Butelka antykolkowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-28, 09:07   #1
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Butelka antykolkowa

Czy używacie??Zastanawiam sie nad zakupem, ale nie wiem czy rzeczywiście działa, czy warto, czy to tylko strata kasy.
Czy przy używaniu takiej butelki dziecko też musi "odbijać"?
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 09:29   #2
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith
Dot.: Butelka antykolkowa

Ja używam Aventowskich butelek, ale tylko dlatego że mogłam je kupić za punkty z programu lojalnościowego z mojej apteki odbijać trzeba tak czy siak. A czy działa nei wiem nie mam za bardzo porównania (butelki TT mała nie chciała ciągnąć - twardy smoczek, a z canpolowskich butelek lało sie nie zależnie od tego czy były dokręcone lekko czy mocno). Generalnie jestem zadowolona

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 09:36   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Moim zdaniem takie butelki to trochę pic na wodę. Z kolki dziecko musi po prostu wyrosnąć.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 09:48   #4
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

No i nie każde dziecko ma kolki, my zupelnie nie wiemy co to jest

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 10:01   #5
amilcia
Wtajemniczenie

Z moich doświadczeń ... Przy starszej córce używałam aventu antykolkowego, mała i tak miała drobne wzdęcia ale ładnie piła, nie łykała powietrza. Przy młodszej kupiliśmy Tomme antykolkową i była do d...y , smoczek się zapadał z spłaszczał, mała przerywała picie i łykała powietrze, wróciliśmy do aventu, teraz nie mam zastrzeżeń.
Teraz większość firmowych butelek (tych lepszych firm) ma tą opcję.

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 10:05   #6
Time to fly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Czy używacie??Zastanawiam sie nad zakupem, ale nie wiem czy rzeczywiście działa, czy warto, czy to tylko strata kasy.
Czy przy używaniu takiej butelki dziecko też musi "odbijać"?
to zależy od przyczyny kolki,dla mnie to pic na wodę bo córka miała kolki z racji nietolerancji laktozy ,więc dopiero zmiana mleka pomogła.Uwierz miałam wszystko w domu anty kolkowe,masa wywalonej kasy w błoto.Znajdz przyczynę kolki i dopiero rób zakupy.
Time to fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 10:12   #7
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Ja jeszcze nie urodziłam, ale myślę, że kupie jedna taką butelkę na wszelki wypadek.Wolałambym jeszcze w ciąży bo potem nie będę miała czasu (będę raczej sama).

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2012-06-28 o 10:13
Stary 2012-06-28, 12:59   #8
Karolinak82
Zakorzenienie

Moja Córka miała kolki...codziennie o tej samej godzinie...próbowałam róznych butelek, żadna nie działała, aż znajoma poleciła mi butelkę Dr.Brown - TU strona producenta (chwilę trzeba zaczekać a włączy się film na czym butelka polega)...kupić można je w każdym większym sklepie...i z ręką na sercu musze przyznać że kolki zniknęły po pierwszym użyciu
Polecam wszystkim Mamom jak tylko usłyszę że dziecko ma kolki...bo wiem co to znaczy

Edytowane przez Karolinak82
Czas edycji: 2012-06-28 o 13:03
Karolinak82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 16:34   #9
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jeszcze nie urodziłam, ale myślę, że kupie jedna taką butelkę na wszelki wypadek.Wolałambym jeszcze w ciąży bo potem nie będę miała czasu (będę raczej sama).
Ale może będziesz karmiła piersią (do czego zachęcam) i butelka Ci się nie przyda.
Stary 2012-06-28, 17:46   #10
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Niestety nawet przy karmieniu piersią się przyda, bo raz na 2 tygodnie mam zjazd na uczelni i niestety dziecka tam na karmić nie mogę, co najwyżej odessać laktatorem i zostawić nianii.
poza tym w późniejszym okresie przyda sie butelka na wodę, herbatki itp

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Jeszcze u mnie w rodzinie kobiety mają problemy z karmieniem piersią i nie chciałabym dopuścić do sytuacji, że 2 dni po porodzie, pokarmu nie mam, dziecko głodne, a ja nie mam butelki.Nie miałabym nawet nikogo kto by poszedł do sklepu kupić, więc muszę być przygotowana.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2012-06-28 o 17:53
Stary 2012-06-28, 17:50   #11
_vixen_
Zakorzenienie

Polecam nasz watek o kp.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=613347

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-28, 19:09   #12
zanetaa88
Zakorzenienie

Ja mam aventa i dla mnie najlepsza, ale karmiłam 7 miesięcy piersią, więc w okresie kiedy dziecko miewa kolki (moja nie miała) to karmiona była UU,natomiast miałam też butelki TT i nie umiała z niej ładnie pić, tak jak dziewczynom wyżej ten smoczek dziwnie się zassysał i Ja miałam wrażenie, że mleko za szybko leci. Jak odciągałam mleko to podawałam właśnie w aventowskich butelkach,bo najlepiej się jej piło...

Kiedy będziesz czuła,że laktacja Ci zanika to nie wkręcaj sobie że to rodzinne, poleż z dzieckiem przy piersi i niech ssie i naruszy "produkcje" nawet jakby to miało trwać cały dzień...pamiętaj że kobiety miewają kryzysy laktacyjne w 3i 6 tygodniu a potem 3 i 6 miesiącu jak dobrze pamiętam,wtedy masz wrażenie że mleko zanika...polecam Karmi na zwiększenie laktacji

A ja na drugi dzień po porodzie mleko dopiero miałam...

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 19:28   #13
_vixen_
Zakorzenienie

Właśnie, co to za gadanie, że to "rodzinne" problemy z karmieniem piersią. Tylko czekać, kiedy w czasie kryzysów laktacyjnych rodzina butlę będzie podsuwać, bo to przecież "rodzinne", że nie da się wykarmić. Bzdury. No chyba, ze wszyscy w rodzinie tak sobie doradzają, to nie dziwota
Stary 2012-06-28, 19:45   #14
Blueeyed_Alice
Raczkowanie

Też polecam butelki Dr Brown's. U nas sprawdziła się przy doraźnym karmieniu MM. Mleko z niej leci wolno i dziecko musi się bardziej namęczyć przy ssaniu w porównaniu do innych butelek, więc potem nie odrzuca piersi. Przynajmniej moja córka tak miała.

I tak odbijać też trzeba
Blueeyed_Alice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 22:42   #15
zoja04
Raczkowanie

Moje dziecko jest na mleku modyfikowanym od urodzenia - bo nie dostałam nigdy mleka.... i od początku używamy butelek Dr Browns - sa superowe, mój mały nigdy nie miał kolek.... dziś ma 5 mies , i nie chce pic z innych butelek, więc dalej je używam.
Naprawde polecam. A odbijać trzeba

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Niestety nawet przy karmieniu piersią się przyda, bo raz na 2 tygodnie mam zjazd na uczelni i niestety dziecka tam na karmić nie mogę, co najwyżej odessać laktatorem i zostawić nianii.
poza tym w późniejszym okresie przyda sie butelka na wodę, herbatki itp

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Jeszcze u mnie w rodzinie kobiety mają problemy z karmieniem piersią i nie chciałabym dopuścić do sytuacji, że 2 dni po porodzie, pokarmu nie mam, dziecko głodne, a ja nie mam butelki.Nie miałabym nawet nikogo kto by poszedł do sklepu kupić, więc muszę być przygotowana.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------
Ja przez pierwsze 5 dni przystawiałam małego do piersi co 2-3 h - ale mleka nie dostałam... aż mi się dziecko odwodniło.... położne kazały przystawiać do piersi a potem dokarmiac butelką - i tak robiłam nastepne 2 tyg i mleka nie dostałam.... a butelki miałam w domu tak w razie czego - ale bardziej myslałam że bede ściągać czasem jakbym chciała wyjść - nie przypuszczałam że będą mi aż tak potrzebne, bo mleka nie było a dziecko głodne... miałam butelki TT i Dr Brown - i te drugie sa najlepsze , nie znalazłam innych równie dobrych. Julek ma 5 mies i tak sobie pomyślałam że juz duży to nie potrzebuje antykolkowych - próbowałam prawie wszystkich : TT, Avent, NUK, MAM - ale on nie chce z nich pic - więc dalej na DR Brown.
U mnie mleko sie nie pojawiło prawdopodobnie dlatego ze ja miałam komlikacje po cesarce i spedziłam 3 tyg w szpitali w nieciekawym stanie....
chodzi mi o to ze dobrze sie zabezpieczyc - uważam ze masz racje....
ja kupiłam butelki tylko tak zeby były - a byly bardzo potrzebne ! I po porodzie nie miałabym sił by szukac informacji - które są dobre .
zoja04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 07:30   #16
dominej
Raczkowanie

Witam,
My używalismy butelek TT - tych z rurką w środku. I jak dla nas były najlepsze - mała lładni z nich piła i nie miała ani raz kolki (albo dzięki butelce, albo po prostu nie miałaby nawet pijąc z innej butelki ).
Jeśli w butelkach TT smoczek się zasysa - tzn. że dziurka w zaworku się skleiła - i trzeba po każdym myciu upewnić się, że jest ok.

Sens mojego życia - Dobrusia (12.10.2011r.)
dominej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 11:17   #17
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Moja Córka miała kolki...codziennie o tej samej godzinie...próbowałam róznych butelek, żadna nie działała, aż znajoma poleciła mi butelkę Dr.Brown - TU strona producenta (chwilę trzeba zaczekać a włączy się film na czym butelka polega)...kupić można je w każdym większym sklepie...i z ręką na sercu musze przyznać że kolki zniknęły po pierwszym użyciu
Polecam wszystkim Mamom jak tylko usłyszę że dziecko ma kolki...bo wiem co to znaczy
Cytat:
Napisane przez Blueeyed_Alice Pokaż wiadomość
Też polecam butelki Dr Brown's. U nas sprawdziła się przy doraźnym karmieniu MM. Mleko z niej leci wolno i dziecko musi się bardziej namęczyć przy ssaniu w porównaniu do innych butelek, więc potem nie odrzuca piersi. Przynajmniej moja córka tak miała.

I tak odbijać też trzeba
Cytat:
Napisane przez zoja04 Pokaż wiadomość
Moje dziecko jest na mleku modyfikowanym od urodzenia - bo nie dostałam nigdy mleka.... i od początku używamy butelek Dr Browns - sa superowe, mój mały nigdy nie miał kolek.... dziś ma 5 mies , i nie chce pic z innych butelek, więc dalej je używam.
Naprawde polecam. A odbijać trzeba [COLOR="Silver"]
zgadzam się z przedmówczyniami, u nas też dr browns sprawdził się genialnie, pierwsze karmienie i kolki zniknęły POLECAM!!
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 19:47   #18
Sharifa
Rozeznanie

Ja uzywalam Tomme Tippee antykolkowa ale zadnych efektow nie bylo. Za to kolki jak najbardziej - codziennie o tej samej porze, niezaleznie od butelki (pila tez z Medeli i chicco, ale jej nie podpasowaly). Na kolki pomagal Lefax albo sab simplex, a potem wyrosla z kolek gdzies kolo 3,5mca.
Stary 2012-06-30, 11:10   #19
isiaok
Rozeznanie

Ja też szczerze polecam butelki Dr Brown'a...co prawda jest troche ceregieli przy myciu ale warto
Moja córcia miała kolki i dzieki tym butelkom szybko zniknęłyRzeczywiście mleko wolniej płynie, dziecko nie łyka powietrza-bardzo dobre
Odbijać trzeba w każdym wypadku
Ja spedziłam z laktatorem pierwsze dwa tyg, odciagłąm 'na sucho" całe dnie i noce...mleko pojawiło sie po tyg i tylko w jednej piersi...kosmos! Po całym dniubyłam w stanie odciagnac 20ml...
dzisiaj wiem, że na karmienie składa sie odpowiednie nastawienie(chec karmienia) i dobra poradnia laktacyjna
isiaok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-30, 11:15   #20
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

A gdzie są te poradnie laktacyjne czy specjalistki od laktacji?W państwowym szpitalu można korzystać z takich usług?
Stary 2012-06-30, 11:26   #21
_vixen_
Zakorzenienie

U mnie w szpitalu jest taka poradnia.
Stary 2012-07-01, 10:16   #22
isiaok
Rozeznanie

W każdym szpitalu z oddziałem położniczym powinna być
isiaok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 10:19   #23
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Powinna, co nie znaczy, że jest
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 19:21   #24
aaliyah
Zakorzenienie

Z pierwszym dzieckiem używaliśmy butelek Tommee Tippee. Kolek nigdy nie miała.

Teraz dla drugiego kupiliśmy butelki Born Free, podobno 80% dzieci po przejściu na te butelki kolki ustępują. Mam jednak nadzieję, że kolki i tym razem nas ominą... Słyszałam też dobre opinie o butelkach Dr Brown's. My wybraliśmy Born Free bo zależało mi na szklanych butelkach.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 20:40   #25
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Przeczytałam na forum mojego miasta, ze niestety w tym szpitalu dziewczyny nie miały żadnej pomocy apropo karmienia piersią
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości