|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
mętlik :)
Witam,
Przeczytalam watki o masazu i mam juz totalny metlik. Raz dziewczyny pisza, ze drenaz limfatyczny dlka modelowania sylwetki spelnia swoje zadanie, innym razem ze nie. Prosze o rade. cwicze 5x w tygodniu po 2 godziny aerobiku, stosuje diete ustalona przez trenerke fitness, czy rzeczywscie da mi cos poddanie sie drenazowi limfatycznemu, czy dac sobie spokoj? Pisal pan, ze sa zasadnicze roznice miedzy masazem antycellulitowym i modelujacym. Moglby pan opisac jakie? jaka jest roznica miedzy masazem klasycznym a drenazem? I jeszcze jedno: zeby byly zauwazalne efekty ile razy w tygodniu robic masaz? 2x wystarczy czy lepiej 3x? Wiem ze ilosc tez zalezy od kondycji mojej skory. bardzo dziekuje za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: mętlik :)
Ale w zasadzie o jakie efekty Ci chodzi? Chcesz pracować nad odchudzeniem ciała, czy jego modelowaniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: mętlik :)
Ten wątek jest ciągle powtarzany ale w kilku słowach jeszcze raz.
Po pierwsze zalezy czy mamy do czynienia z faktycznym cellulitem med. termin Panikulopatia-obrzekowo-włóknikowo-stwardnieniowa, w której podstawowym problemem jak nazwa i etnologia wskazuja jest broblem z obrzekiem i mikrokrążeniem. Mówiąc krótko mamy do czynienia z patologią tkanki podskórnej oraz tkanki łaczmej. Tutaj faktycznie ma zastosowanie najpierw Manualny drenaz limfatyczny. Potem dopiero wykonywac powinnismy inne masaże. Dobór masazu zalezy także od rozległosci oraz stopnia nasilenia zmian w postaci cellulitu. Modelowanie sylwetki najczęsciej za sprawą lokalnego nagromadzenia tkanki tłuszczowej lub tez utraty spręzystości skóry i mięsni - najczęciej w okolicy mięśnia pośladkowego wielkiego i okolicy krętarza - odbywa sie wykorzystując najpierw takze drenaz limfatyczny, ale po kilku masażach mozna przejść do intensywniejszych metod. W Polsce stosuje sie coraz częściej tzw. Dynamiczny Masaż Antycellulit - masaż ten mimo podstawowej nazwy wskazuje na terapię cellulit, ale stosuje sie go także w modelowaniu sylwetki oraz w rewitalizacji poporodowej. Masaz ten polega na dokładnym precyzyjnym opracowani fałdu skórnego za pomocą specjalnych technik stabilizowania tkanek w miejscu wykonywania masażu. Tak więc Manualny Drenaż Limfatyczny ma szerokie zastosowanie w obu przypadkach na początku terapii. Wiecej informacji znajdzie Pani w archiwach artykułów o masażu na wizazu oraz na stronie www.bodywork.com.pl Powodzenia w terapii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.