|
|||||||
| Notka |
|
| Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
studia podyplomowe - dofinansowanie
Kwalifikacje zawodowe wciąż trzeba podnosić, by móc łatwiej mieć w życiu (wiadomo o co chodzi). W tym roku zaczynam magisterium, jednak chciałabym jeszcze w międzyczasie zrobić jakieś podyplomówki do zawodu. No niestety jak u wielu, u mnie również z pieniędzmi na to wszystko jest krucho...
Wiem, że jak na rekrutację 2012 to jeszcze dość wcześnie, ale rozglądałam się już po różnych stronach internetowych w poszukiwaniu studiów podyplomowych dofinansowanych przez Unię Europejską. Swego czasu kierunków takich było mnóstwo... teraz jakoś trudniej. Tym bardziej, że ja mam za sobą studia humanistyczne, pedagogiczne. Czy nie wiecie może, gdzie dokładniej można znaleźć informacje na ten temat? Jak to w ogóle wygląda, że dostaje się dofinansowanie... czy można np. wybrać sobie jakieś studia podyplomowe a potem pisać podanie z prośbą o dofinansowanie, czy tylko wybrane kierunki mają ten przywilej i z góry są oznaczone jako dofinansowane? |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: studia podyplomowe - dofinansowanie
Tez szukalam/szukam, ale z tego co widze to dofinansowania sa, ale dla osob ktore np. pracuja w danym zakladzie, albo sa nauczycielami ZATRUDNIONYMI gdzies w jakiejs szkole. Ja jestem mgr, szukam pracy i tez mysle ze robilabym teraz jakies podyplomowe, ale mam problem bo nie wiem jakie, a po 2 chcialabym zeby byly dofinansowane itp ale widze, ze cos ciezko z tym..
jak cos znajdziesz, daj znac
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mi Pani w PUP powiedziała, że robią akcje dofinansowania całości albo połowy do podyplomówki pod warunkiem, że:
- jest się bezrobotnym - wykaże się, że szuka się aktywnie pracy i nie przynosi to efektów (czyli pracy nie ma w zawodzie) - kierunek jaki wybieramy da nam spore szansę na zdobycie pracy (czyli podyplomówka jest przyszłościowa). W razie gdyby dostało się pracę w czasie trwania podyplomówki to i tak dofinansowują całość. Można też starać się o takie dofinansowanie już w trakcie studiów ale nie zwrócą kosztów już poniesionych. Pani nie wspomniała, że są wybrane podyplomówki, które mogą być dofinansowane - ważne aby dobrze to umotywować i zapewnić, że znajdzie się potem pracę. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
hmm a to ciekawe, musze sie zapytac o to w moim PUPie . Pytalam sie narazie o kursy doszkalajce i u mnie sa organizowane dwa, wiec myslalam ze moge sie na 2 zapisac, na co Pani mi powiedziala, ze przysluguje mi jeden kurs na ROK.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
na stronach konkretnych uczelni są informacje o dofinansowaniach z UE.
na liście studiów podyplomowych danej uczelni jest po prostu dopisana z boku informacja, że dany kierunek dofinansowywany jest ze środków UE - spotkałam się już z tym kilkukrotnie i jednocześnie zauważyłam, że na stronach, związanych z Europejskim Funduszem Społecznym, nie było o nich ani słowa. tak, więc radzę poszukać na stronach uczelni w Twojej okolicy ![]() jeśli skorzystasz z tej opcji to nie możesz wybierać kierunku - po prostu jedne mają dofinansowanie, inne nie i tych pierwszych jest o wiele mniej (raczej pojedyncze przypadki). kilkoro moich znajomych, robi lub robiło takie podyplomówki i w każdym przypadku warunkiem dofinansowania jest minimum 80% frekwencji na zajęciach. jeśli go nie spełnimy, musimy zwrócić 100% opłaty za studia. |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli mieszkasz w wschodniej części Polski to możesz zapisać się na kurs lub studia, które są dofinansowane z UE. Wpisz w googlach hasło INWESTYCJA W KADRY. Dlaczego napisałam, że wschodniej, bo tam jest najwięcej ofert na dofinansowanie. A jeśli chodzi o Urząd Pracy to idź teraz się dobytać, bo teraz przyznano im pieniądze na kursy, staże i studia itp. A są też studia, które można zacząć od lutego lub marca.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
W PUP będę mogła zapisać się dopiero w lipcu (jako, że jeszcze studiuję) więc wtedy tam przypatrzę się jakie oferty mają... choć u nas też jest strasznie ubogo pod tym względem.
No na Wschód mi daleko, ale dziękuję za rady.... będę dalej szukać, wiem właśnie, że tych kierunków dofinansowanych jest coraz mniej. Jeszcze parę lat temu na kierunki pedagogiczne, były całkiem niezłe dofinansowania, teraz już ze świecą szukać. No nic.... uparta jestem, to może w końcu coś wyłapię ![]() A może wiecie, gdzie można zrobić też fajne tanie kursy, szkolenia... ale np. garncarstwa, rzeźbiarstwa, decoupage itd., itp.... Teraz każda umiejętność ogromnie się przydaje, szczególnie w moim zawodzie.... (a tak w ogóle, to ja ze Śląska )
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
kursy często są w Metisie ( Katowice), pisze,że dla czynnych nauczycieli ale nie wiem,czy to restrykcyjnie przestrzegają... Ja byłam na kilku, polecam np robienie biżuterii, filcowanie. BARDZO fajna kobieta prowadzi
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
Jeśli chodzi o dofinansowanie studiów podyplomowych z urzędu pracy to w moim up , to nie taka prosta sprawa . Żeby je dostać w moim up, muszę zadeklarować we wniosku o dofinansowanie, że po ukończeniu studiów podyplomowych założę własną działalność albo na pewno za rok po ukończenia studiów jakiś pracodawca mnie zatrudni. Paranoja. Rok wcześniej mam już wiedzieć, że pracodawca jakiś za rok mnie zatrudni, (chyba na normalną umowę ) by dostać dofinansowanie. Myślałam ,że biorą pod uwagę niskie dochody, a tu nie.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
gothic na wschód tak daleko to nie masz. To tylko 5h jazdy
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
maiti ja rozumiem, że Wschód niedaleko, 5h to niewiele tym bardziej, że podyplomówki są 1x/2x w tyg. Ja to nawet pojechałabym do Stolicy albo nad morze, byleby mieć tańsze te podyplomówki, no ale i tak, i tak trzeba zapłacić za przejazd, który szczególnie tani nie jest.... więc nie wiem czy nie wyjdzie mnie jednak taniej zwykła podyplomówka bez jakichkolwiek ulg... no ale oczywiście w swoim czasie wszystko to sprawdzę.
Tajkuna no właśnie, żeby mieć tę pracę w zawodzie, albo w ogóle znaleźć jakiś etat, to już pal licho z wielkością tego dofinansowania. A co do PUP, to dokładnie to samo mi powiedzieli, a nie chciałabym, żeby na koniec jeszcze musieć płacić, bo okazało się, że pracy nie ma. |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Przy dofinansowaniu z PUP wybiera się kierunek jaki się chce pod warunkiem, że są bardzo duże szanse na znalezienie pracy a nie wybiera się taki bo takie mam się już studia i taką podyplomówkę wezmę (skoro studia nie dały mi pracy to ten sam kierunek podyplomówki jest bez sensu). Dlatego ja, choć jestem po pedagogice, idę na BHP (obecnie robię technika BHP - jeszcze semestr - i już powinnam mieć łatwiej z pracę, dla specjalistów czyli po podyplomówce co i rusz widuję oferty pracy a gdy zmieni się rozporządzenie w 2013 to będę przebierać w ofertach - oby, takie są przynajmniej założenia wszystkich BHP-owców w koło). Dlatego nie obawiam się, że pracy nie dostanę a gdyby już to mam w rodzinie kilka osób z własną firmą i myślę, że poratowaliby mnie umową o pracę gdybym już faktycznie w ciągu roku nie dostała pracy i miałabym zwrócić koszty.
Najpierw trzeba zrobić rozeznanie w rynku pracy by wybrać kierunek z dofinansowania. Warto teraz też korzystać z programu na edukację i bezpłatne policealne szkoły, teraz jest ostatni dzwonek na darmowe kierunki bo już tylko w tym roku są bezpłatne kierunki (oczywiście nie wszystkie). A policealna daje czasem więcej wiedzy niż studia (papier oczywiście jest mniej wart niż dyplom) i warto może doszkolić się też tam. |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
gothic ja żartowałam sobie z tymi 5 h. Są to moje rodzinne strony. dlatego rzuciłam hasło, że daleko nie jest. To by było bezsensu by dojeżdżać tak daleko na studia. Koszt dojazdu+nocleg+wyżywienie +kserówki i wcale tak tanio by nie wyszło.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze rok do tyłu na uniwerku wrocławskim była finansowana podyplomówka z wczesnoszkolnej i przedszkolnej. Doszły mnie słuchy (od mojej promotor), że w roku akademickim 2012/13 być może też będzie finansowana.
Modle się o to... ![]() U mnie w PUP to też wcale nie taka łatwa sprawa z dofinansowaniem.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Sophie24 no właśnie dzięki tym bezpłatnym szkołom jestem już technikiem usług kosmetycznych a niedługo technikiem administracji i prawa... teoretycznie moje szanse na znalezienie pracy powiększają się. Mimo wszystko chodzi o to, że chciałabym zrobić podyplomówkę z kierunku pokrewnego mojemu ponieważ to jest poszerzenie moich kompetnecji a im więcej mam fakultetów w ręku, tym prędzej dostanę pracę w zawodzie... tak powiedział mi dyrektor jednej placówki... no ale PUP ma swoje zasady, wiem wiem.... no zobaczymy
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam również czytanie/przeglądanie portali lokalnych. Nie wiem jak to jest w mniejszych miastach, ale w moim dużym (Łódź) właśnie w takich miejscach są często informacje o dofinansowaniach. Osobiście w ten sposób znalazłam informację. Odsyłała ona do stron uczelni - w moim przypadku była to Politechnika Łódzka, gdzie znajdowały się wszelkie informacje jakie warunki trzeba spełniać, gdzie się zgłosić i co wypełnić. Przeszłam rekrutację (polegała ona na złożeniu podania i spełnianiu wymogów formalnych - po tym decydowała kolejność zgłoszeń) i udało mi się w "drugim rzucie". Skończyłam dzięki temu roczne studia podyplomowe dofinansowane w 80% (20% - ok. 700zł pokryłam sama). Niestety nie orientuję się jak to wygląda w przypadku dofinansowania z PUPu.
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
http://www.inwestycjawkadry.info.pl/..._lista.html?&f[search]=&x=50&y=18&order[range]=efs&order[axis]=a
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Polecam odwiedzić strony:
https://soup.studia.edp.org.pl/ http://www.mechatronikinformatyk.edu.pl/ http://www.zawody.przyszlosci.edu.pl/
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Zamierzam składać papiery o dofinansowanie studiów podyplomowych w up Warszawa. Pani powiedziała ze w tamtym roku -2012 dostało 50 osób część z nich po połowie. Być może studia pomogą.Czy ktoś składał może dokumenty , jakie pytania zadawane były podczas rozmowy z pracownikiem ? czy długo trwało ?dzieki za odp
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewuszki!
Co roku uczelnia WSB na stronach ogłasza możliwość zapisów na studia podyplomowe różnego typu, dofinansowane przez EFS. koszt to nie 4800 zł, a 750 zł Więc warto polować, ale trzeba spełnić parę warunków - np. studia podyplomowe z controllingu wymagają ok. 40 h rachunkowości podczas studiów wyższych, które kandydat ukończył
|
|
#21 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

jak cos znajdziesz, daj znac