|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Co na piknik?
Za pare tygodni planuje piknik
Mysle ze bedzie cieplo, dlatego mam klopot z doborem dan... nie wiem co przygotowac, zaserwowac tak by sie nie popsulo, nie rozlecialo i by smakowalo jak bedzie cieplo. Myslalam o melonie jako deserze bo swietnie smakuje jak jest cieplo A moze zwykle kanapki? No ale jak bedzie cieplo to i szynka i pomidorek odpadaja bo zanim wezmiemy sie do ejdzenia to juz bedzie paskudne w smaku no a z samym serem to nie chce... Co proponujecie? Bardzo prosze o porade! |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Co na piknik?
mysle, ze mozesz po prostu wziac ze soba pokrojone rozne rodzaje pieczywa, do tego sery w plasterkach (np. jakis zolty twardy, plesniowy), oprocz tego rozne pasty z twarogu lub serka homogenizowanego (np. paste z tunczykiem, paprykowa, jajeczna, orzechowa, ogorkowa, itp.) - wtedy kazdy gosc przygotuje wlasny zestaw kanapkowy. Mysle ze sprawdzilyby sie tez rozne salatki, w tym owocowe. a na deser fajnym pomyslem bylaby wlasnie salatka owocowa w wydrazonym arbuzie albo melonie - latwa do przygotowania i przetrasportowania, a dosc efektowna i przepyszna.
milej zabawy! |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
nie zapomnij o ogórkach malosolnych!
moje juz są dobre
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Romantyczny piknik...
Chciałabym zrobić mojemu chłopakowi niespodziankę i zabrać go na romantyczny piknik, ale niestety nie mam pojęcia co zrobić do jedzenia
w sumie to chodzi mi o jakiejś lekkie przekąski...bardzo proszę o rady i pomysły
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Romantyczny piknik...
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=piknik
nie wiem czy widziałaś, tam jest troszeczkę pomysłów ![]() jak ma byc romantycznie to wzięłabym owoce... truskawki na pewno, jakieś lekkie sezonowe, moze morelki, maliny, czereśnie, winogrona.. można je wziąć tak po prostu lub przygotować w domku jakąś sałatkę owocową możesz np upiec jakieś małe śliczne i pyszne ciasteczka- serduszka, albo zrobić tradycyjne kanapki tylko je 'powykrajać' w serduszka foremkami do ciasteczek, mogą być koreczki, o albo z owoców takie pseudo-szaszłyki, mozesz je ponadziewać po prostu na patyczki a w termosie jakieś dobre lody.. no i do tego jakieś dobre picie, soczek, może wodę gazowaną z takim fajnym syfonem do nalewania a na pewno nie brałabym chipsów, paluszkó itp to takie codzienne
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
świetny temat
i na czasie![]() ja też wybieram sie na piknik i tez nie wiem co wziąśc;( te kanapki to ciekawy pomysl no i owocki a co do reszty to nie mam pojecia;( ale jak cos wymysle to dam ci znac![]() pozdro
|
|
#7 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Proponuje szampana + truskawki
do kieliszkow wkładamy 2,3 truskawki bez szypułek i wlewamy szmpana.Po chwili mamy niebo w gębie |
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Mam w planach taki całodniowy piknik za jakiś czas i bladego pojęcia co zabrać. Nie może być zbyt romantycznie żeby faceta nie wystraszyć, za to smacznie (przez żołądek do serca mężczyzny - zamierzam wypróbować w praktyce) i niedrogo żebym nie zbankrutowała doszczętnie. Kanapkom jestem niechętna, wydają mi się banalne. No dobra, owoce, jakieś brzoskwinie, winogrona i różne takie... Wino koniecznie. Ciasto - pewnie coś czekoladowego, może z wiśniami o ile będzie jeszcze sezon (w grę wchodzi termin za jakieś dwa tygodnie).
Ale musi być też coś treściwego... i tu mam problem - co?
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
ja właśnie wczoraj wróciłam z całodniowego pikniku z moim chłopakiem. romantyzmu nie planowaliśmy.. świerze powietrze i cichy szym wiatru zrobiły swoje.. a jedzonko?? były owoce, pyszna czekolada z orzechami.. a z treściwych rzeczy to z samego rana upiekłam parówki w cieście
niby takie zwykłe a jednak mojego mężczyzne tym użekałam. dobre są równiez na zimno więc sie nie przejmujcie. polecam do tego parówki paryżanki, sa najlepsze do picia oczywiscie sok a i na pomidorka mielismy ochote
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
calkiem niezly pomysl
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Uwazam ze jesli ma byc to "przez zoladek do serca' to musi byc cos tresciwszego bo facet jak to facet apetyt ma
![]() O ile nam moze wystarczyc salatka owocowa i ciasteczka to niekoniecznie moze byc zadowolony.... ![]() Poza tym na swiezym powietrzu apetyt dopisuje! Proponuje kanapki Club Sandwich czyli: -miekki chlebek tostowy -trojkocik serka topionego np hohlanda -szyneczka, podsmazony plaster bekonu lub jajeczko -pomidor, ogorek, salata i zrobic takie wielowarstwowe kanapki w styu jak sa zaprezentowane na zdjeciu, mozna nimi sie naprawde najesc jesi maja duzo dobrych skladnikow ... Inna propozycja to tortille takie jak KFC zawiniete w folie latwe do transportu i do zjedzenia na zimno np zkurczakiem papryka i pomidorowa salsa... Hot dogi w ciescie z przepisu na Wizazu tew bylyby dobre. A na deser cos czekoladowego i jakies owoce
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
zawsze jak jeżdze na pikniki za miasto to robie przepyszne "treściwe" bułeczki ze schaboszczakiem musztardą salatą pomidorkiem rzodkieweczką oj pychotka a jakie sytne
Edytowane przez aanitkaa Czas edycji: 2007-06-21 o 09:26 |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
co wziąć na piknik?
Wybieram się na piknik z bliskim kolegą... obiecałam, że zrobię coś do jedzenia, tylko nie mam pojęcia co dokładnie, a nie chcę robić banalnych kanapek. Macie pomysły?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: co wziąć na piknik?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję
a z wyszukiwarki korzystałam... tylko niestety jakoś nieporadnie, bo nie znalazłam nic
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Ja polecam smażonego kurczaka, np. kawałki piersi czy skrzydełka, panierowane: maślanka - mąka z przyprawami ( np.zioła prowansalskie, przyprawa złocista do kurczaka Kamis) - ponownie maślanka. Kawałki mięsa smażymi na głębokim tłuszczu - kurczak jest wspaniale chrupiący!
![]() Zachęcam również do zrobienia słątki ziemniaczanej, wiem, że np. w USA jest bardzo popularnym daniem piknikowym. Istnieją różne wariacje na temat tej sałatki, ja proponuję: ugotowane ziemniaczki pokrojone w kosteczkę, ogórki konserwowe, cebulka w kosteczkę, groszek z puszki, majonez, musztarda, szczypiorek, sól, dużo pieprzu. |
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
o! bardzo ciekawy pomysł, chyba właśnie tak zrobię
dziękuję afternoon
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
na kocyku
Wyobraźcie sobie, że jedziecie na łąke/do lasu ze swoim mężczyzną. Chcecie spędzić miłe popołudnie. Co zabieracie do jedzenia? Coś na szybko... Zakłądając, że nie macie ze sobą grilla. Pomóżcie, bo nie mam koncepcji, a chciałabym żeby było miło. Nie znalazłam takiego tematu na forum.
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: na kocyku
najlepiej zabrac ze soba jakies kanapki, buleczki, owoce, warzywka, moze jakies ciasto z owocami cos co pod wplywem temperatury nie roztopi sie czy zepsuje.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znalazłam 4.
Jeden z nich: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=piknik |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Ha! My też się z Najmilszym na piknik wybieramy. I znalazłam pomysł na to, co my będziemy tam szamać.
Ze strony http://www.acatinthekitchen.com/. (zrobiłam małe modyfikacje) Bagietka jajko na twardo ser żółty serek typu filadelphia ogórek kiszony pierś z kurczaka (gotowana czy smażona) pietrucha oryginalny przepis http://www.acatinthekitchen.com/?cat=44
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Autorka w swojej wersji dodaje jeszcze musztardę, jakieś 15 rodzajów sera
i zamiast ogóra kiszonego - konserwowy.Kroisz składniki na kawałeczki, mieszasz ze sobą, wydrążasz bagietkę i pakujesz do środka masę. ![]() I gotowe można kroić w takie fajne plasterki. Jeszcze nie próbowałam, ale już widać, że będzie super.
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
odswiezam
ma ktos jeszcze jakies pomysly?
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Pieczywo typu "bagietka"
Pomidory Ogórki małosolne Usmażone kotlety z piersi kurczaka (zapakowane w folię aluminiową - mają to do siebie,że smakują dobrze w "takich warunkach", wędliny kupnej raczej bym nie tknęła) Owoce Woda Ciasto drożdżowe Kawa w termosie ------------------------ Zresztą wszystko zależy od planów piknikowych, bo mozna zrobić na pikniku grilla,a wtedy nie potrzeba specjalnych inspiracji, prawda? |
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Fajne te wszystkie wasze przepisy, ale chciałabym się również podzielić swoim.
Tylko to nie będzie pasowało do romantycznego pikniku na łączce, ale raczej do wyprawy po lesie, w czasie której trzeba się posilić. Piszę o tym dlatego, że nie wytrzymałabym kilku godzin siedząc na kocyku i sama nie znam facetów, którzy by tak długo wytrzymali, my się wolimy włuczyć. (Dlatego raz do roku na trzy dni wynajmujemy chatę w lesie, gdzie nie ma wody, prądu, no niczego.) Jeśli jest to jednodniowa wyprawa, to nie ma nic, podkreślam nic lepszego, od świerzego chleba ze smalcem. Jak nigdy za tym nie przepadałam, tak w plenerze nic nie smakuje mi bardziej. Do tego male ogórki gruntowe, pomidorki, rzodkiewka, szczypior, sól i pieprz. Do tego kawa w termosie, woda mineralna i twarde owoce. Niczego w domu, prócz smalcu, nie przygotowujemy, wszystko kroimy nożem myśliwskim lub scyzorykiem. I obiecuję wam, że na niejednym mężczyźnie takie trochę bardziej surwiwalowe klimaty robią dużo większe wrażenie, niż śliczne kanapeczki i sałateczki na kocyku pod skałką. Polecam!
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Temat na czasie
Majówka przed nami![]() Również mam w planach zaprosić swojego TŻ na piknik A co planuję zabrać:-truskawki -bita śmietana w sprayu To na deser a jeśli chodzi o konkrety...: -kawa w termosie -ogórek, pomidor, ser do krajania (może zrobię koreczki) -bagietki Macie jakieś jeszcze pomysły? |
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
albo mi się wydaje albo to właśnie ten wątek był cytowany wczoraj w przeglądzie internetu w programie "Kawa czy herbata".
zwykle nie cierpię tego przeglądu i uważam go za słaby merytorycznie, chociaż raz podano fajne info (bo o Wizażu ).
|
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
ja ostatnio na piknik zabrałam naleśniki z chilli con carne w środku, zawinięte w folię aluminiową. wyszły idealne bo jechaliśmy na rowerach a żadne sałatki, koreczki i kanapeczki raczej by tego nie przeżyły
bardzo podoba mi się przepis na wydrążane bagietki - one również dadzą radę na rowerze więc zrobię coś takiego na tą sobotnią wycieczkę
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.

w sumie to chodzi mi o jakiejś lekkie przekąski...bardzo proszę o rady i pomysły
i na czasie

zwykle nie cierpię tego przeglądu i uważam go za słaby merytorycznie, chociaż raz podano fajne info (bo o Wizażu
).