e-booki czyli książki, ale inne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-21, 12:40   #1
Poczytajto
Przyczajenie

e-booki czyli książki, ale inne

No właśnie, jak w temacie.
Czy spotkałyście się już z tym pojęciem i jak bardzo jest Wam ono znane.
Czytałyście może już jakąś książkę w tym formacie i jakie są Wasze wrażenia?

Na komputerze, komórce, czytniku?

A może jednak wolicie usiąść w fotelu przy kominku i poczuć zapach i szelest kartek?
Poczytajto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 18:32   #2
tekila901
Zakorzenienie

Dot.: e-booki czyli książki, ale inne

Cytat:
Napisane przez Poczytajto Pokaż wiadomość

A może jednak wolicie usiąść w fotelu przy kominku i poczuć zapach i szelest kartek?
przeczytałam kilka książek na komputerze. nie jest to fajne doświadczenie - dzięki brzęczącemu wiatrakowi w laptopie nie byłam w stanie się całkowicie skupić na treści i przenieść w świat książki, przez światło monitora z czasem zaczęły mnie boleć oczy - mimo, że ekran był trochę przyciemniony (jak jest za ciemny to z kolei nic nie widzę).

niestety nie posiadam czytnika ebooków. jak dla mnie jedyną poprawną wersją książki jest ta papierowa.
Stary 2012-02-21, 20:17   #3
mala_aga
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
przeczytałam kilka książek na komputerze. nie jest to fajne doświadczenie - dzięki brzęczącemu wiatrakowi w laptopie nie byłam w stanie się całkowicie skupić na treści i przenieść w świat książki, przez światło monitora z czasem zaczęły mnie boleć oczy - mimo, że ekran był trochę przyciemniony (jak jest za ciemny to z kolei nic nie widzę).

niestety nie posiadam czytnika ebooków. jak dla mnie jedyną poprawną wersją książki jest ta papierowa.
Tu się z Tobą zgodzę, czytanie książek na ekranie komputera trochę męczące, dlatego ma jedynie sens posiadając czytnik, który to jest dość drogim póki co urządzeniem. Nie świeci światłem, nie męczy wzroku.
Sądzę, że przyjdzie czas, że czytniki będą sprzedawane w przystępnych cenach jak ma się to za granicą, bo póki co książki w wersji elektronicznej są tańsze od ich wersji papierowych.

Rozumiem zwolenników tradycyjnych wydań, ale książki lekkie, beletrystyka (które czyta się jednym tchem w przeciągu kilku godzin) powinna być czytana w wersji elektronicznej a nie papierowej. To pozycja do której się prawdopodobnie już nie wróci a zajmuje miejsce na półce. Jeśli koszt książki w wersji elektronicznej wynosi od 1zł do powiedzmy 10zł to preferuje taką książkę.
mala_aga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 21:24   #4
ilkas
BAN stały

Kiedyś myslałam że ebooki to nie dla mnie ! Do czasu...aż kupiłam sobie czytnik
Co prawda mam go dopiero jakos od miesiąca, ale czytam teraz na nim non stop. Obecnie pochłaniam chyba piątą juz książkę.
Hm, owszem czasem brakuje mi przede wszystkim zapachu książek...ale w moim wypadku - dałam radę się przestawic na ebooki.
ilkas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 05:52   #5
granatowyprawieczarny
Rozeznanie

Ja też mam czytnik i go uwielbiam Wcześniej też czasami czytałam na kompie. Nadal lubię ,,normalne'" książki, ale mam dziwne wrażenie, że na czytniku czyta mi się o wiele szybciej (mój znajomy ma podobne)
granatowyprawieczarny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 19:49   #6
Ayati
Rozeznanie

Ja czytam na telefonie, szczególnie te tytuły które są trudno dostępne w bibliotece, a jestem w stanie znaleźć ebooka. Brakuje tej magii przewracanych kartek, ale fakt że mogę czytać w szkole, autobusie, czy w środku nocy nie włączając światła jest wystarczającym plusem
Ayati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 09:45   #7
Moniaa26
Przyczajenie

Ja również mam wrażenie że na czytniku szybciej się czyta.. Szkoda tylko że jeszcze tak mało książek jest w formie elektronicznej. Dużym plusem jest to, że są tańsze ( jak na razie) oraz można mieć nowości, których nie ma w wersji papierowej. Teraz czytam Potrawka z surojadki Sylwii Kokot- Martin.

Moniaa26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 18:17   #8
Syringa
Zakorzenienie

GG do Syringa

Na komputerze czytać nie lubię, głównie ze względu na to, że mam w domu jedynie stacjonarny i ciężko jest przy nim o wygodną pozycję do wielogodzinnego siedzenia. Książki generalnie uwielbiam, czytam bardzo dużo... i bardzo dużo książek kupuję.
Lubię mieć "swoje", bardzo często z samej tylko potrzeby posiadania W tym względzie jestem tradycjonalistką - jeśli kupuję książkę, to lubię ją sobie "pomacać", powąchać, przekartkować abstrahując już od innych kwestii.

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć

Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 18:37   #9
madana
Zakorzenienie

Na komputerze nie czytam, bo męczą mi się oczy, ale od 8 miesięcy mam czytnik Onyx Boox i kocham go miłością wielką zupełnie inne doświadczenie, nie męczą się oczy, bo tam ma zastosowanie e-papier, nie ma efektu odbicia.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 21:00   #10
a34
Zakorzenienie

Uwielbiam książki w tradycyjnej formie, mam ich sporo i ciągle kupuję nowe. Te, które są do jednorazowego przeczytania, mam w formie ebooków i używam czytnika. Mam go też ze sobą prawie zawsze poza domem, odpada problem ciężaru i decydowania się na zabranie jednej książki.
Czytnik a monitor to niebo a ziemia
a34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 21:20   #11
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poczytajto Pokaż wiadomość

Spotkałam się, ale tylko wtedy,m gdy musiałam czytać coś na uczelnię, a nie było dostępne inaczej. Ale takie czytanie było bardzo męczące i nie dla mnie. Czytałam wtedy na komputerze. Dlatego ja czytam książki, które kupię lub wypożyczę w bibliotece i dla mnie jest to najlepsza forma, na pewno nie porzucę jej na e-booki i nie zacznę ich czytać- po prostu nie dla mnie.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 20:32   #12
UserOne
Rozeznanie

e- booków przeczytałem w swoim życiorysie sporo, ale raczej pozycje techniczne i w takiej roli ebooki sprawdzają się świetnie.
Natomiast jeśli chodzi o inny typ literatury to: nie dziękuje.
Poza tym co pisano wyżej to książka musi - jak dla mnie - mieć zapach papieru, i tą przyjemność dotyku i przekładania kartek.
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 22:50   #13
nosfera
Raczkowanie

Ja e-booki uwielbiam czytam na moim czytniku Świetnie się czyta belerystykę, lekką literaturę itd. Kiedyś próbowałam czytam na ekranie komputera ale to nie to - szybko oczy się męczą. Szkoda tylko że na czytniku kiepsko się sprawdzają pozycje naukowe(wzorki, wykresy itd) i lepiej to czytać wtedy na ekranie. A wersje papierowe ? Tylko jak nie ma wersji elektronicznej to wtedy wącham ten niezapomniany zapach papieru
nosfera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 11:06   #14
wesna
Wtajemniczenie

Zauważyłam taką zależność, że jeżeli ktoś nigdy nie czytał książek na czytniku (mówię tutaj o czytniku z prawdziwego zdarzenia, takim z technologią e-ink), to jest przeciwnym wszelkich e-booków.
Jeżeli natomiast miał okazję czytać coś na czytniku, to przepadł i idealnie jest w stanie te dwa światy ze sobą zrównoważyć

Ja również bardzo lubię zapach papieru, przekładanie kartek i magię książki, ale jestem zafascynowana moim czytnikiem . Ostatnio czytałam biografię Steve'a Jobsa (700 stron żywej wagi!) i nie byłam w stanie zabierać jej ze sobą do komunikacji miejskiej Nagrałam więc na swój czytniczek i była jak znalazł
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 18:29   #15
UserOne
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Ostatnio czytałam biografię Steve'a Jobsa (700 stron żywej wagi!) i nie byłam w stanie zabierać jej ze sobą do komunikacji miejskiej Nagrałam więc na swój czytniczek i była jak znalazł
To prawda w "warunkach bojowych" e-booki sprawdzają zdecydowanie lepiej. Swoją drogą ciekawe jak będzie wyglądać sytuacja na rynku, czy papierowe książki go utrzymają, czy może zaczną tracić na rzecz e-booków. A może elektroniczne książki nie odegrają większej roli ?
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 20:47   #16
nosfera
Raczkowanie

Moim zdaniem w bliższej przyszłości e-booki będą dominowały nad papierowymi. Np Amazon. com już w zeszłym roku podał że więcej sprzedał e-booków w swoim e-sklepie niż w wersji papierowej. Ale to rynek amerykański więc specyficzny bo tam ebooki są przeważnie ok 30% tańsze niż papierowe. W Polsce raczej e-booki zostaną niszą - książki papierowe mają podatek VAT 8% to e-booki dostały 23% bo to jest usługa..... Rezultat taki że wersje elektroniczne są tańsze od papieru np o 2-3 zł a czasem i droższe .
Stary 2012-03-04, 11:58   #17
dolinateczy
Raczkowanie

Jestem szczęśliwą posiadaczką iPada i czytam na nim ogromne ilości książek. obecnie wróciłam do książki z 1994 roku, do My Teresy Torańskiej. To rozmowy autorki m.in. z Leszkiem Balcerowiczem, Janem Krzysztofem Bieleckim, Jarosławem Kaczyńskim, Janem Rulewskim i Jackiem Merklem, historia zmian ustroju, upadków kolejnych rządów, wojenek na górze... A dodatkowo wydawca, czyli iSource S.A. obiecała darmowe dodatki w postaci kolejnych dotąd niepublikowanych przez Torańską rozmów. Nie jest to jakaś nie do udźwignięcia cena, bo zaledwie 4 euro, czyli 16 zł.
dolinateczy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 20:40   #18
nosfera
Raczkowanie

joanna317, zanim kupisz w Empiku lepiej sprawdź organoleptycznie czy to co oni za 230 zł proponują będzie rzeczywiście dla ciebie w sam raz. Ja miałam w ręce to co oni oferują w tej kwocie i jakoś specjalnie mnie nie zachwyciło - mają tam lepsze propozycje ale dość droższe jednak.
Stary 2012-03-05, 21:22   #19
Candy_lips
Zakorzenienie

A moim zdaniem e-booki nie wyprą papierowych książek. Podobno jest taka zasada, że jedno medium wcale nie musi wyprzeć drugiego, tylko mogą się skomulować. Także jedni pewnie będą woleć e-booki, inni papierowe. Ja papierowe i nie sądzę, by to się zmieniło. Szkoda by mi też było kasy na taki czytnik, Czasem dźwigam, jeżeli to ciężka książka, ale ze wszystkich daję radę . Także luzik .
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-07, 14:50   #20
deeprose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanna317 Pokaż wiadomość
ja też czytam ebooki, głównie na telefonie w drodze do i z pracy. to wygodniejsze niż wożenie ze sobą książki zastanawiam się ostatnio właśnie nad kupnem czytnika, na pewno czytałoby się wygodniej na większym ekranie, a w Empiku są takie już za 230 zł więc może w końcu się skuszę
Ale jak czytnik ebooków to tylko z technologią e-ink lub e-paper, te wszystkie inne czytniki bardzo męczą wzrok Oglądałam ten "najtańszy czytnik ebooków na rynku" jak się reklamuje Empik, ale to nie jest taki prawdziwy czytnik, po prostu tablet, ekran nie jest specjalnie dostosowany do czytania (brak wyżej wspomnianych technologii). Niektóre tańsze czytniki są równie męczące jak ekran komputera.
deeprose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 21:33   #21
nosfera
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanna317 Pokaż wiadomość
no właśnie, o wiele droższe, byłam też dzisiaj zobaczyć go na żywo w Empiku, zrobiony jest chyba dość solidnie, ale też jest cienki, leciutki, przyjemnie się z tego czyta, internet mam w telefonie, więc tutaj dodatkowo nie potrzebuję, chyba jednak się skuszę. jak dla mnie - taki czytnik będzie wystarczający, wiem że może są i lepsze, ale na tą chwilę nie chcę przeznaczać na to 500 czy 1000 zł
Jeżeli widziałaś i Ci pasuje to raczej sprawa jest jasna. Jak wspomniała deeprose to jest prosty tablet i jeżeli długo na raz nie będziesz czytać to spokojnie się sprawdzi. Ja czytam dość dużo i często więc oczy mi się przy ekranach takich tabletów, komórek i laptopów męczą a więcej dioptrii nie chcę zaliczać . Dlatego wolałam nieco odłożyć i wykosztować się na czytnik z Amazona. Oby mi dłuugo wystarczył....
Stary 2012-03-08, 07:26   #22
mala_aga
Przyczajenie

Wybór czytników (tych prawdziwych) jest przeogromny.
Dla zainteresowanych polecam e-czytnik.pl
Sporo urządzeń. Na wszystkich w gratisie ponad 20 ebooków z poczytajto.pl.
Większość z nich kosztuje po 8zł (odsyłam do poczytajto.pl) więc w zasadzie cena czytnika (jeśli załadowane ebooki są warte swojej ceny) spada o ponad 100zł (gdyby zakupić go bez książek).

Trochę obawiam się Kindle'a. Zamknięty format, konieczność konwersji z epuba do mobi.
mala_aga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 10:59   #23
SuperKotek
Rozeznanie

Czytnika nie posiadam, i widomo że nic nie zastapi prawdziwej, papierowej książki ale... czytam duzo e booków, głównie pozycje, które są niedostępne w bibliotece, lub trzeba by na nie polować miesiącami, a nie zawsze jestem pewna że są tego warte
niemniej jednak jesli mam przeczytać pozycje, na której szczególnie mi zalezy, wybieram wersje tradycyjną.
Podsumowując, czytam dużo i wiele książek na tzw jeden raz, szkoda mi ich kupować a przeczytanie ebooka jest szybkie i bezproblemowe
SuperKotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 19:25   #24
tekila901
Zakorzenienie

eh, to prawda - negatywnie o eczytnikach wypowiadają się ci, którzy nie korzystali z takich nowinek technicznych.
Stary 2012-03-15, 20:57   #25
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Zauważyłam taką zależność, że jeżeli ktoś nigdy nie czytał książek na czytniku (mówię tutaj o czytniku z prawdziwego zdarzenia, takim z technologią e-ink), to jest przeciwnym wszelkich e-booków.
Jeżeli natomiast miał okazję czytać coś na czytniku, to przepadł i idealnie jest w stanie te dwa światy ze sobą zrównoważyć

Ja również bardzo lubię zapach papieru, przekładanie kartek i magię książki, ale jestem zafascynowana moim czytnikiem . Ostatnio czytałam biografię Steve'a Jobsa (700 stron żywej wagi!) i nie byłam w stanie zabierać jej ze sobą do komunikacji miejskiej Nagrałam więc na swój czytniczek i była jak znalazł
Zgadzam się z tym, co napisałaś Odkąd kupiliśmy z TŻem czytnik to stosunek elektronicznych książek do papierowych był miażdżący na korzyść tego pierwszego. TŻ po powrocie z delegacji, w czasie której miał ze sobą czytnik, zapowiedział że chyba musimy kupić następny, bo przepadł

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 22:18   #26
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mala_aga Pokaż wiadomość
Wybór czytników (tych prawdziwych) jest przeogromny.
Dla zainteresowanych polecam e-czytnik.pl
Sporo urządzeń. Na wszystkich w gratisie ponad 20 ebooków z poczytajto.pl.
Większość z nich kosztuje po 8zł (odsyłam do poczytajto.pl) więc w zasadzie cena czytnika (jeśli załadowane ebooki są warte swojej ceny) spada o ponad 100zł (gdyby zakupić go bez książek).

Trochę obawiam się Kindle'a. Zamknięty format, konieczność konwersji z epuba do mobi.
Cały post to nieźle ukryta reklama
Ja się nie obawiam Kindle'a. Po pierwsze empik.com jak i wiele innych księgarni ebooków proponuje już w sprzedaży format mobi. Po drugie, przy użyciu programu calibre, taka konwersja trwa 10 sekund
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 22:40   #27
Jesienna Pomarancza
Raczkowanie

Podbijam temat. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Kindle. Czy możecie polecić mi jakiś przystępny cenowo sklep z polskojęzycznymi e-bookami o szerokim asortymencie?
Jesienna Pomarancza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-05, 22:15   #28
7sweety7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jesienna Pomarancza Pokaż wiadomość
Podbijam temat. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Kindle. Czy możecie polecić mi jakiś przystępny cenowo sklep z polskojęzycznymi e-bookami o szerokim asortymencie?
Tez chcialabym sie dowiedziec skad brac ksiazki, na amazon.co.uk sa tony, ale chcialabym czytac po polsku.
Czytalam ze amazon wchodzi do Polski, ale nie moge nic znalezc.
Na jakims forum polecano http://virtualo.pl/, ale drogo tam strasznie i wybor taki sobie.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości