Mononukleoza bez gorączki? prosze o pomoc. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-25, 20:57   #1
SweetDreamer
BAN stały

Mononukleoza bez gorączki? prosze o pomoc.

hej, watek tutaj bo nie ma chyba działu zdrowie ogolnie, albo jestem ślepa. Od prawie 3 tyg mam klopoty z gardłem, uszami.. Zaczeło sie od silnych boli nie tylko gardła ale tez szczeki Oo. Zero goraczki, 36,6, jedynie z 2x bylo 37,3 i to wsio. Bardzo osłabiona, zawroty glowy.
Poszłam do rodzinnego - prawie zemdlała jak zobaczyła moje gardło, nie dosc ze wszystko czerwone to jakies białe naloty (dodam ze od wielu lat nie mam migdałków) a jak dodałam o bolacych, klujacych uszach i powiekszonych wezlach chlonnych stwierdzila ze to angina, zapisała antybiotyk duomox 1gram, do brania 2x dziennie przez 10 dni. Na antybiotyku nie miałam zadnej poprawy poza tym ze znikleły białe naloty a tak to wciaz do d.. sie czułam. Po 6 dniach brania poszłam na kontrole do tej samej rodzinnej lekarki powiedziala ze faktycznie nic nie pomaga, ze brac 10 dni a potem to ona nie wie .
przedwczoraj bralam 7 dzien duomox i postanowilam przestac sie truc skro nie pomaga, wczoraj chcialam isc na kontrole bo bardzo slabo sie czulam, wiec pomoc dorazna bo w koncu wigilia. Trafilam na fajna, mila i kompetentna lekarke ktora powiedziala po bardzo dokladnym zbadaniu mnie ze to na 90% mononukleoza Oo.
Nie znam nikogo kto to miał, dlatego zakladam watek tutaj, bo mam watpliwosci czy to to a jednak lepiej wiedziec.
Mam
- nieustannie bolace, drapiace mega czerwone gardło na ktorym byly biale naloty
- bolace klujace uszy(nie non stop ale jednak)
- lekkie zawroty glowy
- czuje sie BARDZO oslabiona, najmniejsze wyjscie z domu i szlam jak nacpana (no chyba ze to od antybiotyku..) najmniejszy wysilek fizyczny i mi slabo - dzisiaj jak kochalam sie z Tz dostalam mega mroczku przed oczami i myslalam ze zemdleje przez chwile..
- jak mi badala brzuch bolalo tam gdzie jest watroba plus lekko po lewej stronie
- totalny brak apetytu, momentami jednak super zglodnieje ale jak cos zjem to mi niedobrze
-bole brzucha
- nieco opuchniete powieki
- straszny katar (juz lepiej jest ale byl dluuuugo taki mega..)

ALE
- nie mam goraczki, raz mi tylko skoczylo na chwile do 38,4 z 2,3x mialam 37 cos a tak to 36,6
- wezly chlonne powiekszone mam naprawde leciutko..

czy to faktycznie moze byc ta mono?
wiem ze nie jestescie lekarzami, ale wiele z was to pewnie miało, wiec mam nadzieje ze mi pomozecie
SweetDreamer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-25, 21:04   #2
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba
Dot.: Mononukleoza bez gorączki? prosze o pomoc.

Cytat:
Napisane przez SweetDreamer Pokaż wiadomość
hej, watek tutaj bo nie ma chyba działu zdrowie ogolnie, albo jestem ślepa. Od prawie 3 tyg mam klopoty z gardłem, uszami.. Zaczeło sie od silnych boli nie tylko gardła ale tez szczeki Oo. Zero goraczki, 36,6, jedynie z 2x bylo 37,3 i to wsio. Bardzo osłabiona, zawroty glowy.
Poszłam do rodzinnego - prawie zemdlała jak zobaczyła moje gardło, nie dosc ze wszystko czerwone to jakies białe naloty (dodam ze od wielu lat nie mam migdałków) a jak dodałam o bolacych, klujacych uszach i powiekszonych wezlach chlonnych stwierdzila ze to angina, zapisała antybiotyk duomox 1gram, do brania 2x dziennie przez 10 dni. Na antybiotyku nie miałam zadnej poprawy poza tym ze znikleły białe naloty a tak to wciaz do d.. sie czułam. Po 6 dniach brania poszłam na kontrole do tej samej rodzinnej lekarki powiedziala ze faktycznie nic nie pomaga, ze brac 10 dni a potem to ona nie wie .
przedwczoraj bralam 7 dzien duomox i postanowilam przestac sie truc skro nie pomaga, wczoraj chcialam isc na kontrole bo bardzo slabo sie czulam, wiec pomoc dorazna bo w koncu wigilia. Trafilam na fajna, mila i kompetentna lekarke ktora powiedziala po bardzo dokladnym zbadaniu mnie ze to na 90% mononukleoza Oo.
Nie znam nikogo kto to miał, dlatego zakladam watek tutaj, bo mam watpliwosci czy to to a jednak lepiej wiedziec.
Mam
- lekkie zawroty glowy
- czuje sie BARDZO oslabiona, najmniejsze wyjscie z domu i szlam jak nacpana (no chyba ze to od antybiotyku..) najmniejszy wysilek fizyczny i mi slabo - dzisiaj jak kochalam sie z Tz dostalam mega mroczku przed oczami i myslalam ze zemdleje przez chwile..
- jak mi badala brzuch bolalo tam gdzie jest watroba plus lekko po lewej stronie
- totalny brak apetytu, momentami jednak super zglodnieje ale jak cos zjem to mi niedobrze
-bole brzucha

ALE
- nie mam goraczki, raz mi tylko skoczylo na chwile do 38,4 z 2,3x mialam 37 cos a tak to 36,6

wiem ze nie jestescie lekarzami, ale wiele z was to pewnie miało, wiec mam nadzieje ze mi pomozecie
Oczywiście, że może być. Obraz kliniczny książkowy nie gwarantuje u każdego pacjenta tego samego przebiegu. Znam przypadek z jednym powiększonym węzłem chłonnym pachowym, który był poddany biopsji

Poza tym masz dość typowe objawy: obrzęk powiek, powiększenie węzłów, naloty na tylnej ścianie gardła, poczucie silnego rozbicie oraz zmęczenia. Pomocne są rozmaz krwi oraz badania serologiczne.

Edytowane przez BajaderkowaBaba
Czas edycji: 2011-12-25 o 21:07
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-25, 21:11   #3
SweetDreamer
BAN stały

a dlaczego biopsja jak to mono byla Oo?
kurcze to teraz moge tylko gdybac.. wiem ze sa jakies badania krwi na to, ale pewnie zanim dostane przekaz, zrobie, dostane wyniki to i tak wyzdrowieje;p..
a tamta lekarka dala mi przekaz do szpitala chorob zakaznych ale jak sama powiedziala, tylko na wszelki, jakby sie mocno pogorszylo

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

kochana a co to badania serologiczne? a badania krwi jakie?
dziekuje za odpowiedz.
Stary 2011-12-25, 21:13   #4
pulinaj
Rozeznanie

Ja miałam podejrzenie mononukleozy. Ból gardła, gorączka, mnóstwo "guzów" na szyi (szyi praktycznie nie było widać, początkowo myśleliśmy, że to świnka, ale świnkę już miałam w dzieciństwie). Biegałam na badania krwi, które nic nie wykazywały, męczyłam się 3 tygodnie i nikt nie wiedział co mi jest. Badanie krwi na mononukleozę dało wynik ujemny, śledziona także nie była powiększona. W końcu antybiotyki pomogły. Do dzisiaj nie wiem co to było, chociaż faktycznie przebiegało jak wspomniana mononukleoza
Stary 2011-12-25, 21:14   #5
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Mam
- lekkie zawroty glowy
-bole brzucha

ALE

Objawy sie zgadzaja generalnie. Ale powinna byc goraczka i widocznie powiekszone wezly chlonne. Mozesz sie upewnic robiac test na przeciwciala mononukleozy w klasie IgM.

A pogrubione rozbawilo mnie. Doprawdy strasznie musisz byc oslabiona jak masz ochote na seks.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-25, 21:15   #6
SweetDreamer
BAN stały

pulinaj no to mialas szczescie jakis lzejszy wirus to musiałbyc.
no a mi tak extremalnie silny antybiotyk brany tydzien nie pomogl nic a nic ehh. no i pobolewa tam gdzie jest watroba i sledziona (prawa i lewa strona pod zebrami..) jem w miare normalnie, nieco na sile, czuje sie dziwnie, taka wypchana jakby w brzuchu mimo ze sie nie przejadam i nie mam wzdec
Stary 2011-12-25, 21:19   #7
201604181004
Konto usunięte

Oczywiście że to może być mononukleoza, robiłaś badania krwi? Ja po zrobieniu badań krwi /wykryta mononukleoza/ zostałam skierowana do szpitala zakaźnego. Naprawdę gratuluje że gdy podejrzewasz u siebie postępującą chorobę zakaźną w okresie zakaźnym uprawiasz seks ze swoim chłopakiem ;-p ja spędziłam ponad miesiąc w szpitalu. Było wspaniale, pozdrawiam

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

PS czy nie zauważyłaś u siebie jakiejś niepokojącej wysypki? U mnie tak samo antybiotyk za antybiotykiem i nic nie działało aż spuchłam tak że nie mogłam oddychać (nos zawalony a przez usta się nie dało ) do tego czerwona wysypka. Zrób badania krwi jak najszybciej bo i tak twoja wątroba i śledziona są w złym stanie a tony antybiotyków i bezsensownie branych leków tylko ci szkodzą

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
jem w miare normalnie, nieco na sile, czuje sie dziwnie,
Może tak profilaktycznie zafunduj sobie dietę lekkostrawną, gotowany drób, warzywa nic smażonego i poobserwuj czy ci nie będzie lepiej?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-25, 21:22   #8
SweetDreamer
BAN stały

wiesz, on sie niczym nie zaraza - ani razu w zyciu nie byl chory na nic, a ciezko go bylo by przekonac na nie..

co do badan krwi - podejrzenie mononukleozy mam od wczoraj a ciezko zrobic je w wigilie czy 25 badz 26. zrobie je, czekam tylko na 27, pojde do rodzinnego, dowiem sie jakie dokladnie, wezme przekaz, pojade do labolatorium i je zrobie oczywiscie.
Az miesiac w szpitalu? a jakie mialas objawy jesli mozna wiedziec ?

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Oczywiście że to może być mononukleoza, robiłaś badania krwi? Ja po zrobieniu badań krwi /wykryta mononukleoza/ zostałam skierowana do szpitala zakaźnego. Naprawdę gratuluje że gdy podejrzewasz u siebie postępującą chorobę zakaźną w okresie zakaźnym uprawiasz seks ze swoim chłopakiem ;-p ja spędziłam ponad miesiąc w szpitalu. Było wspaniale, pozdrawiam

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

PS czy nie zauważyłaś u siebie jakiejś niepokojącej wysypki? U mnie tak samo antybiotyk za antybiotykiem i nic nie działało aż spuchłam tak że nie mogłam oddychać (nos zawalony a przez usta się nie dało ) do tego czerwona wysypka. Zrób badania krwi jak najszybciej bo i tak twoja wątroba i śledziona są w złym stanie a tony antybiotyków i bezsensownie branych leków tylko ci szkodzą

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Może tak profilaktycznie zafunduj sobie dietę lekkostrawną, gotowany drób, warzywa nic smażonego i poobserwuj czy ci nie będzie lepiej?

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

aha wysypki nie zauwazylam ale swedzialo mnie wszystko podczas brania antybiotyku i 3x dostalam dusznosci na szczescie nie groznych
Stary 2011-12-25, 21:24   #9
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
a dlaczego biopsja jak to mono byla Oo?
kurcze to teraz moge tylko gdybac.. wiem ze sa jakies badania krwi na to, ale pewnie zanim dostane przekaz, zrobie, dostane wyniki to i tak wyzdrowieje;p..
a tamta lekarka dala mi przekaz do szpitala chorob zakaznych ale jak sama powiedziala, tylko na wszelki, jakby sie mocno pogorszylo

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

kochana a co to badania serologiczne? a badania krwi jakie?
dziekuje za odpowiedz.
badanie morfologiczne powinno wykazać limfocyty atypowe, zaś serologiczne: przeciwciała w klasie IgM, jako potwierdzenie "świeżego" zakażenia.
Stary 2011-12-25, 21:26   #10
SweetDreamer
BAN stały

czyli poprosic o morfologie ogolna i badania serologiczne w kierunku mononukleozy, to wystarczy?
27 zrobie jak najszybciej, mam nadzieje ze to zwykla infekcja, chociaz tamta babka miala niewesoła mine jak mi badała i osłuchiwała brzuch xD chociaz z drugiej strony była z typu lekarzy odrobine "nawiedzonych" na punkcie chorob;p
Stary 2011-12-25, 21:27   #11
201604181004
Konto usunięte

Hmmm badania krwi robiłam w szpitalu miejskim bo w przychodni nie ma takiej możliwości one tak czy siak były odpłatne więc może już jutro byś mogła je wykonać? Ale do końca się nie orientuję.
No miesiąc w szpitalu właśnie przez to że mój genialny lekarz przeciągał leczenie... W ogóle historia taka - zaczęłam chorować, było coraz gorzej, brzuch mi rósł (organy puchły, ja nabierałam wody) a lekarz faszerował mnie piątym antybiotykiem z rzędu... W przychodni z mamą spotkałam nauczycielkę z mojej szkoły z dzieckiem opowiadała że w innej klasie jest przypadek mononukleozy i czy to przez przypadek nie jest to? Podsunęłam to lekarzowi i wtedy nastąpiło olśnienie ale myślałam że rozniosę przychodnię bo już ustać na nogach nie mogłam prawdę mówiąc
No i leżałam miesiąc w szpitalu regenerując wątrobę byłam wręcz kosmicznie osłabiona i wyniszczona bezsensownie zapisywanymi lekarstwami przez lekarza pierwszego kontaktu którymi później tylko wymiotowałam... No i objawy takie jak opisałaś przede wszystkim powiększone węzły chłonny - potem były ogromne i utrudniały oddychanie właśnie... No i ta wysypka czy jakieś swędzenie.
Stary 2011-12-25, 21:28   #12
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
wiesz, on sie niczym nie zaraza - ani razu w zyciu nie byl chory na nic, a ciezko go bylo by przekonac na nie..

co do badan krwi - podejrzenie mononukleozy mam od wczoraj a ciezko zrobic je w wigilie czy 25 badz 26. zrobie je, czekam tylko na 27, pojde do rodzinnego, dowiem sie jakie dokladnie, wezme przekaz, pojade do labolatorium i je zrobie oczywiscie.
Az miesiac w szpitalu? a jakie mialas objawy jesli mozna wiedziec ?

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

aha wysypki nie zauwazylam ale swedzialo mnie wszystko podczas brania antybiotyku i 3x dostalam dusznosci na szczescie nie groznych
mononukleoza zakaźna nie na darmo nazywana jest chorobą pocałunków

Wysiłek fizyczny też jest niewskazany Do szpitala też się tak od razu nie trafia
Stary 2011-12-25, 21:29   #13
201604181004
Konto usunięte

Niee nie trafia się. Dużo osób przeleży w domu dwa tygodnie (na to nie ma lekarstw :P) i wraca do żywych. U mnie po prostu lekarz trochę dał pupska :-P ale jeśli już ktoś stawia konkretniejsze diagnozy to nic tylko się cieszyć.
Stary 2011-12-25, 21:30   #14
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
czyli poprosic o morfologie ogolna i badania serologiczne w kierunku mononukleozy, to wystarczy?
27 zrobie jak najszybciej, mam nadzieje ze to zwykla infekcja, chociaz tamta babka miala niewesoła mine jak mi badała i osłuchiwała brzuch xD chociaz z drugiej strony była z typu lekarzy odrobine "nawiedzonych" na punkcie chorob;p
na pewno jeśli jest podejrzenie mononukleozy będą wykonane te badania, często również enzymy wątrobowe, aby określić stopień uszkodzenia
Stary 2011-12-25, 21:34   #15
SweetDreamer
BAN stały

ja mam wlasnie uczucie wypychania i wzdecia w brzuchu, chociaz sporo sie jakos nie powieksza.
no jesli mam mono to u mnie tez lekarz dal dupy, co gorsza zaszkodzilam sobie dodatkowo antybiotykiem.
co gorsza 4 miesiac biore yaz, niestety musze bez przerwy, bo mam pcos.
hmmm te enzymy tez chyba zrobie, je sie z krwi robi?
jutro sie zorientuje czy gdzies da sie je zrobic odplatnie .

Cytat:
Hmmm badania krwi robiłam w szpitalu miejskim bo w przychodni nie ma takiej możliwości one tak czy siak były odpłatne więc może już jutro byś mogła je wykonać? Ale do końca się nie orientuję.
No miesiąc w szpitalu właśnie przez to że mój genialny lekarz przeciągał leczenie... W ogóle historia taka - zaczęłam chorować, było coraz gorzej, brzuch mi rósł (organy puchły, ja nabierałam wody) a lekarz faszerował mnie piątym antybiotykiem z rzędu... W przychodni z mamą spotkałam nauczycielkę z mojej szkoły z dzieckiem opowiadała że w innej klasie jest przypadek mononukleozy i czy to przez przypadek nie jest to? Podsunęłam to lekarzowi i wtedy nastąpiło olśnienie ale myślałam że rozniosę przychodnię bo już ustać na nogach nie mogłam prawdę mówiąc
No i leżałam miesiąc w szpitalu regenerując wątrobę byłam wręcz kosmicznie osłabiona i wyniszczona bezsensownie zapisywanymi lekarstwami przez lekarza pierwszego kontaktu którymi później tylko wymiotowałam... No i objawy takie jak opisałaś przede wszystkim powiększone węzły chłonny - potem były ogromne i utrudniały oddychanie właśnie... No i ta wysypka czy jakieś swędzenie.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

aha a jak bylo z Twoim gardlem? mialas goraczke czy tez nie ?

Cytat:
Stary 2011-12-25, 21:37   #16
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
ja mam wlasnie uczucie wypychania i wzdecia w brzuchu, chociaz sporo sie jakos nie powieksza.
no jesli mam mono to u mnie tez lekarz dal dupy, co gorsza zaszkodzilam sobie dodatkowo antybiotykiem.
co gorsza 4 miesiac biore yaz, niestety musze bez przerwy, bo mam pcos.
hmmm te enzymy tez chyba zrobie, je sie z krwi robi?
jutro sie zorientuje czy gdzies da sie je zrobic odplatnie .

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

aha a jak bylo z Twoim gardlem? mialas goraczke czy tez nie ?
pobiera się krew na badanie stężenia enzymów wątrobowych
Stary 2011-12-25, 21:37   #17
201604181004
Konto usunięte

O kurcze bierzesz yaz hmmm wspominałaś o tym lekarzowi? Współżyłaś z chłopakiem biorąc antybiotyk wiesz oczywiście że wtedy antykoncepcja NIE JEST ZACHOWANA czyli nie działa i należy stosować prezerwatywy?

Gardło mnie bolało zdecydowanie a gorączka - jako takiej nie było, prędzej lekki stan podgorączkowy
Stary 2011-12-25, 21:41   #18
SweetDreamer
BAN stały

wspominalam, wspominalam.
i tak, wspolzylam tez biorac antybiotyk, wiem ze nie jest zachowana stu procentowa, ale wiem ze tez nie obniza tej skutecznosci nie wiadomo jak - mowila mi to moja gin jak i rodzinny. Gdybym nie miala pcos uzywala bym na wszelki prezerwatyw, ale przy pcos zajsc w ciaze jest ciezko nawet przy staraniach, wiec ryzyko wpadki na yaz mimo brania antybiotyku jest baaardzo male.. (ale i tak wolelismy przerywany, na wszelki. tak, wiem ze to nie metoda antykoncepcji, ale 2 lata temu robilismy tak dluugo, nie bralam anty i w ciaze nie zaszlam, ale nie wiedzialam wtedy o tym pcos nieszczesnym..)

Cytat:
O kurcze bierzesz yaz hmmm wspominałaś o tym lekarzowi? Współżyłaś z chłopakiem biorąc antybiotyk wiesz oczywiście że wtedy antykoncepcja NIE JEST ZACHOWANA czyli nie działa i należy stosować prezerwatywy?

Gardło mnie bolało zdecydowanie a gorączka - jako takiej nie było, prędzej lekki stan podgorączkowy
Stary 2011-12-26, 00:25   #19
SweetDreamer
BAN stały

nie wiem czy to ma jakis zwiazek ale dostalam wlasnie mega biegunki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-26, 01:13   #20
201604181004
Konto usunięte

Jak dalej bierzesz antybiotyk to moze od tego? A może po prostu świateczne jedzenie tak na ciebie działa, teraz próbuj jeść coś lżejszego
Stary 2011-12-26, 01:19   #21
SweetDreamer
BAN stały

ja nie jem prawie nic bo mnie odrzuca;p a antybiotyku juz nie biore 3 jak nie 4 dni;p. pojutrze zrobie badania, tak patrze na oferte tego labolatorium co jest kolo mnie i maja "Mononukleoza - test przesiewowy" oraz "Wirus Epstein-Barr - p/ciała w klasie IgG (ilościowo)" i "Wirus Epstein-Barr - p/ciała w klasie IgM (ilościowo)" wystarczy jedno z nich czy wszystkie 3 ? w mojej przychodni ciezko z przekazami wiec pewnie bede robila prywatnie:/ aha jak sie fachowo nazywaja te proby watrobowe? bo nie moge nigdzie znaleźć czy robia
Stary 2011-12-26, 07:08   #22
wredek
Zadomowienie

Ja to niby miałam niedawno. Poszłam do lekarza bo utrzymywał się stan podgorączkowy - tak do 37.3, musiałam odpoczywać po najmniejszym wysiłku, poza tym strzelało mi w stawach (do dziś to mam ). Skierowała mnie od razu na bad. krwi, OB 60 + podwyższone leukocyty = jakiś stan zapalny, ale nie wiadomo od czego Podobnie jak Ty dostałam antybiotyk, po którym objawy nie minęły W międzyczasie prywatnie zrobiłam usg brzucha, wszystko w normie. Po dwóch tygodniach kontrolne bad. krwi - OB spadło do 46, leukocyty w normie i pani doktor oznajmiła koniec leczenia Powiedziała, że to prawdopodobnie mononukleoza, bo jest wysoki wskaźnik MXT, ale ona nie ma pewności, bo musiałabym zrobić badania, o których wyżej pisały dziewczyny. I do dnia dzisiejszego nie wiem co to było

Więc podsumowując:
*nie miałam powiększonej śledziony ani wątroby, wysypki, kataru, kaszlu, nie bolało mnie gardło ani brzuch
*miałam stan podgorączkowy, bardzo lekko powiększone węzły chłonne i coś tam ciekło mi po gardle (te dwa objawy minęły po antybiotyku), szybko się męczyłam, przez kilka dni miałam problem z opuchniętymi powiekami + strzelanie/przeskakiwanie stawów praktycznie przy każdym ruchu (czasem lekki ból, takie kręcenie jak przy grypie), no i to niepokojące OB, leukocyty i mxt

Jak zaczęło się w październiku, to ciągnęło się jeszcze przez cały listopad i pół grudnia Chyba przez miesiąc leżałam w łóżku i mega się denerwowałam, bo nie wiedziałam kiedy i jaki objaw jeszcze może wystąpić
Stary 2011-12-26, 13:17   #23
zzzielona
Wtajemniczenie

Ja mononukleozę miałam niecałe 10 lat temu, ale pamiętam, że też nie miałam niektórych objawów. To znaczy generalnie czułam się jak przy grypie i gorączkę miałam... Ale generalnie, żeby rozpoznać mononukleozę podaje się jakiś lek, gdzie organizm, właśnie przy mononukleozie reaguje wysypką. Wtedy wiadomo, że to to, a u mnie nic się nie działo . Dopiero badania krwi wykazały, że miałam mononukleozę.

W każdym razie nie radzę się kochać z TŻ bo tą chorobą można się zarazić drogą kropelkową, ona nawet nazwana jest "chorobą pocałunku". Chociaż teraz to chyba już po przysłowiowych "japkach".

Lekarz powinien skierować Cię na badanie krwi a potem podjąć odpowiednie leczenie. Mononukleoza ciągnie się dość długo ale po jakimś czasie już nie czujesz się tak okropnie, więc nie masz się czym martwić. Ponadto ważna jest dieta, bo w każdej chwili może Ci pęknąć śledziona, a wtedy to byłby problem...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-26, 21:21   #24
Kocurasek
Zakorzenienie

też przechodziłam. I też od razu nie zdiagnozowano. Do szpitala trafiłam już bardzo odwodniona, z gorączką 39 st i z takimi guzami na głowie (węzły chłonne), że bolało mnie leżenie na poduszce
Jak siedziałam to Mama mnie w pierwsze dni trzymała żebym nie spadła z krzesła- dlatego nie dopuść do tego i leć na badania jak najszybciej.
Po mononukleozie możesz jeszcze przez pół roku odczuwać zmęczenie.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Edytowane przez Kocurasek
Czas edycji: 2012-03-28 o 09:56
Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 22:07   #25
esfira
Zakorzenienie

nie rozumiem jednego - lekarka stwierdza, że tona 90% mononukleozka i ... nic dalej XD nie skierowała na badania ani do szpitala, przecież to bardzo zaraźliwa choroba :/
a to zmęczenie przy seksie też mnie bardzo rozbawiło przypomniał mi się mój jeden kolega, który zachorował na mono, a ja się z nim wtedy (tzn kiedy jeszcze dość dobrze się czuł) całowałam strasznie się bałam, że zachoruję, nawet badania robiłam, ale nic się nie stało- widać przechorowałam mono za młodu

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-27, 02:32   #26
wredek
Zadomowienie

Mi powiedziała, że do szpitala kładą tylko tych pacjentów z wysoką gorączką i bólem wątroby, a leczenie polega tylko na obserwacji, a tak to pacjent leży i patrzy w sufit
Stary 2011-12-27, 09:43   #27
nicRu
maszyna, nie człowiek

Nie wszystkie chroby u każdego przebiegają tak, jak pisze wikipedia , więc lepiej uważaj, bo jeśli to faktycznie to, to lepiej żeby Cię nie powaliło na kilka tygodni do szpitala

Nie wiem czy Cię to pocieszy ale wiosną z podjrzeniem mononukleozy trafiłam na zakaźny, wynik z krwi ujemny, węzły powiększone minimalnie, zdniem dóch lekarzy wątroba ok, zdaniem jednego nie, momentalnie jednego dni mnei czyms wysypało i w jeden dziń przeszło, było mi tak słabo, że co chwilę miałam zawroty głowy i mdlałam... I w ciągu 5 dni może przeszło samo, w ciągu 2-3 tygodni w krwi ani śladu czegokolwiek
Stary 2011-12-28, 17:08   #28
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredek Pokaż wiadomość
Mi powiedziała, że do szpitala kładą tylko tych pacjentów z wysoką gorączką i bólem wątroby, a leczenie polega tylko na obserwacji, a tak to pacjent leży i patrzy w sufit
ja miałam 2 razy dziennie kroplówki.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 17:41   #29
201604181004
Konto usunięte

Ja też i leczenie kortykosterydami, są osoby które przeszły mono i nawet o tym nie wiedzą a są osoby które mają wszystkie możliwe powikłania
Stary 2011-12-29, 18:07   #30
SweetDreamer
BAN stały

hej, zrobilam badania krwi dzis rano, mam juz wyniki, do lekarki rodzinnej ide z nimi jutro..

ale tak sprawdzam i one chyba wskazuja na mono Oo..
moja lekarka zlecila mi tylko morfologie z rozmazem w celu rozpoznania, zaraz wam napisze wyniki mam nadzieje ze pomozecie w interpretacji

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

calej nie bede przepisywac, tylko to, co jest nie teges;p

a wiec
morfologia z rozmazem:

LIMFOCYTY % 54,5 norma 20-45
Neutrofile % 36,6 norma 46-75
neutrofile tys/ul 2,25 norma 2,5 - 5,4

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

i to jest jedyne badanie jakie mam bo tylko na takie dostalam skierowanie, prosze pomozcie mi w interpretacji, bo nie jestem pewna czy sie jutro dopcham, taka masakra po swietach jest u mnie w przychodni

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

a w ogole obudziłam sie dzis z bolacym w okolicach stawów palcem (kciukiem) od reki i jak go dotykam (przesuwam po nim placem) to mam uczucie takiego nie wiem mega mega nieprzyjemnego dretwienia wiem ze to pewnie nie ma nic wspolnego z potencjalna mono, ale wole napisac. Nie wiem czy kurde do lekarza z tym nie leciec, ale nie chce sie tez osmieszac ze polece na pomoc dorazna z uczuciem zdretwialego palca
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości