|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy da radę przygotować się na ASP w pół roku?
Witam! Rok temu zdałam maturę, później dostałam się na studia językowe, jednak po kilku miesiącach zrezygnowałam, gdyż to jednak nie moja bajka. Zawsze ciągnęło mnie do sztuki, ale ponieważ zawsze uważałam, że nie mam szans dostać się na np. ASP, dałam spokoj i wybrałam studia, które okazały się kompletną klapą. Mam sporą wiedzę na temat architektury, interesuję się tym i chciałabym bardzo dostać się na studia architektury wnętrz. Problemem jest teczka. Zawsze robiłam całkiem fajne prace plastyczne, jednak nie nazwałabym siebie osobą ze specjanym talentem plastycznym. Poza tym nigdy nie uczyłam się rysunku, malarstwa. i tutaj moje pytanie: Czy osoba całkowice zielona jeśli chodzi o malowanie, szkicowanie itt jest w stanie osiągnąć poziom podobny, jaki reprezentuja kandydaci do ASP? ALE w pół roku! - tyle mi zostało mniej więcej do egzaminów. Czy przy dobrym nauczycielu i mojej pracy jestem w stanie osiągnąć na tyle dobry poziom żeby dostać się na ASP na architekturę wnętrz? mam na myśli miasta takie jak Kraków, Wrocław, Łódź...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy da radę przygotować się na ASP w pół roku?
Szczerze ? wątpie, jeśli nie masz żadnych podstaw to nie widze tego. Idź i zapytaj to szkoły rysunku ale raczej nie spotkasz się z entuzjazmem. Szczególnie, że celujesz w oblegane uczelnie.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jeśli nie masz żadnych podstaw to musisz znaleźć osobę,która będzie z tobą indywidualnie pracować-grupowe zajęcia przez pół roku nie dadzą efektu.
Jeśli masz masę samozaparcia to może się udać-ja przygotowałam znajomą od podstaw w 4 miesiące do egzaminu-z tym,że zdawała na kierunek nie związany z architekturą.Pracowałyśmy nawet 2-3 razy w tygodniu( weekendy wyrwane z życiorysu).Ważne ,żeby pracować z kimś regularnie i systematycznie. Oprócz teczki na rozmowie z jakich dziedzin jest egzamin praktyczny? Na jaką uczelnie chcesz zdawać.Łatwiej jest znaleźć "nauczyciela" w większych miastach...
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
moj brat 2 lata sie uczyl rysunku do przygotowania teczki i na egzamin.
ja nie widze mozliwosci zrobienia tego w pol roku .
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Według mnie nie dasz rady... Mam znajomych, którzy na ASP wybierają się po liceach plastycznych i mają wielkie wątpliwości, czy się dostaną. :/ Może wyluzuj i faktycznie postaraj się przygotować porządnie na egzamin w 2013? To już bardziej realne.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Witaj!
Ja zdawałam na ASP na Grafikę w Gdańsku jakieś 7 lat temu. Od zawsze talent miałam, rękę do rysunku, szkicu itp.. Rok przed maturą/ składaniem papierów zaczęłam się "przygotowywać" pod okiem kwalifikowanej plastyczki, też po ASP w Gda. Zrobiłam teczkę itp. Pojechałam i oczywiście klapa ![]() Nie zakwalifikowałam się nawet do 2 etapu. Poczułam się strasznie dziwnie ze swoją śmieszną teczką na tle tych wszystkich "samych swoich". Tylko co zauważyłam- prace "dopracowane" odpadały, natomiast im większe "bohomazy" szurnięte wizje i szalone kreski przechodziły. Nie chcę Cię zniechęcać, absolutnie- zaznaczam tylko, że nie trzeba być ładnie dopracowanym, by się dostać. Trzeba mieć mega wyobraźnię, jakiegoś rodzaju "pindolnika" w głowie i przelewac szaleństwo na papier. To działa na egzaminatorów. Ale wiem, że w pół roku nie ma szans na wypracowanie w sobie takiego czegoś- takiej swobody uplastycznienia swoich myśli i wizji. Bo szczerze mówiąc- chodzi w tym wszystkim właśnie o to, by ręka automatycznie podążała za myślami, a nie wypracowała się na ładnych aktach/ rysowaniu natury. Na przeglądzie teczek zauważyłam też, że nie przeszedł NIKT, kto nie zdawał już tak po kilka razy, nie chodził na rysunki "znanych" profesorów. Wydało mi się wtedy to strasznie.. instrumentalne i trochę przykre. Bardziej poradziłabym Ci odwiedziny tej uczelni, popytanie może starszych roczników, czytanie forów uczelnianych i żebyś zaczęła "żyć życiem i atmosferą" tej uczelni/ kierunku. Możesz wówczas podpatrzyć jak studenci wykonują prace, jaki charakter ma tematyka... To baaardzo pomoże (nie będzie takiego stresu i niepewności przy egzaminie, bo będziesz tak jakby już "członkiem" wcześniej), będziesz wiedziała kto jest od czego, jakich prof możesz popytać i o co, kto może Ci pomóc, a kogo lepiej nie pytać o nic. W takim trybie bardziej proponowałabym zdawanie za rok, jak będziesz na gruncie swojskim już. Tego naprawdę nie da się porównać z przyjściem "na sucho" na egzamin ze swoją małą teczką.. Mimo wszystko- próbuj, powodzenia!! ![]()
![]() Edytowane przez Y a s m i n e Czas edycji: 2012-01-12 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
nie dasz rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
znam osobę, która w pół roku dała radę przygotować się na architekturę na pwr. Ale to była masakra, pół roku wyjęte z życiorysu praktycznie. Przy ogromnej pracy własnej możesz mieć szanse...
ale dobrze też nastawić się trochę jak na taki próbny egzamin, żebyś się nie rozczarowała porażką.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że nie dasz rady w pół roku. Chodziłam na rysunek z ludźmi, którzy rysowali świetnie, przygotowywali się 2 lata i się nie dostali, na roku też mam parę takich osób, po plastyku też się na ASP nie dostawali. Zgadzam się też z Yasmine, pięknie to ujęłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
EDUkator
|
Jestem ze śląska, moja koleżanka co sobotę dojeżdża na zajęcia z rysunku do Warszawy (II LO), też się wybiera na architekturę i mimo tego, że ma jeszcze dużo czasu, to zaczyna się martwić, bo mówi, że są tam osoby zdecydowane już na architekturę i już na kursie, a są w III klasie gimnazjum(!).
Więc bierz się do roboty i nie będę Ci mówić, że na pewno nie dasz rady, ale napiszę szczere: Powodzenia! ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jeżeli masz jakieś podstawy rysunku i coś, co niektórzy nazywają 'talentem', to się da - ale jedynie na indywidualnych zajęciach z dobrym nauczycielem, oczywiście ciężko pracując na to.
Jeżeli zaś nie miałaś ołówka w ręku, lub nie rysujesz na co dzień - będzie bardzo ciężko, wręcz jest to niemożliwe. Nie da się raz dwa nauczyć podstaw rysunku, co dopiero osiągnąć zadowalający poziom. Zależy też, w jakim mieście wybierasz się na uczelnię. Te mniej oblegane na pewno będą miały niższe poprzeczki, na tych najpopularniejszych nawet bardzo zdolni odchodzą z kwitkiem. I mówię tu zarówno, jeżeli chodzi o egzaminy czysto rysunkowe/malarskie, jak i te na architekturę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Jezeli przygotujesz teczke i wybierzesz malo oblegany kierinek czemu nie?
<link> Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-08-24 o 17:33 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Ja zaczynałam naukę malarstwa i rysunku 8 miesięcy przed egzaminami. Wyrobiłam się i z teczką i dostałam się za pierwszym razem. Więc myślę, że to indywidualna kwestia i ile pracy w to włożysz ...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez justssa Czas edycji: 2019-08-09 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Tak jak wyżej - więcej wiary i pracy, bo szkoda czasu siedzieć na forum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:38.