|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Mole ! :(
Cześć Wszystkim !
![]() Wczoraj zauważyłam w mojej bluzce,kupionej kilka dni temu robotę moli ;/ Natychmiast pooglądałam wszystkie rzeczy ,no i znalazłam jeszcze kilka dziurek w innych ciuchach. W tych,które wisiały w szafie. Te które były w szafce na półkach..u nich nic nie zauważyłam. Od razu wieczorem wzięłam się z mamą za robotę. Poleciałyśmy po zawieszki raid na mole,po kulki na mole,wymyłyśmy cały pokój,szafy,łóżko,za meblami,odsuwałyśmy wszystko,itp ( na szczęście mam mały pokój,więc nie było tak tragicznie jak brzmi ![]() ![]() No i mam dwa pytania: 1) Problem w tym,że widzę na ciuchach ewidentnie robotę moli,a żadnego fruwającego nie widziałam,w czasie naszego sprzątania,itp nie znalazłyśmy żadnego gniazda,itp.. no chyba ,że było na ciuchach tak niewidoczne,że nie zauważyłam. Ale nie mogę ich za chiny znaleźć ? Może ktoś wie dlaczego ? Możliwe,że nie mają swojego gniazda czy co ? 2)Jeżeli wymyłam wszystko,powiesiłam zawieszki na mole,jeszcze dam jakieś rzeczy przeciw molom,wypiorę wszystkie ciuchy,jutro jeszcze kupię spray na mole i popsikam z tyłu szafy i po listwach (bo czytałam,że mogę być gdzieś za listwami ) to myślicie ,że będzie ok ? czy coś jeszcze zrobić ? Z góry baaaaardzo dziękuję ! ![]()
Agatkaa ; ** < 3 Wish ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=29200695 WYMIANKA ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post30870031 Odpisz u mnie proszę ![]() SZUKAM KSIĄŻEK DO BIOLOGII I CHEMII ORAZ CZASOPISM ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mole ! :(
ciuch zżerają larwy moli a nie te latające, może na razie masz same larwy i dlatego nic Ci nie fruwa. A fruwające przyleciały np. z innego pokoju. Przejrzyj wszystkie szafki z ciuchami w domu.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
i motki wśród ewentualnych robótek, i ręczniki... i w ogóle wszystko najlepiej. Ja kiedyś z niebotycznym zdumieniem znalazłam mola w biblii
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak na poważnie, to tak jak wyżej radzi Sumi, trzeba przejrzeć szafy i ubrania w całym mieszkaniu (a nie tylko w jednym pokoju). Ja walczyłam kiedyś z molami spożywczymi... Dramat! Nikomu tego nie życzę ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja się zabiję....
Z molami walczyłam rok... Teraz dwa miesiące(może nawet 3) miałam spokój. Siedzę sobie na wizażu i mała kreatura właśnie mi przeleciała pod nosem.. Brak mi słów...idę obczaić plastry na mole ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Plastry puste,są tam tylko dwa stare mole ;/ Czemu to jedno licho tam się nie przylepiło,znów mam wizje nieprzespanych nocy,pogryzionych ubrań i dezyfenkowania całego domu octem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Cześć, jestem tutaj nowy więc nie będę specjalnie tworzyć/powielać nowego wątku na temat moli. Ale do rzeczy, mam podobny problem jak autorka i walczę z tym dziadostwem kilka tygodni i tutaj rodzi się moje pytanie, czy wkładki typu raid są cokolwiek warte?
Znalazłem tylko coś takiego w rossmannie, http://www.rossnet.pl/Produkt/RAID-Z...owa,99584,1951 radźcie radźcie, bo kończą mi się pomysły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na mole na prawde raze wypróbować :
- szare mydło poupychane pomiedzy ubraniami - lawendę (ususzoną) a jak powyższe, fajne bo naturalne metody nie dadza rady zakupic zawieszki raid, takie jak zalinkowane lub inne. Papieru na mole nie polecam bo jest niewygodny, sie gubi, wypada, mozna go zabrać z ubraniami i ogólnie jestem na nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się obkupiłam w ROssmanach,myślałam że już po kłopocie,wydałam kilkadziesiąt złotych i w czasie tej "raidowej ochrony" mole zeżarły mi wszystkie bawełniane bluzki ;/// Najlepsze są lawendowe olejki,ocet i kulki i krążki na mole firmy Molan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja sprawdzone (!) i jedynie skuteczna metoda na mole : późną wiosną / wczesnym latem na bazarkach / kramikach ulicznych sprzedawana jest w pęczkach roślina bagnem zwana. O taka : http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...UuGUeGX0-EEx9A
Kup parę pęczków, tyle ile masz przegród w szafie i w każdą część szafy włóż taki pęczek. Można i więcej. Zależy od funduszów. Roślina pachnie bardzo ładnie i działa do dwóch lat. Ja wymieniam każdego roku. Działają, ale już z mniejszym skutkiem : liście laurowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Hej..
już rok 2025 a temat jakże aktualny u mnie raz na jakiś czas cisza (brak moli / larw jakichkolwiek) a po kilku kilkunastu tygodniach znów coś gdzieś lata fakt że wieczorem też wlatują przez okna do domu różne stworzonka w tym mole , a u mnie się wietrzy często gęsto i poza komarami mogą wlatywać różne mole , ćmy , a jakże (...) no i : jak nie w sypialni , to w kuchni , jak nie w kuchni to u syna w pokoju w szafie ostatnio leżał 1-en zdechły ![]() nosz ku... co się dzieje ? raz z biedronki przyniosłam do domu musli z robalami jak otworzyłam paczkę foliową zeszłabym na zawał (...) raz przyniosłam z innego sklepu bodajże lidl lub netto - paczkę kaszy z robalami .. blech... ![]() dziś na allegro zamówilam zawieszki kulki zapachowe z Bros dokupię z Rapid - kolejne zawieszki wymyję szafy gorącym octem + włożę w zakamarki listki laurowe + cytrynowe / pomarańczowe skórki , innego sposobu chyba nie mam , jedzenie sypie już od dawna mam w szklanych słoikach , ale powiem Wam że kiedyś w słoiku ( szklanym !) ze świeżymi suszonymi grzybami sezonowymi - znalazlam kilka zasuszonych robaków coś typu mole , i .. co Wy na to ? ![]() mina mi zrzedla całkiem i sądzę że w walce z nimi jestem jakaś nieudolna (...) jakieś pomysły moje drogie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Kulki cedrowe i cedrowy olejek eteryczny, jakis srodki zawieszone w szafie, wszedzie mnostwo welny a dzisiaj znalazlam mola akuat w pokoju gdzie trzymam wloczke. Moze ktos ma jakies pomysly na skuteczne odtsraszenie tego dziadostwa?
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Raid chyba nadal ma te specjalne zawieszki do szafy na mole?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Mam zawieszki w szafie, ale mola znalalzlam poza szafa ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.