Mole ! :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-06, 16:08   #1
agatkaa44
Zadomowienie

Mole ! :(

Cześć Wszystkim !

Wczoraj zauważyłam w mojej bluzce,kupionej kilka dni temu robotę moli ;/
Natychmiast pooglądałam wszystkie rzeczy ,no i znalazłam jeszcze kilka dziurek w innych ciuchach. W tych,które wisiały w szafie. Te które były w szafce na półkach..u nich nic nie zauważyłam. Od razu wieczorem wzięłam się z mamą za robotę. Poleciałyśmy po zawieszki raid na mole,po kulki na mole,wymyłyśmy cały pokój,szafy,łóżko,za meblami,odsuwałyśmy wszystko,itp ( na szczęście mam mały pokój,więc nie było tak tragicznie jak brzmi ). W nocy spałam u mamy,bo u niej nie było moli,a rano wywietrzyłam pokój,meble,itp,pozabiera łam kulka na mole,gdyż miały okropny,duszący zapach i wyłożyłam wszędzie po kilku liściach laurowych( czytałam,że dobre na mole). A dzisiaj od rana wszystko piorę..już 3 pranie zaraz będę wyciągać ;/

No i mam dwa pytania:

1) Problem w tym,że widzę na ciuchach ewidentnie robotę moli,a żadnego fruwającego nie widziałam,w czasie naszego sprzątania,itp nie znalazłyśmy żadnego gniazda,itp.. no chyba ,że było na ciuchach tak niewidoczne,że nie zauważyłam. Ale nie mogę ich za chiny znaleźć ? Może ktoś wie dlaczego ? Możliwe,że nie mają swojego gniazda czy co ?

2)Jeżeli wymyłam wszystko,powiesiłam zawieszki na mole,jeszcze dam jakieś rzeczy przeciw molom,wypiorę wszystkie ciuchy,jutro jeszcze kupię spray na mole i popsikam z tyłu szafy i po listwach (bo czytałam,że mogę być gdzieś za listwami ) to myślicie ,że będzie ok ? czy coś jeszcze zrobić ?

Z góry baaaaardzo dziękuję !

Wish !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=29200695

WYMIANKA

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post30870031

Odpisz u mnie proszę

SZUKAM KSIĄŻEK DO BIOLOGII I CHEMII ORAZ CZASOPISM !

agatkaa44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-06, 23:27   #2
Sumi
Zadomowienie

Dot.: Mole ! :(

ciuch zżerają larwy moli a nie te latające, może na razie masz same larwy i dlatego nic Ci nie fruwa. A fruwające przyleciały np. z innego pokoju. Przejrzyj wszystkie szafki z ciuchami w domu.
Stary 2012-01-06, 23:48   #3
andune
Rozeznanie

i motki wśród ewentualnych robótek, i ręczniki... i w ogóle wszystko najlepiej. Ja kiedyś z niebotycznym zdumieniem znalazłam mola w biblii schował się pod okładką i usiłował papier wszamać...
Stary 2012-01-07, 00:43   #4
Inkarnatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andune Pokaż wiadomość
i motki wśród ewentualnych robótek, i ręczniki... i w ogóle wszystko najlepiej. Ja kiedyś z niebotycznym zdumieniem znalazłam mola w biblii schował się pod okładką i usiłował papier wszamać...

A tak na poważnie, to tak jak wyżej radzi Sumi, trzeba przejrzeć szafy i ubrania w całym mieszkaniu (a nie tylko w jednym pokoju).

Ja walczyłam kiedyś z molami spożywczymi... Dramat! Nikomu tego nie życzę

Inkarnatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 18:44   #5
kokosowa_nutella
Raczkowanie

Ja się zabiję....
Z molami walczyłam rok...
Teraz dwa miesiące(może nawet 3) miałam spokój.
Siedzę sobie na wizażu i mała kreatura właśnie mi przeleciała pod nosem..
Brak mi słów...idę obczaić plastry na mole

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Plastry puste,są tam tylko dwa stare mole ;/
Czemu to jedno licho tam się nie przylepiło,znów mam wizje nieprzespanych nocy,pogryzionych ubrań i dezyfenkowania całego domu octem.
Stary 2013-02-15, 13:13   #6
odsasadolasa
Przyczajenie

Cześć, jestem tutaj nowy więc nie będę specjalnie tworzyć/powielać nowego wątku na temat moli. Ale do rzeczy, mam podobny problem jak autorka i walczę z tym dziadostwem kilka tygodni i tutaj rodzi się moje pytanie, czy wkładki typu raid są cokolwiek warte?

Znalazłem tylko coś takiego w rossmannie,
http://www.rossnet.pl/Produkt/RAID-Z...owa,99584,1951

radźcie radźcie, bo kończą mi się pomysły
odsasadolasa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 13:18   #7
dacn
Zakorzenienie

Na mole na prawde raze wypróbować :
- szare mydło poupychane pomiedzy ubraniami
- lawendę (ususzoną)

a jak powyższe, fajne bo naturalne metody nie dadza rady zakupic zawieszki raid, takie jak zalinkowane lub inne. Papieru na mole nie polecam bo jest niewygodny, sie gubi, wypada, mozna go zabrać z ubraniami i ogólnie jestem na nie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-15, 23:51   #8
kokosowa_nutella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez odsasadolasa Pokaż wiadomość
Cześć, jestem tutaj nowy więc nie będę specjalnie tworzyć/powielać nowego wątku na temat moli. Ale do rzeczy, mam podobny problem jak autorka i walczę z tym dziadostwem kilka tygodni i tutaj rodzi się moje pytanie, czy wkładki typu raid są cokolwiek warte?

Znalazłem tylko coś takiego w rossmannie,
http://www.rossnet.pl/Produkt/RAID-Z...owa,99584,1951

radźcie radźcie, bo kończą mi się pomysły
Raid to molom tylko na zdrowie wychodzi.
Ja się obkupiłam w ROssmanach,myślałam że już po kłopocie,wydałam kilkadziesiąt złotych i w czasie tej "raidowej ochrony" mole zeżarły mi wszystkie bawełniane bluzki ;///

Najlepsze są lawendowe olejki,ocet i kulki i krążki na mole firmy Molan.
Stary 2013-02-16, 06:14   #9
Heroldin
Zakorzenienie

Moja sprawdzone (!) i jedynie skuteczna metoda na mole : późną wiosną / wczesnym latem na bazarkach / kramikach ulicznych sprzedawana jest w pęczkach roślina bagnem zwana. O taka : http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...UuGUeGX0-EEx9A
Kup parę pęczków, tyle ile masz przegród w szafie i w każdą część szafy włóż taki pęczek. Można i więcej. Zależy od funduszów. Roślina pachnie bardzo ładnie i działa do dwóch lat. Ja wymieniam każdego roku.
Działają, ale już z mniejszym skutkiem : liście laurowe
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-25, 14:44   #10
gosiek7777
Przyczajenie

Hej..

już rok 2025 a temat jakże aktualny

u mnie raz na jakiś czas cisza (brak moli / larw jakichkolwiek)
a po kilku kilkunastu tygodniach znów coś gdzieś lata
fakt że wieczorem też wlatują przez okna do domu różne stworzonka w tym mole , a u mnie się wietrzy często gęsto i poza komarami mogą wlatywać różne mole , ćmy , a jakże (...)

no i :
jak nie w sypialni , to w kuchni , jak nie w kuchni to u syna w pokoju
w szafie ostatnio leżał 1-en zdechły dokładnie w jakiejś szklance na dnie , bo tez trzymam w szafkach różne bibeloty kuchenne (suche, czyste) szklanki talerze etc.. ostatnio w garażu spotkałam 2

nosz ku... co się dzieje ?
raz z biedronki przyniosłam do domu musli z robalami jak otworzyłam paczkę foliową zeszłabym na zawał (...)
raz przyniosłam z innego sklepu bodajże lidl lub netto - paczkę kaszy z robalami .. blech...

dziś na allegro zamówilam zawieszki kulki zapachowe z Bros dokupię z Rapid - kolejne zawieszki
wymyję szafy gorącym octem + włożę w zakamarki listki laurowe
+ cytrynowe / pomarańczowe skórki , innego sposobu chyba nie mam , jedzenie sypie już od dawna mam w szklanych słoikach , ale powiem Wam że kiedyś w słoiku ( szklanym !) ze świeżymi suszonymi grzybami sezonowymi - znalazlam kilka zasuszonych robaków coś typu mole , i .. co Wy na to ?
mina mi zrzedla całkiem i sądzę że w walce z nimi jestem jakaś nieudolna (...)

jakieś pomysły moje drogie ?
gosiek7777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-28, 18:21   #11
Doris Day
Zadomowienie

Kulki cedrowe i cedrowy olejek eteryczny, jakis srodki zawieszone w szafie, wszedzie mnostwo welny a dzisiaj znalazlam mola akuat w pokoju gdzie trzymam wloczke. Moze ktos ma jakies pomysly na skuteczne odtsraszenie tego dziadostwa?

22.06.09 - start: zapuszczam i dbam o włosy

Co było, a nie jest,
nie pisze się w rejestr

Doris Day jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2025-06-29, 09:56   #12
rose97
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris Day Pokaż wiadomość
Kulki cedrowe i cedrowy olejek eteryczny, jakis srodki zawieszone w szafie, wszedzie mnostwo welny a dzisiaj znalazlam mola akuat w pokoju gdzie trzymam wloczke. Moze ktos ma jakies pomysly na skuteczne odtsraszenie tego dziadostwa?
Raid chyba nadal ma te specjalne zawieszki do szafy na mole?
rose97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-30, 20:59   #13
Doris Day
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rose97 Pokaż wiadomość
Raid chyba nadal ma te specjalne zawieszki do szafy na mole?

Mam zawieszki w szafie, ale mola znalalzlam poza szafa

22.06.09 - start: zapuszczam i dbam o włosy

Co było, a nie jest,
nie pisze się w rejestr

Doris Day jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości