|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Romantyczna kolacja
Witam. Chciałbym zrobić dla swojej dziewczyny romantyczną kolację ale mam jeden konkretny problem! Nie wiem jakie danie główne przyrządzić. Nie jestem mistrzem kuchni więc nie chciałbym czegoś ciężkiego do zrobienia itp. Najlepiej by było żebym mógł to przygotować wcześniej i później podgrzać/w piekarniku na parę min bo około 17 musze wyjsc z domu i po 20 wraz ze swoją dziewczyną wracamy i chciałbym żeby to była taka niespodzianka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
zuy mod
|
Dot.: Romantyczna kolacja
a ja się podpinam pod wątek, bo mam podobny problem.
co do martini - jak dla mnie dobre zawsze i do wszystkiego ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na kulinariach wizażowych jest dużo propozycji odnośnie makaronów. Szeroki wybór, a przyrządzenie takiej potrawy nie jest zbyt skomplikowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
polecam wszelkiego rodzaju zapiekanki, można wcześniej zrobić i poźniej podgrzać w piekarniku.
Co do Martini - na kolację dobre będzie Martini Asti, białe lub czerwone, w zależności co podasz. Lekkie owocowe wino musujące nie powinno zaszkodzić. Odradzam Vermout'y, za cieżkie, a Martini (zwykłe) do nich należy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Martini rewelka z wkrojoną limonką bądź pomarańczem - pycha!
Będzie pasować, a nawet jeśli nie, to ważne, że sprawisz tym przyjemność swojej kobiecie! Mógłbyś zrobić lasagne ![]() Kup gotowy makaron, przygotuj jak na opakowaniu. Na patelni podsmaż cebulkę, wrzuć pieczarki, mięso mielone, koncentrat pomidorowy, dopraw i przekładaj z makaronem. Na wierzch posyp ser żółty i zapiekaj. ![]() To taki całkiem błyskawiczny przepis, ale z pewnością sobie poradzisz... Albo ewentualnie sałatkę typu: - sałata lodowa - oliwki ciemne pokrojone w plasterki - czerwona cebula - kukurydza - ser feta - sos vinegret bądź jogurtowy z ziołami - itd... można dorzucać, co się lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A ja polecam różnego rodzaju makarony np. spaghetti bolognese (tylko najlepiej sos zrobić samemu,nie znoszę tych ze słoiczka), cannelloni z mięsem mielonym lub szpinakiem- kobiety uwielbiają szpinak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
canelloni najlepiej kupić z Lubelli. na opakowaniu jest dokładny przepis jak je przyrządzić, z sosem beszamelowym pycha !!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Polecam szybkie zapiekanki z makaronu, może jakaś lekka sałatka (różne rodzaje sałat, ogórek , pomidor, rzodkiewka, ser feta i do tego sos np.włoski) a alkohol to właśnie najlepiej taki jaki dziewczyna lubi, nie musi koniecznie pasować do podawanego dania, a taka kolacja na pewno wprawi dziewczynę w zdumienie .Będzie zadowolona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
cannelloni z mięsem mielonym lub szpinakiem- kobiety uwielbiają szpinak
![]() Co to za głupota, jedni szpinak lubią, inni go nie znoszą, i tyle. Ja bym zrobiła albo makaron, chociaż jak dla mnie to takie mało romantyczne, albo na przykład pieczone ziemniaczki z grillowaną piersią kuraczka, byle nie w panierce bo wyjdzie obiad u ciotki w niedziele, albo kawałki kurczaka obtoczone w przyprawie gyros, usmażone i jakoś ładnie podane, do tego na przykład sałatka grecka, mi mój ukochany zrobił kiedyś coś podobnego, i na deser w mikrofali odgrzał szarlotki kawałek i machnął obok tego dwie kulki lodów waniliowych, pyyyyychota, i wcale nie miałam mu za złe że kupił te ciacho w cukierni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
z trunków postaw na wino lub szampan jesli chodzi o menu to kurczak nadziewany zurawina i kasza gryczana bedzie super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
jakie pomysły macie na romantyczną kolację?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Banalnie prosta zapiekanka z włoskimi kluseczkami "gnocchi" w sosie pomidorowym z mozzarellą, oliwkami i zielonym pesto.
Szybko i prosto a przy tym robi wrażenie ![]() http://www.meskakuchnia.com/przepisy...sto-mozzarella Co do alkoholu to w "biedzie" lub w Lidlu są naprawdę fajne wina z rozsądną cenę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a ja sugeruje zabrać dziewczynę do restauracji, a w domu już tylko jakiś alkohol.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.