|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Zasypianie przy piersi podczas karmienia
Mam taki problem: moje dziecko ma 3 tygodnie i od samego początku bardzo kiepsko radzi sobie z piersią. Bardzo mało zjada, tylko śpi. Jak ją obudzić, co robić, żeby zjadała więcej, aby aktywnie ssała i najadała się po pół godzinie???
Bo tyle starsza jest w stanie wytrzymać i nie przeszkadzać No poprostu płakać mi się chce, że mleka mam dużo i nie mam jak nakarmić W szpitalu (rewelacyjne położne od laktacji!!! Nie pomaga rozbudzanie, masowanie stópek, uszek, policzków, wystawianie stópek, przecieranie mokrą chusteczką itp. Jak tylko poczuje pierś to śpi. Była karmiona strzykawką i przez drenik sztucznym mlekiem, na wabika, aby leciało mleko i zaczęła ssać a nie spać. Też nie bardzo pomogło, bo drugiego dnia ani razu nie zesikała się, ani nie zrobiła kupy i pediatra na obchodzie kazał dokarmić butlą, że może cukier spadł i dlatego dziecko tak mało ssie, jest ospałe i nie sika. To też nie pomogło i nie rozbudziło dziecka. Kupę i siku zrobiła dopiero po tej butli. No ale jak jest głodna to płacze, a na piersi śpi. Pośpi 5-10 minut i płacz, bo głodna, possa 2 łyki i śpi i tak w kółko. Miała badaną żółtaczkę, też ok, bo często żółtaczka sprawia, że dziecko jest ospałe. Teraz w domu nie mam jak się z nią tak bawić, w strzykawki, dreniki itp. Co 5-7 minut. biorę ją na odbicie, otwiera oczy, popłacze, przykładam, 2 - 3 łyki i śpi. Dokarmiam butlą i niestety jest tego coraz więcej, bo zjada max 10-40 ml (mam wagę dla niemowląt- ważę przed i po) a z piersi potrafię odciągnąć nawet 100 ml. Więc mleko mam. A szkoda mi żeby zanikło, skoro jest go trochę. Chciałabym żeby z piersi jadła, a nie z butli, skoro pokarm jest![]() Od razu uprzedzam stwierdzenia, że zjada tyle ile jej potrzeba Nie mogę pozwolić sobie na wiszenie, na karmienie po 40 min. każda pierś, na odciąganie co godzinę itp. Starsza co chwilę coś chce, to siku, to kupa, to pić, to podaj coś itp. Włączam jej bajkę na czas karmienia, żeby mieć chwile spokoju, ale to bez sensu. Zdarza się, że co chwila muszę odłączać młodszą, najczęściej kiedy akurat ładnie się przyssa i nie śpi albo rozpłacze się, bo chce jej się pić.Przed karmieniem mam przygotowany cały arsenał - soki w kartoniku, herbatka, kakao, jabłko, kanapki, jogurty, szwedzki stół normalnie żeby brała co chce i dała mi chwilę spokoju, to jej się zawsze zachce coś innego. Dziękuję za rady typu: połóż się z dzieckiem na 3 dni do łóżka i karm na żądanie, przystawiaj jak najczęściej, uspokój się, nie denerwuj itp. Chciałabym karmić tak jak starszą, max. pół godz. obie piersi opróżnione, dziecko najedzone. Jak ją nauczyć aktywnego ssania? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zasypianie przy piersi podczas karmienia
Może ssanie z piersi ją męczy? to jednak ciezka robota.. Moze dlatego zasypia?
Moze dalabys rade probowac z tym drenikiem? moze jak bedzie wieksza/silniejsza bedzie lepiej ssac? Mozna tez odciagac i podawac butlą,tylko wtedy moze juz nie wrocić do piersi... Duzo tych moze Znam to z autopsji, moja córa tak wlasnie robila przez ok 2 m-ce. Tylko moglam sobie pozwolic na wyłacznie karmienie calymi dniami...
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet wysikanie przed karmieniem nie pomagawłaśnie nie mam kiedy nawet odciągnąć, a do butli to ona już jest przyzwyczajona niestety. Dlatego dopóki jeszcze ssie choć te kilka łyków, chciałabym ją jakoś rozbudzić. Jak wogóle można zasypiać przy takiej ciężkiej robocie?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Seona, ja pewnie bym olała, odciągała do butli i tyle. Tym bardziej, że i starsza cię potrzebuje. No i niestety nie wiem, jak ci pomóc
Mam nadzieję, że się uda zmusić małego spacza do ssania |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Tak mi przyszło do głowy,ze to moze dziala w drugą stronę
![]() Młoda koajrzy butelkę z jedzeniem,a pierś z relaksem,bliskoscią..i dlatego zasypia bo wie,ze jedzenie bedzie w innym "opakowaniu"a teraz sie po prostu potuli do mamy...tak sobie wykombinowałam
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31154935]Seona, ja pewnie bym olała, odciągała do butli i tyle. Tym bardziej, że i starsza cię potrzebuje. No i niestety nie wiem, jak ci pomóc
Mam nadzieję, że się uda zmusić małego spacza do ssania Cytat:
Więc powinna najeść się najpierw, a później zasnąć wtulona Ja tak kombinuję że przytulenie po najedzeniu, skoro coś leci, a ona jest głodna, to powinna najeść się do syta i zasnąć. Tak jak po butli![]() Może ktoś jeszcze wie, jak nauczyć dziecko aktywnego ssania???
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-12-20 o 19:04 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
A jak dziecko jest ubrane przy takim karmieniu?
Słyszałam, że dobrze działa rozebranie do karmienia - wiadomo, nie do samej pieluszki, ale tak, żeby dziecku było chłodno. Tylko żeby nie przegiąć w drugą stronę. Jak dziecku jest ciepło, na blisko mamę, pierś, to idzie spać, bo mu dobrze
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Ja o tyle rozumiem, że na moją wybudzanie też nie działało. ALe minęło szybko, już w domu normalnie jadła.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Może na rozbudzanie ją przebieraj, masuj, zrób szybką kąpiel, ewentualnie myj pupę pod kranem? Nie wiem
Moja początkowo jak się przyssała to oderwać nie mogłam, a teraz nie mogę jej namówić na jedzenie dłużej niż 2-3 minuty, bo odwraca się do zabawy, a za godzinę jest znowu głodna |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Seona http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,K...e_piersia.html na tym forum mozna znalezc rozwiazanie chyba kazdego problemu z karmieniem ,polecam
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Mialam z moja mala to samo. W szpitalu ciagle spala, jak zglodniala i przystawialam ja do piersi to po trzech lyczkach znowu zasypiala.
Polozne kazaly mi przewinac mala i zostawic z samym pampersie, jak ja przystawilam i przysypiala to kazaly mi na nia delikatnie dmuchac (z gory do dolu przez cale cialko) i pomagalo. Mala to wybudzalo. Wczesniej polozne testowaly masowanie stopek, laskotanie po policzku i inne metody ale mala i tak zasypiala, pomoglo dopiero to dmuchanie. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Moja miała to samo. Karmiłam 2 minuty, śpi. Więc potem karmiłam po obudzeniu. Po jakimś czasie zaczęła ssać dłużej, ustabilizowało się (ale karmiłam wyłącznie piersią).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-12-22 o 01:49 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Pola zasypiała po minucie ssania nie umiałam jej przystawiać właściwie i się męczyła
Masz cieżko wiem coś o tym Odciągaj ile możesz masz elektryczny laktatr polecam medea To dmuchanie z góry pomaga wiesz mój robal ma teraz 9,5 i karmienie piersią jest rewelacyjne jak jest starsze dziecko trzyma kciuki walczcie dzielnie ! tylko sie za bardzo nie stresuj (wiem łatwo mówić) Stokrotka ma racje forum gazety mi dało dużo pomocnych odpowiedzi na wątpliwości
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm, a nie masz kontaktu z jakimś pediatrą, położną itd.? Taka osoba na pewno nie raz się z takimi problemami spotykała i znajdzie jakiś sposób
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
A moze nakłądki na piersc i pomysli,ze to butla?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
bardzo podoba mi sie Twoj tok rozumowania Stokrotko! Cos w tym jest..
|
|
|
|
|
#18 | |||
|
Zakorzenienie
|
sciagam pokarm, wiec jedna reka pisze, bez polskich liter
![]() Cytat:
tylko ja nie mam czasu na wiszenie caly dzien. No i rada: przeciez mozna czytac ksiazki, ogladac tv, siedziec na necie, a nawt bawic sie ze straszym dzieckiem. (tylko nie powiedziane w jakie zabawy ), bo czytamy ksiazki, gramy w memory, ale moje dziecko to zywe srebro, trudno jej sie bawic w jednym miejscu. I puenta na koniec: "byc moze po 2 godzinach karmienia pospi dluzej niz 15 minut" Moja jak dokarmie sztucznym to odpada na 2-4 godzin![]() Cytat:
Cytat:
![]() Kusi mnie jeszcze zeby zaprosic te polozne od laktacji, ale to moze po swietach, bo teraz maz w koncu w domu to mi pomoze a ja pobawie sie w wiszenie, az zglodnieje na tyle, ze nie zasnie i sie naje ![]() mam, beznadziejne wszystkie firmy
|
|||
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
mi przy podobnej sytuacji polozne kazaly odkladac malego do lozeczka i nie pozwalac mu spac na piersi, ile razy zasypial przy jedzeniu kazaly odkladac, jak byl glodny przykladac, zasypial odkladac... ale mowilas ze nie masz czasu na takie zabawy
![]() poza tym mowily zeby odstawic zupelnie butelke, a z drugiej strony kazaly dokarmiac bo nie przybieral jak nalezy w kazdym badz razie u nas sie nie udalo i jest na mm - trzymam kciuki zeby u ciebie jakos sie rozkrecilo
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Seona gdybym miała radzić jakbyś miała 1 dziecko też polecałabym odstawić butlę ale nie w tym przypadku gdy masz starsze dziecko.
a czy mała lubi chustę? to mogłabyś nosić i przystawiać kiedy mała będzie chciała
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Co do starszej, to wiecznie coś chce gdy karmisz bo jest zazdrosna
![]() Żąda uwagi i tyle ![]() A co do malucha to miałam ten sam problem, moja córeczka też głównie chciała spać w pierwszych tygodniach życia, po ok. 1 miesiącu jej przeszło. Może to brutalny sposób, ale jak zacznie płakać na jedzenie spróbuj zamiast od razu przystawić dać jej trochę pokrzyczeć, może to ją obudzi i sprawi, że na prawdę poczuje ten głód i lepiej possie? A przybiera na wadze normalnie?
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
No jest też i taka opcja, ale w sumie co jest do stracenia?
Mnie się tak wydaje (to moja osobista teoria, proszę się nie śmiać), że noworodek przyzwyczajony do tego, że w brzuchu uczucie głodu nie istnieje czy raczej jest automatycznie zaspokojone musi się po prostu nauczyć tego, że jak jest głodne, to trzeba zjeść. Mnie się tak przynajmniej wydawało, że moja córka nie rozumiała, że na głód pomaga jedzenie. Ja sobie radziłam w ten sposób, że karmiłam w dzień systemem mieszanym i u nas to pomogło wyregulować czas karmień co 2,5h - 3h. Raz pierś, raz butelka i tak się to kręciło. Bo po butli najedzona spała, potem się budziła na prawdę głodna, podjadała z piersi, i z czasem zauważyłam, że ona z tej piersi jadła coraz więcej czy raczej coraz aktywniej.
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
Moja córka na początku przysypiała przy piersi i położna z lekarzem jeszcze w szpitalu pokazali mi jak pobudzać przełykanie. Należy delikatnie przejechać kciukiem wzdłóż linii rzuchwy dziecka (tuż za uszkiem i w dół) lekko naciskając. To powoduje odruch połykania. U nas pomogło.Od razu się przebudzała i połykała. Dość to było mozolne, bo za chwilę znów zasypiała, ale w końcu zatrybiła,że pierś=jedzenie.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
czytam z prawie wypiekami na twarzy bo ja tak spierniczylam sobie laktacje jak moja miala 3 tygodnie. spala przy piersi, budzila sie co pol godziny podjadala i szla spac dalej. a jak ja odkladalam to sie darla. wiec trzymalam przy sobie zeby nie zwariowac
teraz bede mqadrzejsza |
|
|
|
|
#26 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż pojechał ze starszą do babci a ja katują małą cyckiem płacze bo głodna i zmęczona już, tak mi jej szkoda dostałaby butle i zasnęłaby szczęśliwa. Dzisiaj ją pomęczę jeszcze trochę. Cytat:
![]() Cytat:
AD.2 , normalnie i sporo, bo jest na sztucznym mleku więc przybiera. Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Seona ja mam hopla na tle kp ,ale jak macie się męczyć we 3 to może przejdź na butlę,a od piersi callkiem nie odstawiaj,ile wyssie to wyssie....
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Dałam 60 ml sztucznego, bo serca nie miałam
ale to jej mało, bo wcześniej tylko 40-50 zjadła. Na chwile słodko zasnęła. Ja chyba wolałam ten wcześniejszy system - tyle ile zje z piersi to zje, doje sztucznego a dwa posiłki dziennie z mojego odciągniętego. Może uda mi się częściej odciągać, więc mojego mleka zje więcej ![]() Nie mam serca ciągle jej przystawiać, bo zaraz zasypia, a jak taka wymęczona to zasypia po jednym łyku dosłownie, jak tylko biorę ją do pozycji do karmienia. |
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze z czasem jak będzie silniejsza będzie efektywniej ssać a i ty jak będziesz stymulwoac piersi laktatorem to coś tam w nich będzie
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
seona ja swoja laktacje po prostu doprowadzilam do zaniku w taki sposob. corka nie ciagnela, bo traktowala mnie jak smoczek, musialam dokarmiac bo nie przybierala na wadze. mleko zaniklo w wyniku braku popytu. teraz przy nastepnym bede walczyc dluzej, na pewno bede chciala zeby smoczkiem byl smoczek a nie moja piers
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.

Bo tyle starsza jest w stanie wytrzymać i nie przeszkadzać
No poprostu płakać mi się chce, że mleka mam dużo i nie mam jak nakarmić
Dokarmiam butlą i niestety jest tego coraz więcej, bo zjada max 10-40 ml (mam wagę dla niemowląt- ważę przed i po) a z piersi potrafię odciągnąć nawet 100 ml. Więc mleko mam. A szkoda mi żeby zanikło, skoro jest go trochę. Chciałabym żeby z piersi jadła, a nie z butli, skoro pokarm jest
żeby brała co chce i dała mi chwilę spokoju, to jej się zawsze zachce coś innego. 

Moja początkowo jak się przyssała to oderwać nie mogłam, a teraz nie mogę jej namówić na jedzenie dłużej niż 2-3 minuty, bo odwraca się do zabawy, a za godzinę jest znowu głodna

Moja jak dokarmie sztucznym to odpada na 2-4 godzin