|  2011-12-25, 20:57 | #1 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2011-11 
				 | Mononukleoza bez gorączki? prosze o pomoc.

hej, watek tutaj bo nie ma chyba działu zdrowie  ogolnie, albo jestem ślepa. Od prawie 3 tyg mam klopoty z gardłem,  uszami.. Zaczeło sie od silnych boli nie tylko gardła ale tez szczeki  Oo. Zero goraczki, 36,6, jedynie z 2x bylo 37,3 i to wsio. Bardzo osłabiona, zawroty glowy. Poszłam do rodzinnego - prawie zemdlała jak zobaczyła moje gardło, nie dosc ze wszystko czerwone to jakies białe naloty (dodam ze od wielu lat nie mam migdałków) a jak dodałam o bolacych, klujacych uszach i powiekszonych wezlach chlonnych stwierdzila ze to angina, zapisała antybiotyk duomox 1gram, do brania 2x dziennie przez 10 dni. Na antybiotyku nie miałam zadnej poprawy poza tym ze znikleły białe naloty a tak to wciaz do d.. sie czułam. Po 6 dniach brania poszłam na kontrole do tej samej rodzinnej lekarki powiedziala ze faktycznie nic nie pomaga, ze brac 10 dni a potem to ona nie wie    . przedwczoraj bralam 7 dzien duomox i postanowilam przestac sie truc skro nie pomaga, wczoraj chcialam isc na kontrole bo bardzo slabo sie czulam, wiec pomoc dorazna bo w koncu wigilia. Trafilam na fajna, mila i kompetentna lekarke ktora powiedziala po bardzo dokladnym zbadaniu mnie ze to na 90% mononukleoza Oo. Nie znam nikogo kto to miał, dlatego zakladam watek tutaj, bo mam watpliwosci czy to to a jednak lepiej wiedziec. Mam - nieustannie bolace, drapiace mega czerwone gardło na ktorym byly biale naloty - bolace klujace uszy(nie non stop ale jednak) - lekkie zawroty glowy - czuje sie BARDZO oslabiona, najmniejsze wyjscie z domu i szlam jak nacpana (no chyba ze to od antybiotyku..) najmniejszy wysilek fizyczny i mi slabo - dzisiaj jak kochalam sie z Tz dostalam mega mroczku przed oczami i myslalam ze zemdleje przez chwile.. - jak mi badala brzuch bolalo tam gdzie jest watroba plus lekko po lewej stronie - totalny brak apetytu, momentami jednak super zglodnieje ale jak cos zjem to mi niedobrze -bole brzucha - nieco opuchniete powieki - straszny katar (juz lepiej jest ale byl dluuuugo taki mega..) ALE - nie mam goraczki, raz mi tylko skoczylo na chwile do 38,4 z 2,3x mialam 37 cos a tak to 36,6 - wezly chlonne powiekszone mam naprawde leciutko.. czy to faktycznie moze byc ta mono? wiem ze nie jestescie lekarzami, ale wiele z was to pewnie miało, wiec mam nadzieje ze mi pomozecie   | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:04 | #2 | |
| Zakorzenienie | 

Dot.: Mononukleoza bez gorączki? prosze o pomoc.

Cytat: 
  Poza tym masz dość typowe objawy: obrzęk powiek, powiększenie węzłów, naloty na tylnej ścianie gardła, poczucie silnego rozbicie oraz zmęczenia. Pomocne są rozmaz krwi oraz badania serologiczne. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-12-25 o 21:07 | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:11 | #3 | 
				 | 

a dlaczego biopsja jak to mono byla Oo? kurcze to teraz moge tylko gdybac.. wiem ze sa jakies badania krwi na to, ale pewnie zanim dostane przekaz, zrobie, dostane wyniki to i tak wyzdrowieje;p.. a tamta lekarka dala mi przekaz do szpitala chorob zakaznych ale jak sama powiedziala, tylko na wszelki, jakby sie mocno pogorszylo ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- kochana a co to badania serologiczne? a badania krwi jakie? dziekuje za odpowiedz  . | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:13 | #4 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

Ja miałam podejrzenie mononukleozy. Ból gardła, gorączka, mnóstwo "guzów" na szyi (szyi praktycznie nie było widać, początkowo myśleliśmy, że to świnka, ale świnkę już miałam w dzieciństwie). Biegałam na badania krwi, które nic nie wykazywały, męczyłam się 3 tygodnie i nikt nie wiedział co mi jest. Badanie krwi na mononukleozę dało wynik ujemny, śledziona także nie była powiększona. W końcu antybiotyki pomogły. Do dzisiaj nie wiem co to było, chociaż faktycznie przebiegało jak wspomniana mononukleoza    
				__________________   | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:14 | #5 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Cytat: 
 A pogrubione rozbawilo mnie.  Doprawdy strasznie musisz byc oslabiona jak masz ochote na seks.     | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:15 | #6 | 
				 | 

pulinaj no to mialas szczescie  jakis lzejszy wirus to musiałbyc. no a mi tak extremalnie silny antybiotyk brany tydzien nie pomogl nic a nic ehh. no i pobolewa tam gdzie jest watroba i sledziona (prawa i lewa strona pod zebrami..) jem w miare normalnie, nieco na sile, czuje sie dziwnie, taka wypchana jakby w brzuchu mimo ze sie nie przejadam i nie mam wzdec | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:19 | #7 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2011-01 
				 | 

Oczywiście że to może być mononukleoza, robiłaś badania krwi? Ja po zrobieniu badań krwi /wykryta mononukleoza/ zostałam skierowana do szpitala zakaźnego. Naprawdę gratuluje że gdy podejrzewasz u siebie postępującą chorobę zakaźną w okresie zakaźnym uprawiasz seks ze swoim chłopakiem ;-p ja spędziłam ponad miesiąc w szpitalu. Było wspaniale, pozdrawiam  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- PS czy nie zauważyłaś u siebie jakiejś niepokojącej wysypki? U mnie tak samo antybiotyk za antybiotykiem i nic nie działało aż spuchłam tak że nie mogłam oddychać (nos zawalony a przez usta się nie dało ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) ) do tego czerwona wysypka. Zrób badania krwi jak najszybciej bo i tak twoja wątroba i śledziona są w złym stanie a tony antybiotyków i bezsensownie branych leków tylko ci szkodzą ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:22 | #8 | |
				 | 

wiesz, on sie niczym nie zaraza - ani razu w zyciu nie byl chory na nic, a ciezko go bylo by przekonac na nie  .. co do badan krwi - podejrzenie mononukleozy mam od wczoraj a ciezko zrobic je w wigilie czy 25 badz 26. zrobie je, czekam tylko na 27, pojde do rodzinnego, dowiem sie jakie dokladnie, wezme przekaz, pojade do labolatorium i je zrobie oczywiscie. Az miesiac w szpitalu? a jakie mialas objawy jesli mozna wiedziec ? Cytat: 
 ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- aha wysypki nie zauwazylam ale swedzialo mnie wszystko podczas brania antybiotyku i 3x dostalam dusznosci na szczescie nie groznych | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:24 | #9 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:26 | #10 | 
				 | 

czyli poprosic o morfologie ogolna i badania serologiczne w kierunku mononukleozy, to wystarczy? 27 zrobie jak najszybciej, mam nadzieje ze to zwykla infekcja, chociaz tamta babka miala niewesoła mine jak mi badała i osłuchiwała brzuch xD chociaz z drugiej strony była z typu lekarzy odrobine "nawiedzonych" na punkcie chorob;p | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:27 | #11 | 
				 | 

Hmmm badania krwi robiłam w szpitalu miejskim bo w przychodni nie ma takiej możliwości one tak czy siak były odpłatne   więc może już jutro byś mogła je wykonać? Ale do końca się nie orientuję. No miesiąc w szpitalu właśnie przez to że mój genialny lekarz przeciągał leczenie... W ogóle historia taka - zaczęłam chorować, było coraz gorzej, brzuch mi rósł (organy puchły, ja nabierałam wody) a lekarz faszerował mnie piątym antybiotykiem z rzędu... W przychodni z mamą spotkałam nauczycielkę z mojej szkoły z dzieckiem opowiadała że w innej klasie jest przypadek mononukleozy i czy to przez przypadek nie jest to? Podsunęłam to lekarzowi i wtedy nastąpiło olśnienie  ale myślałam że rozniosę przychodnię bo już ustać na nogach nie mogłam prawdę mówiąc   No i leżałam miesiąc w szpitalu regenerując wątrobę  byłam wręcz kosmicznie osłabiona i wyniszczona bezsensownie zapisywanymi lekarstwami przez lekarza pierwszego kontaktu którymi później tylko wymiotowałam... No i objawy takie jak opisałaś przede wszystkim powiększone węzły chłonny - potem były ogromne i utrudniały oddychanie właśnie... No i ta wysypka czy jakieś swędzenie. | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:28 | #12 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  Wysiłek fizyczny też jest niewskazany  Do szpitala też się tak od razu nie trafia   | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:29 | #13 | 
				 | 

Niee nie trafia się. Dużo osób przeleży w domu dwa tygodnie (na to nie ma lekarstw :P) i wraca do żywych. U mnie po prostu lekarz trochę dał pupska :-P ale jeśli już ktoś stawia konkretniejsze diagnozy to nic tylko się cieszyć.

| 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:30 | #14 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:34 | #15 | ||
				 | 

ja mam wlasnie uczucie wypychania i wzdecia w brzuchu, chociaz sporo sie jakos nie powieksza. no jesli mam mono to u mnie tez lekarz dal dupy, co gorsza zaszkodzilam sobie dodatkowo antybiotykiem. co gorsza 4 miesiac biore yaz, niestety musze bez przerwy, bo mam pcos. hmmm te enzymy tez chyba zrobie, je sie z krwi robi? jutro sie zorientuje czy gdzies da sie je zrobic odplatnie . Cytat: 
 ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- aha a jak bylo z Twoim gardlem? mialas goraczke czy tez nie ? Cytat: 
 | ||
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:37 | #16 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:37 | #17 | 
				 | 

O kurcze bierzesz yaz hmmm wspominałaś o tym lekarzowi? Współżyłaś z chłopakiem biorąc antybiotyk wiesz oczywiście że wtedy antykoncepcja NIE JEST ZACHOWANA czyli nie działa i należy stosować prezerwatywy?  Gardło mnie bolało zdecydowanie a gorączka - jako takiej nie było, prędzej lekki stan podgorączkowy | 
|     |   | 
|  2011-12-25, 21:41 | #18 | |
				 | 

wspominalam, wspominalam  . i tak, wspolzylam tez biorac antybiotyk, wiem ze nie jest zachowana stu procentowa, ale wiem ze tez nie obniza tej skutecznosci nie wiadomo jak - mowila mi to moja gin jak i rodzinny. Gdybym nie miala pcos uzywala bym na wszelki prezerwatyw, ale przy pcos zajsc w ciaze jest ciezko nawet przy staraniach, wiec ryzyko wpadki na yaz mimo brania antybiotyku jest baaardzo male.. (ale i tak wolelismy przerywany, na wszelki. tak, wiem ze to nie metoda antykoncepcji, ale 2 lata temu robilismy tak dluugo, nie bralam anty i w ciaze nie zaszlam, ale nie wiedzialam wtedy o tym pcos nieszczesnym..) Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-12-26, 00:25 | #19 | 
				 | 

nie wiem czy to ma jakis zwiazek ale dostalam wlasnie mega biegunki  . | 
|     |   | 
|  2011-12-26, 01:13 | #20 | 
				 | 

Jak dalej bierzesz antybiotyk to moze od tego? A może po prostu świateczne jedzenie tak na ciebie działa, teraz próbuj jeść coś lżejszego

| 
|     |   | 
|  2011-12-26, 01:19 | #21 | 
				 | 

ja nie jem prawie nic bo mnie odrzuca;p a antybiotyku juz nie biore 3 jak nie 4 dni;p. pojutrze zrobie badania, tak patrze na oferte tego labolatorium co jest kolo mnie i maja "Mononukleoza - test przesiewowy" oraz "Wirus Epstein-Barr - p/ciała w klasie IgG (ilościowo)" i "Wirus Epstein-Barr - p/ciała w klasie IgM (ilościowo)"  wystarczy jedno z nich czy wszystkie 3 ? w mojej przychodni ciezko z przekazami wiec pewnie bede robila prywatnie:/ aha jak sie fachowo nazywaja te proby watrobowe? bo nie moge nigdzie znaleźć czy robia

| 
|     |   | 
|  2011-12-26, 07:08 | #22 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2010-01 Lokalizacja: z krainy kredek 
				 | 

Ja to niby miałam niedawno. Poszłam do lekarza bo utrzymywał się stan podgorączkowy - tak do 37.3, musiałam odpoczywać po najmniejszym wysiłku, poza tym strzelało mi w stawach (do dziś to mam   ). Skierowała mnie od razu na bad. krwi, OB 60 + podwyższone leukocyty = jakiś stan zapalny, ale nie wiadomo od czego  Podobnie jak Ty dostałam antybiotyk, po którym objawy nie minęły  W międzyczasie prywatnie zrobiłam usg brzucha, wszystko w normie. Po dwóch tygodniach kontrolne bad. krwi - OB spadło do 46, leukocyty w normie i pani doktor oznajmiła koniec leczenia ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Powiedziała, że to prawdopodobnie mononukleoza, bo jest wysoki wskaźnik MXT, ale ona nie ma pewności, bo musiałabym zrobić badania, o których wyżej pisały dziewczyny. I do dnia dzisiejszego nie wiem co to było ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  Więc podsumowując: *nie miałam powiększonej śledziony ani wątroby, wysypki, kataru, kaszlu, nie bolało mnie gardło ani brzuch *miałam stan podgorączkowy, bardzo lekko powiększone węzły chłonne i coś tam ciekło mi po gardle (te dwa objawy minęły po antybiotyku), szybko się męczyłam, przez kilka dni miałam problem z opuchniętymi powiekami  + strzelanie/przeskakiwanie stawów praktycznie przy każdym ruchu (czasem lekki ból, takie kręcenie jak przy grypie), no i to niepokojące OB, leukocyty i mxt  Jak zaczęło się w październiku, to ciągnęło się jeszcze przez cały listopad i pół grudnia  Chyba przez miesiąc leżałam w łóżku i mega się denerwowałam, bo nie wiedziałam kiedy i jaki objaw jeszcze może wystąpić   
				__________________ 'Nic tak nie irytuje ludzi, którzy chcą ci obrzydzić życie, jak to, że zachowujesz się, jak gdybyś tego nie zauważał.' | 
|     |   | 
|  2011-12-26, 13:17 | #23 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-06 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Ja mononukleozę miałam niecałe 10 lat temu, ale pamiętam, że też nie miałam niektórych objawów. To znaczy generalnie czułam się jak przy grypie i gorączkę miałam... Ale generalnie, żeby rozpoznać mononukleozę podaje się jakiś lek, gdzie organizm, właśnie przy mononukleozie reaguje wysypką. Wtedy wiadomo, że to to, a u mnie nic się nie działo   . Dopiero badania krwi wykazały, że miałam mononukleozę. W każdym razie nie radzę się kochać z TŻ bo tą chorobą można się zarazić drogą kropelkową, ona nawet nazwana jest "chorobą pocałunku". Chociaż teraz to chyba już po przysłowiowych "japkach". Lekarz powinien skierować Cię na badanie krwi a potem podjąć odpowiednie leczenie. Mononukleoza ciągnie się dość długo ale po jakimś czasie już nie czujesz się tak okropnie, więc nie masz się czym martwić. Ponadto ważna jest dieta, bo w każdej chwili może Ci pęknąć śledziona, a wtedy to byłby problem...   | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2011-12-26, 21:21 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

też przechodziłam. I też od razu nie zdiagnozowano. Do szpitala trafiłam już bardzo odwodniona, z gorączką 39 st i z takimi guzami na głowie (węzły chłonne), że bolało mnie leżenie na poduszce    Jak siedziałam to Mama mnie w pierwsze dni trzymała żebym nie spadła z krzesła- dlatego nie dopuść do tego i leć na badania jak najszybciej. Po mononukleozie możesz jeszcze przez pół roku odczuwać zmęczenie. 
				__________________ ♥ 25.08.2012 Aparatka  08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2012-03-28 o 09:56 | 
|     |   | 
|  2011-12-26, 22:07 | #25 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

nie rozumiem jednego - lekarka stwierdza, że tona 90% mononukleozka i ... nic dalej XD nie skierowała na badania ani do szpitala, przecież to bardzo zaraźliwa choroba :/ a to zmęczenie przy seksie też mnie bardzo rozbawiło  przypomniał mi się mój jeden kolega, który zachorował na mono, a ja się z nim wtedy (tzn kiedy jeszcze dość dobrze się czuł) całowałam  strasznie się bałam, że zachoruję, nawet badania robiłam, ale nic się nie stało- widać przechorowałam mono za młodu   | 
|     |   | 
|  2011-12-27, 02:32 | #26 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2010-01 Lokalizacja: z krainy kredek 
				 | 

Mi powiedziała, że do szpitala kładą tylko tych pacjentów z wysoką gorączką i bólem wątroby, a leczenie polega tylko na obserwacji, a tak to pacjent leży i patrzy w sufit    
				__________________ 'Nic tak nie irytuje ludzi, którzy chcą ci obrzydzić życie, jak to, że zachowujesz się, jak gdybyś tego nie zauważał.' | 
|     |   | 
|  2011-12-27, 09:43 | #27 | 
| maszyna, nie człowiek Zarejestrowany: 2006-12 Lokalizacja: Stolica Południa 
				 | 

Nie wszystkie chroby u każdego przebiegają tak, jak pisze wikipedia   , więc lepiej uważaj, bo jeśli to faktycznie to, to lepiej żeby Cię nie powaliło na kilka tygodni do szpitala  Nie wiem czy Cię to pocieszy ale wiosną z podjrzeniem mononukleozy trafiłam na zakaźny, wynik z krwi ujemny, węzły powiększone minimalnie, zdniem dóch lekarzy wątroba ok, zdaniem jednego nie, momentalnie jednego dni mnei czyms wysypało i w jeden dziń przeszło, było mi tak słabo, że co chwilę miałam zawroty głowy i mdlałam... I w ciągu 5 dni może przeszło samo, w ciągu 2-3 tygodni w krwi ani śladu czegokolwiek   
				__________________ Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1  | 
|     |   | 
|  2011-12-28, 17:08 | #28 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

ja miałam 2 razy dziennie kroplówki.

__________________ ♥ 25.08.2012 Aparatka  08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) | 
|     |   | 
|  2011-12-28, 17:41 | #29 | 
				 | 

Ja też   i leczenie kortykosterydami, są osoby które przeszły mono i nawet o tym nie wiedzą a są osoby które mają wszystkie możliwe powikłania | 
|     |   | 
|  2011-12-29, 18:07 | #30 | 
				 | 

hej, zrobilam badania krwi dzis rano,  mam juz wyniki, do lekarki rodzinnej ide z nimi jutro.. ale tak sprawdzam i one chyba wskazuja na mono Oo.. moja lekarka zlecila mi tylko morfologie z rozmazem w celu rozpoznania, zaraz wam napisze wyniki mam nadzieje ze pomozecie w interpretacji ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- calej nie bede przepisywac, tylko to, co jest nie teges;p a wiec morfologia z rozmazem: LIMFOCYTY % 54,5 norma 20-45 Neutrofile % 36,6 norma 46-75 neutrofile tys/ul 2,25 norma 2,5 - 5,4 ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- i to jest jedyne badanie jakie mam bo tylko na takie dostalam skierowanie, prosze pomozcie mi w interpretacji, bo nie jestem pewna czy sie jutro dopcham, taka masakra po swietach jest u mnie w przychodni  ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- a w ogole obudziłam sie dzis z bolacym w okolicach stawów palcem (kciukiem) od reki i jak go dotykam (przesuwam po nim placem) to mam uczucie takiego nie wiem mega mega nieprzyjemnego dretwienia  wiem ze to pewnie nie ma nic wspolnego z potencjalna mono, ale wole napisac. Nie wiem czy kurde do lekarza z tym nie leciec, ale nie chce sie tez osmieszac ze polece na pomoc dorazna z uczuciem zdretwialego palca   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.