|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kwiaty w doniczce...na ślub??
Hej Dziewczyny.Mam takie pytanie...we wrzesniu biore slub i zastanawiam sie o co moge "poprosic" gosci zamiast kwiatow cietych...
Czekoladem z moim TŻ nie jadamy,wina nie pijemy,maskotki do domu dziecka odpadaja poniewaz ostatnio nasi znajomi poprosili o maskotki zawiezli do domu dziecka i ich nie przyjeli:/ a do lotto szczescia nie mamy:/ I pomyslalam wlasnie o kwiatach w doniczce pamiatka pozostanie na dlugi czas i w domu beda pieknie wygladaly tylko pytanie... czy cos takiego sie praktykuje na slubach...czy wypada?? co o tym sadzicie??
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kwiaty w doniczce...na ślub??
Hmm, w sumie dlaczego miałoby nie wypadać? Jeżeli lubisz kwiaty doniczkowe to myślę że możesz o nie poprosić, tylko jeśli masz załóżmy te 80 gości, to dostaniesz ok 30 kwiatów doniczkowych i co z nimi? Bo rozdawać potem mamie, siostrom itd to trochę głupio, bo to jednak prezenty. Chyba że to ogarniesz no to pewnie, proś o to co lubisz. My np prosiliśmy o książki
|
|
#3 |
|
Uzależnienie
|
A ja jakoś tego nie widzę... czy już nie lepiej zostać przy tych bukietach niż wymyślać coś na siłe?
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Mieszkanie mamy dosc spore swierzo po przeprowadzce i narazie nie mamy praktycznie zadnych kwiatow wiec w domu sie pomieszcza
Pytam bo szczerze mowic sama sie z tym nigdy nie spotkalam![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- No tak,tylko ze 2 dni po weselu jedziemy w podroz poslubna i po powrocie nic z nich nie zostanie:/ a kwiaty w doniczce pobede z nami kilka ladnych lat ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- hmm a czemu tego nie Widzisz? |
|
|
|
|
#5 |
|
Uzależnienie
|
Bo wydaje mi się to przekombinowane.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
a ja tam to bardzo widzę
![]() nawet raz spotkałam się z takim zaproszeniem, gdzie był wierszyk o kwiat w doniczce. Niestety go nie pamiętam, ale myślę, że gdzieś w sieci krąży. |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
My dostaliśmy książki zamiast kwiatów i jesteśmy bardzo zadowoleni
Mnie samej sprawiłoby przyjemność kupienie takiego kwiatka dla Młodych ![]() Kwestia do przemyślenia jest tylko taka w jaki sposób tyle doniczek przetransportujecie z kościoła na salę bo istnieje "ryzyko", że niektórzy goście kupią spore okazy i możecie mieć problem z ich upchnięciem w samochodzie tak żeby się nie połamały w trakcie transportu... ![]() Z drugiej strony śmiesznie może to wyglądać jak tyle osób przyjdzie z doniczkami do kościoła- najwyżej będziecie mieli pobożne rośliny w domu |
|
|
|
|
#8 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
z domu do kosciola mamy cale 3 min samochodem wiec mysle ze jakos sie przewiezie,a goscie mysle ze kupia takie okazy ktore do ich samochodow wejda:P no chyba ze beda zasuwac przez miasto z kwiatem w donicy:P---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- A ksiazki to tez bardzo fajny pomysl
|
||
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Sama mam taki pomysł, żeby dać przyjaciółce na ślub kwiatka doniczkowego.
Co prawda oni o to nie prosili, ale wiem jak ona uwielbia kwiaty i też się teraz przeprowadzają i urządzają mieszkanie. Tak że może się pokuszę na podarowanie im kwiata doniczkowego, zamiast bukietu. Myślę, że jeśli nie będziecie mieć problemu z przewiezieniem tych kwiatków, a później będziecie mieli, gdzie je trzymać, to dlaczego nie ? Teraz ludzie o rozmaite rzeczy proszą zamiast kwiatów, więc nie widzę w tym nic dziwnego, że poprosicie akurat o kwiaty w doniczce. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka - miłośniczka storczyków - poprosiła gości o takie kwiaty w doniczkach
Wydatek mniejszy niż bukiet bo za ok 20-30 zł już można kupić pieknego storczyka i wcale nie był to kłopot. A kwiaty zdobią ich mieszkanie do dziś
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
martak skoro macie gdzie pomieścić te kwiaty to myślę, że pomysł fajny
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
We Włoszech to normalne,tylko że kwiaty w doniczce i wszystkie inne wysyła się przez kwiaciarnię do domu rodzinnego PM.Nikt do kościoła nie idzie z kwiatami.Moim zdaniem to super pomysł,możesz podpowiedzieć gościom że kwiaty mogą wysłać przed uroczystością do domu.Nie będziesz miała problemu pod kościołem
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Pomogłabym, ale widziałam go tylko "na kartce" i nie pamiętam całości, wiem tylko, że było coś o "w doniczkach kwiaty" i "dłużej cieszyć oko"
- nie znalazłam tego samego ale coś takiego:"Nasi drodzy mili Goście kwiatów ciętych nie przynoście, wielką radość nam sprawicie, gdy w doniczce kwiat wręczycie" lub z dodanymi wersami: "Nasi mili drodzy Goście kwiatów ciętych nie przynoście. Oszczędzacie kwiatów moc, co by zwiędły w jedną noc. Wielką radość nam sprawicie, gdy w doniczce kwiat wręczycie" |
|
|
|
|
#14 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Jesli lubisz dużo kwiatów w domu i masz dużo miejsca to fajny pomysł
![]() Wszystko lepsze niż cięte, które zaraz więdną. Swoją drogą fajnie będą wyglądać goście odświętnie ubrani z doniczkami w rękach
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tez sie ten pomysl bardzo podoba
|
|
#17 |
|
BAN stały
|
Mnie też bardzo się podoba Twój pomysł, mój kuzyn poszedł jeszcze dalej i poprosił o drzewka/krzaczki na działkę. I nikt nic złego o nim nie powiedział, ani nie pomyślał, a ponieważ był to pierwszy ślub w rodzinie, gdzie ktoś prosił o coś innego niż kwiaty, wszyscy uznali, że to super pomysł, bo przecież kwiaty zwiędną i tak dalej i tak dalej. Także pomysł czaderski!!
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo fajny pomysl. tylko trzeba t prosbe zgrabnie ulozyc chyba ze bedziecie prosic przy dawaniu zaproszen. sama wola bym dac takiego kwaiatka niz bukiet.
my jednak bedziemy prosic o wino
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Mnie również pomysł się bardzo podoba, a jako gość na pewno taki pomysł przyjęłabym pozytywnie
moją kuzynkę wtedy wmurowało ale jak mi potem o tym opowiadała to pomyślałam, że to fajny pomysł |
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje dziewczeta, rozwialyscie moje watpliwosci
![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
![]() Jak sie lubi winko to prezent super
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
martak23-
uważam to za świetny pomysł, powiem więcej- również swoich gości będę prosić o kwiaty doniczkowe ![]() Również tak jak Ty przeprowadziłam się do nowego mieszkania i nie mam ani jednego kwiatka. Zupełnie nie przejmuję się tym jaki stosunek mają do tego inni, zakładam, że to "Nasz dzień" a komentarze innych i tak są nieuniknione
Edytowane przez e s Czas edycji: 2012-05-18 o 21:10 |
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
tez chcemy doniczowe zamiast ciętych, szukalam tylko wierszyka na zaproszenie, ale ostatnio udalo mi sie znaleźć
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale ja akurat nie pisałam nic takiego. Nie podoba mi się pisanie w zaproszeniu, że chcę coś innego zamiast kwiatków i pieniądze zamiast prezentu. Dla mnie jest to nietaktowne co najmniej. Goście powinni mieć swobodę wyboru, tego co chcą podarować młodym. Większość gości i tak daje pieniądze. Raz- bo uznają, że PM będzie lepiej potrafiła spozytkować pieniądze. Dwa- idą na łatwiznę, bo wymyślać, co tu PM kupić... To już tak off topowo ![]() Szczerze, jeśli już prosimy o coś zamiast kwiatków, to uważam, że można prosić o : 1. Wino 2. Czekoladki 3. Maskotki ( coraz rzadziej ) 4. Karmę dla zwierząt ( Tak na dobrą sprawę można z zebranych pieniążków odłożyć pewną kwotę, zakupić karmę samemu i zawieść do schroniska ) 5. Totolotek 6. Zdrapki 7. Książki z dedykacją na pamiątkę od gości Mam to już za sobą, ale gdybym musiała teraz wybierać to totolotek, zdrapki lub książki ![]() Pozdrawiam i udanych przygotowań
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
BAN stały
|
Ani ja...
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
o pieniądze również nie prosiłam, ale uważam, że poproszenie o coś zamiast kwiatów jest jak najbardziej ok. U mnie na każdym ślubie ktos prosi o coś 'zamiast'. Po co wyrzucac kasę na bukiety, które zaraz pójda w kosz? A jeśli nie sprecyzuje się, co by się chciało zamiast kwiatów to goście je kupią, bo głupio dawać samą kopertę, To zawsze wymaga oprawy.
O pieniądze zamiast prezentów nie prosiłam, bo uważam, że jeśli ktoś np nie ma kasy, to głupio mu będzie wkładać do koperty np 100 zł. A prezencik za 100 zł już jakiś kupi i zawsze to inaczej wygląda wg mnie. Ale po cichu mam nadzieję, że prezentów wielu nie dostanę. Co do samej idei kwiatów doniczkowych - popieram Sama bym nie wzieła, bo miałam raptem kilka doniczek kiedyś w domu i umarły po miesiącu, więc się nie nadaję do niczego ale jak ktoś lubi zajmować się kwiatami to świetnie.
|
|
#28 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
my prosiliśmy o winko, bo po pierwsze - kwiatów nie ma gdzie trzymać takich ciętych i faktycznie szkoda, żeby się marnowały, a po drugie - winko lubimy
![]() Nie zamieszczaliśmy w zaproszeniach prośby o kasę, ale jak ktoś pytał, to mówiliśmy wprost, że zbieramy na mieszkanie a prezentów nie mamy zbytnio gdzie trzymać. Efekt - mamy całą piwnicę wina (bukiety dostaliśmy dosłownie 4, w tym jeden z pieluszek ), z prezentów był tylko jeden komplet pościeli, kilka ręczników i śliczne filiżanki (z tego co pamiętam). Wydaje mi się, że goście często rozumieją, że młodzi wolą kasę, a patrząc też z perspektywy gościa - nie zawsze wiem, co się młodym podoba i co się przyda, a pieniądze zawsze są dobrym prezentem w takiej sytuacji.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Pomysł naprawdę bardzo mi się podoba! Gorzej jak dostaniesz 30 paprotek..
Alle jeśli dostaniesz jakieś ładne egzotyczne kwiatuszki, albo np. bonsai to będzie świetna sprawa..! To dużo zależy też od średniej wieku Twoich gości. Jak przeważają młode osoby, to myślę, że pomysł się jak najbardziej sprawdzi |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.

pamiatka pozostanie na dlugi czas i w domu beda pieknie wygladaly

), z prezentów był tylko jeden komplet pościeli, kilka ręczników i śliczne filiżanki (z tego co pamiętam). Wydaje mi się, że goście często rozumieją, że młodzi wolą kasę, a patrząc też z perspektywy gościa - nie zawsze wiem, co się młodym podoba i co się przyda, a pieniądze zawsze są dobrym prezentem w takiej sytuacji.
Alle jeśli dostaniesz jakieś ładne egzotyczne kwiatuszki, albo np. bonsai to będzie świetna sprawa..!