|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Hotele w Rzymie - pomozcie :)
Wybieram sie za 2 tygodnie do Rzymu na 3 dni i szukam jakiegos przyzwoitego hotelu, im blizej centrum, tym lepiej. Moze macie jakies sprawdzone lub slyszalyscie o niedrogim i przy okazji przytulnym hoteliku?
Z gory dziekuje za podpowiedzi |
|
|
|
|
#2 |
|
Kociara
|
Dot.: Hotele w Rzymie - pomozcie :)
Mój tata mieszka w Rzymie i wiem, ze działa tam coś takiego jak Dom Polaka (?). Jeśli to jest przy polskim kościele, to to jest bardzo blisko centrum (niedaleko Pizza Venezia).
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
hej
przytulny, niedrogi i w centrum Rzymu .... ![]() mmm nie chce cie rozczarowac ale to chyba niemozliwe :/ bylismy tam z tz w tamtym roku w maju wlasnie, mieszkalismy "rzut beretem" od Watykanu a do glownych zabytkow bardzo latwo moznabylo dostac sie pieszo Miejsce w ktorym mieszkalismy oglaszalo sie jako hotel ale bylo to poprostu mieszkanie przerobione na kilka pokoi. Niemniej jednak nie moglismy narzekac. Przyzwoite i czyste z lazienka z bardzo wygodnym lozkiem plus sniadanie na dole w knajpce ... za 3 noce zaplacilismy jakies 350 euro ( za 2osoby) Przeanalizowalam kilkadziesiat hoteli w centrum misata ... Ten wydal nam sie najbardziej OK. Zreszta my nastawieni bylismy glownie na "spedzanie czasu na miescie" wiec tam tak naprawde wracalismy tylko spac. Jesli Tobie nie zalezy na wielkich luksusach to moge podac namiary
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za podpowiedzi, zabukowalam dzis bilety w tzw. Zanetti house, wyszlo ok 1200zl za 3 noce. Wspominali tam tez o kaucji na dzien dobry, ale niestety wiecej info na ten temat nie bylo. Orientujecie sie jakie sa to granice cenowe?
Oby nie bylo problemow ze znalezieniem tego miejsca, bo przylatuje ok 22ej, wiec ciemno ... |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ojoj to strasznie duzo jak za jedna osobe :/
jesli jeszcze nie mialas okazji to tutaj znajdziesz oceny tego miejsca http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_R...ome_Lazio.html wiesz najlpeiej do nich napisac lub zadzwonic ... jesli przylatujesz tak pozno to juz nikogo moze nie byc na recepcji musisz koniecznie o tym poinformowac. Do tego przypuszczam, ze jest to wlasnie taki pokoj/pokoje w jakies kamienicy wiec i tak nie bedzie tam recepcji. Podobnie zreszta jak bylo w naszym przypadku. Przyjechal facet, zaplacilismy mu, dal nam klucz powiedzial gdzie zostawic na koncu wizyty i tyle No nic ... poczytaj opinie a najpelpiej sie z nimi skontaktuj ... kaucja to zazwyczaj 10% ceny ale placi sie ja zaraz przy bookowaniu miejca, wtedy podajesz swoje dane i detale z karty ...
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
to na szczescie cena dla dwoch osob
![]() ale przyznam, ze i tak jest cos co mnie martwi... bo napisali ze jest to rezerwacja ktora w razie niewykorzystania nie podlega zwrotowi i powiini pobrac to od razu a okazuje sie ze nic nie pobrali. Sprobuje sie dowiedziec przez ta strone na ktorej bukowalam hotel, ale moze Kofika bedziesz tez wiedziala jak oni w takich sytuacjach postepuja? Niby pisalo ze skoro jest nierefundowane to placi sie jako przedplata, wiec dlaczego nie pobrali mi z konta? Martwi mnie to, bo nie chce zostac w nocy w rzymie na lodzie... ![]() a jeszcze takie pytanie - spotkalyscie sie z opiniamii czy w Rzymie kradna? Bo przyznam, ze w pierwszej minucie mojego pobytu w Barcelonie ukradli mi torbe na przystanku i wolalabym wiedziec czy teraz tez mam sie czego obawiac. Jak wiadomo, przezorny zawsze ubezpieczony
Edytowane przez różowiutka Czas edycji: 2012-04-28 o 12:35 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
hej,
wiesz co ja ekspertem nie jestem ale z tego co mi wiadomo, to wlasnie nie maja prawa pobrac ci pieniedzy "od razu". Przyjedziesz na miejsce i zaplacisz. No chyba, ze jakichs przyczyn nie bedziesz mogla w tym czasie byc w Rzymie to wlasnie wtedy ci pobiora ( czyli to jest to ich zabezpieczenie - brak mozliwosci zmiany lub rezygnacji z rezerwacji) nastepnym razem radzilabym szukac ofert gdzie taka opcja jest mozliwa gdyz nawet na 2 tyg przed wyjazdem mozesz sobie zmienic hotel albo zrezygnowac!!! co do kaucji to nie mam pojecia ... dziwne to troche moze oni maja na mysli taka kaucje przy zaplacie za pokoj... czyli jak cos sie stanie albo cos zniszczycie to wam kaucji nie oddadza :/ co do kradzierzy ... (nam na szczescie nic nie zginelo ale naszym znajomym tak + slyszelismy rozne historie przed wyjazdem) dlatego trzeba bardzo uwazac ... w Rzymie zawsze bardzo tłoczno! Koniecznie torebki i plecaki z przodu, szczegolnie przy fontannie Di Trevi czy tez przy schodach Hiszpaniskich. Do tego utrapieniem sa tzw drobni handlarze.... Koniecznie trzymajcie sie od nich z daleka, sa strasznie uporczywi, wciskaja ci jakies "cacka" nawet jesli 5 razy powiesz im ze nie jestes zainteresowny. Sa jak muchy od ktorych trudno sie odgonic. Bylismy swiadkami gdy jeden doslownie wlozyl turystce roze do torebki i rzadal pieniedzy ... :/ Najlepiej byc stanowczym i nie wdawac sie w dyskusje, bo oni zawsze dzialaja w grupach ... po co wplatywac sie w jakies problemy!!! A najlepiej omijac ich z daleka, nie ragowac w ogole! Nawet nie mowic "no thank you" Powodzenia!
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za rady
![]() okazalo sie, ze chcieli dzis pobrac za rezerwacje z konta (mialam prtzygotowane od 2 dni, patrze ze nie pobieraja wiec czesc pieniedzy wybralam bo akurat potrzebowalam) a tu sie okazalo ze akurat dzis (sobota...) wymyslili sobie ze pobiora za rezerwacje. Napisali maila zeby podac inna karte bo nie udalo im sie pobrac pieniedzy, bo inaczej anuluja rezerwacje. Akurat nie chce im podawac danych do kolejnej karty, wiec poprosilam zeby poczekali do poniedzialku, wtedy tam doplace i beda mogli pobrac. Widze ze sa dostepni mailowo wiec sie wszystko jeszcze wypytam o ile nie anuluja mi rezerwacji :Pnajlepsze jest to, ze oni maja 'recepcje czynna od 9.30-16, a my tam bedziemy ok 23ej. Wiec musze im to wyraznie oznajmic, bo jeszcze klamke pocalujemy
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Pytalam juz w innym watku, ale sprobuje tez tu:
![]() Zastanawia mnie czy bedac tam tylko 3 dni, uda mi sie 'wplesc' jakis wypad nad morze, zeby zobaczyc plaze - np. wyspe Ponza. Czy jest to realne i czy przede wszystkim warto? Zastanawia mnie tez czysto odnosnie zwiedzania - warto kupic wczesniej wejsciowki w internecie czy moze na miejscu sa jakies znizki albo laczone bilety? Szczerze mowiac, nie wiem od czego zaczac planujac takowy wypad. A i jeszcze jedno - myslicie, ze lepiej poruszac sie metrem czy moze tymi autobusami typowo do zwiedzania? Ktore maja wyznaczone trasy przy najwazniejszych zabytkach. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Hymmmmm
Morze... Na to pytanie nie odpowiem bo ja byłam głownie nastawiona na Rzym... Zależy co chcesz zobaczyć? Ja sama byłam tam tylko 3 dni i mam dosyć spory niedosyt... Udało nam sie zobaczyć to co chcieliśmy ale wiadomo... Muzea,galerie, niektóre kościoły i inne atrakcje muszą poczekać do następnego razu ![]() Wg. Mnie biletów nie trzeba kupować wcześniej, bo tak jak wspomniałam, zależy co chcecie robić. I znowu wg mnie te "turystyczne autobusy" to tylko strata pieniędzy i możliwości zobaczenia pięknego Rzymu. My po tym mieście spacerowalismy. z tego co pamietam to ty będziesz mieszkać gdzieś koło coloseum, tak? No stamtąd jest faktycznie dalej do forum romanum czy schodów czy fontanny ....Ale wiesz co ... Do ja ci tu pisać będę ![]() Próbowałas przegladnac jakiekolwiek strony o Rzymie? Na takich portalach często wytyczyczine są trasy... Podane ceny,dostępny transport
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tak - 'siedze' caly czas na google i przyznam szczerze, ze mam coraz wiekszy metlik
Ciesze sie, ze udzielasz sie w temacie, bo licza sie dla mnie wszystkie wskazowki ! Bedac w Barcelonie ten sightseeing bus okazal sie przydatny - ale jesli chodzi o Rzym, to wlasnie zastanawiam sie czy spracerowanie nie byloby lepszym rozwiazaniem. W tym wypadku po tych 3 dniach bede musiala wymienic sobie nogi na lepszy model Wlasnie chodzi o to zeby nie tracic czasu i zobaczyc jak najwiecej.edit: Jeszcze jedno - udalo Ci sie zwiedzic Watykan? Jak to wygladalo czasowo? Wyczytalam, ze trzeba osobno kupowac wejsciowki do Muzeow, Kaplicy Sykstynskiej oraz Bazyliki sw. Piotra - w dodatku sa tam potezne kolejki. Zastanawiam sie czy wykupienie zorganizowanej wycieczki z przewodnikiem po Watykanie (ok 3h) nie byloby lepszym pomyslem? Wybacz, ze zasypuje Ci tyloma pytaniami, ale im blizej wyjazdu, tym wiecej pytan mnie nachodzi. Jak sie zmeczysz, daj znac
Edytowane przez różowiutka Czas edycji: 2012-05-08 o 03:33 |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odpowiadać na pytania lubię ![]() No widzisz, jeśli ten autobus sprawdził sie w Barcelonie to może sprawdzi sie i Rzymie. Ja po "wyprobowaniu" go w Londynie, byłam lekko rozczarowana. A to dlatego, ze większość czasu spędziliśmy w korkach... W autokarze było bardzo tłoczno i tylko "liznelam" rzeczy które chciałam zobaczyć. Rzym jest przepiękny, te wszytskie "ukryte" wąskie uliczki,markety i kościoły... Cuuudooooo jak dla mnie ![]() Tak jak wspomniałam, my mieszkaliśmy "2 kroki" od Watykanu. Kaplicy sekstynskiej niestety nie udało nam sie zobaczyć ( i uwierz mi na samo to muzeum będzie ci potrzeba jakieś 3h) Za to byliśmy w bazylice św Piotra. Wiesz, zapewne zależy od dńia, gdyż zdazalo sie ze gdy przechodzilismy przez płac św Piotra to było zupełnie pusto i brak kolejek. My niestety utknelismy na jakieś 1.5h aby dostać sie do środka. Oczywiście polecam wdrapanie sie na kopule bazyliki (płatne ale nie jakoś drogo pewnie ok 12euro winda) widok jest znewalajacy ![]() A nie wiem czy wspominałam, ze woda w Rzymie jest za darmo ... Tak można ja spokojnie pić z tych małych studzienkek, tak ze kupcie sie w sklepie po butelce wody a pózniej ja tylko dopelniajce... My żyjemy więc jest sprawdzona Ok pozdr i zamykam do pracy Jakieś dodatkowe pyt to chętnie odp
Mad about Mad Men “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.” ― Albert Einstein Edytowane przez Kofika13 Czas edycji: 2012-05-08 o 08:15 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
O matko
, bez urazy dziewczyny, ale byłam przekonana, że z sightseeing bus korzystają tylko ludzie starsi i schorowani. Co za przyjemność zwiedzania miasta z górnego pokładu autobusu? Nie pytam złosliwie, ale z czystej ciekawości. PRzecież taki sposób zwiedzania uniemożliwia wejście do zwiedzanych budynków, obejście ich dookoła, przypatrzeniu się z bliska detalom architektonicznym itp itd (no chyba, że się mylę, ale nie widziałam nigdy, żeby kierowca robił przystanki pozwalające pasażerom wysiąść przed konkretnymi zabytkami?) Naprawdę polecam zwiedzanie na piechotę Co do wypadu nad morze, wydaje mi się, że trzy dni to za mało na dodatkowe atrakcje, zakładając, że chciałabyś pozanć także i Rzym ![]() Barcelona jest rewelacyjna do zwiedzania na piechotę, dalsze dzielnice bez problemu załatwi parę stacji metra ![]() Rzym podobnie, zwiedzalismy to cudowne miasto parę dni, korzystając z metra i własnych nóg Swoją drogą chętnie bym tam wrociła ;-)Edit: polecam oglądanie miasta za pomocą Google Earth, możesz dokładnie wytyczyć sobie trasę, a dzięki nakładce panoramio możesz zobaczyć (po fotografiach uzytkowników) które miejsca najbardziej Cię interesują
Edytowane przez Soso Czas edycji: 2012-05-08 o 11:10 |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wrecz przeciwnie rozowiutka poza tym z tego co sobie przypominam, to jesli juz musialabys skorzystac z tego autobusu to mozna z niego wysiasc, wlasnie ogladnac zabytek wejsc do srodka ... a pozniej zlapac nastepny taki autobus... bilet jest w koncu wazny caly dzien ... najlepiej zapytac sie kierowcy
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje raz jeszcze za odpowiedzi. Soso, autobus dziala wlasnie tak, jak mowi Kofika, czyli wysiadam tam gdzie chce cos zobaczyc, bo ma on na trasie najwazniejsze zabytki. I bilet jest wazny caly dzien lub dwa, w zaleznosci jaki sie wykupi
![]() W Barcelonie sie sprawdzilo, mimo, ze chodzenia i tak duzo sobie zafundowalam. Ale byc moze wlasnie w Rzymie lepszym rozwiazaniem bedzie tak jak mowicie, metro. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Załatwiać "hotel" (a najlepiej/najtaniej Bed & Breakfast) polecam przez stronę booking.com, korzystałam z tego kilkakrotnie (nie tylko w Rzymie, ale ogólnie we Włoszech). Można znaleźć fajne promocje itd
Im bliżej dworca (Roma Termini) tym lepiej, bo i tak 99% miejsc wartych zwiedzenia i zobaczenia jest na miejscu ![]() P.S. Metrem jechałam tylko zwiedzać Watykan, wszystko można spokojnie zwiedzić "z buta"
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]() Ostatecznie poruszalysmy sie i metrem i tym autobusem, ktory okazal sie niezastapiony. Ale przyznam, ze metro mi zaimponowalo, mam porownanie do Glasgow, gdzie jest malutkie i nieciekawe. A tam super- przestrzenne i przede wszystkim rozlegle. Pomoglyscie mi bardzo, dziekuje raz jeszcze
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co najbardziej podobało wam sie w Rzymie? Pytam gdyż ja miastem byłam zachwycona.... Mogłabym tam latać co roku ![]() Piazza Navona,hiszpańskie schody,Forum Romanum .... Watykan, Palatyn, to miejsca które najbardziej mnie zachwyciły .... Nie wspomnę o uroczyście wąskich uliczkach z pieknie zdobionymi kamieniami... Pełnymi małych kafejek i sklepików...aaaa Panteon, jeden z niewielu zachowanych z czasów rzymskich ..... Piękny.... Co do metra to mam zupełnie inne zdanie... ![]() Ale być może za dużo korzystam z tych w Londynie i w Paryżu
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Tak tak Panteon powinien być na pierwszym miejscu ... Di Trevi tez cudna ale nie można sie prawdziwe pozachwycac gdyż ciagle tłoczno .... Masa turystów....
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wredna Romanaccia przyszla sie troche powyzlosliwiac ![]() Metro w Rzymie jest jednym z najbrudniejszych i najniebezbieczniejszych ... jest spore,ale i tak nie dociera w niektore strategiczne miejsca ![]() prawdziwy Rzym (nie mowie o tych miejscach,gdzie sa zabytki) jest koszmarnie brodny,smierdzacy,paskudn y,zaniedbany,obdrapany,ni ebezpieczny ,nudny... nastepnym razem polecam zwiedzanie miejsc,gdzie turyscni nie chodza,odechce sie wam wtedy Rzymu ![]() no juz sobie ide
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Romanaccia, zawsze można pojechać i pozwiedzać metro w Neapolu
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie Rzym i Neapol to blizniacze miasta pod tymi najgorszymi wzgledami ![]()
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ha! Wiesz, ze prawie w każdym mieście są takie "okropne" zakątki? To niestety normalne, nie ma co sie nad tym rozwodzić... Bo to my ludzie zasmiecamy swój mały grajdolek zwany ziemia... Nie ma co porównywać czy to Rzym czy Wenecja czy Nowy Jork czy Kraków.... Nigdzie nie jest cudownie... Ja po kilku latach wróciłam na dłuższa chwile do Krakowa... Jej... Toż to nie jest miasto to ruina.... Juz nawet ten slawetny rynek nie zachwyca tak jak kiedyś i wcale nie pisze tego złośliwie... Po prostu jestem w szoku... Jakoś wcześniej w ogóle tego nie zauważam... Zdaje sobie sprawę z tego, ze przeszłość tego miasta znacznie różni sie od tych z Europy zachodniej... Niemniej jednak... Nie zauważam żadnego progresu... Żadnych pozytywnych akcji mających na celu "postawić to miasto na nogi". Przykre bardzo przykre.... W Rzymie sie zakochalam... Nie mieszkam tam więc reszta miasta mnie nie obchodzi... Zabytki są cudowne... Atmosfera rewelacyjne ... Czułam sie tam jak w bajce ![]() Tak, ze nie ma co narzekać trzeba cieszyć sie z tego co jest
Mad about Mad Men “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.” ― Albert Einstein Edytowane przez Kofika13 Czas edycji: 2012-05-30 o 13:39 |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja po 4 latach ucieklam z Rzymu wlasnie z powodu tej "atmosfery"
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(za to bliżej na Capri i do Salerno )
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Rzym ma tylko pare zabytkow,ktore robia wrazenie (czasem) .no ,ale jesli chodzi o turystow,to oni sie ograniczaja tylko do zabytkow,przez kilka dni ciezko jest wyczuc "atmosfere" miasta,ale im jest pewnie wszystko jedno i tak przyjezdzaja pozwiedzac i potem do domu ![]()
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Kofika, najbardziej schody hiszpanskie i Koloseum
![]() Romanaccia - przyznam Ci sie, ze moje pierwsze wrazenie Rzymu nie bylo pozytywne, wszedzie graffiti, ludzie sie gapili dziwnie, smierdzialo moczem w niektorych rejonach :P Ale mimo wszystko po tych kilku dniach zwiedzania, rzucilam w niepamiec tamte szczegoly, w koncu nie zamierzam tam mieszkac, tak wiec zabytki /zwiedzanie, jak najbardziej mnie uradowaly
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zawsze mowilam,ze Rzym smierdzi siurkami
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

i wcale nie pisze tego złośliwie... Po prostu jestem w szoku... Jakoś wcześniej w ogóle tego nie zauważam...