|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Skad ci ludzie biora pieniadze?
Moze glupie pytanie. Ale dziwi mnie to, naprawde. To ile buduje sie nowych domow (nie domeczkow,tylko wielkich domow), jakimi samochodami ludzie jezdza.. To jest szok.
Czy kazdemu pomagaja rodzice? Co, wszyscy maja firmy? Z zarobkow w tym kraju nie wiem jak mozna byc bogatym. Wiec jak? Przekrety? Moja rodzina jest w o tyle gorszej sytuacji ze nie mozna liczyc na pomoc bliskich bo zwyczajnie kasy nie maja, poprzednie pokolenia nie dorobily sie wiec ilosc pieniedzy otrzymanych od nich wynosi piekne 0... doslownie. Miesieczne zarobki rodzicow razem wynosza niecale 9 tysiecy do reki.Ludzie z duzo gorsza sytuacja finansowa sobie radza lepiej niz my, tu przyklad moich znajomych ale o tym nizej. Nas nie stac na zbudowanie domu oszczednosci prawie nie ma. Moja mama tez ostatnio bardzo to zauwazyla przez co stala sie dosc skapa, kazde pieniadze ktore mi daje to robi to z bolem. Ja niestety jeszcze podjac pracy nie moge za mloda jestem, wybieram sie na studia. A jak tu wyzyc? Niby tacy biedni nie jestesmy w porownaniu z wieloma polskimi rodzinami ale jakj sie patrzy an zarobki innych to az czlowiekowi przykro ze tak haruje a ztego za przeproszeniem jest gowno. Patrze na swoje kolezanki ich rodzice maja gorsze zawody, mniej dochodowe niz moi a tutaj wydatki wszystko a tu aparat na zeby a tu wakacje, kolonie, wycieczki, remoncik w domu PELNO WYDATKOW! A ja na jedna z powyzszych rzeczy moge sobie pozwolic srednio raz na pol roku. Ponawiam. Skad maja tyle kasy? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Skad ci ludzie biora pieniadze?
Eeee...wiesz co? może sprawdź wysokość rachunków swoich rodziców.. Może się okazać, że spłacają duże raty kredytów, wysokie rachunki itp.
Budowa domu wbrew pozorom aż tak droga nie jest a kredyt łatwo wziąć choć trudniej ludziom oddawać czasem. Co do tych samochodów. Czasem mają dobrą pracę i ok 20tyś miesięcznie dochodu więc w czym problem jeśli ma firmę i samochód w leasingu na który go stać?
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to to na 100% mają gigantyczne raty kredytów czy coś w tym stylu ... Twój tytuł wątku nie jest prawidłowy, bo rodzice kasę mają, ale chyba nie potrafią nią dobrze gospodarować
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze gospodarować? Eeee..wiesz co trochę pomyśl nim coś takiego napiszesz..Co innego jak ma się 700zł miesięcznie do wydania a co innego 9 tyś i opłaty. Jeśli mieszkają w bloku to opłaty mogą sięgać nawet 3 tyś, dodaj kredyty, paliwo, utrzymanie itp..Skąd autorka może wiedzieć, że rodzice nic nie odkładają? Po co mają się jej chwalić?
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
kredyt szybko dostać hmmm chyba faktycznie trzeba mieć wtedy duże zarobki...\
Ja też ostatnio obserwuje i myślę, skąd ludzie maja kasę. Fakt, że na razie jest postój, był taki moment, że budowy szły w górę, co chwile było widać nowe autka. Teraz troszkę to się uspokoiło |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że tutaj pojawia się kwestia umiejętności gospodarowania pieniędzmi - bo nie oszukujmy się, nawet jeśli ktoś zarabia 20 tys., ale nie potrafi nimi zarządzać, to będzie lipa
Jednocześnie dziwi mnie też, że mając dość wysoki (w mojej opinii) dochód ciężko Wam coś odłożyć. Wiem, że u mnie to trochę inna sytuacja, bo mieszkam sama w mieście studenckim, ale mając miesięcznie do dyspozycji 1100zł jestem w stanie zaoszczędzić pewne kwoty. Piszesz też, że podjąć pracy nie możesz i wybierasz się na studia. Przecież nie musisz pracować na cały etat na wymagającym stanowisku, jest wiele prac dorywczych czy sezonowych dzięki czemu mogłabyś wspomóc rodziców zarabiając na swoje wydatki Wątek mnie zainteresował, już pojawiły się sprzeczne opinie, więc będę śledzić
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam duże mieszkanie w bloku w dość ekskluzywnej i niestarej dzielnicy, gdzie są dość wysokie czynsze ze względu na jej bardzo dobrą lokalizację względem infrastruktury komunikacyjnej miasta. Opłaty zimowe - czyli z kosztem ogrzewania to max 650 zł., W lato to około 450 zł. To jest czynsz, wywóz śmieci, woda, fundusz remontowy, ogrzewanie. Prąd to około 450 zł co 2 miesiące. Nie mam gazu bo wszytko zainstalowałam na prąd. Wyrównanie za okres grzewczy , raz sięgnęło 1000 zł, ale po odstawieniu rogówki od kaloryfera nie przekracza 150 zł a czasami mamy nadpłatę. Tak więc- nie wiem o czym mówisz. Moim zdaniem, 9000 zł to kwota za którą da się normalnie żyć, wziąć kredyt , mieć jakieś zaskórniaki, pojechać na wakacje. Ale to tez zależy od filozofii życiowej - jedni będą rozsądnie gospodarować i odkładać, inni wolą przejeść bo żyją tu i teraz. Ale nie przesadzajcie ze to jakaś bieda, tragedia i nie to co zarobki 20000 miesięcznie na rękę albo co gorsza 700 zł na wydatki Czytam ten Wizaż i czasami mam wrażenie że się ludziom w tyłkach poprzewracało, - teraz piję do autorki wątku. Zawsze jest ktoś kto ma więcej, lub inaczej gospodaruje. Może Twoje koleżanki przynoszą coś nowego raz na jakiś czas a Tobie się wydaje że to jakaś masa nowych gadżetów bo patrzysz nie na 1 osobę a na kilkanaście. Może jedzą chleb z sałatą a oszczędzają na wyjazdy, może kupują w ciuchlandach ale mają dobry gust, a może jesteś po prostu nie doceniasz tego co masz, tylko widzisz co inni mają. A dom- mnie by musieli płacić chyba, żebym się wyprowadziła z mieszkania wa wygodnym osiedlu do domu za miastem. Dla mnie to żaden luksus, tylko kolejny garb na grzbiecie do ogarnięcia- i jeszcze ta cudowna wizja stania w korkach do pracy i z pracy i robienia za kierowcę własnych dzieci kolejne 10 lat z rzędu. No wielkie dzięki - jeszcze czego.
|
|
|
#8 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-03-02 o 09:47 |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A opłaty w bloku 3tyś??? Również pomyśl zanim coś napiszesz ...
Edytowane przez jamapi Czas edycji: 2012-03-02 o 09:49 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2012-03-02 o 10:07 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kwota 3tyś miesięcznie mnie poraziła nawet z ratę kredytu mi tyle nie wychodzi, wychodzi nieco więcej niż połowa ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- o mamo!! wynajmowałam 5 lat temu, ale tysiaka w centrum Gdańska płaciłam i uważałam, że to dużo ![]() ale wątpię, żeby autorka wątku pisała o wynajmowanym
|
|
|
#13 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
typowa postawa: ja sie nie dorobilem, zatem ci, ktorzy maja kase, na pewno zdobyli ja dzieki przekretom. dziiizas .
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
3 tysie płacić za mieszkanie? Ja wiem że bywają wysokie czynsze ale chyba bez przesady.
9 tysięcy to jak dla mnie na tyle dużo że nie możliwe zeby z tego czegoś nie odłożyć, chyba że ma się kredyt/kredyty Z drugiej strony im więcej się kasy ma tym więcej się wydaje |
|
|
|
|
#15 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
jak jedno zarabia około 5 tys a drugie 2 tyś(małżeństwo) to można już godnie żyć
|
|
|
|
|
#17 |
|
Szef ds. Wymianek
|
e, nie zawsze
.
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
9 tysięcy to dużo (spójrzmy prawdzie w oczy). Pozwala na życie na dość wysokim poziomie. I nie oszukujmy się - mało kto tyle wyciąga.
Nie zaglądam nikomu w kieszeń, ale też się zastanawiam skąd ludzie mają tyle forsy coraz droższe samochody, piękniejsze domy.. tylko pozazdrościć.za to nieodgadnioną zagadką pozostanie dla mnie zawsze skąd palacze biorą pieniądze na papierosy to ponad 300zł miesięcznie. choćby się waliło i paliło, to ludzie na fajki zawsze mają
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś usłyszałam radę, do której osobiście się stosuję- nie chodzi o to ile zarabiasz, a jak tymi pieniędzmi będziesz rozporządzać i najważniejsze: ile z nich odłożysz. U mnie to działa, staram się tak gospodarować pieniędzmi, że co miesiąc odkładam stałą kwotę i nie ma zmiłuj- muszę te pieniądze odłożyć, od razu biegnę z nimi do banku i tam pozostają. W razie problemów lub nawet większego wydatku (tylko na przyjemności) będę zabezpieczona.
O 9 tyś. na rękę miesięcznie mogę pomarzyć teraz i jeszcze wiele lat będę mogła tylko o tym mysleć. Wprawdzie staram się aktywnie działać w sferze zawodowej, ale jestem jeszcze młoda i dopiero się rozwijam. Skupiam się na sobie i swoich możliwościach, a nie na tym kto ile ma i czy czasem nie jest jakimś złodziejem. Postaw na swój rozwój- wtedy będziesz mogła zarobić odpowiednią ilość pieniędzy, część odłożyć, a resztę wydasz na to co chcesz i w dodatku poczujesz, że masz tyle co inni. Edytowane przez nicelady Czas edycji: 2012-03-02 o 10:28 |
|
|
|
|
#20 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#21 |
|
Szef ds. Wymianek
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
9 tysięcy i brak oszczędności i nie możecie sobie pozwolić na wakacje czy mały remont?
No wybacz, ale dla mnie to niezrozumiałe. Chyba kiepsko gospodarzycie się ![]() Może inni ludzie bardziej zwracają uwagę na promocje, wyprzedaże, są bardziej oszczędni, i dzięki temu mogą kupić więcej niż gdyby nie zwracali uwagi na ceny. |
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Matko 9 tys to bardzo dużo. Przynajmiej dla mnie. My mamy o wiele mniej spłacamy kredyt mieszkaniowy. Po opłatach niewiele zostaje a od czasu do czasu potrafimy wygospodarować trochę kasy na przyjemności. W maju jedziemy np na koncert.
Wszystko zależy również od podejścia. Bo może u Ciebie - nie stać mnie oznacza, nie stać mnie na podkład za 300 zł na tusz za 200 itd. Może to kwestia wyboru rzeczy. Nie stać mnie na podkład za ponad 100 więc kupuje za 40 jednak stać mnie na podkład ogólnie a jeśli u Was nie wchodzą w grę tańsze rzeczy i albo Was stać na drogą albo nie kupujecie w ogóle to Nie można powiedzieć że Was nie stać na coś tylko że nie możecie sobie pozwolić na coś z górnej półki. Swoją drogą jakbym miała tyle kasy to czułabym się bogata :-D
Edytowane przez Angel_00 Czas edycji: 2012-03-02 o 10:50 |
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
9 tysięcy? Gdybysmy tyle wspólnie zarabiali z moim chłopakiem to mielibyśmy zycie jak w Madrycie: wakacje, zakupy,remont mieszkania lub w końcu moglibyśmy poszukać jakiegoś lepszego,wypady do restauracji i wiele wiele innych przyjemności. Obecnie mamy 2 000zl wspólnie, ja jestem za zasilku i jest cięzko: opłaty, samochód, jedzenie i pod koniec miesiąca musimy pozyczać bo nam nie starcza. Nie byłam juz na zakupach ciuchowych kilka miesięcy, kosmetyki kupuje te tańsze. Na pomoc rodziców nie mamy co liczyć bo sami nie mają za dużo. Dziewczyno doceń to masz i spróbuj lepiej gospodarować a zobaczysz że nie masz źle. Jasne jest wiele ludzi którzy mają więcej ale zamiast im zazdrościć lepiej pomyśl co Ty możesz zrobić żeby Tobie było lepiej.
Prawo kształtu: "Kot przyjmuje kształt naczynia, w jakim się znajduje" Antoine de Saint-Exupéry: "Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostanie" Edytowane przez Lilly22 Czas edycji: 2012-03-02 o 11:05 |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Na przekrętach można się nieźle dorobić - to na pewno, zresztą ostatni przykład - afera solna, ale 9 tysięcy jak na Polskę to dużo. Koszt budowy domu nie jest dużo wyższy od zakupu mieszkania, przynajmniej jeśli chodzi o Warszawę i okolice, to może wychodzić nawet taniej.
Jeśli uważasz, że Wam brakuje, to trzeba przeanalizować wydatki, zastanowić się na co chcecie oszczędzić i z czego możecie zrezygnować, żeby to mieć. sama też możesz dorabiać, dlaczego niby nie?
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
no jak szukasz byle czego za byle jaka kwote to i 4 pokoje wynajmiesz za 1500zł plus opłaty to ja nie wiem czy w 2 tys sie zmiescisz ale kłócić się nie bede bo sa tu specki
|
|
#27 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo własnościowym, to chyba musiałoby być w jakimś strzeżonym apartamentowcu w centrum miasta o potężnym metrażu i całkowitym nie liczeniu się z kosztami typu woda/prąd..
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Rodzice mojego tż mają czynsz 700zł za malutkie dwupokojowe mieszkanie na ursynowie w starym bloku i to mnie powaliło - bo to jest bardzo dużo. ale nie 3000
![]() A nawet jeśli chodzi o wynajem, to w granicach 3000 to jest apartament na wilanowie: http://tablica.pl/oferta/piekne-mies...m--IDLn2R.html Opłaty dodatkowe to standardowo 100zł u nas jest prąd 50zł/m-c (ale w tym jest kuchenka elektryczna) i internet z vectry 45zł. jeśli się bierze wypasiona kablówkę, to wyjdzie te 50zł więcej.Nie sądzę, żeby Autorka mieszkała w wynajmowanym.
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez jamapi Czas edycji: 2012-03-02 o 11:30 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Moi rodzice razem zarabiali 3,5 tys. Plus mieli kredyt i 2 dzieci.
Jakby 9 tys. zarabiali to żylibyśmy jak pączki w maśle. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.