|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Kto zdał maturę ustną z J. Polskiego na ponad 80 % ???
Witam, jesli zdałas mature ustna z polaka na ponad 80 % to chciałabym abyś dała o ty znać. Chciałabym zorientować się jakie to były tematy, Wasze przygotowanie itd. Czekam na odpowiedz.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kto zdał maturę ustną z J. Polskiego na ponad 80 % ???
Ja zdałam na 100 %
miałam temat: Przenikanie się świata fantastycznego i realistycznego w utworach literackich. *Romantyczność *Dziady cz II *Wesele *Mistrz i Małgorzata pytania: rola apokryfu w Mistrzu... gatunek ballady rozmowa Gospodarza z Panem Młodym - wzajemne stosunki inteligencji i chłopów |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
też zdałam na 100%
temat: impresjonizm w literaturze i malarstwie obrazy: Impresja. Wschód słońca Claude Monet, 2 obrazy La Grenouillere jeden Moneta drugi Renoira wiersze: Sztuka poetycka Paul Verlaine, Oddźwięki Charles Baudelaire pytania: - twórczość którego malarza trafia do Ciebie najbardziej - ustosunkuj się czy impresjonizm to: antyrealizm, arealizm czy realizm - która pozycja z literatury przedmiotu była dla Ciebie najbardziej pomocna przy analizie wierszy impresjonistycznych
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Ja, ale rok temu, liczy się?
![]() Druga wojna światowa widziana oczami dziecka. Ukaż wpływ przeżyć z czasów wojny i okupacji na psychikę dziecka, odwołując się do wybranych przykładów literackich. Pytania głównie o treść lektur (maglowanie, czy na pewno przeczytałam i wiem, o czym mówię) i ogólne typu czy uważam, że zdarzenia opisane w książce X faktycznie mogły mieć miejsce podczas II WŚ i dlaczego? 100%
Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-05-15 o 20:44 |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie miałam ponad 80%, ale właśnie 80%... Dwa lata temu, może być?
Miałam temat: Słowa: "Lubię ludzi, cały ten świat... Wszystko..." uczyń mottem do analizy wybranych wierszy Jana Twardowskiego. Wybrałam wiersze mniej znane, bo jakbym miała analizować "Spieszmy się", to bym tam chyba... No ![]() Dostałam pytania standardowe jakieś, z tego co pamiętam, to było: - Która pozycja z literatury pomocniczej była najbardziej przydatna i dlaczego? - W których utworach najbardziej przejawia się stosunek podmiotu mówiącego do świata? I coś związanego z minimalizmem Twardowskiego, z jego prostotą języka - jaka jest przyczyna, cel, efekt takiego zabiegu... I było jeszcze jakieś trudniejsze pytanie, związane z jakimś trudnym wyrazem, którego użyłam W sensie że panie pytały, co oznacza, jak się przejawia u Twardowskiego właśnie - ale za Chiny nie pamiętam, co to było.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja, ale w erze dinozaurów, czyli 7 lat temu
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
100% rok temu.
zero przygotowań poza wstępnym - ten temat mi pasuje, o tym będę mogła mówić i wybraniem oraz przeczytaniem/obejrzeniem materiału. zero oznacza, że pierwszy raz na głos wypowiedziałam coś na kształt tej prezentacji wieczorem dzień przed maturą, w dodatku tylko jeden raz, plan ramowy napisałam również wtedy. z przygotowań ogólnych - tematu byłam pewna, bibliografia też się szybko ustaliła, ale np. "Na wspak" przeczytałam dłuuuugo po tym, jak znalazło się w mojej bibliografii, po prostu czułam, że będzie pasowało i ot, pasowało. temat: Człowiek zagubiony w świecie. Scharakteryzuj i porównaj różne obrazy alienacji w wybranych celowo dziełach literackich, malarskich i filmowych. bibliografia: "Krzyk" Edvarda Muncha, "Na wspak" Huysmans'a, "Edward Nożycoręki", "Tramwaj zwany pożądaniem" pytań właściwie nie pamiętam. proste jakieś. o szczegóły w porównaniach, o dobór bibliografii, o biografie.
Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. / Andrzej Sapkowski |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ja zdałam rok temu na 100%, temat "Motyw w przyjaźni w literaturze". Wszystkie moje pytania dotyczyły treści lektur, nauka prezentacji objęła jeden dzień, poprzedzający maturę :P
|
|
|
|
|
#9 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Rok temu, równe 80%. Prezentacja pisana wieczór przed egzaminem.
Temat: Ideał kobiecego piękna i jego zmiany na przestrzeni wieków, z książek miałam "Lalkę" i "Śniadanie u Tiffany'ego" oraz 3 dzieła sztuki: Wenus z Milo, jeden z obrazów Rubensa i Alfonsa Muchy. Pytania z tego co pamiętam były 2 z "Lalki" i jedno z nawiązaniem do Wenus z Milo. Dziwiło mnie zachowanie niektórych osób, którzy prezentację robili parę miesięcy wcześniej i ją kuli na pamięć, efekt był taki, że mieli dużo gorsze wyniki od osób, które robiły ją dużo później. Mi najwięcej zajęło przeczytanie Lalki .
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Poeci zbuntowani wobec otaczającego ich świata – omów problem, analizując wybrane przykłady z literatury polskiej i obcej.
Stówa, chociaż powinni odjąć, bo limit czasowy przekroczyłam milion razy. Chyba. Zresztą, strasznie ambitnie do tego podeszłam i już bibliografią babeczki z komisji zabiłam. Między innymi Ośniałowskim, którego wiersze sama musiałam im dostarczyć. Koniec końców nawet nie wiedziały, biedne, o co spytać, więc pytanie usłyszałam tylko jedno: dlaczego wybrała pani ten temat? No i jak tu odpowiedzieć na coś, co jest przecież oczywiste.
Edytowane przez waits Czas edycji: 2012-05-16 o 01:46 |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
ja myśle, że trzeba sie sporo natrudzić żeby mieć mniej tych procent
|
|
|
|
|
#14 |
|
Różowy Jednorożec
|
Ja miałam 95%. Prezentacji uczyłam się i pisałam na 2-3 dni przed maturą.
Temat: Miłość nieszczęśliwa, miłość niespełniona, miłość śmiertelna. Omów zagadnienie na wybranych przykładach z literatury i sztuki. Lektury: Giaur, Granica, Tristan i Izolda. Obrazy: Śmierć Barbary Radziwiłłówny, Kochanowski i Urszula. Pytano mnie o życiorys Barbary Radziwiłłowny, o pochodzenie i znaczenie cytatu który użyłam w pracy ("Miłość kpi sobie z rozsądku. I w tym jej urok i piękno. "), czego symbolem był na podstawie Tristana i Izoldy krzew głogu. I coś tam jeszcze czy znam jeszcze jakieś lektury, obrazy, wiersze o miłości nieszczęśliwej i musiałam po jednym wymienić. I wsio. A 95% bo zestresowałam się i zapomniałam co mam mówić
Tęcza, brokat, jednorożce. ![]() Jeste mamą! (Wito, 22.01.2020 Edytowane przez PinkSlip Czas edycji: 2012-05-16 o 09:40 |
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Też zdałam na 100 %, w ubiegłym roku. Mój temat: "Miłość jako siła twórcza i destrukcyjna".
Książki użyte w prezentacji : "Cierpienia młodego Wertera", "Quo vadis" i "Zbrodnia i kara". Pytanie jedno z treści książki, a drugie bardziej ogólne. |
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Dwa lata temu, 95%. Temat: Różnorodne motywy śmierci i przemijania w literaturze i malarstwie.
Zaczęłam się uczyć niecały tydzień przed maturą. Trochę czytałam, ale generalnie to nagrałam sobie na dyktafon i podczas spacerów z psem odsłuchiwałam kilka razy. |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Ja roik temu mialam 90%
temat: motyw ogrodu w literaturze i sztuce, mialam dwa obrazy, wiersz, ksiazke i film. Pytan nie pamietam, ale na bank mialam porownanie ogrodu z obrazu i ksiazki, i pytanie ktory ogrod jest blizszy mnie, ytakie ☠☠☠☠☠☠☠y. |
|
|
|
|
#18 | |
|
bez kija nie podchodz
|
ja na 95 %
![]() uczyłam się prezentacji w 2 h przed, napisałam ją sama. Temat : miasto w literaturze. Przedstaw jego funkcje i sposoby kreowania w wybranych utworach literackich.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Ja roik temu mialam 90%
temat:roznorodne ujecie motywu ogrodu w literaturze i sztuce, mialam dwa obrazy, wiersz, ksiazke i film. Pytan nie pamietam, ale na bank mialam porownanie ogrodu z obrazu i ksiazki, i pytanie ktory ogrod jest blizszy mnie, ytakie ☠☠☠☠☠☠☠y. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam kilka dni temu, 100%
![]() Temat: Ekspresjonistyczne krajobrazy malowane pędzlem i piórem. W prezentacji porównawczej posłuż się dziełami modernizmu. Utwory i obrazy: Jan Kasprowicz "Dies irae" i "Święty Boże, Święty Mocny", Tadeusz Miciński "Lucifer", Stefan Żeromski "Ludzie bezdomni", a z obrazów to Edward Munch "Krzyk", Wojciech Weiss "Maki", "Opętanie" i "Kankan w Moulin Rouge". Pytali się mnie o emocje jakie wyrażali ekspresjoniści, dlaczego tak często używali koloru czerwonego, symbolizm (na czym polega i przyklady z Maków i Ludzi bezdomnych), co autor chciał przedstawić gdy malował krzyczącego chłopca z nienaturalnie wygiętym ciałem (Maki) i coś jeszcze o Krzyk, ale nie pamiętam dokładnie. Pracę pisałam tydzień przed maturą, zaczęłam się uczyć dwa dni przed, ale już na egzaminie i tak wszystko powiedziałam na odwrót i po swojemu
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
ja miałam 18/20
Temat : Pycha i pokora w utworach biblijnych i innych literackich. Przedstaw i omów jej funkcjonowanie Z lektur miałam Dziady cz III,Lalke, Makbeta, Zbrodnia i Kara Z Biblii Hioba,Adama i Ewe, Kaina i Abla Pytanie było jak zmieniła się podstawa Rodiona podczas jego podróży O.o Czy historia Adama i Ewy ma odniesienie do współczeności i czy może być uniwersalnym przekazem i o to żebym wytłumaczyła termin romantyczny prometeusz w odniesieniu do konrada i coś tam jeszcze Podstawa to nie denerwować się,ale taka cwana jestem dopiero po fakcie ;D Jak weszłam na sale,usiadłam i zaczęłam mówić to spadła mi podkładka pod stół komisji xD ale nieprzerwanie mówiłam dalej i schyliłam się po nią xD Pozdrawiam wszystkich przed którymi jeszcze widmo polskiego :P |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
ja zdałam na 100%. temat : filmowe adaptacje powieści Henryka Sienkiewicza. Niestety pytań nie pamiętam, bo było to 5 lat temu, coś w stylu "która adaptacja mi się bardziej podobała" czy coś w tym stylu
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
90%! Motyw drzewa w literaturze i innych dziedzinach sztuki + znaczenie społeczne i kulturalne. Pytania przyjemne:
Skąd jest pojęcie sadu hesperyjskiego, gdzie rosną olchy ( ), jak kojarzył się robaczek świętojański w dawnych czasach (coś takiego) i jak rozumiem kompozycje obrazu, który miałam w prezentacji.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
20/20
Temat dialog ze średniowieczem w literaturze późniejszych epok. Miałam książki: Konrad Wallenrod, Lubonie (Kraszewskiego), Krzyżacy, Bolesław Śmiały (Wyspiańskiego). Dostałam pytania: 1. Na czym polegał tragizm Konrada? 2. Porównaj Danusie i Jagienkę. 3. Dlaczego ten temat? Nie pisałam przed pracy, nie uczyłam się jej. Parę razy prezentowałam. Mówiłam 10-11 minut, odpowiadałam na pytania 7-8 minut.
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
100% , dzisiaj
![]() Temat: Ukaż funkcjonowanie motywu toposu życia jako teatru w tekstach różnych epok. Sformułuj wnioski. Utwory: "Makbet", "O żywocie ludzkim" , "Świętoszek" , "Życie na poczekaniu" Pytania: 1. Cechy dramatów Szekspira na podstawie "Makbeta" 2. Rodzaje komizmu i przykłady ze "Świętoszka" do każdego z nich 3. W którym utworze przedstawienie tematu podobało mi się najbardziej i dlaczego Prezentacja pisemnie kończona była wieczorem, nauczyłam się jakoś o tym opowiadać, ale mimo wszystko przed komisją przedstawiona była zupełnie innymi słowami.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj miałam polski ustny i udało mi się zdobyć 100%
![]() Temat to "Współczesna literatura kobieca. Omów na 3 wybranych przykładach". Miałam książki Grocholi, Kalicińskiej i Terakowskiej. Pytania: 1.Czy którąś z tych książek dodałabym do kanonu lektur szkolnych i jeżeli tak to jaką. 2.Czy potrzebny jest podział na kobiecą i męską literaturę. 3.Czy kobieca literatura jest gorsza od innych. 4. Pytanie o podane przeze mnie porównanie sytuacji w "Domu nad rozlewiskiem" i w "Cudzoziemce". I porozmawiałyśmy jeszcze o serialu "Dom nad rozlewiskiem" i o spotkaniu Kalicińskiej z czytelnikami, które odbyło się w moim mieście
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj rano zdałam na 90%.
![]() Temat: Omów specyfikę języka sprawozdawcy sportowego, analizując wybrane wypowiedzi w prasie, telewizji, radiu. |
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
100%
Temat: Związki baśni, legend i podań ludowych z literaturą fantastyczną. Omów zagadnienie analizując wybrane teksty. Wybrałam wiedźmina zestawionego z baśniami słowiańskimi i Władcę Pierścieni zestawionego z legendami arturiańskimi. Pytania: - Dlaczego autorzy literatury fantasy tak często czerpią z baśni i legend? - Po co Sapkowski brutalizuje postaci baśniowe pojawiające się w sadze? |
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
"Scharakteryzuj zjawisko nowomowy, odwołując się do analizy wybranych tekstów literackich i publicystycznych." - temat moim zdaniem bardzo ciekawy i pisanie tej pracy nie było dla mnie jakimś przykrym obowiązkiem
zdałam na 95%, pytania m.in.: jaka jest różnica między manipulacją a perswazją, dlaczego wybrałam ten temat, jaki widzę związek między nowomową a współczesnymi wypowiedziami polityków, jakie zabiegi językowe moim zdaniem najbardziej podnosiły ekspresywność tekstów... Ogólnie to przyjemnie bardzo, chociaż nie powiem, stresik był
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdane na 95% pytania: 1. jak myślisz, czy współczesnym światem rządzi pieniądz? 2. która z postaci z wybranych przez Ciebie lektur została najbardziej dotknięta hipnozą pieniądza i jakie skutki to przyniosło? 3. zaprezentuj etapy przygotowania prezentacji maturalnej. 4. skąd posiadałaś literaturę fachową? lektury które miałam to "Moralność pani Dulskiej", "Ojciec Goriot" i "Skąpiec". chciałam jeszcze "Kupca weneckiego" Szekspira, ale nigdzie nie mogłam znaleźć opracowań i krytyki literackiej więc zrezygnowałam z tej pozycji. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.

W sensie że panie pytały, co oznacza, jak się przejawia u Twardowskiego właśnie - ale za Chiny nie pamiętam, co to było.

(Wito, 22.01.2020