![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Życie zaczyna się po 30-tce...
Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie. Wydaje mi się, ze coraz lepiej wiem, czego chcę i jak to osiągnąć. Wiele spraw w życiu zawaliłam, nie tak totalnie, ale mogłoby być lepiej
![]() ![]() W tej chwili jestem troszkę uziemiona - mam 3 dzieci (7,5 roku, 2,5 roku i 1 rok), urlop wychowawczy i daleko do dużego miasta ze żłobkami, opiekunkami itp. udogodnieniami. Jednak intensywnie myślę, co będzie za rok. Że poślę synka do przedszkola, córkę podrzucę "teściowej" i mamie pod opiekę (na zmiany), a sama jako bezrobotna na zasiłku zajmę się organizacją swojego życia. Jedno z moich głównych postanowień na przyszły rok: wyprowadzka ![]() A Wy dziewczyny, macie za sobą (lub też przed sobą) jakieś wielkie zmiany na lepsze, które nastąpiły mniej więcej po Waszych 30-tych urodzinach? Chętnie poczytam, posłucham rad i wskazówek.
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Życie zaczyna się po 30-tce...
Cytat:
![]() a reszta sie tworzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;31236857]tak, kupiłam mieszkanie
![]() a reszta sie tworzy ![]() Gratuluję. To naprawdę ogromna pozytywna zmiana ![]()
![]() |
#4 |
Lena
|
po 30
![]() godziłam się i kłóciłam z mężem.. raz sie rozstawalismy- raz schodziliśmy ![]() urodziłam dzieci ![]() i przeprowadzałam w te i wewte ![]() tak że reszta przede mną! ![]()
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam fajną pracę i awansowałam ![]() Spędziłam dwa miesiące w Ameryce (co było moim od zawsze marzeniem, choć myślałam o innym kraju ![]() Wróciłam do nauki, tzn. studia podyplomowe + języki. Zrobiłam wreszcie wysoki certyfikat z angielskiego. Zaczęłam chodzić na siłownię - Ogółem jakoś tak się zmobilizowałam, ogarnęłam z paroma rzeczami ![]() Świętowałam 10 rocznicę z (już) mężem ![]() Wyprowadziłam się na własne M. Odkurzyłam prawo jazdy sprzed 10 lat, nauczyłam się jeździć i kupiłam własne moje i tylko moje auto. Przestałam sama siebie oszukiwać że kiedyś zachce mi się mieć dzieci ![]() Ogółem - fajny czas. Jak tak teraz patrzę to trochę się działo ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-27 o 20:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
nowe mieszkanie studia wszystko załatwiłam przed 30-tką... ![]() więc w sumie w granicach 30 jakoś się nic nie zmieniło, zmarszczek i siwych włosów brak ![]() moje koleżanki po 40 tce to już w ogóle zawirowanie, a te po 50 tce to już nie liczą czasu... ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Uwierzyłam w siebie, poczułam swoją wartość (bo pozbyłam się kompleksów - po prostu wyluzowałam). Ogólnie zaczęłam lepiej o sobie myśleć
![]() /edit/ zapomniałam: lepiej znam siebie, wiem o co mi chodzi czego oczekuję od związku, partnera i co sama mogę dać; mocniej stoję na ziemi
Nie mlaskać oczyma! /S. J. Lec/ Edytowane przez lunatique Czas edycji: 2011-12-28 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
coś w tym jest... Zrozumiałam, że mogę wszystko! Sama, nie muszę szukać u nikogo akceptacji, udawać, spełniać oczekiwań. Mam w sobie siłę, cały czas ją miałam, tylko nie umiałam dotrzeć.
I wiecie, nie chciałabym mieć znowu 20 lat... Ta chwiejność, naiwność... Teraz znam siebie. Jestem siebie świadoma, otoczenie także zauważyło tę zmianę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przemyslalam ten temat i okazalo sie, ze 30-stkowy rok to jeden z lepszych w moim zyciu
![]() Wzielam slub, zmienilam prace, a teraz jeszcze kupujemy z mezem mieszkanie ![]() ![]() Co do poprzednich wypowiedzi 'nie chcialabym miec znowu 20lat' - i tak i nie. Tesknie troszke za ta beztroska, za imprezami do rana, za brakiem myslenia o przemijajacym czasie... ale za to zdecydowanie lepiej czuje sie w skorze 30latki - pomimo pierwszych zmarszczek, czuje sie bardziej atrakcyjna, swiadoma siebie, wiem czego chce od zycia ![]() Powiem tak - chcialabym miec to co mam teraz, w wieku 20 lat ![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-29 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzis z perspektywy czasu absolutnie nie zaluje, ze sie tak stalo. Jedynie zaluje, ze nie moglam poswiecac mojej corce tyle czasu ile powinnam...choc krzywda jej sie nie dziala ![]() Cytat:
Generalnie-polecam ![]() Jedyny problem w tym, ze bedac w obecnej, ustabilizowanej sytuacji, ciezko mi sie zdecydowac na kolejne dziecko ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Hitori jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Trójka dzieci, przeprowadzka, brak pracy. Zajmuję się dwójką nastolatków i dziewięciolatkiem. Uwierz, nie jest lekko. Nie mam tu przyjaciół, są tylko znajomi męża. Musiałam poznać miasto, żeby swobodnie poruszać się po nim samochodem.
Zaczęłam chodzić na fitness bo urosła oponka. Wiem, w tym wieku metabolizm zwalnia. Trzeba się pilnować. Dla siebie. Moim noworocznym postanowieniem jest nauczyć się włoskiego. Planujemy z mężem wycieczkę do Toskanii. Wierzę że nam się uda. Edytowane przez judka33 Czas edycji: 2012-01-02 o 17:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
A mi się wszystko zawaliło w wieku 30 lat - utrata pracy, rozwód, sama z dwójką dzieci, i pewnie konieczność zmiany mieszkania ( to jeszcze przede mną) - więc jak najbardziej się zgadzam - życię zaczyna się po 30 ...oby tylko było lepsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dziewczyny
![]() Oby dla kazdej z Nas byl to dobry rok. Co prawda mamy kolejny roczek wiecej...ale coz, trzeba czerpac z zycia pelnymi garsciami ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez gwiazdeczka26 Czas edycji: 2012-01-03 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a ja po 30-tce zdałam sobie całkowicie sprawę jaką jestem silną kobietą,świadomą tego co osiągnęłam i co jeszcze mogę osiągnąć,przestałam oglądać się za siebie,zrozumiałam na czym tak na prawdę mi zależy i kto i co jest dla mnie najważniejsze.Mam dwoje dzieci syna lat 10 i córkę lat 2, do tego przewspaniały mąż, mam pracę, dom, w sumie wszystko co jest mi do szczęścia potrzebne, ale zawsze oglądałam się gdzieś w dal, za siebie, a teraz patrzę jedynie przed siebie. A na Nowy Rok mam dwa postanowienia-przestaję palić i zaczynam dbać o samą siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
u mnie życie dosłownie sie zaczęło po 30stce
![]() najpier musiało sie zdołować.... - moj ex wieloletni się wyprowadził do innej - po raz pierwszy w zyciu byłam sama - w życiu, w mieszkaniu - po raz pierwszy w zyciu poczułam przesyt imprezowego stylu zycia i zaczełam się ogarniać bym potem mogła sie odbić.... ![]() - kupiłam zdezelowany samochodzik i po 12 latach zaczęłam wreszcie prowadzić - odbyłam super podróż do ameryki łacińskiej - poznałam mojego TŻta i zakochalam się .... ![]() - wreszcie zrobiłam remont mieszkanka i to już w wersji "my" a nie "ja" ![]() i zobaczymy, co dalej, czekam na więcej ![]()
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Cytat:
![]() Wlaśnie, to co mi się zmieniło koło 30tki to że nagle straaaaasznie zaczęło mnie cieszyć że jestem brana za osobę młodszą. W sumie nic w tym pozytywnego, że mnie to cieszy. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się z Tobą w 100 % . Dla mnie bezcenne są małe rytuały - np. poranna kawa. Wstaję rano i mam te 15 min przyjemności - zawsze ![]() Tu chodziło mi o to że skoro cieszę się że wyglądam na mniej lat to tak jakbym akceptowała że mam ich dużo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
![]() bo w życiu piękne są tylko chwile... i trzeba się nauczyć je kochać i dostrzegać ![]()
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do podkreslonego, to tak sie domyslalam, ze o to chodzilo ![]() No coz... nie ma co sie oszukiwac ![]() ![]() Cytat:
![]() Tak duzo czasu poswiecamy na rozpamietywanie zlych sytuacji czy rozdrapywanie nieprzyjemnych zdarzen, a tak malo na radosc z codziennych przyjemnosci ![]() Moze, zeby zmienic nastawienie bedziemy pisac co milego nas dzisiaj spotkalo??? Ja moge zaczac: moj menager podziekowal mi za to, ze jego szef skomentowal, jak milym i przyjaznym glosem jego recepcjonistka (czyli ja ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.