|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ciuszki dla noworodka
witam swoje pytanie kieruję do mam które maja juz doświadczenie w ciucholandii maluszków. Jestem oczekująca mamą, juz na dniach synu powinień przyjść na świat. ale dręczy mnie jedna rzecz, ciuszki jakie mam dostałam wszystkie od cioci zza granicy i jak zauważyłam i sama ciocia potwierdziła wszystkie śpiochy sa zapinane z tyłu ale z klapką na pupie, czy któras miała do czynienia z takimi i czy to wygodne, bo ciocia twierdzi-bo zajmuje sie tam dziećmi że do przebrania tylko odpiąć wystarczy klapę i można przwijać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ciuszki dla noworodka
Dla mamy może i wygodne, ale dla dziecka na pewno nie
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() też uważam że wszystkie ubranka zapinane z tyłu nie są komfortowe dla samego maleństwa..( śpioszki,koszulki czy pajacyki) noworodek praktycznie cały czas śpi ( leży) i uwierać go mogą zapinki.. jeśli chodzi o pomoc mamie to może śpioszki rozpinane w kroku.. chyba bardziej wygodne ![]() życzę szczęśliwego rozwiązania i jak najmniej bolesnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Miałam jedne takie śpioszki i mi totalnie nie pasowały, ciężko je zakładać a i małej było niekoniecznie wygonie, najfajniejsze są rzeczy zapinane w kroku.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dokładnie tak. Miałam kiedyś pajacyk zapinany z tyłu, ale rozmiar 74 albo 80, już nie pamiętam dokładnie. Zosia nie bardzo chciała w nim spać, tzn. budziła się co kilka minut i wtedy stwierdziłam, że powodem mogą być właśnie te zatrzaski, które ją uwierają, a ona spała wtedy głównie na pleckach.
Jeśli chodzi o pajace, najlepsze są te rozpinane na całej długości z przodu i w kroku. Śpioszki też najlepiej rozpinane w kroku, wtedy można dziecko przewinąć bez zdejmowania wszystkich ciuszków. Body i koszulki najlepsze są zapinane kopertowo, maleństwo strasznie nie lubi zakładania czegokolwiek przez główkę. Albo nie wiem, może moja taka wybredna była ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja mam czwórkę maluchów i nie znosiłam rzeczy zapinanych na plecach
według mnie nie wygode do zakładania noworodkowi a i sam dzieciaczek przynajmiej moje źle się w nich czuły uwierały w plecki najlepsze śpiochy rozpinane w kroku i bodziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja też kupiłam kilka takich i w ogóle nie nosiłam. Raz próbowałam założyć- śliczne śpioszki z kłapouchym, w których zakochałam się w sklepie, ale jak zaczęłam to zapinać, oglądać i dumać to szybko ściągnęłam i tak wyglądała nasza przygoda z tego typu rzeczami. Szybciej się skończyła niż zaczęła
![]() ![]() Jednak dziecko za dużo czasu spędza na pleckach żeby mieć atrakcje pt. wbijające się paski, zatrzaski itp. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Definitywnie mowie "Nie" ubrankom zapinanym na plecach dla tak malego dziecka. Mam tu na mysli rowniez bluzeczki. Misia wlasciwie do rozmiaru 74 nosila tylko bodziaki i bluzeczki rozpinane przy szyi - tutaj uwaga do bodziakow z zakladkami - lubia sie rozjezdzac na ramionkach.
Spodenki najlepiej dresowe, zadnych dzinsow. Ogolnie u nas nie sprawdzily sie rowniez wiazane kopertowe bluzeczki czy nierozpinane w kroku spiochy. Jesli chodzi o te pajacyki, o ktorych piszesz to wcale nie jest tak wygodne bo maluszek na poczatku niechetnie lezy na brzuszku, a tak musisz go odwrocic na brzuszek, zeby rozpiac klape. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja dzisiaj zalozylam pierwszy raz takiego pajaca rozpinanego z tylu na pleckach i z klapka (to byl prezent) i dla mnie wcale to nie jest wygodniejsze, bo do tego jeszcze bodziak i pampka owszem mozna podlozyc po odpieciu samej klapy, ale musialabym zaklejac na wyczucie, bo brzuszka nie widzisz i ciezko sie do niego dobrac, zeby tego pampersa ulozyc.
No i do tego wlasnie to zapinanie na plecach jest niezbyt komfortowe dla malucha. Te ciuszki chyba projektowal ktos kto nie ma dzieci ![]() U mnie najbardziej sprawdzily sie kopertowe bodziaki i polspiochy lub pajace rozpinane w kroku i z przodu, a z "wyjsciowych" wszelkie spodenki na gumce (latwo sie zaklada) - zadne cuda na guziki i nierozciagliwe.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja tez dostałam kilka takich ubranek.. i niestety ale nie zakładałam!!
A na szczescie dla dziecka, pochowałam zanim sie maleństwo urodziło
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też dostałam kilka takich śpioszków, nie wiem kto to wymyślił, szczególnie dla niemowlaczka który leży cały czas. Niepraktyczne i niewygodne, ja nie ubierałam małej.
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja powiem, że moje dziecko śpi tylko na brzuchu i nosi do spania pajace zapinane z przodu i jakoś jej nie przeszkadza ...
pewnie zależy od dziecka ... ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- jeśli chodzi o wygodę matki- na pewno te zapinane z przodu są lepsze, ale to nie znaczy że trzeba inne wyrzucić ![]() może Tobie nie będą sprawiać aż takiego problemu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
a moja córcia w pajacach to tylko śpi..
w dzień bodziak,rajstopki i sukieneczki albo getry/bluzeczki, na wyjście jeansy na rajstopki teraz zimą albo jakieś inne spodenki.. nie wiem czy to kwestia firm-jak szyją...ale mojej córci nic się nie odbija.. ![]() a mi nie robi różnicy większej co jej zakładam ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mi też nie odpowiadały pajace zapinane z tyłu.
najlepsze są pajace rozpinane z przodu na całej długości - early days, mothercare. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Noworodkowi bym chyba nie założyła czegoś zapinanego na plecach, bo wydaje mi się to nie wygodne.
Poza tym na pewno dla matki to nie jest wygodne do ubrania. Teraz moje dziecko w nocy śpi w pajacach zapinanych z przodu, śpi praktycznie większość czasu na brzuchu i nic jej się nie odciska itp.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
I ja jestem przeciwna zapięciom z tyłu u tak małego dziecka. Sama bym nie czuła się dobrze gdyby mi się coś w plecy "wbijało" a cóż taki maluszek. Nawet pediatrzy nie zalecają takich ubranek.
Nawet jeżeli pajace są zapinane z przodu a dziecko śpi na brzuchu to nie jest to pozycja stale "przyklejona" do podłoża i nie jest równoznaczna ze spaniem na plecach.
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Temat klapki na pupie wyczerpany ja tylko podkreślę uwagę o bodziakach. Ja mam pełno tych z zakładkmi i szlag mnie trafia z nimi. Więcej takich nie kupię.
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
malenstwo ciezko ubrac w takie zapinane na pleckach, a ponadto i jemu jest niewygodnie w takim spac, a wiadomo ze noworodek glownie spi. Wiec ja takim wynalazkom mowie NIE. A jak spiochy to tylko takie rozpinane w kroku, innych niet. W domu moja panna jest teraz w rajstopkach i body i najwygodniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Najlepsze są body i śpioszki rozpinane w kroku.
Nie wydaje mi się aby śpioszki zapinane na plecach były wygodne dla maluszka.Ja na guzikach nie chciałabym leżeć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.