![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() snikers
Przedstawiam przepis na ulubione ciasto mojej rodzinki serwowane głównie w lecie- bo nie pieczę sie go, tylko wkłada do lodówki.
![]() ![]() -mleko słodkie skondensowane (1 puszka) włożyć do naczynia, wlać wode i pod przykrywką gotowac na karmel ok 1,5 h nie otwierać w trakcie gotowania! -6 paczek herbatników -paczka orzeszków solonych może być ale nie musi, -3 śmietany 36 % (nie mogą być 30 %, ani mniejsze, bo masa nie wyjdzie ) -do tego 1 śnieżka w proszku(bita śmietanka) wsypać do smietan i szybko wymiksować ale nie ubijać bo wyjdzie masło ![]() i przekładamy wszystko na blachę w takiej kolejności ![]() najpierw warstwa herbatników na to wylać śmietane to bedzie mocno gęste znów herbatniki na nie rozsmarować karmel, to posypać orzechami lub według uznania i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje kiedy herbatniki już zmiękną, ale mozna spozywać wcześniej smacznego! Jak spróbujecie dajcie znać jak wyszło i czy smakowało. ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: snikers
Katii
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Brzmi smakowicie i........ kalorycznie
![]() Chetnie wyprobuje, a co! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ciasto jest pycha moja mama takie robi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
tylko ze my to nazywany bomba kaloryczna ew. ciasto karmelowe
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Yolla juz Ci odpowiadam, ale ze mnie gaapa nie napisałam jakiej pojemności mają być te smietany
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dzięki
![]() Na pewno wypróbuję ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
jadlam podobne, tyle ze zamiast herbatnikow biszkopt- 3 sztuki przekladane tym karmelem i na wierzch karmel z orzechami, a dodatkowo mozna ten biszkopt i chyba tez tamte herbatniki zamoczyc jak ktos lubi w jakims alkoholu dobrym badz kawie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jadłam wiele razy snickersa, ale w zupełnie innej wersji. Nie chodzi mi o zwykły batonik
![]() ![]() Zapowiada się pysznie.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
jest pyszny, ale i zarazem kaloryczny, ale co tam raz na jakiś czas można, prawda?
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No ciasto jest napewno przepyszniutkie, ale tez musi byc strasznie slodkie, co??Jestem ciekawa tez tego, czy taka puszka z tym mlekiem nie wybuchnie podczas tego jej gotowania??
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mi raz wybuchła
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ojej to sprzątania musiało byc na pewno dużo i pewnie wszystko było lepiące, mnie na szczeście nic takiego nie spotkało ( odpukać !) i mam nadzieję, że nie spotka. Co do słodkości to tak, jest słodkie ale orzeszki nautralizują słodycz
![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama nie piekłam, ale ten przepis jest podobno dobry (z forum kuchni). ![]() SNICKERS (przepis na blachę 21X25 cm) MASA ORZECHOWA Uprażyć na patelni: 12 dkg masła,10 dkg cukru, 2 łyżki miodu, 25 dkg orzechów CIASTO: 1/2 kg mąki, 20dkg cukru, 20dkg margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody Placki lepić cieniutkie (3 samodzielne ,a na ostatni nałożyć masę z orzechami)! Piec w 180*C aż się zarumienią (ok.6-8min) Pierwszy placek smarujemy marmoladą. Drugi budyniem lub karpatkowym kremem. Trzeci gotowanym w puszce (3godz.) mlekiem słodzonym. Na wierzch placek z orzechami.
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Wypróbowałam przepis Kati. Jak to u mnie- nieco zmodyfikowany.
![]() ![]() Wyszlo przepyszne, absolutnie nie za slodkie - slodki jest tylko karmel. Polecam - super deser! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
oj kusicie dziewczyny a ja ćwiczę i nie jem słodyczy...ale zawsze miło poczytać jak inne się oblizują jak ja nie mogę
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
Bardzo dobry przepis.Z chęcią go wyprubuję
![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jadłam już kilka razy to cudeńko i jest pyszne. Nie wiem czy z tego samego przepisu, bo zostało mi po prostu zaserwowane na talerzu przez mame
![]() ![]() Jak dla mnie jest troszke "drogie", no i do najlżejszych, tych klaistrowanych, nie należy. Ale bardzo smaczne! |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ja juz zapisalam sobie przepis bo chce go wyprobowac i zrobic na moje urodzinki ktore sie zblizaja
![]() Mam tylko pare pytan do Kati i dziewczyn ktore ciasto robily wg jej przepisu: - na jakim ogniu gotowalas ta pushke zeby nie wybuchla? - ile tej wody wlac do garnka w ktorym jest to mleko w puszce - te herbatniki i reszte masy wykladalas na blaszce czy na czym?Jakie to mialo wymiary? - na ile mniejwiecej wstawic ta bobme kaloryczna do lodowki? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Już odpowiadam
![]() - ogień nie może być duzy, powinien byc średni - wody powinno byc dośc sporo, musi zakrywać puszkę i być jeszcze ponad nią, no tak mniej więcej 3/4 garnka -tak, tak na prostokątnej blaszce, a wielkość hmm...własciwie to obojętne- jeśli weźmiesz mniejszą to będziesz miec grubszą masę, jesli chcesz to moge zmierzyć tą na której robiłam i podać jej wymiary, to żaden problem -to rudno powiedzieć na ile, chodzi o to, by herbatniki zrobiły sie już miekkie, powinno się na jakieś 5-6 godzin, ale moja rodzinka łapie się za nie juz po godzinie- tez jest pyszne ale trudno sie kroi przez wzglad na twardosc herbatnikow, dlatego tez starm sie to ciato robic wieczorem i na nastepny dzien rano jest idealne, ![]() Gdybys miala jeszcze jakies pytania- służę pomocą ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo bym prosila o wymiary tej blaszki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Malpy znow kusza
![]() ![]() ![]() Dziekuje za przepis ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
hihhi ale mnie się ze mnie śmiali w domu, że blaszkę mierzę
![]() ![]() P.S. Destiny moge miec do Ciebie prosbe i napisac na PW ?
"You don't know what you got until it's gone". ![]() Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą ![]() Edytowane przez katii Czas edycji: 2005-07-13 o 12:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Oj Beato czasami warto ulec pokusie
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiscie ze mozesz, czekam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
No i dziekuje za wymierzenie blaszki:d
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
No i tadam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Juz z godzine 3mam ja na balkonie i nic, ona dalej goraca...Poradzcie mi blagam....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.