Wat - wątek zbiorczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-01, 22:43   #1
nadia93
Przyczajenie

Wat - wątek zbiorczy

cześć, oczywiscie jestem tegoroczną maturzystką! i chciałam zapytać, prosic o opinie, komentarze na temat kierunków. Zaczne od tego,ze przed wynikami maturalnymi marzyla mi się Warszawa, wyobrazalam tam swoje zycie studenckie jak i dalsze, wiekszosc znajomych się tam wybiera, miałabym lepszy start i miasto mnie zachwyca, mimo wszystko. niecałe 3dni temu moje plany legły w gruzach. Jestem skazana na Gdansk (powiedzmy). Matura źle mi nie poszła, ale tez i nie tak pięknie jakbym chciała. Spróbuję złozyc na Wat. jednak przedtem chciałabym sie conieco dowiedziec, poradzic, na co lepiej. Myslalam o kosmonautyce i lotnictwie, ale tam jest podobno b. trudno, łatwo się dostać, ciężej utrzymac, wielu poodpadało, przeraziło mnie to i zostawiłam. Inżynieria materiałowa czy inżynieria bezpieczeństwa? co o tym myslicie? czy są to kierunki "przyszłosciowe"? Jaki jest poziom? cięzko? łatwo? dodam,ze orłem z matematyki nie jestem wcale. fizyka idzie mi lepiej,ale tez nie wzorowo. prosze o w miarę rozsądne odpowiedzi, bo zostały mi zaledwie dwa dni na opłacanie kierunków...
+ nawet nie wiecie jak mi ciężko z tą myślą, że mogę wylądować w Gdansku... to nie tak,ze go nie lubię. juz mi się przejadło, b, duzo czasu tam spedzam, poza tym...ciezko to powiedziec, moze to smieszne, ale puszczam sobie dołującą muzykę i najzwyczajniej w świecie beczę.
nadia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 22:55   #2
gossiprawwwrr
Raczkowanie

Dot.: Wat.

Mogę jedynie powiedzieć,że WAT to dobra uczelnia techniczna. I mysle,ze warto. z wyboremkierunku niestety nie pomoge
gossiprawwwrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 21:28   #3
rocknroll
Raczkowanie

Domyślam się, ze chodzi tylko i wyłącznie o studia cywilne - jeśli chodziłoby o mundurowe mogłabym coś powiedzieć. Moja kuzynka studiuje mundurowo chemię i coś nie coś o tym wiem .
Stary 2012-07-06, 15:22   #4
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-26, 14:02   #5
boskam
Przyczajenie

Progi są na stronie WATu, którą przeszukałam całą i wciąż nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Kieruję je do Was. Wiecie może czy na tej uczelni istnieje możliwość przeniesienia sie ze studiów niestacjonarnych na dzienne?
boskam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-26, 19:25   #6
Morfinka 20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rocknroll Pokaż wiadomość
Domyślam się, ze chodzi tylko i wyłącznie o studia cywilne - jeśli chodziłoby o mundurowe mogłabym coś powiedzieć. Moja kuzynka studiuje mundurowo chemię i coś nie coś o tym wiem .
To w takim razie w sumie mi może mogłabyś pomóc. Studiuje chemię na uniwersytecie, oczywiście w systemie licencjat + magister.
Rekrutowałam się na szybko trochę, studiuję w swoim rodzinnym mieście, nawet nie rozglądałam się za ofertami na innych uczelniach, a teraz wiem, że to może trochę błąd był. No ale nic, licencjat zrobię u siebie, potem mogę coś kombinować z magisterką, robic kursy itp... No ale to nie o tym miałam mówić

Mam pytanie: czy na Wojskowej Akademii Technicznej dalej można sobie "robić" podyplomówkę w zakresie Materiały niebezpieczne i ratownictwo chemiczne?
Bo jest tam inf. o tym kierunku ale z roku 2009 bodajże, nie wiem czy to istnieje nadal. Nie poszłabym jeszcze teraz, ale jestem tym zainteresowana, trzeba się dokształcać teraz, jak tylko można...
Morfinka 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-26, 22:50   #7
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-08-20, 13:03   #8
kazikg4
Przyczajenie

W przyszłym roku piszę maturę i właśnie zastanawiam sie nad WAT-em. Ponieważ jestem na profilu humanistycznym to myślałam o logistyce-studia wojskowe, nie cywilne. Orientuje się ktoś z Was, ile osób przypada średnio na jedno miejsce? I co najbardziej opłaca się zdawać jako rozszerzone. I czy punkty z matury są liczone razem z tymi z egzaminu sprawnościowego. Z góry dzięki za pomoc)
kazikg4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 23:08   #9
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-08-22, 22:49   #10
twist
Zadomowienie

Jest tu ktoś z watu z budownictwa lub geodezji?

Odpisuj u mnie
twist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 19:44   #11
sylwius012
Raczkowanie

WAT Warszawa.

Witam. Byłabym niezmiernie wdzięczna, gdyby ktokolwiek podzielił się ze mną informacjami, opinią na temat Watu i poszczególnych kierunków. Zdaję w tym roku maturę, a właściwie to ją poprawiam. I tu moje zapytanie, interesują mnie:
Bezpieczeństwo Narodowe
Geodezja i Kartografia -
Inżynieria Bezpieczeństwa
Zacznę od tego, że jestem bardzo słaba z matematyki. Wiem,wiem,że to jest uczelnia techniczna, a matematyka tam to podstawa...
Z tego,co wiem na BN matematyka trwa pół roku i jest na niskim poziomie. Geodezja i Kartografia - może ktoś studiuje na tym kierunku?! Jednak przeraża mnie ta matematyka. Na jakim jest poziomie?! Ktoś, coś wie? Co jest najśmieszniejsze...Na BN (63) jest o wieletrudniej się dostać niż na Geodezję(52) czy też Inżynierię Bezpieczeństwa(46!!). Nie rozumiem tego totalnie. Łatwo się dostać na ambitne kierunki, na których trudniej się utrzymać, zaś na kierunek, który stawiam jako 1 - BN bardzo humanistyczny jest trudniej się dostać, a łatwo utrzymać,więc o co chodzi... ;(
sylwius012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 19:51   #12
mm444
Władca Wizażu

Dot.: WAT Warszawa.

Treść usunięta
Stary 2013-06-28, 13:11   #13
katia29
Przyczajenie

Podbijam temat. Czy jest ktoś kto może podzielić się opinią na temat studiowania na wacie ?
Mnie bardziej interesują kierunki : informatyka, geodezja i inżynieria materiałowa.
Jak jest na tych kierunkach ? I który najbardziej polecacie ?
Mam dylemat pomiędzy geodezją a inż. materiałową.

Co do punktów, to nie można się nimi do końca sugerować, bo są one obliczane z poziomu trudności matur w danym roku.
katia29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-28, 13:15   #14
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2013-06-28 o 15:10 Powód: pomyłka
Stary 2013-06-28, 14:27   #15
katia29
Przyczajenie

Jeśli matura była łatwiejsza to właśnie na odwrót jest, progi wzrastają. Ja osobiście niczym się nie łudzę.

A w temacie, jest ktoś z watu ? Możel ktoś się wypowie na temat tej uczelni.
katia29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-28, 15:10   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2014-07-12, 18:59   #17
agateczka950711
Przyczajenie

A może ktoś z Was wybiera się na WAT?

Dostałam się na WAT na bezpieczeństwo narodowe, ale także na AON i nie wiem co wybrac. Czekam jeszcze na wyniki ze Szczytna (kryminologia). Którą uczelnię byście polecały? Skłaniam się najbardziej na WAT, ale to taki ciężki wybór ;(
agateczka950711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 19:18   #18
kisslove
Przyczajenie

Dot.: A może ktoś z Was wybiera się na WAT?

Jeżeli chodzi o mnie to ja na Twoim miejscu nawet bym sie nie wahała i szła do Szczytna - o ile się dostaniesz
kisslove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 19:43   #19
sin_08
Rozeznanie

Najlepiej kieruj się przy wyborze sercem, wiem co mówię na Twoim miejscu wahałabym się pomiędzy Szczytnem a WAT-em

sin_08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 14:06   #20
xniji
Raczkowanie

GG do xniji

O, mój znajomy również dostał się na WAT na Bezpieczeństwo Narodowe. Gdybym ja miała decydować: jeśli dostaniesz się do Szczytna, to do Szczytna. Jeśli nie to WAT. AON w ogóle nie brałabym pod uwagę, opinie moich znajomych o tej uczelni nie są dobre, sporo osób mówi o żenującym poziomie i braku zatrudnienia po studiach.
xniji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-25, 20:16   #21
annyoing
Przyczajenie

Studia wojskowe WAT 2015

Hej! Czy ktoś z Was wybiera się na studia na WAT w Warszawie w tym roku? Jakie kierunki planujecie dalej? Co przewidujecie dla siebie na najbliższą przyszłość? Buziaki
annyoing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-07, 23:32   #22
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Studia wojskowe WAT 2015

Treść usunięta
Stary 2015-07-11, 19:18   #23
Pikay
Przyczajenie

Unhappy Wat

Hej.

Czy z wynikiem 53 punktów jest jakaś szansa na dostanie się na któryś z poniższych kierunków na WAT ? (głupia ja nie zdawałam fizyki na maturze tylko geografię )

cywilne stacjonarne:

* informatyka
* mechanika i budowa maszyn
* geodezja i kartografia

Screen progów z 2012/2013/2014: O tutaj

A i przy okazji; matematyka lub informatyka na UKSW czy transport na PW ? W razie nie dostania się na WAT tylko to mi zostaje, a szczerze mówiąc to nie wiem co wybrać - może ktoś może powiedzieć coś o tych kierunkach.

Edytowane przez Pikay
Czas edycji: 2015-07-11 o 19:52
Pikay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości