|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
e-booki czyli książki, ale inne
No właśnie, jak w temacie.
Czy spotkałyście się już z tym pojęciem i jak bardzo jest Wam ono znane. Czytałyście może już jakąś książkę w tym formacie i jakie są Wasze wrażenia? Na komputerze, komórce, czytniku? A może jednak wolicie usiąść w fotelu przy kominku i poczuć zapach i szelest kartek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: e-booki czyli książki, ale inne
Cytat:
niestety nie posiadam czytnika ebooków. jak dla mnie jedyną poprawną wersją książki jest ta papierowa.
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Sądzę, że przyjdzie czas, że czytniki będą sprzedawane w przystępnych cenach jak ma się to za granicą, bo póki co książki w wersji elektronicznej są tańsze od ich wersji papierowych. Rozumiem zwolenników tradycyjnych wydań, ale książki lekkie, beletrystyka (które czyta się jednym tchem w przeciągu kilku godzin) powinna być czytana w wersji elektronicznej a nie papierowej. To pozycja do której się prawdopodobnie już nie wróci a zajmuje miejsce na półce. Jeśli koszt książki w wersji elektronicznej wynosi od 1zł do powiedzmy 10zł to preferuje taką książkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Kiedyś myslałam że ebooki to nie dla mnie ! Do czasu...aż kupiłam sobie czytnik
![]() Co prawda mam go dopiero jakos od miesiąca, ale czytam teraz na nim non stop. Obecnie pochłaniam chyba piątą juz książkę. Hm, owszem czasem brakuje mi przede wszystkim zapachu książek...ale w moim wypadku - dałam radę się przestawic na ebooki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja też mam czytnik i go uwielbiam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja czytam na telefonie, szczególnie te tytuły które są trudno dostępne w bibliotece, a jestem w stanie znaleźć ebooka. Brakuje tej magii przewracanych kartek, ale fakt że mogę czytać w szkole, autobusie, czy w środku nocy nie włączając światła jest wystarczającym plusem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Ja również mam wrażenie że na czytniku szybciej się czyta.. Szkoda tylko że jeszcze tak mało książek jest w formie elektronicznej. Dużym plusem jest to, że są tańsze ( jak na razie) oraz można mieć nowości, których nie ma w wersji papierowej. Teraz czytam Potrawka z surojadki Sylwii Kokot- Martin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na komputerze czytać nie lubię, głównie ze względu na to, że mam w domu jedynie stacjonarny i ciężko jest przy nim o wygodną pozycję do wielogodzinnego siedzenia. Książki generalnie uwielbiam, czytam bardzo dużo... i bardzo dużo książek kupuję.
Lubię mieć "swoje", bardzo często z samej tylko potrzeby posiadania ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Na komputerze nie czytam, bo męczą mi się oczy, ale od 8 miesięcy mam czytnik Onyx Boox i kocham go miłością wielką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam książki w tradycyjnej formie, mam ich sporo i ciągle kupuję nowe. Te, które są do jednorazowego przeczytania, mam w formie ebooków i używam czytnika. Mam go też ze sobą prawie zawsze poza domem, odpada problem ciężaru i decydowania się na zabranie jednej książki.
Czytnik a monitor to niebo a ziemia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
e- booków przeczytałem w swoim życiorysie sporo, ale raczej pozycje techniczne i w takiej roli ebooki sprawdzają się świetnie.
Natomiast jeśli chodzi o inny typ literatury to: nie dziękuje. Poza tym co pisano wyżej to książka musi - jak dla mnie - mieć zapach papieru, i tą przyjemność dotyku i przekładania kartek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja e-booki uwielbiam czytam na moim czytniku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Zauważyłam taką zależność, że jeżeli ktoś nigdy nie czytał książek na czytniku (mówię tutaj o czytniku z prawdziwego zdarzenia, takim z technologią e-ink), to jest przeciwnym wszelkich e-booków.
Jeżeli natomiast miał okazję czytać coś na czytniku, to przepadł i idealnie jest w stanie te dwa światy ze sobą zrównoważyć ![]() Ja również bardzo lubię zapach papieru, przekładanie kartek i magię książki, ale jestem zafascynowana moim czytnikiem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem w bliższej przyszłości e-booki będą dominowały nad papierowymi. Np Amazon. com już w zeszłym roku podał że więcej sprzedał e-booków w swoim e-sklepie niż w wersji papierowej. Ale to rynek amerykański więc specyficzny bo tam ebooki są przeważnie ok 30% tańsze niż papierowe. W Polsce raczej e-booki zostaną niszą - książki papierowe mają podatek VAT 8% to e-booki dostały 23% bo to jest usługa..... Rezultat taki że wersje elektroniczne są tańsze od papieru np o 2-3 zł a czasem i droższe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jestem szczęśliwą posiadaczką iPada i czytam na nim ogromne ilości książek. obecnie wróciłam do książki z 1994 roku, do My Teresy Torańskiej. To rozmowy autorki m.in. z Leszkiem Balcerowiczem, Janem Krzysztofem Bieleckim, Jarosławem Kaczyńskim, Janem Rulewskim i Jackiem Merklem, historia zmian ustroju, upadków kolejnych rządów, wojenek na górze... A dodatkowo wydawca, czyli iSource S.A. obiecała darmowe dodatki w postaci kolejnych dotąd niepublikowanych przez Torańską rozmów. Nie jest to jakaś nie do udźwignięcia cena, bo zaledwie 4 euro, czyli 16 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
joanna317, zanim kupisz w Empiku lepiej sprawdź organoleptycznie czy to co oni za 230 zł proponują będzie rzeczywiście dla ciebie w sam raz. Ja miałam w ręce to co oni oferują w tej kwocie i jakoś specjalnie mnie nie zachwyciło - mają tam lepsze propozycje ale dość droższe jednak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem e-booki nie wyprą papierowych książek. Podobno jest taka zasada, że jedno medium wcale nie musi wyprzeć drugiego, tylko mogą się skomulować. Także jedni pewnie będą woleć e-booki, inni papierowe. Ja papierowe i nie sądzę, by to się zmieniło. Szkoda by mi też było kasy na taki czytnik, Czasem dźwigam, jeżeli to ciężka książka, ale ze wszystkich daję radę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Wybór czytników (tych prawdziwych) jest przeogromny.
Dla zainteresowanych polecam e-czytnik.pl Sporo urządzeń. Na wszystkich w gratisie ponad 20 ebooków z poczytajto.pl. Większość z nich kosztuje po 8zł (odsyłam do poczytajto.pl) więc w zasadzie cena czytnika (jeśli załadowane ebooki są warte swojej ceny) spada o ponad 100zł (gdyby zakupić go bez książek). Trochę obawiam się Kindle'a. Zamknięty format, konieczność konwersji z epuba do mobi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Czytnika nie posiadam, i widomo że nic nie zastapi prawdziwej, papierowej książki ale... czytam duzo e booków, głównie pozycje, które są niedostępne w bibliotece, lub trzeba by na nie polować miesiącami, a nie zawsze jestem pewna że są tego warte
![]() niemniej jednak jesli mam przeczytać pozycje, na której szczególnie mi zalezy, wybieram wersje tradycyjną. Podsumowując, czytam dużo i wiele książek na tzw jeden raz, szkoda mi ich kupować a przeczytanie ebooka jest szybkie i bezproblemowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
eh, to prawda - negatywnie o eczytnikach wypowiadają się ci, którzy nie korzystali z takich nowinek technicznych.
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja się nie obawiam Kindle'a. Po pierwsze empik.com jak i wiele innych księgarni ebooków proponuje już w sprzedaży format mobi. Po drugie, przy użyciu programu calibre, taka konwersja trwa 10 sekund |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Podbijam temat. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Kindle. Czy możecie polecić mi jakiś przystępny cenowo sklep z polskojęzycznymi e-bookami o szerokim asortymencie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czytalam ze amazon wchodzi do Polski, ale nie moge nic znalezc. Na jakims forum polecano http://virtualo.pl/, ale drogo tam strasznie i wybor taki sobie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.