok potrzebne do zalozenia akt personalnych.
Świadectwa pracy i szkolne/dyplomy są obowiązkowe - bo niezbędne do wyliczenia należnego wymiaru urlopu, ale fakt - często można je potem donieść Po prostu jeśli weźmiesz je od razu, to potem będziesz miała mniej biegania

Edytowane przez Iwa844
Czas edycji: 2011-11-18 o 15:44
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 15:49   #4
margueri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Gratulacje! Zabierz ze sobą:
Świadectwa pracy i szkolne/dyplomy są obowiązkowe - bo niezbędne do wyliczenia należnego wymiaru urlopu, ale fakt - często można je potem donieść Po prostu jeśli weźmiesz je od razu, to potem będziesz miała mniej biegania
Dokladnie mozna to doniesc pozniej, ale po co dwa razy chodzic...
Fakt zapomnialam o najwazniejszym, numerze rachunku bankowe...

Aaaa mysle na raty, wez tez ze soba swoje aktualne zdjecie, niektore firmy tego wymagaja do akt personalnych,czy do przepustki...

M&B

A.R.

Edytowane przez margueri
Czas edycji: 2011-11-18 o 15:52
Stary 2011-11-18, 15:53   #5
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie mozna to doniesc pozniej, ale po co dwa razy chodzic...
Fakt zapomnialam o najwazniejszym, numerze rachunku bankowe...

Aaaa mysle na raty, wez tez ze soba swoje aktualne zdjecie, niektore firmy tego wymagaja do akt personalnych,czy do przepustki...
Też w sumie może donieść później, na drugi dzień po podpisaniu umowy wypłaty nie dostanie
Stary 2011-11-18, 17:02   #6
mimimka
Zadomowienie

Dot.: jakie dokumenty potrzebne sa do podpisania umowy?

Dziewczyny, z tymi dyplomami jest wlasnie problem :P
Skonczylam pierwszy stopien ale obrone bede miala dopiero (albo juz)w grudniu. Wiec mam im mowic, ze doniose czy jak to wyglada? Legitke studencka jeszcze mam ale za 2 tygodnie sie jej pozbede wiec bez sensu chyba o niej mowic.
W zasadzie to sie wlasnie zastanawiam nad jednym. na rozmowach pytali sie mnie o studia (jakie to byly itp) czy bede kontynuowac ten kierunek itd ale nie mowilam o tym, ze sie jeszcze nie obronilam bo mnie o to nie pytali.

Nie widzialam wczesniej na oczy ogloszenia na to stanowisko, jednak znalazlam je w necie pare dni temu i w wymaganich maja "wyksztalcenie wyzsze". Nie powiem, zaczelam sie cykac, ze przez to ze mam obrone w grudniu, zaczna mi krecic nosem. Moge im doniesc stosowne pismo z uczelni, ze bede miala w tym terminie obrone. Jak myslicie? Bo wlasnie nie wiem co robic...

Nikt mi nie mowil o koniecznosci donoszenia dyplomow (przynajmniej narazie)
Poza tym, oni wiedza ze studiuje cos zupelnie innego niz rzecz przy ktorej bede pracowac, wiec to wyksztalcenie wyzsze im potrzebne chyba tylko poto, zeby do nich nie przyszla jakas pusta lala z kursem robienia tipsow.

Reszte papierkow sobie naszykuje
A z tym NIPem jestem zaskoczona-nie wiedzialam, ze juz nie jest potrzebny

Narazie bede miala umowe przez posrednika na okres probny, a nie z firma docelowa
You can spend, minutes, hours, days, weeks or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened - or you can just leave the pieces on the floor and move the fuck on!!

Edytowane przez mimimka
Czas edycji: 2011-11-18 o 17:25
Stary 2011-11-18, 18:02   #7
anka_res
Zakorzenienie

Dyplom ukończenia studiów trzeba zanieść zazwyczaj.

Jeśli nie masz jeszcze dyplomu, powinnaś poprosić uczelnię o zaświadczenie o ukończeniu studiów wyższych - ja coś takiego miałam i używałam gdyż wyjechałam co prawda po obronie, ale przed wydaniem dyplomów.
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 19:13   #8
margueri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mimimka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, z tymi dyplomami jest wlasnie problem :P
Skonczylam pierwszy stopien ale obrone bede miala dopiero (albo juz)w grudniu. Wiec mam im mowic, ze doniose czy jak to wyglada? Legitke studencka jeszcze mam ale za 2 tygodnie sie jej pozbede wiec bez sensu chyba o niej mowic.
W zasadzie to sie wlasnie zastanawiam nad jednym. na rozmowach pytali sie mnie o studia (jakie to byly itp) czy bede kontynuowac ten kierunek itd ale nie mowilam o tym, ze sie jeszcze nie obronilam bo mnie o to nie pytali.

Nie widzialam wczesniej na oczy ogloszenia na to stanowisko, jednak znalazlam je w necie pare dni temu i w wymaganich maja "wyksztalcenie wyzsze". Nie powiem, zaczelam sie cykac, ze przez to ze mam obrone w grudniu, zaczna mi krecic nosem. Moge im doniesc stosowne pismo z uczelni, ze bede miala w tym terminie obrone. Jak myslicie? Bo wlasnie nie wiem co robic...

Nikt mi nie mowil o koniecznosci donoszenia dyplomow (przynajmniej narazie)
Poza tym, oni wiedza ze studiuje cos zupelnie innego niz rzecz przy ktorej bede pracowac, wiec to wyksztalcenie wyzsze im potrzebne chyba tylko poto, zeby do nich nie przyszla jakas pusta lala z kursem robienia tipsow.

Reszte papierkow sobie naszykuje
A z tym NIPem jestem zaskoczona-nie wiedzialam, ze juz nie jest potrzebny

Narazie bede miala umowe przez posrednika na okres probny, a nie z firma docelowa
Idz do dziekanatu i popros o wydanie zaswiadczenia, ze ukonczylas studia wyzsze i masz wyznaczony termin obrony.
Wymagaja wyksztalcenie wyzsze?Przeciez masz ukonczone studia wyzsze, tylko nie masz obronionej pracy dyplomowej.
Informacja o studiach, o liceum jest potrzebna do wyliczenia wymiaru urlopu wypoczynkowego...

Nie "boiisz sie" byc zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej?Dostaniesz od nich um o prace czy zlecenie, skad masz pewnosc,ze po okresie probnym dostaniesz zatrudnienie od docelowej firmy???
Ja obawiam sie o zatrudnienie na takich warunkach...

M&B

A.R.

Stary 2011-11-18, 19:53   #9
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:

Nie "boiisz sie" byc zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej?Dostaniesz od nich um o prace czy zlecenie, skad masz pewnosc,ze po okresie probnym dostaniesz zatrudnienie od docelowej firmy???
Ja obawiam sie o zatrudnienie na takich warunkach...
A co ma do stracenia

Jeśli to duża firma, to raczej nie będą się wdawać w negocjacje z kandydatem na tak mega-hiper- kluczowe stanowisko jak pracownik administracyjny.

A wybór z cyklu "dajecie mi umowę o pracę lub zabieram się i idę" to żaden wybór, jeśli będzie dobra to pewnie ją zatrudnią, warto próbować, duże firmy raczej sobie nie robią takich jaj i przekrętów z prawami pracowników jak MiSP - tam to dopiero bym nie chciała pracować.
Stary 2011-11-18, 20:29   #10
mimimka
Zadomowienie

Normalnie umowa o prace. Mam przez posrednika bo to okres probny. Jak sie sprawdze to mi przedluza i dostane umowe bezposrednio z ta firma i wyzsza pensja.
Watpie by to byl walek bo to bardzo duza firma, ktora ma dobre opinie.
Kierownik mowil mi na rozmowie, ze jest u nich dziewczyna, ktora miala ta sama sciezke kariery i sobie zostala, z czego jest bardzo zadowolona

Nie sadze, zeby chcieli mnie "wydymac", a jesli nawet to doswiadczenie bedzie moje
I tak sobie mysle, jakby chcieli mnie skrzywdzic to by mi dali bardzo niska pensje, a dali wyzsza niz chcialalam...

Edytowane przez mimimka
Czas edycji: 2011-11-18 o 20:30
Stary 2011-11-18, 20:33   #11
anka_res
Zakorzenienie

Wbrew temu co się czasem uważa korporacyjne kierownictwo nie spędza dni całych na przemyśliwaniu, jak tu wygryźć i oszukać kogoś na najniższych szczeblach, tam naprawdę są większe problemy i możliwości. No i po co mieliby to robić, samo wdrożenie, załatwianie kart dostępu, szkolenia bhp i wszelakie zajmuje parę tygodni i dużo czasu, po co im to przechodzić ponownie. Widzę jak to wygląda u mnie, jak ktoś już wsadzi przysłowiową stopę w drzwi, to zostaje, nie na tym, to innym stanowisku - no, chyba że się faktycznie nie nadaje - i stąd się pewnie zabezpieczają umową na okres próbny (też takową miałam).
Stary 2011-11-18, 20:38   #12
mimimka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Wbrew temu co się czasem uważa korporacyjne kierownictwo nie spędza dni całych na przemyśliwaniu, jak tu wygryźć i oszukać kogoś na najniższych szczeblach, tam naprawdę są większe problemy i możliwości. No i po co mieliby to robić, samo wdrożenie, załatwianie kart dostępu, szkolenia bhp i wszelakie zajmuje parę tygodni i dużo czasu, po co im to przechodzić ponownie. Widzę jak to wygląda u mnie, jak ktoś już wsadzi przysłowiową stopę w drzwi, to zostaje, nie na tym, to innym stanowisku - no, chyba że się faktycznie nie nadaje - i stąd się pewnie zabezpieczają umową na okres próbny (też takową miałam).
Dokladnie tak.

Osoba, ktora zatwierdzala moja kandydature musial przyjechac z innego kraju, wiec podpinam sie pod to co napisala kolezanka

Jestem z siebie starsznie dumna, ze sie tu dostalam, bo podobno o to ciezko do tej firmy!

Edytowane przez mimimka
Czas edycji: 2011-11-18 o 20:43
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości