![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Pamiatki z podrozy
Co zwykle kupujecie na pamiątkę będąc w obcym kraju? Wybór jest duży. Ja zaczęłam zbierać kieliszki z każdego kraju jaki udało mi się odwiedzić, oczywiście z napisem nazwy kraju na każdym z nich. Nie lubialam nigdy gromadzić jakichś figurek itp, ale takie kieliszki to też użyteczny przedmiot. I juz jest temat do rozmowy na początku sztywnej imprezki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pamiatki z podrozy
Ja nieszczególnie lubię takie pamiątki "stojące". Zagracają mieszkanie, a duże nie jest
![]() Za to wysyłamy rodzinie i znajomym pocztówki, staramy się odświeżyć ten zwyczaj, bo jakoś się zatracił, a sami lubimy dostawać ![]() Przywozimy też wina i cieszymy się nim, aż do kolejnych wakacji. Z Włoch również kawałek parmezanu, mimo że w Polsce też jest dostępny. Ale miło zrobić sobie "włoski" obiad po wakacjach. Przywozimy też z Włoch ceramiczne naczynia stołowe, ale używamy ich na imprezach, nie tylko do ozdabiania półek kuchennych. ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja kolekcjonuje kubki z nazwami miast. Mam ich już ponad 100. Większość przywiozłam sama.
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja przywożę lokalne wina, lokalne jedzenie - np. miód, ser, słodkości (tureckie np.) i kosmetyki, ale też produkowane w danym kraju - uwielbiam różane kosmetyki z Bułgarii albo oliwkowe... Często kupuję na bazarach przyprawy. Czasem zdarzy się jakiś ciuch. Z Turcji przywiozłam kurtkę skórzaną, bo w Pl nie kupiłabym w takim fasonie, kolorze i co najważniejsze - rozmiarze, no a jakość o niebo lepsza niż Ochnik itp. Czasem kupię kubek, ale jeśli jest ładny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
tureckie slodycze? afuuuuuuuu :P
co przywiozlam z wakacji - przyprawy, lokalne slodycze (ale nie tureckie, bo byly fu ;P), herbaty, szisze z tytoniami, oliwki, oliwe, charakterystyczne ciuchy, torbe skorzana, ksiazki, torbe materialowa, obrazy, klapki, obrusy recznie robione, bizuterie. mama kupila sobie raz niesamowity skorzany plaszcz, tata z kolei ma popielniczki z kilku krajow.
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No mnie też nie wszystkie smakują, wiele z nich to taki klajster, ale chałwa i baclava to pycha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
przyprawy, kawy, herbaty, oliwy, dżemy, słodycze, owoce, kosmetyki, bransoletki, moździerz, klatkę na ptaka (ozdoba), tureckie szklaneczki na herbatę, szisza, wisiorek do kluczy, pęknięty bębenek w uchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Przeważnie lokalne rarytasy (miody, oliwa, słodycze, przyprawy), wina, magnesy na lodówkę (to w sumie graciarstwo ;p), ubrania, na koniec zawsze perfumy z bezcłówki ;p
No czasem się zdarzy jakieś rękodzieło (przywiozłam z Thassos jakiś taki marynistyczny wisior, z Wenecji maskę)
11.06.2011 - Żonka ![]() 23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki ![]() nakarm Psiaka: http://www.pmiska.pl Edytowane przez amandi84 Czas edycji: 2012-07-16 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Magnesy
![]() Czasami tez kupuje jakies inne pamiatki jak mi cos wpadnie w oko. Czesto akies slodkosci, widokowki. We Francji kupuje moje ulubione cukierki, niestety nie wiem jak sie nazywaja. Mam tez taki nawyk, ze z kazdego miejsca gdzie jestem biore jakis kamyk czy cos (oczywiscie nie pierwszy lepszy, tylko jakis ladny) i mam tego sporo. Jak bylam w Grecji to zabralam sobie w sloiku troche piasku i muszelki, choc nie jest to dla mnie nic niespotykanego. ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Głównie alkohole
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
.
|
jak bylam na rejsie to tez kupilam alko... szkoda, ze do domu nie ostala sie ani butelka
![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
moj maz sie smieje ze niedlugo na ladny sklaniak bedzie...
![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ja również zbieram takie magnesiki na lodówkę - zawsze wtedy mogę sobie przypomnieć wrażenia z danej podróży
![]()
![]() |
#19 |
BAN stały
|
wyjeżdżałam na jakiś czas z Polski, więc żeby nie zapomnieć o tym co nasze zakupiłam to
https://www.facebook.com/photo.php?f...size=959%2C960 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja zbieram szklane kule- przyciski do papieru z widokami miast, zamiast pocztówek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Podróżniczka
|
Zbieram kubki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
zwykle też kupuje przyprawy albo smakołyki jakieś specjalności regionalne dla rodziny i przyjaciół, zwłaszcza jak jadę na południe czy wschód. Teraz z Budapesztu przywiozłam tubki z pastami paprykowymi i paprykowo-pomidorowymi. Gotująca część rodziny: mama, brat, wujek byli baaaardzo zadowoleni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
O ja też zawsze żarcie i jakieś trunki przywożę
![]() A jeśli chodzi o jakieś typowe podróżnicze "pamiątki" to coraz bardziej wybredna jestem, im więcej wypraw mam za sobą. Bardzo lubię te torby szmaciane i mam z różnych miejsc. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-01-06 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
oo, do toreb też mam słabość
![]() moje dwie koleżnaki zbierają jajka - rózne kolorowe jajka. to mogą być pisanki, mogą być jaja z kamienia, z drewna, wycięte z papieru ozdobione albo brzydkie. Ja się da to je kupują jak sie nie da to robią sobie z nimi zdjęcia. Najładniejsze przywiozły teraz - były na nartach na Ukrainie. Tam jest jakieś muzeum pisanki czy coś... piękne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
ja kupowalam koszulki z I <3 dane miasto ale juz przestalam
![]() Mam tez magnesy z kazdego miasta Wpadlam tez na pomysl ( szkoda ze tak pozno) zeby kupowac charakterystyczne ramki do zdjec, wstawic tam zdjecie z moim mezem z danego miasta i potem powiesic na scianie wszystkie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
mi się właśnie podoba idea kupowania pamiątek danego rodzaju z każdego odwiedzanego miejsca
![]() moja siostra kupuje: * kubki z symbolem albo po prostu z nazwą miasta - fajna sprawa ale to raczej takie bardziej praktyczne niż pamiątka typowo reprezentacyjna do postawienia gdzieś w domu, *widokówki - obecnie to już odchodzi do lamusa chyba bo każdy jeździ z aparatem i cyka foty ![]() * torby bawełniane z nadrukiem miasta lub nazwą - też fajne i praktyczne ja zazwyczaj kupowałam jakieś przeróżniaste pamiątki których wszystkich nie dałoby sie postawić obok siebie bo każda rzecz z innej parafii ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ciekawy wątek
![]() Ja zazwyczaj przywoże rodzince jakiś alkohol, przyprawy i słodycze (najczęściej miody xD). Z Ukrainy przywiozłam pyszne ciastka z oblane miodem i orzechami tzn. pachlawę. Dla siebie to najczęściej coś do postawienia na półce np. wazon ręcznie malowany, maska z Wenecji, ramka na zdjęcie itp. Zbieram też pocztówki i dlatego znajomych męczę, że jak gdzieś jadą mają mi przywozić ![]() ![]() Mój przyjaciel za to ma bardzo fajna i pokaźną kolekcję dzwonków z podróży. Ma to poprzypinane już na 3 na tablicach korkowych a kolekcja dalej rośnie. Na prawdę ładnie to wygląda ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A ja teraz mam fazę na broszki/piny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja zawsze przywożę jakiś lokalny alkohol, chociaż jak byłam w zeszłym roku z alfa starem w Turcji, to miałam z tym problem, Turcy nie są jakimiś alkoholowymi potentatami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ja z Tż jako pamiątki kupujemy pocztówki, karty do grania i magnesy na lodówkę ze zdjęciami czy czyms charakterystycznym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.