|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Nutramigen nierefundowany!!
Właśnie dowiedziałam się,że od poniedziałku nie kupię już nutramigenu ze zniżką bo nie będzie go na liście leków refundowanych. Mam kilka puszek zapasu ale niewiele
Chciałam by pediatra wypisała mi receptę na kilka opakowań ale nie ma mojej lekarki a inna stwierdziła,że mi nie wypisze bo nie ma zaświadczenia od alergologa Jestem podłamana... Ciekawe ,czy ktoś wogóle myślał tworząc tą ustawę o alergicznych dzieciaczkach , które teraz zostają bez mleka... no chyba,że będzie mamę stać na puszkę mleka za 30zł |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nutramigen nierefundowany!!
Brak mi słów.... Przecież żadna mama nie pozwoli, żeby jej maluch był głodny przez brak myślenia ze strony urzędników...
Masz możliwość pójścia do jeszcze innego pediatry w przychodni lub prywatnie??? Cieszę się, że moja córeczka powoli wyrasta z nietolerancji białka mleka krowiego ale w naszym przypadku to zupełnie inna historia-nie pijemy mleka, nawet poddanego hydrolizie
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Ja niestety też jestem załamana, ponieważ sama piję tę mleko. Jestem alergikiem i tylko takie coś mogę pic. Nie wiem co teraz zrobię, przecież nie będzie mnie stać na kupowanie w cenie 100%.
(---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
W mjej rodzinie pije jeszcze moja siostra, więc koszt jeszcze większy (A innego nie mozemy pic bo mamy silne alergie |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Nie, no ręce opadają. Jak mozna coś takiego zrobic rodzicom? Bez pojęcia sa ludzie, którzy te listę modyfikują.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Maria, a bebilon pepti?
Straszne rzeczy piszecie, moja córa też nutra piła, co za kretyni siedzą w ministerstwie... ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Bebilon Pepti też wywalony z listy!!! |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Bruno i ja pijemy od wielkiego dzwonu isomil ok 15 zł pusZka, ale ono jest sojowe
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Własnie miałam spytać co z tym Nutramigenem? No pieknie, tak myślałam, jak nie mogłam go znaleść na liście leków refundowanych. I jestem mocno wku....na!
Od stycznia 6 puszek to dla nas koszt 156 zł za niecały miesiąc! Z mojego punktu widzenia mogę się cieszyć (?) że mała ma już 10 miesięcy więc je też dodatkowe rzeczy ale te maluszki które nie mogą pić nic innego? |
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31280855]Maria,
Straszne rzeczy piszecie, moja córa też nutra piła, co za kretyni siedzą w ministerstwie...[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- [/QUOTE] tacy siedzą jakich sobie wybrał naród... teraz nie ma co rozpaczać
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
a mogę zapytać,gdzie to doczytałyście? Bo ja na stronie Ministerstwa Zdrowia widzę, że
§ 1. Ustala się wykaz chorób dla świadczeniobiorców chorujących na choroby zakaźne lub psychiczne oraz upośledzonych umysłowo, a także chorujących na następujące choroby przewlekłe, wrodzone lub nabyte: 47)zespoły wrodzonych defektów metabolicznych, alergie pokarmowe, biegunki przewlekłe, nie umiem otworzyć załącznika4, znajoma mi to wysłała- pisze tam,że nutra i pepti nadal refundowane. Nawet do ministerstwa dzwoniła w tej sprawie,bo jej to dotyczy.Nie siejcie paniki
RĄCZKI MALUTKIE, A CHWYCIŁY ZA SERCE NA CAŁE ŻYCIE... TRUDNO UWIERZYĆ, ŻE CIĘ NIE BYŁO... Edytowane przez 79 Marta Czas edycji: 2011-12-29 o 11:45 |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.tvn24.pl/12690,1729086,0,...wiadomosc.html
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
otworzyło mi ten załącznik 4
Jest tam nutramigen 1 i 2. w punkcie 47,podpunkty 7 i 8.
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
A na liście nie widzę ani nutra, ani pepti
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31283308]A na liście nie widzę ani nutra, ani pepti
[/QUOTE]na A2 jest bebilon pepti 1 i 2 i sojowy. jako dieta eliminacyjna mlekozastępcza. nutry też nie widzę. Marta a te załączniki skąd masz? bo mi ze strony MZ nie otwierają się załączniki ani z exela ani pdf. (pisze mi, że dokument uszkodzony)
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
w chromie pobrało mi. w firefoxie nie chciało. Ze stronki MZ
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie zamówiłam 10 puszek - bo już sama nie wiem co będzie - jedni tak jedni tak.
Nic tylko się dobic - 30 zł za puszkę - popier.dolony kraj! To fajki niech zdrożeją do 30 zł! jak dziecko nic innego pic nie może !
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
http://forum.gazeta.pl/forum/w,578,1...nych_2012.html
nie wiem już co myśleć |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
hmm, sprawdziłam w IE, otworzyło mi załącznik pdf ale nutramigenu nadal nie widzę
na www MZ jest obwieszczenie min.zdrowia i dwie wersje załączników- pdf i xls - to o tych mowa?
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...?kategoria=663 tu jest w załączniku lista
Bebilon Pept 1 i 2 jest refundowane Nutramigenu nie widzę, jest Nutison czy coś takiego. |
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie dzwoniłam do Ministerstwa Zdrowia, rozmawiałam z Panią która powiedziała że mleko Nutramigen nie będzie refundowane, ponieważ producent wycofuje się z produkcji tego mleka na Polskę. Ciekawe czyja to zasługa że akurat tylko na Polskę przestaje produkować???!!!!
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Dzwoniłam do Ministerstwa Zdrowia mleka Nutramigen nie będzie na liście leków refundowanych, powodem jest to że firma produkująca mleko przestaje je produkować do naszego kraju. Paranoja. Ciekawe czyja to zasługa że przestają do nas produkować???!!!
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...&my=&ma=019011
|
|
|
#24 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja dostałam z NFZ info, że będzie refundowany.
Cytat:
Patrzyłam na liste i nie ma Nutry, mejl piałam 2 dni temu z zapytaniem co będzie po Nowym Roku. Juz nic nie wiem. Tja 23 i tegoż dnia dostałam drugą odpowiedz na dodatkowe pytania i nikt nic nie powiedział Edytowane przez Scio Czas edycji: 2011-12-29 o 19:11 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale znalazłam na liście humana sl- w cenie niecałe 8zł za opakowanie
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
no to pięknie,bedzie kolejna batalia z moimi córkami....
kretynii
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
z glupien manki pytanie: nie ma tego mleka w krajach osciennych? w sensie, moja mama po wiele lekow jezdzi do cieszyna, bo po stronie czeskiej duzo taniej
moze tak sie da? przez internet jak ktos z suwalk? \probuje sie postawic w roli rodzica, ktoremu nagle sie koszt wykarmienia dziecka zwiekszyl drastycznie |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
skoro jak ktoś tu napisał, producent wycofuje się ze sprzedaży na Polskę to czy będzie szło w ogóle Nutramigen kupić /obojętnie czy z refundacją czy bez/.
Chyba, że ktoś poleci jakiś zamiennik - ale Pepti odpada bo wysypuje małego po tym, Humana SL odpada bo zawiera soję a mały ma nietolerancję na soję również - chyba wodę będzie pił! Jakiś kretyn tą listę robił! grunt że jest na liście Luteina która kosztuje grosze!
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.

(

24.03.2012