![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Usne,ustne..
Witam! Otwieram wątek, bo chcę zebrać tylko i wyłącznie wypowiedzi o ustnych
![]() Jest się czym stresować? Trudniejszy ten nowy angielski I może podajcie pytanie jakie Wam zadawali na polskim dla przykładu ![]() Jako osoba bardzo nieśmiała, obawiam się tego o wiele bardziej niż pisemnych i nie wiem czy dam radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Usne,ustne..
Nie masz się co przejmować ustnymi
![]() Egzaminatorzy z polskiego często pytają o autora, trochę faktów z jego/jej życia, motywy w książkach, Twoją opinię o np. wierszu, obrazie, jeśli masz jakiś, etc. A z angielskiego pytania są różne, ale zazwyczaj powiązane z tematem ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Matura ustna to czysta formalność. Z polskiego w zależności o czym pisałaś prezentacje jeśli masz jakieś fragmenty utworów to przygotuj się z nich ( ja miałam fragment z chłopów i pytali mnie kim była Maryna) Jeżeli chodzi o angielski to zależy co wylosujesz (rozmowa o wynajem mieszkania, relacja z urodzin siostry, negocjacja miejsca realizacji zadania domowego oraz zdjęcie pary na tle zamku. To były moje pytania z ustnego)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja jako osoba bardzo nieśmiała powiem Ci , że nie ma się czego bać!
Wprawdzie maturę zdawałam 4 lata temu, to wspominam bardzo miło, u nas chyba nikogo nie oblali na ustnych, a angielski pamiętam był jakiś mega prosty! ![]() Ważne jest, żeby być na początku w miarę nie pod koniec, bo Ci narasta stres i słuchasz głupot wychodzących i się nakręcasz. Powodzenia!
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja może nie jestem nieśmiała, ale mało wygadana. Boję się, że jak komisja zada mi pytanie to ja nie będę widziała co powiedzieć.
Natomiast jeśli chodzi o angielski to jestem strasznie cienka i mogę nie zdać, bo prawie nic nie rozumiem co kto do mnie mówi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
nie martw sie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
U mnie problem polega na tym, że ja nie umiem słówek, więc nawet jak chciałabym cokolwiek powiedzieć to nie wiem co, bo ich nie znam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
o matko, miałam we wtorek angielski! tak mnie zestresowali, że przez drogę do sali (jakieś 2-3m!) prawie dowód połamałam :P
stres mnie zjadł, nie byłam w stanie nic sensownego powiedzieć, chociaż w głowie miałam zdania poukładane ![]() a pytania miałam eee dziwne :P -czy chciałabym pracować w niebezpiecznym zawodzie? -według mnie w jakim wieku powinno przechodzić się na emeryturę i dlaczego -jaka jest moja ulubiona potrawa i dlaczego? -jaki jest mój ulubiony sport i dlaczego? (pytanie na rozgrzewkę, a później trafiłam to samo pod obrazkiem ![]() -jak się nazywa moja przyjaciółka i co z nią robię -jak spędzam wolny czas więcej nie pamiętam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
ile dostałas pkt?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ledwo, co zdałam w ogóle dziwie się, że zdałam, bo naprawdę nic nie mogłam z siebie wydusić ;o 30%, czyli 9pkt
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
tak naprawde wszystko zalezy od szczescia co sie wylosuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja zdaję niemiecki, egzamin mam 18.05 i o tyle, ile jestem dobra w piśmie, to jak ktoś do mnie po szwabsku zajedzie, to mnie już nie ma.
Liczę na jakiś łatwy zestaw i na to, że kobita, która mnie nie lubi, będzie jednak chciała się mnie pozbyć. Wchodzę pierwsza, zobaczymy co to będzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do polskiego, to mnie pani z komisji pytała głównie o treść lektury, a także kazała mi ocenić, jak lektura ma się do historii moim zdaniem (miałam temat o wojnie) - w sensie czy uważam, że takie sytuacje mogły się zdarzyć bla bla. ![]() ![]() Nie bój się! Będzie dobrze!!! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
u mnie nie zdały dwie- jedna wyszła w połowie, druga nic nie powiedziała
![]() polski mam 24 maja! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Miałam dziś ustny niemiecki i muszę stwierdzić, że mają strasznie dziwne obrazki
![]() ![]() No ale komisję miałam strasznie sympatyczną i co najważniejsze - dało się zrozumieć co mówią, chociaż zawsze miałam z tym problem ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Madziunia93 Czas edycji: 2012-05-10 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Różowy Jednorożec
|
Ja źle wspominam moją maturę z angielskiego. Jak dostałam obrazek to tak się nim zestresowałam że zapomniałam odczytać rozmowy sterowane
![]() ![]() ![]() W grupie która zdawała ze mną (jakieś 15 osób) jedna nie zdała.
Tęcza, brokat, jednorożce. ![]() Jeste mamą! ![]() ![]() Edytowane przez PinkSlip Czas edycji: 2012-05-13 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ja przedwczoraj zdawałam ustny polski i muszę powiedzieć, że nie było tak źle jak myślałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A jak myślicie, ktoś kto wchodzi pierwszy ma lepiej czy gorzej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Chyba lepiej, bo komisja jeszcze mniej zjechana egzaminowaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Jako tegoroczna maturzystka, ustny polski mam za sobą, miałam w zeszlym tygodniu w środę. Uzyskałam 20pkt na 20. Czyli 100%. Jak weszlam na wyniki, to aż popłakałam się ze szczęścia, nie moglam uwierzyc, że dostałam 20pkt
![]() Zadali mi 3 pytania i na te trzy pytania odpowiedzialam, ogolnie siedzialam jakies 25minut bo gadalam, gadalam i gadalam ![]() Miałam lekturę "Kordian" i pytali mnie co to znaczyło, że Kordian miał chorobę zwaną " jaskółczy niepokój". Mialam także lekturę "Przedwiosnie" i "Ludzie bezdomni". z "Ludzi bezdomnych" pytali mnie o tytuł co metaforycznie znaczy tytuł "ludzie bezdomni" co oznaczało w lekturze slowo "bezdomni", pytali mnie czego pragnęła Joanna z "ludzi bezdomnych" etc, jednymi slowy z pracy i oczywiscie lektur ![]() co do angielskiego, mam jutro. Od 14 zaczynają sie, a ja jestem jedenasta na liscie. Boje się jak cholera, bo slaba jestem z angielskiego ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś kto już miał ustny angielski może powiedzieć mi w jaki sposób ogłaszane są wyniki? Wywieszają jakąś kartkę czy się wchodzi jeszcze raz do sali?
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj... — Mark Twain
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja angielski ustny mam już za sobą, zdawałam w poniedziałek. Jestem osobą nieśmiałą, dodatkowo zawsze strasznie się denerwuję. Wszelkie rozmówki w klasie na angielskim były dla mnie koszmarem, bo nauczycielka zawsze się mnie czepiała i wiele razy mi podkreślała, że na maturze trzeba mówić (a mnie w klasie stres zjadał
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2012-05-16 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj zdałam ustny polski na 90%, natomiast angielski zdałam na 100% 7. maja.
Nie ma się czym stresować. (Wiem, dobrze mi się mówi bo mam to już za sobą.) Najważniejsze to opanować stres i nie panikować. Ja przed angielskim, który umiem dość dobrze, stresowałam się od rana (egzamin miałam o 14.50), ale jak weszłam do sali, wybrałam zestaw i zadano mi warm-up questions to wrzuciłam na zupełny luz. Mówiłam pewnie, swobodnie, nie używałam podstawowych słówek (np. nice, good, funny), ale też co drugie słowo to nie był phrasal verb czy jakiś idiom; kiedy nie byłam pewna jak dane słowo wypowiedzieć albo czy na pewno oznacza ono to, co chcę powiedzieć to po prostu używałam zamiast niego jakiegoś innego. Na polskim też przed wejściem do sali się stresowałam i nie wiedziałam co ze sobą zrobić, ale jak się rozłożyłam z lapkiem przed komisją to ogarnął mnie jakiś dziwny spokój. ![]() Powodzenia i trzymam kciuki za wszystkich, którzy dopiero będą zdawać ustne! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja miałam ustny polski we wtorek, byłam mega zestresowana i w trakcie mówienia raz się solidnie zacięłam. Ale Panie były wyjątkowo miłe. A pytania polegały głównie na tym, że przewodnicząca podawała mi kontrargumenty do mojej tezy a ja miałam je bronić. I tak z nią dość sporo o tym rozmawiałam. I mam 95% z tego ustnego i jestem BARDZO zadowolona. Byłam pewna, ze nie dam rady nic powiedzieć! Teraz tylko angielski w piątek i koniec z maturami wreszcie. (;
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Gratuluję wyniku!
![]() Ale Ci zazdroszczę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.