Zamiast geodezji? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-25, 11:44   #1
Laramie
Zadomowienie

Zamiast geodezji?

Jestem tegoroczną maturzystką, planowałam studiować geodezję i kartografię na AGH. Zdawałam rozszerzoną geografię i angielski i tu się zaczyna problem. Naprawdę sporo się uczyłam, wszystkie próbne matury z geografii pisałam na około 85-90%, ale ta właściwa najprościej mówiąc mnie zaskoczyła. Oczywiście, napisałam, ale na pewno i nie tak dobrze, jak chciałam. Ponadto angielski - w tym roku był dla mnie po prostu trudny. Jakoś poszło, ale też bez rewelacji. A jak wiadomo próg na geodezję na AGH to ok 830/1000, czyli kosmicznie dużo. Teraz martwię się, że się tam nie dostanę. Od razu mówię, że rok przerwy, inne miasto niż Kraków ani studia zaoczne nie wchodzą w grę. I tu rodzi się moje pytanie: jeśli okaże się, że się nie udało - co zrobić? Jest kierunek geodezyjny także na Uniwersytecie Rolniczym, ale wiadomo, że AGH to znaaacznie lepsza uczelnia. Zastanawiam się także nad innym kierunkiem, nie trzymam się tej geodezji kurczowo, ale nie mam pomysłu. Możecie mi doradzić coś równie opłacalnego? Ach, i nie proszę o odpowiedzi typu "Zastanów się co naprawdę chcesz robić", bo to dłuższa historia. Chodzi o to, czy lepiej wybrać geodezję na UR czy pozostać przy AGH, ale na innym kierunku? Jeśli tak to co byście proponowały?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

"You can't sleep, you can't eat
There's no doubt, you're in deep (...)
Gonna have to face it, you're addicted to love..."

WYMIANA KSIĄŻEK
Laramie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 11:58   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Zamiast geodezji?

czemu inne miasto nie wchodzi w gre? przeciez mozna sie przenosic miedzy uczelniami.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 12:02   #3
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Jeżeli naprawdę jesteś dobra i zależy Ci na tej geodezji to idź na UR i jak będziesz miała bardzo bardzo dobre wyniki to po semestrze bądź roku możesz spróbować przenieść się na geodezje na AGH. Moja koleżanka tak zrobiła ale na innym kierunku. Miała średnią prawie 5 i dużo dużo materiału do nadrobienia (bo musiała zaliczyć kilka przedmiotów) ale dostała się na drugi rok na innej uczelni tzn pierwszy rok studiowała na gorszej uczelni a później wskoczyła na od razu na drugi rok lepszej uczelni.
Stary 2012-05-25, 12:18   #4
viva91
na przekór do celu

ja bym próbowała z tym UR. w końcu to od ciebie zależy ile się będziesz uczyć po roku możesz tak jak koleżanka wyżej radzi próbować się przenieść.
Stary 2012-05-25, 12:23   #5
Life4Rent
Przyczajenie

Jako studentka geodezji na AGH powiem tak: moim zdaniem trudniej się przenieść z UR na AGH niż między wydziałami na AGH. Kolega z grupy zaczął studiować budownictwo na AGH i po miesiącu się przeniósł do nas na geodezję. Wprawdzie mnóstwo łażenia i załatwiania ale da się.
Life4Rent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 12:34   #6
nadia93
Przyczajenie

Skoro Twoim pierwszym pomysłem była geodezja to myślę, że dobrze by było się tego trzymać. Od początku do końca wiedziałaś co chcesz robić. to plus. A że matura poszła nienajlepiej - mam podobnie, w tym roku rozszerzenia były naprawdę trudne np. z historii czy geografii. Moim zdaniem powinnaś złożyć na AR. to też dobra uczelnia, jasną sprawą, że AGH jest lepsza, ale po co masz iść na inny, skoro nawet nie masz kierunków dobranych. zdawałaś geografię i angielski - a z tymi przedmiotami też za dużo wybrac nie możesz. powodzenia
nadia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-27, 21:19   #7
Laramie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
czemu inne miasto nie wchodzi w gre? przeciez mozna sie przenosic miedzy uczelniami.
Tak, wiem że można, ale z konkretnych powodów wybrałam Kraków.

Cytat:
Napisane przez Life4Rent Pokaż wiadomość
Jako studentka geodezji na AGH powiem tak: moim zdaniem trudniej się przenieść z UR na AGH niż między wydziałami na AGH. Kolega z grupy zaczął studiować budownictwo na AGH i po miesiącu się przeniósł do nas na geodezję. Wprawdzie mnóstwo łażenia i załatwiania ale da się.
Kilka osób mi o tym mówiło, ale zastanawiam się czy to jest takie proste? Tzn. na jakiej zasadzie to działa? Przecież skoro przy rekrutacji zabraknie mi punktów to później nie będzie z tym problemu?

"You can't sleep, you can't eat
There's no doubt, you're in deep (...)
Gonna have to face it, you're addicted to love..."

WYMIANA KSIĄŻEK
Laramie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości