Kwiaty w doniczce...na ślub?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-17, 11:05   #1
martak23
Raczkowanie

Kwiaty w doniczce...na ślub??

Hej Dziewczyny.Mam takie pytanie...we wrzesniu biore slub i zastanawiam sie o co moge "poprosic" gosci zamiast kwiatow cietych...
Czekoladem z moim TŻ nie jadamy,wina nie pijemy,maskotki do domu dziecka odpadaja poniewaz ostatnio nasi znajomi poprosili o maskotki zawiezli do domu dziecka i ich nie przyjeli:/ a do lotto szczescia nie mamy:/
I pomyslalam wlasnie o kwiatach w doniczce pamiatka pozostanie na dlugi czas i w domu beda pieknie wygladaly tylko pytanie... czy cos takiego sie praktykuje na slubach...czy wypada?? co o tym sadzicie??
martak23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 11:12   #2
Myszeczek
Raczkowanie

Dot.: Kwiaty w doniczce...na ślub??

Hmm, w sumie dlaczego miałoby nie wypadać? Jeżeli lubisz kwiaty doniczkowe to myślę że możesz o nie poprosić, tylko jeśli masz załóżmy te 80 gości, to dostaniesz ok 30 kwiatów doniczkowych i co z nimi? Bo rozdawać potem mamie, siostrom itd to trochę głupio, bo to jednak prezenty. Chyba że to ogarniesz no to pewnie, proś o to co lubisz. My np prosiliśmy o książki

A do lata piechotą też se pójdę, a co mi tam...
Myszeczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 11:17   #3
Antilia
Uzależnienie

A ja jakoś tego nie widzę... czy już nie lepiej zostać przy tych bukietach niż wymyślać coś na siłe?

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 11:25   #4
martak23
Raczkowanie

Mieszkanie mamy dosc spore swierzo po przeprowadzce i narazie nie mamy praktycznie zadnych kwiatow wiec w domu sie pomieszcza Pytam bo szczerze mowic sama sie z tym nigdy nie spotkalam

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

No tak,tylko ze 2 dni po weselu jedziemy w podroz poslubna i po powrocie nic z nich nie zostanie:/ a kwiaty w doniczce pobede z nami kilka ladnych lat

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
A ja jakoś tego nie widzę... czy już nie lepiej zostać przy tych bukietach niż wymyślać coś na siłe?
hmm a czemu tego nie Widzisz?
Stary 2012-05-17, 11:28   #5
Antilia
Uzależnienie

Bo wydaje mi się to przekombinowane.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 11:31   #6
paula54
Zakorzenienie

a ja tam to bardzo widzę
nawet raz spotkałam się z takim zaproszeniem, gdzie był wierszyk o kwiat w doniczce. Niestety go nie pamiętam, ale myślę, że gdzieś w sieci krąży.
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 11:37   #7
lemon tree
Rozeznanie

My dostaliśmy książki zamiast kwiatów i jesteśmy bardzo zadowoleni ale pomysł z kwiatami doniczkowymi też wydaje się być bardzo ciekawy Mnie samej sprawiłoby przyjemność kupienie takiego kwiatka dla Młodych
Kwestia do przemyślenia jest tylko taka w jaki sposób tyle doniczek przetransportujecie z kościoła na salę bo istnieje "ryzyko", że niektórzy goście kupią spore okazy i możecie mieć problem z ich upchnięciem w samochodzie tak żeby się nie połamały w trakcie transportu...
Z drugiej strony śmiesznie może to wyglądać jak tyle osób przyjdzie z doniczkami do kościoła- najwyżej będziecie mieli pobożne rośliny w domu
lemon tree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 11:43   #8
martak23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
a ja tam to bardzo widzę
nawet raz spotkałam się z takim zaproszeniem, gdzie był wierszyk o kwiat w doniczce. Niestety go nie pamiętam, ale myślę, że gdzieś w sieci krąży.
Szukam wierszyka i znaleźć nie moge :P

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Napisane przez lemon tree Pokaż wiadomość
My dostaliśmy książki zamiast kwiatów i jesteśmy bardzo zadowoleni ale pomysł z kwiatami doniczkowymi też wydaje się być bardzo ciekawy Mnie samej sprawiłoby przyjemność kupienie takiego kwiatka dla Młodych
Kwestia do przemyślenia jest tylko taka w jaki sposób tyle doniczek przetransportujecie z kościoła na salę bo istnieje "ryzyko", że niektórzy goście kupią spore okazy i możecie mieć problem z ich upchnięciem w samochodzie tak żeby się nie połamały w trakcie transportu...
Z drugiej strony śmiesznie może to wyglądać jak tyle osób przyjdzie z doniczkami do kościoła- najwyżej będziecie mieli pobożne rośliny w domu
Hehe pobożne rosliny z domu do kosciola mamy cale 3 min samochodem wiec mysle ze jakos sie przewiezie,a goscie mysle ze kupia takie okazy ktore do ich samochodow wejda:P no chyba ze beda zasuwac przez miasto z kwiatem w donicy:P

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

A ksiazki to tez bardzo fajny pomysl
Stary 2012-05-17, 12:46   #9
Almariel
Zakorzenienie

Sama mam taki pomysł, żeby dać przyjaciółce na ślub kwiatka doniczkowego. Co prawda oni o to nie prosili, ale wiem jak ona uwielbia kwiaty i też się teraz przeprowadzają i urządzają mieszkanie. Tak że może się pokuszę na podarowanie im kwiata doniczkowego, zamiast bukietu.
Myślę, że jeśli nie będziecie mieć problemu z przewiezieniem tych kwiatków, a później będziecie mieli, gdzie je trzymać, to dlaczego nie ?
Teraz ludzie o rozmaite rzeczy proszą zamiast kwiatów, więc nie widzę w tym nic dziwnego, że poprosicie akurat o kwiaty w doniczce.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 14:12   #10
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Moja koleżanka - miłośniczka storczyków - poprosiła gości o takie kwiaty w doniczkach Wydatek mniejszy niż bukiet bo za ok 20-30 zł już można kupić pieknego storczyka i wcale nie był to kłopot. A kwiaty zdobią ich mieszkanie do dziś

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 14:34   #11
LadyWhisper
Zakorzenienie

martak skoro macie gdzie pomieścić te kwiaty to myślę, że pomysł fajny

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 15:09   #12
roksana111
BAN stały

We Włoszech to normalne,tylko że kwiaty w doniczce i wszystkie inne wysyła się przez kwiaciarnię do domu rodzinnego PM.Nikt do kościoła nie idzie z kwiatami.Moim zdaniem to super pomysł,możesz podpowiedzieć gościom że kwiaty mogą wysłać przed uroczystością do domu.Nie będziesz miała problemu pod kościołem
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 15:16   #13
paula54
Zakorzenienie

Pomogłabym, ale widziałam go tylko "na kartce" i nie pamiętam całości, wiem tylko, że było coś o "w doniczkach kwiaty" i "dłużej cieszyć oko" - nie znalazłam tego samego ale coś takiego:

"Nasi drodzy mili Goście
kwiatów ciętych nie przynoście,
wielką radość nam sprawicie,
gdy w doniczce kwiat wręczycie"

lub z dodanymi wersami:
"Nasi mili drodzy Goście
kwiatów ciętych nie przynoście.
Oszczędzacie kwiatów moc,
co by zwiędły w jedną noc.
Wielką radość nam sprawicie,
Stary 2012-05-17, 15:45   #14
martak23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Pomogłabym, ale widziałam go tylko "na kartce" i nie pamiętam całości, wiem tylko, że było coś o "w doniczkach kwiaty" i "dłużej cieszyć oko" - nie znalazłam tego samego ale coś takiego:

"Nasi drodzy mili Goście
kwiatów ciętych nie przynoście,
wielką radość nam sprawicie,

lub z dodanymi wersami:
"Nasi mili drodzy Goście
kwiatów ciętych nie przynoście.
Oszczędzacie kwiatów moc,
co by zwiędły w jedną noc.
Wielką radość nam sprawicie,
Dziekuje pieknie napewno skorzystam

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
We Włoszech to normalne,tylko że kwiaty w doniczce i wszystkie inne wysyła się przez kwiaciarnię do domu rodzinnego PM.Nikt do kościoła nie idzie z kwiatami.Moim zdaniem to super pomysł,możesz podpowiedzieć gościom że kwiaty mogą wysłać przed uroczystością do domu.Nie będziesz miała problemu pod kościołem
Pomysl bardzo fajny,ale nie chce narażać gosci na dodatkowe koszta
Stary 2012-05-17, 18:35   #15
201611241302
Konto usunięte

Jesli lubisz dużo kwiatów w domu i masz dużo miejsca to fajny pomysł
Wszystko lepsze niż cięte, które zaraz więdną.

Swoją drogą fajnie będą wyglądać goście odświętnie ubrani z doniczkami w rękach
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 18:41   #16
aszuelka
Zakorzenienie

Mi tez sie ten pomysl bardzo podoba

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 20:31   #17
misiadelko
BAN stały

Mnie też bardzo się podoba Twój pomysł, mój kuzyn poszedł jeszcze dalej i poprosił o drzewka/krzaczki na działkę. I nikt nic złego o nim nie powiedział, ani nie pomyślał, a ponieważ był to pierwszy ślub w rodzinie, gdzie ktoś prosił o coś innego niż kwiaty, wszyscy uznali, że to super pomysł, bo przecież kwiaty zwiędną i tak dalej i tak dalej. Także pomysł czaderski!!
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 07:45   #18
extassy
Zakorzenienie

bardzo fajny pomysl. tylko trzeba t prosbe zgrabnie ulozyc chyba ze bedziecie prosic przy dawaniu zaproszen. sama wola bym dac takiego kwaiatka niz bukiet.
my jednak bedziemy prosic o wino
Stary 2012-05-18, 11:31   #19
sammi24
Zadomowienie

Mnie również pomysł się bardzo podoba, a jako gość na pewno taki pomysł przyjęłabym pozytywnie moja siostra cioteczna 2 lata temu wzięła ze sobą kolegę na wesele koleżanki, on miał kupić kwiatki i przyszedł właśnie z kwiatem w doniczce moją kuzynkę wtedy wmurowało ale jak mi potem o tym opowiadała to pomyślałam, że to fajny pomysł gdybym miała większe mieszkanie sama bym go wykorzystała na własnym ślubie
sammi24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 11:52   #20
martak23
Raczkowanie

Dziekuje dziewczeta, rozwialyscie moje watpliwosci

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez extassy Pokaż wiadomość
bardzo fajny pomysl. tylko trzeba t prosbe zgrabnie ulozyc chyba ze bedziecie prosic przy dawaniu zaproszen. sama wola bym dac takiego kwaiatka niz bukiet.
my jednak bedziemy prosic o wino
paula54 kilka postow wyzej napisala fajne wierszyki odnoscie kwiatow w doniczce i chyba wybiore jeden z nich
Jak sie lubi winko to prezent super
Stary 2012-05-18, 21:09   #21
e s
Raczkowanie

martak23-
uważam to za świetny pomysł, powiem więcej- również swoich gości będę prosić o kwiaty doniczkowe
Również tak jak Ty przeprowadziłam się do nowego mieszkania i nie mam ani jednego kwiatka.
Zupełnie nie przejmuję się tym jaki stosunek mają do tego inni, zakładam, że to "Nasz dzień" a komentarze innych i tak są nieuniknione

Edytowane przez e s
Czas edycji: 2012-05-18 o 21:10
e s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 22:04   #22
black_dvc
Raczkowanie

tez chcemy doniczowe zamiast ciętych, szukalam tylko wierszyka na zaproszenie, ale ostatnio udalo mi sie znaleźć
black_dvc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 12:57   #23
martak23
Raczkowanie

Talking Dot.: Kwiaty w doniczce...na ślub??

Cytat:
Napisane przez black_dvc Pokaż wiadomość
tez chcemy doniczowe zamiast ciętych, szukalam tylko wierszyka na zaproszenie, ale ostatnio udalo mi sie znaleźć
A Zdradzisz tresc wierszyka?
Stary 2012-05-19, 14:03   #24
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Myszeczek Pokaż wiadomość
Hmm, w sumie dlaczego miałoby nie wypadać? Jeżeli lubisz kwiaty doniczkowe to myślę że możesz o nie poprosić, tylko jeśli masz załóżmy te 80 gości, to dostaniesz ok 30 kwiatów doniczkowych i co z nimi? Bo rozdawać potem mamie, siostrom itd to trochę głupio, bo to jednak prezenty. Chyba że to ogarniesz no to pewnie, proś o to co lubisz. My np prosiliśmy o książki
Też bym poprosiła o książki
Ale ja akurat nie pisałam nic takiego.
Nie podoba mi się pisanie w zaproszeniu, że chcę coś innego zamiast kwiatków i pieniądze zamiast prezentu. Dla mnie jest to nietaktowne co najmniej. Goście powinni mieć swobodę wyboru, tego co chcą podarować młodym. Większość gości i tak daje pieniądze. Raz- bo uznają, że PM będzie lepiej potrafiła spozytkować pieniądze. Dwa- idą na łatwiznę, bo wymyślać, co tu PM kupić...
To już tak off topowo
Szczerze, jeśli już prosimy o coś zamiast kwiatków, to uważam, że można prosić o :
1. Wino
2. Czekoladki
3. Maskotki ( coraz rzadziej )
4. Karmę dla zwierząt
( Tak na dobrą sprawę można z zebranych pieniążków odłożyć pewną kwotę, zakupić karmę samemu i zawieść do schroniska )
5. Totolotek
6. Zdrapki
7. Książki z dedykacją na pamiątkę od gości

Mam to już za sobą, ale gdybym musiała teraz wybierać to totolotek, zdrapki lub książki
Pozdrawiam i udanych przygotowań
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 20:16   #25
black_dvc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ainhoa Pokaż wiadomość
Też bym poprosiła o książki
Ale ja akurat nie pisałam nic takiego.
Nie podoba mi się pisanie w zaproszeniu, że chcę coś innego zamiast kwiatków i pieniądze zamiast prezentu. Dla mnie jest to nietaktowne co najmniej. Goście powinni mieć swobodę wyboru, tego co chcą podarować młodym. Większość gości i tak daje pieniądze. Raz- bo uznają, że PM będzie lepiej potrafiła spozytkować pieniądze. Dwa- idą na łatwiznę, bo wymyślać, co tu PM kupić...
To już tak off topowo
Szczerze, jeśli już prosimy o coś zamiast kwiatków, to uważam, że można prosić o :
1. Wino
2. Czekoladki
3. Maskotki ( coraz rzadziej )
4. Karmę dla zwierząt
( Tak na dobrą sprawę można z zebranych pieniążków odłożyć pewną kwotę, zakupić karmę samemu i zawieść do schroniska )
5. Totolotek
6. Zdrapki
7. Książki z dedykacją na pamiątkę od gości

Mam to już za sobą, ale gdybym musiała teraz wybierać to totolotek, zdrapki lub książki
Pozdrawiam i udanych przygotowań
no masz racje, proszenie o pieniadze jest troszkę nie na miejscu, w zyciu nie umiescilabym takiej prosby w swom zaproszeniu...
black_dvc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 11:03   #26
misiadelko
BAN stały

Ani ja...
Stary 2012-05-20, 11:31   #27
talkative2
Zakorzenienie

o pieniądze również nie prosiłam, ale uważam, że poproszenie o coś zamiast kwiatów jest jak najbardziej ok. U mnie na każdym ślubie ktos prosi o coś 'zamiast'. Po co wyrzucac kasę na bukiety, które zaraz pójda w kosz? A jeśli nie sprecyzuje się, co by się chciało zamiast kwiatów to goście je kupią, bo głupio dawać samą kopertę, To zawsze wymaga oprawy.
O pieniądze zamiast prezentów nie prosiłam, bo uważam, że jeśli ktoś np nie ma kasy, to głupio mu będzie wkładać do koperty np 100 zł. A prezencik za 100 zł już jakiś kupi i zawsze to inaczej wygląda wg mnie. Ale po cichu mam nadzieję, że prezentów wielu nie dostanę.

Co do samej idei kwiatów doniczkowych - popieram Sama bym nie wzieła, bo miałam raptem kilka doniczek kiedyś w domu i umarły po miesiącu, więc się nie nadaję do niczego ale jak ktoś lubi zajmować się kwiatami to świetnie.

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 13:23   #28
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
o pieniądze również nie prosiłam, ale uważam, że poproszenie o coś zamiast kwiatów jest jak najbardziej ok. U mnie na każdym ślubie ktos prosi o coś 'zamiast'. Po co wyrzucac kasę na bukiety, które zaraz pójda w kosz? A jeśli nie sprecyzuje się, co by się chciało zamiast kwiatów to goście je kupią, bo głupio dawać samą kopertę, To zawsze wymaga oprawy.
O pieniądze zamiast prezentów nie prosiłam, bo uważam, że jeśli ktoś np nie ma kasy, to głupio mu będzie wkładać do koperty np 100 zł. A prezencik za 100 zł już jakiś kupi i zawsze to inaczej wygląda wg mnie. Ale po cichu mam nadzieję, że prezentów wielu nie dostanę.

Co do samej idei kwiatów doniczkowych - popieram Sama bym nie wzieła, bo miałam raptem kilka doniczek kiedyś w domu i umarły po miesiącu, więc się nie nadaję do niczego ale jak ktoś lubi zajmować się kwiatami to świetnie.
Ze wszystkim się zgadzam (jak i z tą cichą nadzieją)
Stary 2012-05-20, 18:42   #29
paula54
Zakorzenienie

my prosiliśmy o winko, bo po pierwsze - kwiatów nie ma gdzie trzymać takich ciętych i faktycznie szkoda, żeby się marnowały, a po drugie - winko lubimy
Nie zamieszczaliśmy w zaproszeniach prośby o kasę, ale jak ktoś pytał, to mówiliśmy wprost, że zbieramy na mieszkanie a prezentów nie mamy zbytnio gdzie trzymać. Efekt - mamy całą piwnicę wina (bukiety dostaliśmy dosłownie 4, w tym jeden z pieluszek ), z prezentów był tylko jeden komplet pościeli, kilka ręczników i śliczne filiżanki (z tego co pamiętam). Wydaje mi się, że goście często rozumieją, że młodzi wolą kasę, a patrząc też z perspektywy gościa - nie zawsze wiem, co się młodym podoba i co się przyda, a pieniądze zawsze są dobrym prezentem w takiej sytuacji.
Stary 2012-05-21, 11:38   #30
goni29
Raczkowanie

Pomysł naprawdę bardzo mi się podoba! Gorzej jak dostaniesz 30 paprotek.. Alle jeśli dostaniesz jakieś ładne egzotyczne kwiatuszki, albo np. bonsai to będzie świetna sprawa..! To dużo zależy też od średniej wieku Twoich gości. Jak przeważają młode osoby, to myślę, że pomysł się jak najbardziej sprawdzi
goni29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości