|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ekonomia czy Administracja?
Jestem tegoroczną maturzystką i już niedługo stanę przed wyborem studiów. Myślałam o Ekonomii lub Administracji na UMK. Jak myślicie, które studia zapewnią mi lepszą przyszłość? Być może któraś z was studiuje jeden z tych kierunków na UMK i zechcecie się podzielić swoją opinią?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ekonomia czy Administracja?
Kierunek Ci zapewni lepszą przyszłość? Sama sobie możesz ją zapewnić, Twoje podejście do studiowania, nauka i osobowość. Nie ma czegoś takiego jak 'przyszłościowy kierunek'
Edytowane przez iamcookie Czas edycji: 2012-02-22 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
biorąc pod uwagę, że i ekonomię, i administrację kończy co roku ileś tysięcy studentów, to przypuszczam, że żaden z nich. czytałam kiedyś, że najwięcej bezrobotnych jest właśnie po ekonomii, turystyce i rekreacji i tym podobnych kierunkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jako studentka wydziału WPiA (co prawda nie na UMK
![]() ![]() ![]() Co do stereotypów, że och, najwięcej bezrobotnych jest po kierunku X i Y... jeśli będziesz dobra, w tym, co robisz, to się wybijesz... Chyba, że chcesz studia przejechać na trójach, w co wątpię. Znam dziewczynę po filologii angielskiej. Filologia ang - niby wyświechtany kierunek. W zeszłe wakacje się obroniła, obecnie jest lektorem w dwóch szkołach językowych, nauczycielem w kilku szkołach, dodatkowo udziela korepetycji. Zarabia ~4 tysiące (nawet nie rok po skończeniu studiów!). Bo jest dobra w tym, co robi i studiowała z pasją. ![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-02-22 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
ja wybrałabym ekonomię. sama chciałam kiedyś iść na administrację, nawet byłam już na liście studentów ale zrezygnowałam. owszem, tak jak ktoś wyżej pisał - studentów ekonomii jest mnóstwo, ale to kierunek z którego wiedza przydaje się w wielu dziedzinach, popyt zawsze na takich specjalistów będzie. myślę że absolwent ekonomii spokojnie mógłby zająć stanowisko pracy absolwenta administracji, a odwrotnie już niekoniecznie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A ja studiuję ekonomię niestacjonarnie a od przyszłego roku zaczynam technika administracji w systemie dziennym
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przejrzyj jeszcze raz programy studiów, zastanów się czy interesują Cię bardziej sprawy związane z prawem czy gospodarką, finansami itp. I pamiętaj, nie wybieraj studiów pod kątem myślenia typowego maturzysty czyli "który z nich jest najbardziej przyszłościowy, po którym znajdę pracę, a który tak naprawdę mnie nie interesuje i na zasadzie idę tam bo znajomi idą ![]() Chociaż w sumie ja swoje studia wybrałam również " z rozsądku", kiedy zetknęłam się w pierwszych tygodniach z rzeczywistością przeżyłam mocne rozczarowanie co do tego kierunku i bywały momenty kiedy chciałam rzucić to w diabli, ale teraz powiem Ci, że nawet trochę wciągnęłam się w te rzeczy ![]() Powodzenia ! ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2012-02-22 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Niekoniecznie patrz na kierunek, lepiej patrz na specjalizacje w obrębie danego kierunku. U mnie na ekonomii jest kilka specjalizacji np. biznes elektroniczny diagnozowanie ekonomiczne i funkcjonowanie przedsiębiorstw, transport i logistyka. Ja jestem obecnie na transporcie i logistyce (1rok magisterki) i wybrałam specjalizację logistyczną. Dzięki temu mogę znaleźć pracę nie tylko w firmach związanych z transportem, ale i z logistyką, czyli praktycznie we wszystkich, większych firmach.
---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
Edytowane przez duplo Czas edycji: 2012-03-01 o 00:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
duplo - naucz się kochana czytać ze zrozumieniem
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.