|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Niedaleko Rzymu, jak gdzie co
W przyszłym roku chciałabym wybrać się do Włoch. Chodzi konkretnie o Rzym. Myślałam o tym by zatrzymać się gdzieś poza centrum tam gdzie ceny są tańsze.
Gdzieś przeczytałam, że warto wybrać lokalizację blisko metra, by móc nim podjechać do centrum. Nie jesteśmy wymagający, wystarczy skromny pokoik, o niskiej cenie. Czy moglibyście coś poradzić? Konkretne adresy, porady jak coś takiego zorganizować i ile na przód zarezerwować miejsce. Jak wygląda dojazd samochodem do Włoch a potem metrem po Rzymie. Jestem dobrym piechurem więc planuję też dużo chodzić. I jakie mniej więcej są tam ceny: pokoi wyżywienia biletów itd itd. Każda informacja mnie zadowoli. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedaleko Rzymu, jak gdzie co
To moze ja
![]() Mieszkalam w Rzymie przez 4 lata (do niedawna,ale naszczescie juz nie mieszkam ! ![]() Jesli chodzi o pokoj do wynajecia,to kazda lokalizacja w poblizu stacji metra jest dosc kosztowna,zawsze pokoje w okolicach metra sa drozsze niezaleznie od dzielnicy,trudno cos doradzic bo Rzym jest ogromny,a stacji metra jest naprawde duzo ![]() srednio pokoj jednoosobowy kosztuje 400 euro plus rachunki,dwo osobowy od 250 na glowe. dodam,ze bardzo niechetnie wynajmuje sie pokoje parom ,nie wiem dlaczego,ale czesto w ogloszeniach ludzie zaznaczaja,ze nie chca par. najlepsze dzielnice w okolicach centrum,to np. San Giovanni ,spokojna,ale dosc kosztowna,San Lorenzo to studencka dzielnica,bardzo halasliwa zwlaszcza latem,pelna lokali,barwo,dosc specyficzna ![]() najtaniej znajdziecie pokoja na obrzezach miasta,ale to bardzo daleko od centrum i metra tam nie ma ![]() dodam,ze generalnie w okolicach metra ceny pokoi sa dosc podobne od 400 euro im blizej centrum tym drozej. najlepiej poszukaj na takich stronach jak kijiji.it bakeca.it czy subito.it tam jest duzo ogloszen. bilety.... bilet na metro i autobus kosztuje jeden euro,miesieczny chyba 40 albo wiecej nie wiem,bo nigdy nie posiadalam (moze dlatego zarobilam tyle mandatow ![]() generalnie komunikacje miejska w Rzymie to totalna porazka,nieporozumienia jakies,nie ma rozkladow jazdy,a nawet jesli gdzies jakis jest,to tam autobusy nigdy,ale to NIGDY wedlug rozkladow nie jezdza,czesto czekasz nawet 30-40 minut,jada kiedy im sie podoba. Wracajac z centrum po polnocy autobusy nocne mozecie brac z Piazza Venezia,tam jest petla druga na dworcu Termini. Omijajcie szerokim lukiem takie dzielnice jak np. Tor Bella Monaca zwlaszcza wieczorem jest bardzo niebezpieczna to samo okolice dworca Termini ,miejcie oczy dookola glowy. uwaga na taksowki,oszukuja turystuow podaja ceny duzo wyzsze niz w rzeczywistosci np. taksowka z dworca Termini do Piazza Spagna kosztuje max. 15 euro ,znam turystow,ktorzy zaplacili 50 lub wiecej ![]() lokale ,dyskoteki sa w dzielnicy Testaccio lub Trastevere w samym centrum. (wstep do dyskoteki 10-20 euro) gratis baaaarzo rzadko . ceny jedzonka w supermarkecie np. ser w plasterkach 2,50 Euro szynka ,salami czy inne od 1,00 (tylko w niektorych) do 7,00 ![]() chleb duzy 2,50 buleczki 4 - 2,00 coca-cola - 1,50 dania mrozone od 5 euro w gore makaron od 0,50 do 2,00 sos pomidorowy od 0,7' do 3,00 gotowy ponad 3 euro pizza w pizzeri od 5-10 euro na telefon klasyczna Margherita 3,50 ![]() talarz spahgetti czy innego makarono od 7-20 euro male piwo 1,50 w markecie w barze 5 euro drink 10 euro nic mi wiecej nie przychodzi do glowy teraz jak masz jeszcze jakies pytania to pisz ![]()
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Nie wiem w jakim składzie chcecie jechać, ale przy dwóch osobach koszt podróży samochodem do Rzymu może okazać się dużo wyższy niż cena biletów lotniczych.
Cytat:
![]() Metrem i autobusami dotrzecie praktycznie wszędzie, piechotą także się da, ale jest to bardziej czasochłonne (a warto zobaczyć jak najwięcej na spokojnie, a nie w biegu) i męczące ze względu na tłumy (oraz np. upał). Warto zainwestować w romapass (albo inną z łączonych kart turystycznych), a jeśli oferowane tam muzea/atrakcje Was nie interesują, to w bilety długoterminowe (np. całodniowy to koszt 4E, tygodniowy imienny - 16E) na komunikację miejską, jednorazowe (a raczej 75-minutowe) się raczej nie kalkulują. http://www.rome.info/ - garść informacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() we wszystkich strategicznych punktach ceny sa zawsze wyzsze tj. w okolicach metra- znam kilka b&b i hotelik kolo Koloseum za 20 euro ,moge dac namiary jakby co ![]() poprawka - metrem NIE dotrze sie wszedzie,chyba,ze przez wszedzie rozumiesz zabytki i centrum ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2011-12-13 o 20:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Rzymie nie znajdziesz b&b za 15-20 euro ,hostel owszem,ale w salach wieloosobowych i w niezbyt ciekawych dzielnicach. przecietny b&b kosztuje ponad 40 euro znam kilka hotelikow,ktorych wlasciciele czasem uprzejmie daja znizke ,pod warunkiem,ze ktos sie zatrzyma w nich wiecej niz 3 dni,a jeden nocleg to i tak koszt 40 euro ewentualnie 35 ![]() oczywiscie ceny sa znacznie wyzsze w okresie wakacyjnym,zwlaszcza w sierpniu,w okresie swiatecznym i po swiatecznym. sama posiadalam kiedys (stare dobre czasy ![]() najtanszym hostelem (nie wiem nawet czy jeszcze dziala) jest taki na dworcu termini tam koszt jednego noclegu wynosi 20 euro ,ale w sali kilkuosobowej. Nie polecam,dworzec i jego okolice to jedno z najgorszych i najniebezpieczniejszych miejsc w miescie. jest tez sporo miejsc noclegowych,ktorych na prozno szukac w internecie,trzeba sie przejsc po miescie i poszukac ![]() ![]() a tak na koniec ,to ja goraco polecam Florencje jest znacznie lepsza od Rzymu ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Poszukaj pokoi gościnnych w Velletri pod Rzymem. Tam byliśmy kiedyś na weekendzie majowym. Ostatnio w centrum Rzymu wynajęliśmy mieszkanie chyba za 30 euro na osobę- najlepszy wariant. Ale skoro będziecie jechać samochodem to warto poszukać czegoś pod Rzymem, szybko się dojeżdża, a jest taniej. Ja bym leciała samolotem i mieszkała w centrum-zaoszczędzicie dużo sił. Tego nie da się przeliczyć na pieniądze. Chociaż jeździłam do Włoch samochodem z 8 razy, więc się da.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jeżeli ma być tanio, to polecam Camping na przedmieściach Rzymu http://www.romacampingcastelfusano.it/pl/index.htm, położony jest blisko stacji kolejki której sieć jest połączona z siecią metra, także mimo, że to daleko od centrum Rzymu, bardzo łatwo dostać się w najważniejsze miejsca. Z Campingu do stacji jeździ bezpłatny autobus.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ceny zależą przede wszystkim od pory kiedy się jedzie. Wiadomo, że w wakacje będzie drożej, ale poza sezonem można trafić na naprawdę ciekawe okazje
![]() Ja byłam w Rzymie w połowie lutego. Tanie linie lotnicze + B&B + paczka znajomych = super wyjazd. Za hostel w okolicach Termini płaciliśmy niecałe 12 euro (z podatkiem) za noc. Do dyspozycji mieliśmy tak naprawdę całe mieszkanie, bo nikogo poza nami nie było w tym terminie, kuchnię dobrze wyposażoną, łazienkę i coś do jedzenia. Właściciel przynosił nam mleko, płatki śniadaniowe, ciastka (rogaliki), kawa i herbata były cały czas dostępne. Uważam, że to świetna lokalizacja - dobra baza wypadowa, blisko komunikacji miejskiej. Co prawda jest to chińsko-hinduska dzielnica, ale było bezpiecznie, także wieczorami. Roma Pass opłaca się osobom pełnoletnim, które nie mają już zniżek lub miłośnikom muzeów ![]() 1 przejazd metrem (bilet ważny 75 min.) to 1 euro, 3 dniowy 11 euro, ale z tego co słyszałam bilety od kwietnia mają podrożeć. Bilety ważne są też na autobusy i tramwaje. Byliśmy poza sezonem, więc tłumów nie było, a pogoda nam dopisała.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Poszukaj na www.venere.com
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
To tańszych już nie znajdziesz
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
najtanszy hotel w Rzymie ,a wlasciwie hoteliczek,z ktorym mialam do czynienia kosztowal 36 Euro (poza sezonem) i tylko dlatego,ze placilam za tydzien z gory ,ale to bylo tez wieli temu ![]() sama kiedys posiadalam b&b w Rzymie (stare dobre czasy ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja w ubiegłe wakacje zrobiłam taki mini-trip po Włoszech: Rzym, Mediolan, Bergamo. Wszędzie lataliśmy tanimi liniami (oprócz oczywiście połączenia Mediolan-Bergamo, tam jechaliśmy pociągiem
![]() W Rzymie spędziliśmy 10 dni, śpiąc na campingu Village Fabulous. Co prawda trochę daleko do centrum (połączenie autobusem i metrem zajmowało ok. 30-40 minut), ale coś za coś. Byliśmy zadowoleni, że po dniu zwiedzania możemy zrelaksować się przy basenie, albo w cieniu przed domkiem. No i fakt, że w samo południe upał nie doskwierał tak, jak w centrum, więc czasem "na miasto" wybieraliśmy się trochę później, spędzając pierwszą część dnia na opalaniu. Za dwuosobowy bungalow płaciliśmy 40 euro, także całkiem przystępnie wydaje mi się. Wszystko załatwialiśmy ok. 3 miesiące przed wyjazdem. Powodzenia w poszukiwaniach! ![]()
![]() |
#16 |
Lady of Harley-Davidson
|
Przylatuję do Rzymu w sobotę, koło 21:30 będę już zameldowana w hostelu i ogarnięta (tak zakłądam
![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okolic dworca radze unikac ,zwlaszcza o tej porze ,ale niedalego jest Via Nazionale ,taka dluuuuga ulica co sie ciagnie od piazza Reppublica tam zawsze cos jest otwarte ,jak nie to Gran Caffè na rogu ulicy G. Amendola czynne do 01:00 ,lub bary i restauracje na Via Cavour ,po lewej stronie od dworca dluga ulica .
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja jechalam samochodem z Berlina do Rzymu ( przez Pize, nastepnie do Rimini, Wenecji i Werony)
Jesli chcecie jechac tylko do Rzymu to bilety lotnicze napewno beda tansze. Jesli chodzi o nocleg to ja rowniez spalam niedaleko miasta ale praktycznie przy kazdym hostelu/hotelu jest polaczenie autobusowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
http://www.mlecznepodroze.pl - poszukaj sobie, często są promocje na Rzym. Mój znajomy był ostatnio za 100zł w obie strony.
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Hej Wizażanki
![]() Znacie może jakąś polską makijażystkę we Włoszech? W czerwcu wychodzę za mąż we Włoszech i pilnie kogoś poszukuję. Pomóżcie!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.