![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Znieść zakaz picia lekkiego alkoholu w miejscach publicznych
http://fakty.interia.pl/polska/news/...jscach,1822663
I co wy na to? W skrócie: "Ruch Palikota złoży w Sejmie projekt ustawy znoszącej zakaz picia alkoholu niskoprocentowego (do 6 proc.) w miejscach publicznych (...) Kabaciński podkreślał też, że w wielu państwach europejskich, m.in. w Holandii czy Francji można spożywać alkohol w miejscach publicznych. - W Paryżu można spokojnie spożywać alkohol w parku, a u nas jak się chce wyjść na piknik z kocykiem w miejscu publicznym i wypić jedno piwo, to od razu jest mandat 100-złotowy - powiedział. Kabaciński ocenił też, że wolałby, aby organy ścigania skupiały się np. na niebezpiecznych, agresywnych grupach, a nie ludziach, "którzy po prostu chcą wyjść na świeże powietrze i wypić piwo". - Ostatni argument jest natury ekonomicznej - dziś ludzi nie stać, żeby pójść do baru i wypić za 10 zł piwo, tylko chcieliby wyjść i wypić kupione piwo za 3 zł - powiedział." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
bez kija nie podchodz
|
Dot.: Znieść zakaz picia lekkiego alkoholu w miejscach publicznych
Ja zawsze bylam zwolenniczką plenerowych wycieczek i spacerów na piwo w plenerze, nie powiem, bezsenstroche jak jest się pełnoletnim i trzeba chować się z jednym piwem doslownie wszedzie
![]() Rozumiem, niech ludzie mają swiadomosc, swoj rozumek, zeby nagle tlumy nie zwalaly sie po 22 do parkow i nie balowały do 5 nad ranem ( w tym hallasując i zataczając się ). Nie jestem też za tym, aby ten zakaz omijał małolaty, od ktorych az roi się wieczorami w parkach z piwskami i papierosami. Myślę, że jeżeli ktoś jest na tyle kulturalny zeby wypic sobie jedno piwo, na swieżym powietrzu, po cięzkim upalnym dniu, posprzątał po sobie, zachowywał się przyzwoicie, nie hałasował powinien mieć takie prawo. Ostatnio zauważam, ze wieksza frajdę policjantom daje danie mandatu za wypicie piwa w tzw 'miejscu publicznym' niż walczenie z przestępcami, napadami, kardzierzami, przemocą w rodzinie, narkomanami i mogę tak wymieniać do rana. ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja mam mieszane uczucia, z jednej strony jestem jak najbardziej za, bo sama chciałabym sie napić Reddsa gdzieś w parku na ławce, w ciepły słoneczny dzień i nie mam nic przeciwko, bo to nie zbrodnia, a lekka przyjemność.
Natomiast obawiam się, że to może być powodem do wyjścia tych meneli, alkoholików na zewnątrz jeszcze bardziej , bo oni też będą mogli pić :/ To jest Polska i jak da się komuś palca to on utnie rękę.
![]() |
#4 |
kobieta za ladą
|
nie czarujmy sie "menelowi"zwisa i powiewa czy dostanie mandat za picie w parku ,nie sądze ze do tej pory sie ukrywali bo znam kilka przypadków ze swojego otoczenia gdzie zakaz jest tylko na papierku ,bo pili w miejscach publicznych nadal i będą pic forewer
![]() ja jestem za ,u mnie w parku nad wodą są idealne warunki do biwakowania lawki stoły miejsce na kocyk i tak wszyscy"kitrają:"browary w reklamowkach i torebkach ![]()
![]() |
#5 | ||
bez kija nie podchodz
|
Cytat:
![]() A oni piją gdzie popadnie, często można ujżeć kogoś spiącego na laweczce ewentualnie pod ławeczką w parku ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Też jestem za, piwko na świeżym powietrzu jeszcze nikomu nie zaszkodziło
![]() piwko nie fajki, nie ma dymu, nikt żadnych smrodów nie musi wdychać .
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
alkoholu nie piję, ale jestem jak najbardziej za
zakaz jest bez sensu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ja bym była za tym, żeby faktycznie się skupili na tych już nawalonych, zakłócających spokój. Chyba wypicie piwa w plenerze jest mniej szkodliwe niż wytoczenie się z knajpy i pijackie śpiewy w drodze przez całe osiedle o 3 nad ranem? ![]() Dlaczego w parku nie można się walnąć na kocyku, na trawniku (a to inna sprawa, bo przecież trawy nie wolno deptać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
zuy mod
|
Osobiście nie znam nikogo kto popierałby ten przepis... dlaczego on jest?
![]() Menelom to naprawdę nic nie robi, nawet jak im wystawią mandat to i tak nie zapłacą - a z czego im ściągną jak dochodów brak? Pamiętam że policja w Poznaniu urządzała (i pewnie nadal urządza ale już w LO nie jestem) kontrolne jazdy wzdłuż Warty... tylko po to żeby łapać groźnych przestępców pijących tam piwo :/
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja bym poszła dalej co z zakazem palenia na przystankach? ale dwa kroki od przystanku już można i jak matka czeka z dzieckiem w wózku to co ma zrobić ? musi odejść dalej.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem za
![]() Żeby z drinkiem z biedry się po kątach chować, no śmieszne ![]() Choć ma to swoje plusy! Przez chwilę możemy się poczuć jak nastolatki pijące po cichu swoje pierwsze piwo ![]() ![]() Policja se tymi biednymi ludźmi statystyki podnosi ![]() ![]() Jak dla mnie zniesienie tego zakazu byłoby niczym powiew sprawiedliwości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzw. menele i tak piją i tak, więc co ten zakaz zmienił? ograniczył normalnych ludzi. I właśnie to jest najciekawsze, że policja czy straż miejska nie ruszy tyłka do groźniejszych typków, jak widzi bójkę to ucieka a za mną kiedyś przez 2 godziny jeździli po osiedlu, bo wiedzieli, że pijemy piwo ale nie udało im się nas złapać z butelką w ręce. Tożto marnowanie naszych podatków.
![]() |
![]() |
#13 | |
kobieta za ladą
|
przypomniało mi sie jak 2 tyg temu u mnie w mieścinie był zlot dj ,wydzielona strefa do spożywania piwa nie wiem chyba stałam na skraju tej strefy , wszyscy pili piwo z puszek dookoła a nie z plastikowych kubków i zgadnijcie do kogo podeszla ochrona
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chcę wrzucać wszystkich policjantów do jednego worka, ale to co obserwuję serio jest warte śmiechu. I się potem dziwią, że policja traci zaufanie i autorytet
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
często jest to np. natrętna babcie stojąca w oknie z telefonem w reku non stop dzwoniąca pod 997, bo sie jej nie podoba młodzież pijąca piwo na osiedlowej ławce (oczywiście ma takie prawo...) odnośnie propozycji zmiany przepisów mam mieszane uczucia bo Polacy niejednokrotnie nie wiedzą co oznacza kulturalna zabawa
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mam mieszane uczucia. Z jednej strony byłoby to dobre, bo to śmieszne, żeby dorośli ludzie grzecznie popijający sobie piwo nad wodą czy na łące chowali się jak smarkate dzieci. Ja zazwyczaj piję w domu, u znajomych, w pubie itd., ale ostatnio była u nas w mieście impreza plenerowa. Scena była w parku, dookoła jakieś budki z piwem, parasolki, za tym normalny park z ławeczkami. Z koleżanką stwierdziłyśmy, że skoro dopadł nas kryzys ekonomiczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak tylko zniosą zakaz to żule i małolaci będą przesiadywać na ławeczkach. U nas najwięcej ławek jest koło placów zabaw. Nawet z dzieckiem nie będzie można wyjść bo nie dość że syf dookoła (butelki, pety, plucie) to jeszcze maluch się przekleństw nasłucha. I co wtedy zrobisz takiemu jednemu i drugiemu... W kulturalne wypicie jednego piwka nie wierzę.... A poza tym uważam że picie piwa z butelki a w dodatku przez kobietę i to w miejscu publicznym jest delikatnie mówiąc mało eleganckie....Mnie by było wstyd.
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
ALe żule i małolaty z piwem i tak siedzą na ławkach
![]() Mam wrażenie, że zniesienie tego przepisu sprawdziłoby się. Przecież tak czy siak jak ktoś rozrabia czy jest nawalony to policja ma prawo zgarnąć, a przynajmniej nie będzie zajmowała się pierdołami typu normalni, spokojni ludzie + piwo bez schlewania się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jestem za; to uwłacza mojej godności, że mam z jednym piwkiem chować się jak gówniarz po krzakach.
A menelom wszystko jedno, i tak nikt z nich pieniędzy za mandat nie sciągnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
jestem za zniesieniem zakazu. jak ktoś nie zna kultury picia, patrz: wszyscy menele, to tak czy srak z zakazem czy bez będzie żłopał jakiś szajs i robił wiochę. A zniesienie zakazu byłoby dobre dla każdego normalnego człowieka który po prostu w ciepły dzień na spacerze ma sobie ochotę wypić piwko, tak o.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35348944]ALe żule i małolaty z piwem i tak siedzą na ławkach
![]() [/QUOTE] Ale zawsze możesz zadzwonić i już nie będą siedzieli... Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2012-07-17 o 12:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyjaciółka KWC
|
Ja jestem za w 100%
![]() Ten zakaz jest idiotyczny i nie spełnia żadnego z celów ustawy o wychowaniu w trzeźwości, bo uderza wyłącznie w osoby dojrzałe i szanujące przepisy. Małolaty i menele piły, piją i pić będą niezależnie od przepisów, bo pierwsza grupa nie ma specjalnych alternatyw jak już koniecznie chce postawić na swoim i sięgnąć po alkohol, a druga grupa najzwyczajniej w świecie zakazami się nie przejmuje. A zniesienie tego zakazu sprawi że ludzie dorośli, którzy raz na długi czas wypiliby piwo w miejscu publicznym przestaną się czuć jak przestępcy albo chowający się smarkacze. Natomiast uważam, że zakaz powinien być utrzymany w komunikacji publicznej i powinien równiez obowiązywać tam, gdzie są wydzielone miejsca do zabawy dla dzieci - ogrodzone place zabaw itp.
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że to dobry pomysł, bo piwo w barze na dyskotece dochodzi do ceny 10 zł co jest ceną z kosmosu, a też nie każdy lubi siedzieć w dusznym pomieszczeniu gdzie muzyka wali po uszach. Fajnie jest wypić w ciepły, słoneczny dzień piwko nad wodą. A nie żyć w stresie, że zaraz podjadą Miejskie i będzie po uroczym odpoczynku.
![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie doczytałaś. Wg. mnie ( i chyba nie jestem w tym poglądzie odosobniona) kulturalne kobiety nie piją alkoholu "z gwinta" na ławce np. w parku...
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2012-07-17 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Konto usunięte
|
No proszę cię
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Poza tym plac zabaw od razu widać, nie musi być ogrodzony, a zakaz może też obowiązywać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
To, że ktoś w parku napije się piwa z butelki, nie znaczy, że mu brak kultury. Przecież bekać i pluć na chodnik przy tym nie musi.
Przecież nie stanęłabym z tą butlą na środku ulicy i hejnału nie trąbiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35349410]No proszę cię
![]() ![]() albo nie... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35349410] Poza tym plac zabaw od razu widać, nie musi być ogrodzony, a zakaz może też obowiązywać ![]() I będzie kolejny martwy przepis bo nie będzie wiadomo czy ławka np. 10 m. od huśtawki to jeszcze plac zabaw czy już nie...
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2012-07-17 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:59.